• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festyn dla smakoszy polskiego pieczywa

Agnieszka Kozera
13 sierpnia 2007 (artykuł sprzed 16 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Następny jarmark już za rok

Okrągłe, kwadratowe, pszenne, razowe, z ziarnem, miodem i śliwkami. Każdy smakosz polskiego pieczywa na Święcie Chleba odbywającym się na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku znalazł coś dla siebie. Bo na tę imprezę zjeżdżają najlepsi piekarze z całego kraju.

Żadne tam francuskie croissanty i amerykańskie tosty. Na tym festynie spróbować można było jedynie polskiego chleba. Wypiekanego w naszych piecach, wedle tradycyjnych receptur.

Ale wcale nie znaczy to, że nie było w czym wybierać. Przeciwnie. Polska chlebem stoi i piekarze dobrze o tym wiedzą. Bo nie ma rodziny, która nie znałaby smaku naszego pieczywa. A ma ono wiele rodzajów. Ciemne, jasne, słodkie, z przyprawami, ziołami, owocami czy bakaliami.

Najważniejsze, by pachniało piecem i smakowało wyśmienicie nie tylko, gdy jeszcze jest ciepłe. Bo prawdziwy chleb, wypiekany wedle tradycyjnych receptur, nie zmienia się w gumę do żucia po kilku godzinach. Zachowuje swój smak i chrupkość.

Piekarze, którzy takie właśnie specjały serwują nam co dzień, zjechali do Trójmiasta. Na odbywającym się w ramach Jarmarku Dominikańskiego Święcie Chleba zaprezentowali swe wypieki. Szkoda, że zostały po nich tylko zdjęcia.
DziennikAgnieszka Kozera

Wydarzenia

Opinie (26) 1 zablokowana

  • A ja kupiłam podczas święta chleba chleb dworski z piekarni z Kartuz, na miodzie, pszenno-żytni, z orzechami. Coś wspaniałego. Próbowałam też chleba z dodatkiem czosnku niedzwiedziowego (tak się nazywa)z piekarni AS. Super.

    • 0 0

  • nomen omen dobry nick"*":D

    akurat czas wyrojenia Perseid i "gwiazdy spadają":D:D:D
    * cieniutko bo chmury niebo zasłoniły i niech tak zostanie...;)

    • 0 0

  • PS.Babko N

    codziennie PO chleb do Kartuz jeżdzisz? POzdrawiam:D

    • 0 0

  • Ostry Ty się obudz chopie:). Piekarnia z Kartuz miała swoje stoisko na Targu Węglowym i częstowali np. pajdą chlebka ze smalcem. Mają moją sympatię. Jak kiedyś pojedziesz po ten chlebek dworski ostry, to kup dla mnie dwa i mi podrzuć do Gdańska proszę...:)

    • 0 0

  • Babko N

    hehe PO dobry chleb POjadę wszędzie,nie kupuję go w markecie,;)
    dzięki za info jak tylko bedę w Kartuzach na pewno kupię ten chleb dworski,o ile znajdę piekarnię,bo może tylko na dzień chleba go upiekli?
    PS nadal nie znam tegorocznych Laureatów;)ot takie prasowe ble ble:(
    a rzetelne info to nadal towar reglamentowany:D
    no cóż "dziennikarze" ,tak jak dobry chleb, wymagają dobrego wyrobienia ,a to wyższa szkoła jazdy;)wiem ,bo znam obie te grupy zawodowe/piekarzy i dziennikarzy:D/ z autopsji:D
    PS.niestety dobrzy piekarze już dawno wyjechali,a "dziennikarze";) poza kilkoma wyjątkami;)no comment's!:D

    • 0 0

  • A polecam, polecam z czystym sumieniem ostry. I nie krytykuj wszystkiego w czambuł. Jesteś z serii jak moja sąsiadka: najmąrzejsza na całymosiedlu:) Jak zjesz chlebka dworskiego z Kartuz to Ci charakterek złagodnieje, wiem po sobie :))

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane