- 1 Ugaszono pożar na budowie osiedla (172 opinie)
- 2 Cmentarzysko traficarów w sopockim lesie (195 opinii)
- 3 Podsuwają pomysły na kary dla śmieciarzy (61 opinii)
- 4 Obwodnica Witomina: ogłoszono przetarg na budowę (158 opinii)
- 5 Na lotnisku pojawił się kwiatomat (100 opinii)
- 6 Miejsce zbrodni w liceum. Policjanci spotkali się z uczniami (15 opinii)
Arystokracja wśród drobiu: gęsina na św. Marcina
Kto zostanie tegorocznym Królem Gęsiny? Przez najbliższy miesiąc cała Polska będzie jadła mięso z gęsi. Związane jest to nie tylko ze smakiem mięsa, które w tym czasie jest najlepsze, ale również z VII odsłoną slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". W dniach od 6 listopada do 13 grudnia ponad 90 najlepszych restauracji w Polsce, w tym 13 z województwa pomorskiego, będzie serwować dania z gęsiny w autorskim wydaniu.
Niegdyś popularna na naszych stołach, dzisiaj trochę zapomniana. Jej polska tradycja sięga XVII wieku. Jest co prawda nieco tłusta i kaloryczna, ale przy tym bardzo zdrowa, ponieważ zawiera dobre dla naszego organizmu tłuszcze. Najczęściej pieczona i podawana z jabłkami, ale można ją przyrządzać na wiele sposobów. Aby to udowodnić i przekonać Polaków do mięsa gęsiego, polski oddział międzynarodowej organizacji Slow Food od 2009 roku prowadzi akcję "Gęsina na św. Marcina".
- Nikt z nas nie przypuszczał, że Gęsina na św. Marcina tak szybko przekona Polaków do spożywania gęsiny. Owszem, na Pomorzu, w okolicach Słupska i na Kaszubach zawsze gęsina cieszyła się uznaniem, jednak dzisiaj wokół tego mięsa zrodziło się coś więcej - swoiste świętowanie. Dobrze, że restauratorzy i szefowie kuchni z przekonaniem włączyli się w ten proces wskrzeszania i tworzenia nowej/starej tradycji - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska.
Gdzie na gęsinę w województwie pomorskim?
Restauracje pomorskie stanęły na wysokości zadania. Spragnieni dobrze przyrządzonej gęsiny mają w czym wybierać. W restauracji Mercato skosztujemy gęsiej wątrobianki z chipsem z gęsiej skóry. Całość podana z chlebem na serwatce oraz piklami, które doskonale uzupełnią smak dania.
- W dzisiejszych czasach gęsina bardzo małymi krokami wraca na nasze stoły ze względu na bardzo czystą i ekologiczną hodowlę. Przygotowanie potraw jest dość czasochłonne i wymaga wprawy. Bardzo łatwo jest przesuszyć mięso, a jednocześnie wymaga ono długiego pieczenia. Niemniej jednak gęsina jest bardzo wdzięczna, dobrze przygotowana jest soczysta, krucha i aromatyczna - mówi Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato.
W sopockiej restauracji Wave na przystawkę możemy zamówić filet z gęsi podwędzany na zimno z dodatkiem konfitury z dzikiej róży oraz foie gras (40 zł). Z kolei w karcie dań głównych znajdziemy gęsie udo confit z gryczanym "kuglem", pianą z czerwonej kapusty i jabłek oraz powidła z mirabelki (65 zł).
Rozpływający się w ustach półgęsek z sałatką z figą, gruszką, groszkiem cukrowym, canihua, pomarańczą, baby szpinakiem, orzeszkami pinii i pianą z żurawiną (39 zł) to propozycja restauracji Morska . Wewnątrz możemy również skosztować pierożków z gęsi z sosem rakowym (38 zł). Na większy apetyt z pewnością dobre będzie udo z gęsi, gnocchi z borowików i kasztanów oraz czerwona kapusta z przyprawami korzennymi (42 zł). Albo bardziej tradycyjnie - pieczona gęś z białą gryką, czarną pieczarką, dynią, burakiem i żurawiną (48 zł).
- Jest wiele metod przygotowywania gęsi. W mojej kuchni wybieram te najbardziej tradycyjne, czyli wędzenie, długie gotowanie oraz pieczenie. Chętnie natomiast łamię stereotypy i tradycyjne połączenia smaków dodając do gęsiny nutę orientu, egzotyki oraz połączenia typowe dla kuchni surf'n'turf, czyli kompozycji mięsa i owoców morza - mówi Adam Głowiński, szef kuchni restauracji Morska.
W gdyńskiej restauracji Krew i Woda skosztujemy żur na gęsi biłgorajskiej z podgrzybkiem, jajkiem, ziemniakiem Lord i majerankiem. A na danie główne do wyboru - udon z gęsim mięsem, z dodatkiem imbiru, sezamu, pak-choi, chilli, orzechami ziemnymi i kolendrą albo gęsie udo wolno pieczone z dodatkiem puree ziemniaczanego z dynią i wędzonym masłem oraz jarmużem.
Idea Slow Food jest nam bardzo bliska, szef kuchni Mariusz Pieterwas gotuje zgodnie z tą filozofią od wielu lat. Jako pierwszy wśród trójmiejskich szefów, jeszcze w Metamorfozie, jeździł po okolicznych i dalszych gospodarstwach rolnych wyszukując produktów do swojej karty.Szacunek do produktu, bezkompromisowe stawianie na jego jakość oraz prostota komponowanych dań - tym się kieruje - mówi Marta Pieterwas, współwłaścicielka restauracji.
Z kolei szef kuchni restauracji "Inspiracja" w Pałacu Kościeszy na przystawkę poleca gęsie pierożki z marynowanymi rydzami, palonym masłem i pietruszką. Amatorzy zup będą mogli spróbować kremu z dyni z imbirem i gęsim chrustem. A jako danie główne Rafał Kopicki zaserwuje gęś wolno pieczoną z puree jabłkowo-cynamonowym i kaszą gryczaną suszoną.
Będąc w okolicach Jastarni, na pyszną gęsinę warto zajrzeć do restauracji Domu Zdrojowego. Szef kuchni Paweł Twerjanowicz zaserwuje krem z pieczonej dyni i brukwi gotowany na gęsinie, z pestkami dyni oraz kolendry. A to wszystko w aromacie oliwy z prażonych pestek dyni. Ponadto, goście będą mogli spróbować dotychczas najczęściej zamawianego dania, czyli obsmażanych pierogów z farszem z gęsi z dodatkiem maślaków oraz espumą cebulową. Flagowym jednak daniem restauracji będzie bolotyna z udka gęsiego w aromacie sosu borowikowo-truflowego na puree z dyni piżmowej z karmelizowanymi warzywami.
W restauracji agroturystyki Tabun menu będzie zmienne, tak aby goście codziennie mogli skosztować czegoś nowego. Jedyną pewną pozycją przez cały okres trwania akcji będzie czarnina z kluseczkami. Na najbliższy weekend, oprócz wspomnianej zupy, restauratorzy przygotują również podwędzany w przyhotelowej wędzarni półgęsek z karmelizowanym pasternakiem i sosem z rokitnika, a jako danie główne - gęsie udo z pieczoną brukwią i jabłkiem oraz puddingiem yorkshire.
Składniki:
• podwójna pierś z gęsi
• czosnek
• rozmaryn
• sól, pieprz - wedle uznania, należy uważać, żeby nie dodać za dużo soli
Przygotowujemy marynatę - czosnek kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy posiekanym świeżym rozmarynem, dodajemy sól i pieprz młotkowany/świeżo mielony.
Marynatą nacieramy pierś z dwóch stron i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6h.
Przed smażeniem gęsi przygotowujemy ciasto na knedle.
