• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie na "pyszną rybkę" w Trójmieście?

Michał Dolny
26 lipca 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

Zobacz, gdzie wybraliśmy się na "rybkę z widokiem na morze".


Gdzie w Trójmieście zjeść dobrą rybę? Gdzie zabrać rodzinę czy znajomych, którzy wpadną do nas "na rybkę"? Zrobiliśmy mały przegląd trójmiejskich rybnych restauracji na plaży. Wybraliśmy trzy najbardziej znane miejsca w trzech miastach: Wielki Błękit w Gdańsku, Bar Przystań w Sopocie i Tawernę Orłowską w Gdyni.



Wybierając się na obiad nad morzem kierujesz się przede wszystkim:

W Gdyni Orłowie, przy klifie i molo, znajduje się urocza Tawerna. Nie tylko ryby są tutaj dobre, dużym atutem jest miła obsługa, spokojny - wręcz sielankowy - klimat i malownicze widoki. Wybór ryb jest ogromny. Właściciel Tawerny kupuje ryby od łowiącego nieopodal gdyńskiego rybaka. To gwarancja smaku i świeżości. Specjalnością kuchni orłowskiej są m.in. placki ziemniaczane z łososiem, które warto zamówić w ramach przystawki. Polecamy również filet z sandacza w sosie borowikowym.

Warto wspomnieć o fenomenalnym menu owoców morza, znajdziemy tam takie rarytasy, jak ośmiornica z grilla czy muszle nowozelandzkie w sosie szafranowym. Restauracja jest wręcz idealna na romantyczną kolację. W weekendy lepiej zrobić telefoniczną rezerwację. Po obfitym posiłku warto zostać w Tawernie dłużej i delektować się z ukochaną osobą widokami. Do tego butelka wina i mule w winie, a wieczór minie nam błogo i przyjemnie.

W Gdyni nie można zapomnieć też o kutrze GDY-50, który jest zacumowany przy Akwarium Gdyńskim. To jedyny bar, w którym, zjadając pyszną rybę, pobujasz się jednocześnie na morskiej na fali.

Kolejną restauracją, którą odwiedziliśmy, był Bar Przystań w Sopocie. To wręcz rybne centrum Trójmiasta. Już samo zamawianie i oczekiwanie na rybę jest tutaj nietypowe. Gdy już wybierzemy potrawę, dostaniemy "pager", z którym możemy udać się do swojego stolika. Gadżet zacznie wibrować i świecić, gdy ryba będzie gotowa. To dodatkowa frajda dla dzieci. Specjalnością baru jest pieczenie ryb metodą beztłuszczową. Tu też kupują ryby od lokalnych rybaków.

My spróbowaliśmy flądry i dorsza i była to kulinarna rozkosz. Pyszne, świeże i podane na porcelanie. Nic dziwnego, że w Przystani zawsze jest sporo osób. Ilość klientów, przewijających się przez Bar, może być jednak minusem dla lubiących kameralną atmosferę. Zawsze możemy się jednak przenieść na górny taras, z którego można podziwiać Zatokę Gdańską i sopocki kurort.

Naszą wyprawę zakończyliśmy w Gdańsku. Na molo w Brzeźnie jest kultowy Wielki Błękit. Tutaj, oprócz szant i dyskoteki dorosłego człowieka, są także pyszne rybki. W menu znajdziemy ryby pieczone i smażone. Lokal może nie zachwyca wystrojem, ale to zjeść przyjeżdżają tam ludzie z całego Trójmiasta. I dostają to, co najlepsze.

Mieszkańcy Trójmiasta powinni wiedzieć, gdzie pojechać na dobrą rybę. Z ofertą rybnych restauracji można zapoznać się w Trójmiasto - Restauracje.

Opinie (476) ponad 10 zablokowanych

  • Tawerna Rybaki Sopot

    Ja najpyszniejszą rybkę jadłam w Tawernie Rybaki w Sopocie , super obsługa rybka świeża za nieduże pieniadze a porcja nie do zjedzenia !!!! polecam dorsza w pomidorach albo z boczkiem i pieczarkami !!!! palce lizać !!!! a widok z Tawerny - bezcenny !!!! pozdrawiam smakoszy ryb .

    • 3 7

  • To chyba Barracuda w g-Dyni jest najlepsiejsza? Zupcia rybna w kilku odsłonach. (2)

    Tam serwują dobre dania z rypci....

