- 1 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (251 opinii)
- 2 Zabójca z Jagatowa przyznał się do winy (153 opinie)
- 3 Śmierć w stoczni: zabójstwo, a nie wypadek (278 opinii)
- 4 Nabrzeże Hanzy na Wyspie Spichrzów (149 opinii)
- 5 Odliczanie sekund na skrzyżowaniach. Za czy przeciw? (39 opinii)
- 6 15 mln dofinansowania na prace na Puckiej (53 opinie)
Festyn dla smakoszy polskiego pieczywa
Okrągłe, kwadratowe, pszenne, razowe, z ziarnem, miodem i śliwkami. Każdy smakosz polskiego pieczywa na Święcie Chleba odbywającym się na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku znalazł coś dla siebie. Bo na tę imprezę zjeżdżają najlepsi piekarze z całego kraju.
Żadne tam francuskie croissanty i amerykańskie tosty. Na tym festynie spróbować można było jedynie polskiego chleba. Wypiekanego w naszych piecach, wedle tradycyjnych receptur.
Ale wcale nie znaczy to, że nie było w czym wybierać. Przeciwnie. Polska chlebem stoi i piekarze dobrze o tym wiedzą. Bo nie ma rodziny, która nie znałaby smaku naszego pieczywa. A ma ono wiele rodzajów. Ciemne, jasne, słodkie, z przyprawami, ziołami, owocami czy bakaliami.
Najważniejsze, by pachniało piecem i smakowało wyśmienicie nie tylko, gdy jeszcze jest ciepłe. Bo prawdziwy chleb, wypiekany wedle tradycyjnych receptur, nie zmienia się w gumę do żucia po kilku godzinach. Zachowuje swój smak i chrupkość.
Piekarze, którzy takie właśnie specjały serwują nam co dzień, zjechali do Trójmiasta. Na odbywającym się w ramach Jarmarku Dominikańskiego Święcie Chleba zaprezentowali swe wypieki. Szkoda, że zostały po nich tylko zdjęcia.
Wydarzenia
Opinie (26) 1 zablokowana
-
2007-08-13 18:07
A ja kupiłam podczas święta chleba chleb dworski z piekarni z Kartuz, na miodzie, pszenno-żytni, z orzechami. Coś wspaniałego. Próbowałam też chleba z dodatkiem czosnku niedzwiedziowego (tak się nazywa)z piekarni AS. Super.
- 0 0
-
2007-08-13 18:48
nomen omen dobry nick"*":D
akurat czas wyrojenia Perseid i "gwiazdy spadają":D:D:D
* cieniutko bo chmury niebo zasłoniły i niech tak zostanie...;)- 0 0
-
2007-08-13 18:51
PS.Babko N
codziennie PO chleb do Kartuz jeżdzisz? POzdrawiam:D
- 0 0
-
2007-08-13 19:00
Ostry Ty się obudz chopie:). Piekarnia z Kartuz miała swoje stoisko na Targu Węglowym i częstowali np. pajdą chlebka ze smalcem. Mają moją sympatię. Jak kiedyś pojedziesz po ten chlebek dworski ostry, to kup dla mnie dwa i mi podrzuć do Gdańska proszę...:)
- 0 0
-
2007-08-13 19:25
Babko N
hehe PO dobry chleb POjadę wszędzie,nie kupuję go w markecie,;)
dzięki za info jak tylko bedę w Kartuzach na pewno kupię ten chleb dworski,o ile znajdę piekarnię,bo może tylko na dzień chleba go upiekli?
PS nadal nie znam tegorocznych Laureatów;)ot takie prasowe ble ble:(
a rzetelne info to nadal towar reglamentowany:D
no cóż "dziennikarze" ,tak jak dobry chleb, wymagają dobrego wyrobienia ,a to wyższa szkoła jazdy;)wiem ,bo znam obie te grupy zawodowe/piekarzy i dziennikarzy:D/ z autopsji:D
PS.niestety dobrzy piekarze już dawno wyjechali,a "dziennikarze";) poza kilkoma wyjątkami;)no comment's!:D- 0 0
-
2007-08-13 20:26
A polecam, polecam z czystym sumieniem ostry. I nie krytykuj wszystkiego w czambuł. Jesteś z serii jak moja sąsiadka: najmąrzejsza na całymosiedlu:) Jak zjesz chlebka dworskiego z Kartuz to Ci charakterek złagodnieje, wiem po sobie :))
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.