Fakty i opinie

podziel się na Facebooku dodaj kanał RSS prześlij artykuł drukuj artykuł

Festyn dla smakoszy polskiego pieczywa


Okrągłe, kwadratowe, pszenne, razowe, z ziarnem, miodem i śliwkami. Każdy smakosz polskiego pieczywa na Święcie Chleba odbywającym się na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku znalazł coś dla siebie. Bo na tę imprezę zjeżdżają najlepsi piekarze z całego kraju.

Żadne tam francuskie croissanty i amerykańskie tosty. Na tym festynie spróbować można było jedynie polskiego chleba. Wypiekanego w naszych piecach, wedle tradycyjnych receptur.

Ale wcale nie znaczy to, że nie było w czym wybierać. Przeciwnie. Polska chlebem stoi i piekarze dobrze o tym wiedzą. Bo nie ma rodziny, która nie znałaby smaku naszego pieczywa. A ma ono wiele rodzajów. Ciemne, jasne, słodkie, z przyprawami, ziołami, owocami czy bakaliami.

Najważniejsze, by pachniało piecem i smakowało wyśmienicie nie tylko, gdy jeszcze jest ciepłe. Bo prawdziwy chleb, wypiekany wedle tradycyjnych receptur, nie zmienia się w gumę do żucia po kilku godzinach. Zachowuje swój smak i chrupkość.

Piekarze, którzy takie właśnie specjały serwują nam co dzień, zjechali do Trójmiasta. Na odbywającym się w ramach Jarmarku Dominikańskiego Święcie Chleba zaprezentowali swe wypieki. Szkoda, że zostały po nich tylko zdjęcia.
Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor:
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Opinie (razem: 26)

Dodaj opinię

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.