• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Gault&Millau Tour

Ostatni w tym roku Gault&Millau Tour odbędzie się 18 września 2017 r. w hotelu Sheraton w Sopocie. Będziemy gościć ponad 150 szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Będzie to okazja do podpatrzenia najnowszych trendów kulinarnych i do zainspirowania się daniami kolegów i koleżanek po fachu. Tak jak w poprzednich edycjach Gault&Millau Tour, zostaną wręczone regionalne nagrody dla najlepszych szefów w pięciu kategoriach, m.in. Szefa Roku i Młodego Talentu.

maj 5

niedziela, godz. 12:00 - 16:00

Sopot,
bilety 190 zł
ulgowy 95 zł
lip 18-21

czwartek - niedziela

Wstęp wolny
Spotkanie odbędzie się w restauracji Café Polskie Smaki. Szefem kuchni jest Krystian Szidel - związany z hotelem Sheraton od momentu jego powstania. Gotował tam dla prezydentów, ministrów, gwiazd kina, muzyki oraz reprezentacji piłki nożnej Niemiec i Irlandii podczas Euro 2012. Wykreowane przez niego dania słyną z oryginalnych smaków kuchni polskiej i kaszubskiej. A w karcie dań szef kuchni szczególnie poleca najwyższej jakości świeże ryby i mięsa pochodzące od regionalnych farmerów oraz inne dania, inspirowane jego wielkim sentymentem do kuchni francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej.

W Sheratonie spotkają się szefowie kuchni z województw kujawsko-pomorskiego, warmińsko-mazurskiego i podlaskiego, by poznać najnowsze trendy kulinarne, spróbować popisowych dań nagrodzonych szefów kuchni i porozmawiać z partnerami, którzy oferują profesjonalne usługi i produkty dla gastronomii. Nagrody będą wręczone w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku.

Wśród partnerów Gault&Millau Polska będziemy gościć w Sopocie: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Ranczo Frontiera (producent ekologicznych mazurskich serów owczych), Gęsina Tradycyjna (wyborne wędliny i produkty z przydomowej wędzarni państwa Osojców z Pruszcza) i Piwo StaroGdańskie (piwo o smaku sprzed 50 lat, warzone przez uznanego piwowara Lucjana Iwanowicza).

Dla szefów kuchni odwiedzenie stoisk partnerów jest zawsze okazją do zapoznania się z najnowszymi produktami i do nawiązania współpracy biznesowej. Ideą Gault&Millau Tour jest stałe i kompleksowe podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, a celem spotkań w czterech regionach jest integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń. Ważnym elementem Tour jest także podkreślanie unikalnego charakteru kultury i tradycji danego regionu, poprzez jego kuchnię i regionalne produkty, które w swoich daniach wykorzystują nagrodzeni szefowie.

Więcej informacji na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku - przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe "perły gastronomiczne". Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów.

Więcej informacji: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ oraz na stronie https://www.gaultmillau.com/

Opinie