• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuska kuchnia w szkolnej stołówce

Piotr Weltrowski
7 kwietnia 2010 (artykuł sprzed 14 lat) 
Philippe Abraham zademonstrował pracownikom stołówki w SP nr 9 w Sopocie, jak gotować nie tylko zdrowo, ale i estetycznie. Philippe Abraham zademonstrował pracownikom stołówki w SP nr 9 w Sopocie, jak gotować nie tylko zdrowo, ale i estetycznie.

Warzywne rattatui, chrupiący lizak z kurczaka z sezamem i ziołowym sosem jogurtowym, krem pomidorowy... to nie menu żadnej ekskluzywnej restauracji, a potrawy, jakimi już niedługo zajadać będą się uczniowie sopockich szkół i dzieci uczęszczające do tamtejszych przedszkoli.



Czy sopocki pomysł na szkolne żywienie jest dobry?

Wszystko dzięki programowi Zdrowi i Aktywni. W jego ramach sopoccy urzędnicy poprosili Philippe'a Abrahama, znanego francuskiego kucharza od lat mieszkającego i pracującego w Trójmieście, szefa kuchni w restauracji Petit Paris, aby przeprowadził dla pracowników szkolnych i przedszkolnych stołówek warsztaty kulinarne.

- Nasz cel jest prosty, chcemy, aby sopocianie zaczęli zdrowo żyć. Oprócz tego, że powinni się więcej ruszać, muszą też zdrowo się odżywiać. Jak do tego podejść? Oczywiście zaczynając od najmłodszych, od 3-latków, którzy pojawiają się w przedszkolu. Ktoś im codziennie kładzie coś na talerz. Tak się składa, że mamy wpływ na to, co może na nim lądować, więc chcemy, aby było to jedzenie nie tylko smaczne, ale i zdrowe - mówi Katarzyna Kozłowska, koordynatorka akcji.

Tu pojawia się jednak problem. - A to seler zły, a to warzywo niesmaczne. Dzieci mają to do siebie, że często marudzą i wybrzydzają. Dotrzeć do nich nie jest prosto. Nie wystarczy im wytłumaczyć, że warzywa czy ryby są zdrowe. Potrawa musi odpowiednio wyglądać i odpowiednio się nazywać. Musi kusić, aby w ogóle trafiła na talerz. Jak już się na nim znajdzie, to będzie to nasz sukces - tłumaczy Abraham.

We wtorek dał pokaz swoich kulinarnych zdolności przed pracownikami Szkoły Podstawowej nr 9 w Sopocie. W najbliższych miesiącach podobne warsztaty odbywać będą się w kolejnych sopockich placówkach: na razie w dwóch szkołach podstawowych i dwóch przedszkolach. Jesienią zaś zawitają do pozostałych placówek.

W ramach kursu personel szkolnych stołówek dowie się nie tylko, jak gotować zdrowo, naturalnie, tanio i bez konserwantów, ale też jak sprawić, że najmłodsi i nieco starsi nie zrażą się samą nazwą potrawy bądź też jej wyglądem.

Czy pomysł się sprawdzi? - Mamy taką nadzieję. Dzieciom wystarczyło tylko wspomnieć o zupie jarzynowej lub też, nie daj Boże, kalafiorowej i traciły cały apetyt. W pewnym momencie przestaliśmy więc w ogóle serwować tego typu dania. Może rzeczywiście wystarczy je odpowiednio przyrządzić i nazwać. Kto wie, człowiek uczy się całe życie - komentuje szefowa kuchni w brodwińskiej "Dziewiątce", Regina Śliwińska.

Miejsca

  • SP 9 Sopot, Oskara Kolberga 15

Opinie (30) 2 zablokowane

  • Phillippe jest spoko (5)

    a Petit Paris to fajny lokal.
    pozdrowienia!

    • 18 3

    • Tak,tylko szkoda że w dwie osoby (4)

      to 200 zeta tarzeba zostawić.

      • 0 5

      • 15 zeta za lunch :))) (3)

        a ja do Petit Paris wpadam i za 15 zeta sie najadam, jest spoko i smacznie.POLECAM

        • 3 4

        • No chyba że jesteś mikrusem na diecie (2)

          i jeden ślimak na sałacie napycha cię do pełna.

          • 2 0

          • Zelepapą fete tonde

            • 3 0

          • jak kelner zdąży donieść

            bo inaczej zostanie tylko ślimol :P

            • 0 0

  • Szczególnie ślimaki i żaby przekanają dzieci do francuskiej kuchni :)

    • 7 13

  • A ja poproszę chińczyka i jego pieczone kuciaki...

