• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festyn dla smakoszy polskiego pieczywa

Agnieszka Kozera
13 sierpnia 2007 (artykuł sprzed 16 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Urszula i Czarno-Czarni na zakończenie Jarmarku

Okrągłe, kwadratowe, pszenne, razowe, z ziarnem, miodem i śliwkami. Każdy smakosz polskiego pieczywa na Święcie Chleba odbywającym się na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku znalazł coś dla siebie. Bo na tę imprezę zjeżdżają najlepsi piekarze z całego kraju.

Żadne tam francuskie croissanty i amerykańskie tosty. Na tym festynie spróbować można było jedynie polskiego chleba. Wypiekanego w naszych piecach, wedle tradycyjnych receptur.

Ale wcale nie znaczy to, że nie było w czym wybierać. Przeciwnie. Polska chlebem stoi i piekarze dobrze o tym wiedzą. Bo nie ma rodziny, która nie znałaby smaku naszego pieczywa. A ma ono wiele rodzajów. Ciemne, jasne, słodkie, z przyprawami, ziołami, owocami czy bakaliami.

Najważniejsze, by pachniało piecem i smakowało wyśmienicie nie tylko, gdy jeszcze jest ciepłe. Bo prawdziwy chleb, wypiekany wedle tradycyjnych receptur, nie zmienia się w gumę do żucia po kilku godzinach. Zachowuje swój smak i chrupkość.

Piekarze, którzy takie właśnie specjały serwują nam co dzień, zjechali do Trójmiasta. Na odbywającym się w ramach Jarmarku Dominikańskiego Święcie Chleba zaprezentowali swe wypieki. Szkoda, że zostały po nich tylko zdjęcia.
DziennikAgnieszka Kozera

Wydarzenia

Opinie (26) 1 zablokowana

  • przesada

    jak będziesz chciał zjeśc chałke to zapłacisz tyle ile powiedzą.. a jak chcesz chałke za 2,60 to pójdzziesz do innej piekarni.. i tyle
    to prywatna firma i mogą dawać ceny jakie chca.. jak mają klientów to niech narzucają takie wysokie ceny.. bedzie ich mniej to obniżą...
    jak nie kupisz u nich chałki to na pewno si nie popłaczą;)

    • 0 0

  • Niunia

    to chyba nie do końca tak !:(
    jak mogę iść do "konkurencji"skoro mam tylko sklepy i i piekarnie Pelowskiego i Szydłowskiego...piekarnia Piecki upadła:(((
    prezydent miasta pan Adamowicz POstarał się POmóc stworzyć sieć
    dla tych dwóch potentatów wyrobów piekarskich i cukierniczych
    więc nie opowiadaj o "wolnym rynku" i konkurencji;)
    no chyba,że masz pieczywko dostarczane od mamusi;)
    pan Szydłowski już zapowiedział POdwyżki cen!:(
    ciekawe na jakiej POdstawie?;)
    w końcu mąka z droższego zboża będzie dopiero w GRUDNIU!Na rynku!WRRR,no chyba ,że ktoś chce szybko zarabiac spekulując na niewiedzy spolęczeństwa!Np o fakcie,że nasze zboże wykupują Niemcy!Płacąc wyższe ceny ,bo u nich zboże i mąka są dużo droższe jak u nas!Na koniec ,a gdzie laureaci?;)w zeszłym roku POlało;)w tm roku zalało?co za rok?:D

    • 0 0

  • jakie jest "polskie pieczywo", to można zobaczyć po tonach chleba wywalanych jako "karma" dla gołębi
    niskiej jakości, szybko tracące swoje podstawowe walory - smak i świeżość

    • 0 0

  • otóz to Galluxie
    "POlskie pieczywo"to GNIOT:(
    ale skoro do produkcji wykorzystuje się jako komponenty niemiecką szczecinę?;)to takie"pieczywo!:D WRRR
    już dawno na świecie wraca się do małych piekarń,albo pieczenia chleba w domu!:D to się PO prostu opłaca...
    jasne,że POwinnny być też piekarnie w stylu Piecki...okazało się,że Piecki były zbyt grożne dla"konkurencji";),a że "państwowe to łatwe do likwidacji z POmocą neo "S"WRRR

    • 0 0

  • kontynuując dodam że mam doświadczalnie zdobyłem dowody na szkodliwość "polskiego chleba"
    karmione nim gołebie pod moim oknem wyglądają jak stare, rozjechane purchle, a nie kuzyni pocztwoców

    • 0 0

  • plajty piekarni

    niedawno splajtowala tez piekarnia przy grunwaldzkiej co się dzieje z tymi piekarniami...

    A najlepszy chlebuś piekli w piekarni na Osiedlu Młodych pod lasem. Niestety tez splajtowała. Piekarnia dzierzawila pomieszczenia od spółdzielni mieszkaniowej VII Dwór. To był chlebus co miał wszystkie chlebusie pod sobą. Był doskonały zwłaszcza świezutki, chrupiaca skórka z masełkiem. Ale i ózniej czerstwy doskonały. Żal naprawdę żal, ze ten piekarz już nie piecze a i pewnie nie przekazał fachu nikomu :O(((((

    Ech a teraz niezły chleb kupuję z piekarni w Gdyni - mozna go dostać w Biedronce.

    A królować zaczyna chleb na spulchniaczach, który na drugi dzień robi się jak styropian. To samo mozna rzec o bułkach.

    Pozdrowienia dla piekarza z byłej piekarni na Osiedlu Młodych

    • 0 0

  • te chleby ze zdjecia wcale nie zachecaja do jedzenia

    chleb z osiedla Młodych miał błyszczącą chrupiacą skórkę a te ze zdjęc wyglądają jak styropianowe.

    Byłam w zeszłym roku na święcie chleba i rozczarowałam się mocno. Był wybór różnych udziwnionych wypieków a to z dodatkiem tego a to tamtego. A zwykłego normalnego tradycyjnego chlebusia nie uswiadczysz.

    Co za cholerny świat. Chleb to ma być chleb i nie ma co udziwniać/

    • 0 0

  • kto został piekarzem roku

    bo nie mogem nigdzie znalezc informacji nt

    • 0 0

  • Piekarze roku

    To nasze dwa portalowe gnioty, w konkurencji na każdy temat i znam się na wszystkim.
    Jak się kupuje chlebuś w markecie to potem nawet gołębie tego rarytasu nie chcą - paskudni truciciele ptactwa.

    • 0 0

  • heh

    pellowski jest i niedobry, i drogi

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane