Fakty i opinie

Festyn dla smakoszy polskiego pieczywa


Okrągłe, kwadratowe, pszenne, razowe, z ziarnem, miodem i śliwkami. Każdy smakosz polskiego pieczywa na Święcie Chleba odbywającym się na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku znalazł coś dla siebie. Bo na tę imprezę zjeżdżają najlepsi piekarze z całego kraju.

Żadne tam francuskie croissanty i amerykańskie tosty. Na tym festynie spróbować można było jedynie polskiego chleba. Wypiekanego w naszych piecach, wedle tradycyjnych receptur.

Ale wcale nie znaczy to, że nie było w czym wybierać. Przeciwnie. Polska chlebem stoi i piekarze dobrze o tym wiedzą. Bo nie ma rodziny, która nie znałaby smaku naszego pieczywa. A ma ono wiele rodzajów. Ciemne, jasne, słodkie, z przyprawami, ziołami, owocami czy bakaliami.

Najważniejsze, by pachniało piecem i smakowało wyśmienicie nie tylko, gdy jeszcze jest ciepłe. Bo prawdziwy chleb, wypiekany wedle tradycyjnych receptur, nie zmienia się w gumę do żucia po kilku godzinach. Zachowuje swój smak i chrupkość.

Piekarze, którzy takie właśnie specjały serwują nam co dzień, zjechali do Trójmiasta. Na odbywającym się w ramach Jarmarku Dominikańskiego Święcie Chleba zaprezentowali swe wypieki. Szkoda, że zostały po nich tylko zdjęcia.

Opinie (26)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.