    • 7 3

  • Francuska kuchnia w szkolnej stołówce (2)

    "Nasz cel jest prosty, chcemy, aby sopocianie zaczęli zdrowo żyć." Ciekawe, czy przy francuskim stole wolno rozmawiać na takie tematy, jak wolność słowa. "Tu pojawia się jednak problem. - A to seler zły, a to warzywo niesmaczne. Dzieci mają to do siebie, że często marudzą i wybrzydzają". Mój poprzedni post... na szczęście w Polsce chociaż przy stole jeszcze o wszystkim rozmawiać można DDD.

    • 5 13

    • Masz rację (1)

      To szerszy element kampani wprowadzającej do Naszej diety produkty nietypowe dla tej strefy klimatycznej. Jasne że to dobrze jeśli wprowadza się dużą ilość warzyw, jednak wymyślanie że zupa jarzynowa jest zła, że kalafiorowa jest do bani itd, świadczy o nierzetelności i oszustwie takich racjonalizatorów żywienia. Dieta ta powinna byc optymalna a więc późną wiosną, latem, czy jesienią jadać winniśmy to co zostało zebrane z pola zaś zimą niestety królować winno mięso, tłuszcze czy przetwory. To co się dzieje teraz, że mamy przez zimę pomidory, sałaty czy ogórki, które ze świeżością mają tyle wspólnego co, nic powoduje zachwianie naturalnej równowagi oraz wzrost uczuleń alergicznych na niektóre pokarmy. Niestety wszechobecne wpajanie programów kulinarnych w których zdaje się zachłystywać społeczeństwo dietami śródziemnomorskimi czy jeszcze bardziej południowymi ma niestety zły wpływ na zdrowie mieszkających w Polsce. Gdzie kapusta kiszona ?, gdzie kiszone ogórki?, gdzie miód?. To naturalna żywność pochodząca z naszej strefy kilmatycznej i nie po to przez setki lat wprowadzana do diety by teraz szarlatani zywienia zgarniali kasę mając zdrowie ludzi głęboko gdzieś. O modzie na diety wegańskie zupełnie nie przystające do tutejszych warunków nawet wspominać nie warto.

      • 7 1

      • mylisz się

        Dieta wegańska pasuje w Polsce jak ulał. Nic nie trzeba sprowadzać z zagranicy. Chyba, że ty wolisz mięso z RPA - bo wątpię byś jadł polskie.

        • 0 0

  • wiadomo sopot (3)

    same francuzkie pieski

    • 10 21

    • jakie pieski????

      polecam zakup słownika

      • 3 4

    • piezki

      • 13 1

    • Lepsze francuzkie piezki niż gdańska patologia w cerowanych dresach

      Nie chodziło się do szkoły analfabeto to teraz sie zazdrości dzieciom francuskiej kuchni co?

      • 4 9

  • Francuska kuchnia?

    Współczuję tym dzieciaczkom.

    • 7 15

  • Jamie Oliver byłby najlepszy do tego. (1)

    Wesoły, z pasją i ogromna wiedzą.
    A taki francuz to pomlaska, popierdzi i jeszcze kasę weźmie.
    Jamie zrobiły to za darmo...

    • 10 8

    • petit

      piep....farmazony pracowałem z Filppe spoko gość nie sądzę ze kasę wziął reklama dzwignią handlu ale to sopot sie reklamuje dzięki niemu no nic pozdro dla Fillipa

      • 4 1

  • WYDZIWIAJĄ (1)

    nie maja co robi tylko tania reklama...

    • 6 8

    • ...a wiele dzieci nie je - bo bieda w rodzinach

      ...
      sopocki magistracie obudź się i nie kpij sobie z ubogich

      • 0 0

  • Realia (1)

    Przeprowadzcie zetelne kontrole jakosc ilosc smaku i to wystarczy-a nie pol szkoly i rodzin na utrzymaniu -Nie potrzeba zadnych francuzow bo sami potrafimy smacznie gotowac tylko dajmy to co sie nalezy do posilkow anie robicie sztuczny tlok tylko nie tam gdzie trzeba-

    • 5 5

    • ile złotych ma kucharka na tzw wkład do kotła

      gdyby urzędnik sopocki to wiedział to by się zdziwił i gorzko zapłakał i nie pajacował ze ściąganiem francuskiego mistrza kuchni aby dzikusów uczył

      • 3 0

  • ale zupa kalafiorowa jest przepyszna ;O (1)

    • 16 2

    • a jakie po niej puszcza się bengale...

      • 0 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane