• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdańskie restauracje znów za pół ceny

Łukasz Stafiej
11 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
W akcji weźmie udział 66 restauracji z całego Gdańska oraz kilka instytucji kulturalnych i firm usługowych. W akcji weźmie udział 66 restauracji z całego Gdańska oraz kilka instytucji kulturalnych i firm usługowych.

Kolejna impreza z cyklu "Weekend za pół ceny" odbędzie się w weekend, 12-13 kwietnia. Gdańscy restauratorzy obniżą ceny wybranych potraw w menu, a na Długim Targu będzie można wziąć udział w pokazach gotowania i konkursach. Tańsze będą również noclegi, taksówki, bilety do muzeów, teatru, opery, a nawet zabiegi spa.



W sobotę i niedzielę ceny obniży łącznie 66 restauracji z całego miasta. Za pół ceny zjemy nie tylko w Śródmieściu, ale również w lokalach w Oliwie, na Przymorzu czy we Wrzeszczu (listę restauracji oraz promocyjne menu znajdziesz tutaj). Ale to właśnie na Głównym Mieście organizatorzy przygotowali największe atrakcje. W sobotę i niedzielę w godz. 11-19 na Długim Targu zobacz na mapie Gdańska stanie wielki namiot, w którym odbędzie się szereg konkursów i pokazów kulinarnych.

- To będzie show kulinarne na najwyższym poziomie - zapowiada Izabela Heidrich z Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta, które koordynuje imprezę. - W sobotę odbędzie się między innymi konkurs typu black box dla zawodowych kucharzy. Niczym w telewizyjnych talent show składniki do przygotowania potraw poznają dopiero po otwarciu czarnych pudeł. Przygotowaliśmy też zajęcia dla publiczności. Dzieci nauczą się, jak dekorować desery czy rozpoznawać zioła. Dorośli zmierzą się w walce o tytuł najszybszego sprawiacza ryb. W niedzielę przed publicznością gotować będą włodarze miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego, m.in. prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i prezydent Sopotu, Jacek Karnowski.

Drugiego dnia imprezy swój kulinarny talent zaprezentują również Basia Ritz, zwyciężczyni programu "Master Chef", która otwiera niebawem w Gdańsku restaurację z autorską kuchnią. W programie przewidziano również m.in. pokazy rzeźbienia w owocach, podawania owoców morza, wyrobu cukierków czy gotowania potraw starogdańskich.

- Swoje wrażenia z odwiedzonych lokali będzie można wyrazić na formularzach plebiscytu "Korona smakosza", które będą dostępne w restauracjach - dodaje Heidrich. - Na początku maja jury przyzna statuetki najlepszym lokalom oraz nagrodzi najciekawsze opinie.

Kulinaria to nie wszystko. Podczas "Weekendu za pół ceny" z 50-procentową zniżką kupimy bilety do Muzeum Historycznego, Centrum Hewelianum, na wystawę ECS "Drogi do wolności", do ZOO, na wybrane spektakle w Teatrze Wybrzeże i w Operze Bałtyckiej, a nawet zwiedzanie PGE Areny.

Za pół ceny będziemy mogli również skorzystać z usług fryzjerskich, zabiegów spa, wynająć pokój w hotelu oraz skorzystać z taksówek. Spis wszystkich instytucji biorących udział w akcji znajdziesz tutaj.

Weekend za pół ceny w Gdańsku w 2013 roku.



Weekend za pół ceny w marcu tego roku w Sopocie.

Miejsca

Opinie (135) 2 zablokowane

  • Jedna wielka ściema..... (15)

    Tyle w temacie.

    • 141 13

    • ale owczy pęd będzie działał (4)

      • 21 0

      • CPN (3)

        dlaczego stacje paliw nie biorą udziału w tej jakże wspaniałej akcji jaką jest weekend za pół ceny?

        • 19 1

        • co to jest CPN? (2)

          • 4 5

          • (1)

            chlamydia pneumoniae

            • 7 1

            • To ja tez chce

              • 3 0

    • (4)

      piszcie z jakich restauracji nie warto korzystac, ktore oszukiwaly, zanizaly porcje itd

      • 27 1

      • łatwiej napisać, które były uczciwe

        Do takiej nie trafiłem (byłem w Kosie i Brovarni)

        • 15 1

      • ANTALYA KEBAP - POLECAM (2)

        bylismy w zeszlym roku. porcja taka jak zawsze a kebap pyszny jak w kazdy inny dzien

        • 5 10

        • No faktycznie (1)

          Kebap jest super jedzeniem, tylko zwymiotować! Pomielone resztki, skóry, kupry i inne syfy blee. Jak można napisać, że ten syf jest pyszny, aż mnie ciary przeszły.W życiu tego syfu nie wezmę do ust

          • 9 3

          • a czy ktos cie do tego zmusza?

            • 0 0

    • za pół to pracują kucharze i kelnerzy (2)

      400zł na 1/4 etatu na umowę zlecenie a reszta na czarno a jak ktoś pracuje kilka lat to ma cały etat 1600zł i reszta na czarno oto cała Polska.

      • 24 2

      • piernik (1)

        A co ma piernik do wiatraka ?

        • 2 2

        • mąkę ??

          chyba ze o elektrycznych mówisz, to termoobieg lub prąd do piekarnika :D

          • 2 0

    • kloszardzi będą mieli wyżerke

      • 4 3

    • :(

      Ja chcę w normalnej cenie, bez kolejek, tłoku i kombinowanego żarcia. Kolejny weekend w którym nie ma sensu nigdzie wychodzić.

      • 8 1

  • Pół porcji za pół ceny (1)

    Tu jest Polska wiadomo...

    • 125 11

    • Gdzie tam 40% porcji za 55% ceny.

      • 23 0

  • (5)

    Pełno ludzi, kolejki do lokali, pół porcji! Nie, dziękuję!

    • 120 4

    • (3)

      przecież to nie jest obowiązkowe i nikt nikogo nie zmusza.
      Tylko po co o tym informować ?
      Gimbaza ma nawet w taką pogodę za dużo wolnego czasu ? :)

      • 3 18

      • idiota

        Czepia się każdego, gimbusie

        • 5 0

      • Nikt nie zmusza, ale warto ludzi przestrzec

        przed oszustwem, aby nie musieli się głupio tłumaczyć, np. zapraszając znajomych, którzy przyjadą z innej miejscowości.

        • 17 0

      • Ja gimbusem nie jestem, ale idąc w ślad za Twoim rozumowaniem, "też" masz za dużo czasu skoro komentujesz!!!

        • 1 1

    • ten pomysł się już przejadł może weźcie się Panowie politycy za sprawdzanie kto na czarno pracuje w tych lokalach

      • 13 0

  • omomom (4)

    omomom szkoda, że restauracje włączają w tą promocję pojedyncze dania i to takie, których po prostu muszą się pozbyć....

    • 94 3

    • albo jakieś stare dania

      albo takie, których sie nie da zjeść jak np kaszanka

      • 1 5

    • Nawet (2)

      jeśli się termin kończy to lepiej wyrzucić czy zrobić promocję ?
      Debilizm ludzki mnie przeraża.
      W Anglii za komuny jak byłem też robili przeceny na warzywa np. z poprzedniego dnia, Ty byś chciała aby to wypieprzyli do śmieci ?

      • 5 1

      • promocję??? (1)

        chyba piszesz o wyprzedaży a nie promocji...

        • 4 1

        • Czepiasz się jak zwykły buraczany łeb.

          • 1 3

  • (4)

    To już wiadomo kiedy nie iść do restauracji. Ludzie, zrozumcie, że za pół ceny nie dostaniecie normalnego, pełnowartościowego dania. W te dni albo porcje są zmniejszane albo jest utrata jakości, bo podają starego knura zamiast świeżego. Nie ma nic za darmo.

    • 107 13

    • (3)

      Skąd ta pewność że za 100% ceny masz swierzego knura?

      • 23 1

      • (2)

        Pewność masz tylko wtedy kiedy chodzisz do porządnych, dobrych restauracji a one nie muszą brać udziału w jakichś weekendach za pół ceny, bo i tak mają pełno gości z racji tego, że nie oszukują swoich klientów. W pozostałych restauracjach jakoś tak mi wychodzi, że większe jest prawdopodobieństwo zjedzenia świeżej potrawy kiedy klient płaci normalną cenę a nie połowę tejże ceny.

        • 14 2

        • (1)

          dlatego chodze do maka. u nich zawsze ta sama cena i 100% wolowiny

          • 14 4

          • Współczuję "gustu" kulinarnego

            • 6 8

  • akcja dobra,lecz zlewek nie chcemy. (1)

    • 77 1

    • racja klientom zaleca sie by kawy i napojów niedopijali do konca :)

      • 2 1

  • Szkoda, że większość lokali to samo Stare Miasto (2)

    • 25 10

    • Główne Miasto, na Starym prawie nic nie ma

      • 7 0

    • a gdzie ma być ? Na Szadółkach ?

      • 11 1

  • Pół ceny = pół porcji i 2 razy większe kolejki. (1)

    • 78 3

    • kolejki rosna w sposob kwadratowy czyli 4 razy dluzsze kolejki

      • 5 0

  • tłumy

    czy warto? chyba tylko po to, zeby poczuc sie jak w duzym miescie za granicą - gwar, zabawa:)

    • 41 1

  • Ciagle to samo - przeciez to wlasciwa cena jak na polskie warunki !

    • 32 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane