Imprezy i wydarzenia

Noc Restauracji

UWAGA! Impreza już się odbyła

data:
6 lipca 2017 (czwartek)
miejsce:
Gdańsk
bilety:
75 zł - szczegóły w opisie
PATRONAT

Już po raz piąty restauracje z Gdańska otworzą swe podwoje dla uczestników najsmaczniejszego kulinarnego wydarzenia roku - Nocy Restauracji! Tegoroczna edycja odbędzie się 6 lipca i będzie prezentowała Smaki Gdańska. Noc Restauracji 2017 zaskoczy nas zmianą formuły. Udział w niej wezmą wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie "Smaki Gdańska", realizowanym przez Miasto Gdańsk. Restauracje pokażą w tę noc swoje najsmaczniejsze oblicze.



Każda z nich przygotuje specjalne menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które wspólnie stanowić będą interpretację gdańskich smaków. W tę jedyną noc restauracje zaoferują specjalne ceny, od 75 zł za set.
Nocni smakosze spróbują między innymi wyjątkowych, doskonałych jakościowo dań, objętych certyfikatem Smaki Gdańska.

"Noc Restauracji to akcja, która w tym roku wypromować ma Smaki Gdańska, będące odpowiedzią na oczekiwania mieszkańców i turystów. Nasze działanie ma na celu wzmocnienie oryginalnej oferty kulinarnej miasta. Chcemy, żeby Gdańsk kojarzył się nie tylko z miastem atrakcyjnym turystycznie i dobrym do mieszkania, staramy się, aby stał się synonimem kuchni najwyższych lotów, czerpiącej z kultury i tradycji. Zależy nam na tym, by Gdańsk jako pierwsze miasto w Polsce, zaproponował jakościową ofertę kulinarną, opartą o lokalną tradycję i składniki, stanowiącą magnes dla turystów i urozmaicenie dla mieszkańców." - mówi Anna Zbierska zastępca dyrektora Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej Miasta Gdańsk.

Menu przygotowane przez restauracje będą autorską wizją Smaków Gdańska opracowaną przez najlepszych szefów kuchni, którzy podczas tej wyjątkowej nocy opowiedzą gościom o swoich kulinarnych inspiracjach.

Lista restauracji:
1. Eliksir
2. Kubicki
3. Magiel
4. Mercato
5. Niepokorni
6. OtwARTa
7. Papieroovka
8. Szafarnia 10
9. Winne Grono
10. Zafishowani
11. Żabusia
12. Restauracja & Browar PG 4


Nocne Tasting Menu
Noc Restauracji 2017


1. Nocne Menu Restauracji Eliksir
1. ZUPA RYBNA: consomme rybne / seler / czosnek niedźwiedzi / wędzona ryba / makaron własnej produkcji
2. TATAR: tatar z polskiej wołowiny / lody z piwa Starogdańskiego / cebula szalotka / suszone żółtko
KOKTAJL POLSKA PENICYLINA: Absolut Elyx / miód / imbir / cytryna / białko jajka / aromat wódki ziemniaczanej Vestal Pomorze 2014
3. CIELĘCINA: cielęcina sous vide / zioła / ogórek gruntowy / pasternak / skorzonera
KOKTAJL KOMENDANT: G.H. Mumm / Blue Curaçao / rabarbar / prawilny
4. DORSZ: dorsz sous vide macerowany w oliwie / kalafior romanesco / marchew / soczewica / pomidor
KOKTAJL SOPOTOLITAN: Absolut Elyx / dzika róża / ananas / likier wiśniowy / cytryna / wystrzałowy
5. SERNIK: zdekonstruowany sernik na zimno / świeże owoce / czarny bez
KOKTAJL BETONOWY RAMOS: Absolut Elyx / orzech włoski / nabiał / kawa / cytryna / soda / pulchny
CENA: 99 PLN (5-daniowe menu) |
179 PLN (5-daniowe menu + 4 koktajle)

2. Nocne Menu Restauracji Mercato:

Amuse Bouche:
Chłodnik z buraka, marynowany jesiotr, sorbet ze szczawiu
''Pijana Koza'' - tatar z pomidora, rzodkiewka, pszenica
Pierogi, twaróg, ziemniak, koperek
Turbot, puree ze szpinaku, cukinia, szparagi
Pre-dessert: Jagoda, fasola tonka, biała czekolada
CENA: 119 PLN

3. Nocne Menu w Restauracji Niepokorni:
Amuse Bouche:
1. tatar z ongleta/kapary/majonez anchovies/schimeji/słonina
2. serce wołowe/chleb żytni/porto/kapary
3. boczek z Mangalicy/kaszanka/jabłko/szalotka/cydr
4. okoń morski/bób/chorizo/beluga/veloute
5. topinambur/czekolada/jeżyny/mięta
CENA: 99 PLN

4. Nocne Menu Restauracji OtwARTa
1. Polędwica wołowa| topinambur| szalotka| żółtko;
2. Ozory wołowe| kalafior| chrzan| orzech włoski;
3. Makaron| kurki| masło| ser szafir;
4. Pierś z kaczki| wędzony twaróg| czerwona kapusta;
5. Kasza manna| biała czekolada| truskawki| czarny bez.
CENA: 79 PLN

5. Nocne Menu Restauracji Papieroovka:
Amuse Bouche (niespodzianka Szefa Kuchni)
Przystawka zimna: Śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce
Zupa: Krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka
Danie główne: Filet z kaczki z demi glass jabłkowym z kaszą pęczak i puree z kapusty czerwonej
Deser: Lody rabarbarowe z anyżem i wanilią
CENA: 75 PLN

Dodatkowo:
Muzyka na żywo w godz. 20:00- 22:00

6. Nocne menu Restauracja & Browar PG 4
Podpłomyk "PG4"
Zupa Piwna
Pierogi z pieczoną kaczką w sosie z jasnego piwa / Pils
Polędwica z dorsza pieczona jasnym piwie / Witbier
Beeramisu / Stout
CENA: 99 PLN

7. Nocne Menu w Restauracji Winne Grono:

Zupa rybna: Szczupak/ raki/ młode ziemniaki/ młoda marchew/ kwaśna śmietana/ koper
Pasta śledziowa Babci Marianny: Śledź/ jajko/ cebula/ masło/ mini sałatka
Kaszubskie frekase: Pierś z kurczaka kukurydzianego sous vide, ryż z warzywami brunoise w potrawce słodko-kwaśnej, grillowany por
Smażony sandacz: Filet z sandacza, kopytka z dynią, duxelle z pieczarek, mus z marynowanej gruszki, sos koperkowy
Gdańska czerwona kaszka (Danziger Rote Grütze): Owoce sezonowe, sos z dodatkiem wanilii, naleśnik, mięta
CENA: 120 PLN
Dodatkowo:
Koncert muzyki francuskiej trio: akordeon, kontarabas i śpiew - odbędzie się w pierwszej turze kolacji.

8. Nocne Menu Restauracji Zafishowani:
Amuse-bouche
Śledzik marynowany - śledź, sałatka z buraczków, mus jabłkowy oraz sos z zielonej pietruszki
Smażone przegrzebki - czerwona endywia, emulsja szafranowa oraz kwaśne jabłko
Tatar z łososia Jurassic Salmon - szparagi małosolne, tapenada, majonez koperkowy
Halibut biały - blanszowany bób, kindziuk, pomidorki concasse, sos muślinowy
Semifreddo - tiramisu, sos wiśniowy, puder biszkoptowo-kakaowy
CENA: 119 PLN

9. Nocne Menu Restauracji Żabusia

Amuse buche:
Grasica cielęca souse vide, chleb z prawdziwkami, sos z prawdziwkami
Jeleń i żołędzie
Pierożki z jelenia i mąki z żołędzi, konfitura z owoców leśnych
Okoń z Kaszub
Okoń, kompresowany burak, cytrusy z kolendrą
Kaczka confit
Kaczka confit, gołąbek z czerwonej kapusty, młody bób, porto
Piernik i rokitnik
Długo dojrzewający piernik miodowy ze śliwką, lody z jagody rokitnika, tiul czekoladowy, karmel palony z kolendrą
CENA: 85 PLN
Dodatkowo dla Gości Bazar Kaszubski:
Wyroby własne wg receptur Kaszubskich: konfitury, marynaty, chleb, kiełbasa dojrzewająca, sery, masło