Składniki:
• mąka pszenna 100g
• mąka ziemniaczana 50g
• ziemniaki gotowane 200g
• twaróg półtłusty 50g
• sól do smaku
• jajko
• rodzynki - łyżka
Zmielone ziemniaki i twaróg łączymy z mąką, jajkiem i sparzonymi rodzynkami. Całość zagniatamy w jednorodną masę. Jeżeli masa będzie za rzadka, należy dodać mąki. Ciasto formujemy w kluski wielkości śliwki i wrzucamy na gotującą się, lekko osolona wodę. Po wypłynięciu gotujemy do 2 minut, wyciągamy i hartujemy. Następnie knedle podsmażamy na miodzie i posypujemy cynamonem oraz prażonymi migdałami.
Mus jabłkowy
• 3 jabłka
• 1 mała cebula
• tymianek
• świeży sok z połowy cytryny
• białe wino 100ml
• bulion drobiowy 50ml
• sól do smaku
Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Dwa jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy razem z cebulą pokrojoną w kostkę oraz listkami tymianku w celu uzyskania musu. Całość podlewamy sokiem z cytryny, białym winem i bulionem drobiowym. Następnie miksujemy i do musu dodajemy ostatnie jabłko pokrojone w drobną kostkę.
Sos porzeczkowy
• 100 ml soku porzeczkowego
• 50 ml demi-glass z gęsi (można zastąpić bulionem)
• 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki wlewamy na patelnię i redukujemy. Po redukcji dodajemy zimne masło i już nie podgrzewamy.
Zamarynowane piersi z gęsi wykładamy skórą do dołu na gorącą patelnię i obsmażamy z obu stron. Obsmażoną pierś wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Podanie:
Podsmażone knedle rozkładamy w rozetkę, obok nich wykładamy mus jabłkowy. Następnie upieczoną pierś z gęsi kroimy pod skosem i opieramy o mus. Całość wykańczamy sosem z porzeczki i dekorujemy rozmarynem lub tymiankiem.
Mercato / Hotel Hilton / szef kuchni Adam Woźniak / Gdańsk
Kokieteria / szef kuchni Daniel Chrzanowski / Gdańsk
Krew i Woda / szef kuchni Mariusz Pieterwas / Gdynia
Crudo / szef kuchni Jacek Majcherek / Sopot
Morska / szef kuchni Adam Głowiński / Sopot
Wave / Sheraton Hotel / szef kuchni Krystian Szidel / Sopot
Inspiracja, Pałac Kościeszy / szef kuchni Rafał Kopicki /Przyjaźń
Tabun / szef kuchni Mariusz Szymichowski / Gdańsk-Otomin
Dom Zdrojowy / szef kuchni Paweł Twerjanowicz /Jastarnia
Chapeau Bas Restaurant A'la Carte by Grand Lubicz Hotel / szef kuchni Marcin Szwak /Ustka
Czarny Kos / szef kuchni Tomasz Ziółkowski / Borkowo
Dym na wodzie / szef kuchni Rafał Niewiarowski / Ustka
Pałac Poraj / szef kuchni Leszek Kaźmierczak / Poraj
Miejsca
Zobacz także
Opinie (44) 4 zablokowane
-
2015-11-06 11:10
Autorski przepis Daniela Chrzanowskiego
Fajnie, że jest przepis itd natomiast przydałoby się zdjęcie
- 6 4
-
2015-11-06 11:15
Połowa gości i tak będzie kręcić nosem (1)
że mięso "niedopieczone"...
- 12 1
-
2015-11-06 15:32
Nawet nie grillowane.
.
- 0 0
-
2015-11-06 11:47
w Gdyni na starowiejskiej Karczma
już od dawna w każdą niedzielę są dania z gęsiny
a chyba i w sobotę- 5 6
-
2015-11-06 12:40
(5)
Specjalne menu z gęsina w roli gł. przygotowała też Baryłka, ale chyba nie zapłaciła za art, skoro jej nie opisaliście.
- 7 3
-
2015-11-06 12:46
(4)
Baryłka nie bierze udziału w akcji Gęsina na św. Marcina.
- 3 2
-
2015-11-06 13:06
(3)
No i co z tego?
- 1 4
-
2015-11-06 13:10
(2)
A może to, że artykuł jest związany z "VII odsłoną slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina".
- 6 1
-
2015-11-06 14:58
A ja myslałam, że art. tyczy promocji gęsiny na polskich stołach i w trójmiejskich restauracjach.
- 2 0
-
2015-11-06 15:02
Czyli że nie zapłaciła więc się o niej nie napisze.
S U P E R ! ! !- 2 0
-
2015-11-06 12:40
gęsina jest super
Ciekawy artykuł. Polecam też gęsinę w Brovarni w Hotelu Gdańsk. Ich jedzenie jest pyszne!
- 1 17
-
2015-11-06 12:56
Najlepsza gesina jest w Browarni!! (1)
Dziwne, że nie pojawiła się w artykule.. nigdzie nie jadłam lepszej, delikatne mięso, pycha!
- 3 19
-
2015-11-06 17:07
a jaka tam jest gęsina?
- 2 0
-
2015-11-06 14:15
Co trzeba mieć w głowie? (4)
Żeby jeść martwe zwierzę.
- 10 40
-
2015-11-06 15:52
Gwarantuje ci, że ...
... jak będziesz martwy, zwierzaki wezmą odwet !
- 15 2
-
2015-11-06 22:57
Rozsądek
- 2 3
-
2015-11-08 15:25
A lepiej jeść żywe?
- 0 2
-
2015-11-09 08:05
to spróbuj zjeść żywe.bon apetit
- 0 1
-
2015-11-06 15:19
pieterwas fujjjj (2)
Krew i woda. .co to ma wspólnego z restauracją. Byłem jadłem i tak jak się spodziewałem fujjjj. Nie polecam
- 15 4
-
2015-11-09 20:41
Kazdy to wie (1)
Ale po co sie denerwowac!!!!
kombinacja nie wyszła kolejny raz,ale mariusz sie nie podda i najwazniejsze sa zdjecia i tyle!No i dobrze ....Nie umie gotowac to on sam chyba najlepiej wie to jezdzi pstryka zdjecia ;)))ahaha fajnie;)- 2 0
-
2016-05-03 01:40
ha
super!!!!!!!!!!!!!
- 0 0
-
2015-11-06 15:49
Gdzie w Gdańsku można kupić gęsinę (szyjki, skrzydeła)? (9)
wiem, że w Lidlu bywają paczkowane uda.
- 2 0
-
2015-11-06 15:55
Bleeeeeee (4)
W LIDLU to sobie co najwyżej kup masło, albo browara, a nie gęsinę. Te są tam na sterydach, jak zresztą większość mięś i drobiu z sieciówek. Chcesz gęsinę dobrej jakości, jedź na targ i kup od zaufanej osoby która chowa je nie dla zysku
- 2 4
-
2015-11-06 16:32
$ (2)
Jak nie dla zysku to czemu sprzedaje?
- 11 0
-
2015-11-06 21:40
Moze się
nie lubią?
- 8 0
-
2015-11-06 21:59
Odp.
Aby głupi się pytał
- 1 2
-
2015-11-06 18:45
na wieś do cioci albo rolnika, który sam je to co hoduje
- 1 0
-
2015-11-06 16:36
Pierś z gęsi jest teraz
w Lidlu w promocji - 22 zeta za kilogram.
- 3 0
-
2015-11-06 16:54
pytanie (1)
Jaka jest cena gęsiny w porównaniu do innych miąs?
- 0 0
-
2015-11-06 22:30
Ale, że oczekujesz jakiejś rozprawki czy licencjatu w temacie?
- 1 3
-
2015-11-07 09:34
Sklep Mięsny
W Gdańsku można kupić gesine na targowiskach , w sklepach mięsnych , ewentualnie pojechać do np Sierakowic i kupić od tamtejszych Gospodarzy ;)
- 2 0
-
2015-11-06 18:19
w Gdańsku
Gęsina w tym miesiącu również w gdańskiej restauracji Kuchnia Rosyjska na Długiej. tam jest smaczna - ale to jednak trzeba lubić i znać się na mięsie a nie oceniać przez pryzmat piersi z kurczaka z Mc Donalda
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.