10. Nocne Menu Restauracji Magiel
Przystawka:
Suszona wołowina z mixem ziół, balsamicznym vinegrette, pietruszką i rukolą
Przystawka ciepła:
Krewetki duszone w mleczku kokosowym z kafirem, pudrem buraczanym i gąbką z kolendry
Danie główne I:
Wolno gotowana wołowina w ciemnym sosie cielęcym z truflami, puree ziemniaczano - chrzanowym i chrupiącą młodą marchewką
Danie główne II:
Polędwica z dorsza z ziołowym crustem, zielonymi warzywami i sosem szafranowym
Deser:
Tort bezowy z kulisem malinowym i serkiem mascarpone
CENA: 99 zł/set

11. Nocne Menu Restauracji Szafarnia 10

APERITIF
Sok z selera naciowego, ogórka, szpinaku i oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
PRZYSTAWKA ZIMNA
Tatar z dorsza z kompresowanym ogórkiem m koprem anyżowym i kwaśną śmietaną
PRZYSTAWKA GORĄCA
Czernina z podrobami, wiśniami, kluskami ziemniaczanymi i majerankiem
DANIE GŁÓWNE
Pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim z sosem rakowym
DESER
Chłodnik rabarbarowy ze świeżym ogórkiem, koprem włoskim i sorbetem z buraka
CENA: 119 PLN

12. Nocne Menu Restauracji Kubicki

Przystawka
Halibut i letnie kwiaty
Zupa
Dobra szczawiowa.
Przerywnik
Zimna porzeczka
Danie główne
Kaczka i kawa
Deser
Polska truskawka z oryginalną czekoladą

Selekcja alkoholi:
Złote Prosecco
Varvaglione Primadonna Chardonnay di Puglia IGT, Włochy
Chateau Musar 'Gaston Hochar', Dolina Bekaa, Liban
Pigwa z miodem
Cena za set: 160 zł/os


*Rezerwacje stolików w restauracjach

WIĘCEJ RESTAURACJI

Hubert Gonera, organizator przedsięwzięcia mówi: "Wyjście do restauracji podczas Nocy Restauracji - Smaki Gdańska to przeżycie, które porównać można do wyjścia na dobry koncert, do opery czy do teatru. W każdym lokalu na gości czekać będzie niebanalne przeżycie kulinarne, skomponowane wokół Smaków Gdańska. Warto na taką wizytę zarezerwować co najmniej dwie godziny i zadbać o pusty żołądek".

W tegorocznej imprezie wezmą udział tylko te restauracje, które zakończyły proces certyfikacji z oceną pozytywną i dały się poznać jako prawdziwi ambasadorzy gdańskiej kuchni: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni, Szafarnia 10. Wszystkie informacje o restauracjach oraz menu degustacyjnych i cenach znaleźć można na stronie internetowej www.nocrestauracji.pl.

Przypomnijmy, że Smaki Gdańska to selekcja dań i restauracji, które pozwalają poznać tradycję i bogactwo kulinarne Gdańska. Inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku skupia lokale, które w swoim menu wykorzystują lokalne i dobre jakościowo, regionalne składniki oraz interpretują gdańską tradycję kulinarną. Restauracje i kawiarnie biorące udział w tegorocznej akcji przeszły w maju br. szczegółowy proces certyfikacyjny. Lokale skupione wokół Smaków Gdańska posiadają w swoim menu unikalne potrawy sygnowane logo projektu: od przystawek poprzez zupy, dania główne, aż po desery.

Szczegóły projektu Smaków Gdańska znaleźć można na stronie internetowej www.gdansk.pl/smakigdanska oraz fanpage'u www.facebook.com/smakigdanska.
Informacja o biletach:
Menu degustacyjne 5 dań od 75 zł

*Rezerwacje stolików w restauracjach

Przeczytaj także

  • Noc Restauracji w nowej odsłonie
    13 czerwca 2017 (84 opinie)

    Wyłącznie restauracje certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska wezmą udział w imprezie Noc Restauracji, która odbędzie się 6 lipca. Każdy szef kuchni przygotuje specjalne, nocne menu...

Dodaj zdjęcie

Opinie (13)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.