    • 2 7

    • Podpis wiele mówi

      o niewiedzy w sprawie Pangi.
      Gdzieś przeczytane, zapewne na jakimś durnym forum i utrwalone, bo głupotę utrwalić najłatwiej.
      Panga pływa sobie spokojnie oraz rośnie w delcie Mekongu i innych ujść rzek płd.-wsch. Azji, rzecz w tym że rozmnaża się wyłącznie u źródeł. Dojrzałe osobniki płyną zatem w górę rzeki i tam się przekształcają i rozmnażają. Podobne zatem zjawisko, jak u łososi. Jest to ryba która się świetnie spisuje w hodowli ale właśnie rozmnaża się daleko od miejsc hodowlanych. Odkryto jednak że gdy do złapanych dorosłych osobników do wody w której się znajdują doda urynę od kobiet czy innych ssaków będących w ciąży, zawarte tamże hormony, feromony i inne "historie" wywołują w rybach taki sam efekt jak wtedy gdy wędrują na tarło w naturalne siedliska. Wystarczy szklanka uryny na solidny basen wody. Zatem stężenie "szczochów" może być kilkaset krotnie mniejsze niż w przeciętnym basenie miejskim czy w Zatoce Gdańskiej.

      • 1 0

    • w Barakudzie także najlepsze są szarlotki

      jak we wszystkich nadmorskich cosiach

      • 2 0

  • Troszkę bezsensu polecać tak oczywiste miejsca

    O ile przy przewodniku po lodziarniach tekst był ciekawy i udało się wskazać ciekawe miejsca jakich nie znajdzie się w przewodnikach o tyle w temacie ryb jest słabiutko i banalnie. Te knajpki to miejsca znane praktycznie każdemu turyście, więc po co je jeszcze polecać? Przydałby się tekst o jakichś małych lokalikach działających od wielu lat, gdzieś zagubionych, niekoniecznie tych najgłośniejszych, przy samej plaży. Temat smażalni ryb w Trójmieście na pewno zasługuje na coś ciekawszego niż taki tekst i mam nadzieję, że jeszcze do niego wrócicie. To co zrobiliście mógłby napisać turysta z Warszawy, który wpadł na jeden weekend do Tromiasta a to trochę mało jak na regionalny portal...

    • 16 1

  • Karmazyn (5)

    Najlepsza rybka była w barze Karmazyn przy SKM w Sopocie

    • 8 0

    • Wspomnienia (2)

      Pamiętamy,pamiętamy i do tego kufelek zimnego gdańskiego.I komu to przeszkadzało.

      • 5 0

      • Wspomnienia (1)

        A jaki to był smak.Do dziś to czuję.

        • 0 0

        • Karmazyn

          Mniam,mniam

          • 0 0

    • Karmazyn

      Reaktywować Karmazyna.Zadanie dla rządzącej Sopotem ekipy.

      • 3 0

    • Poparcie

      Popieram reaktywację Karmazyna .Co pan na panie prezydencie Karnowski.Wybory tuż,tuż.

      • 3 0

  • Rewa

    w Rewie jest swietne miejsce do zjedzenia rybnych pysznosci a ceny nie zbijaja z nog.... nie wiem jak brzmi oficjalna nazwa, ale znana jest z nazwy " u Grubasa" :) wejscie głowne na plaze w Rewie... polecam!!!

    • 4 0

  • Kleszczewo

    najlepsze rybki podają w Kleszczewie

    • 2 1

  • świeże ryby

    Świeżo rozmrożone. Widziałem pod jednym z tych barów jak pewna firma handlująca mrożonkami wyładowywała pełne mrożonych ryb białe plastikowe pojemniki.
    Aby sprzedawać świeże ryby bar czy restauracja musi mieć odpowiednie pomieszczenie do czyszczenia ryb. Pracownika przeszkolonego i zajmującego się tylko tym. Odpowiednie pojemniki na odpady rybne. Koszt takiej ryby byłby kolosalny.
    Rybacy z Sopotu sprzedają swój połów na pniu mieszkańcom w ciągu godziny którzy codzienne rano czekają w kolejce na świeżą rybkę.

    • 6 0

  • nie wiem czy w naszymmiescie nie powinni zakazac ryb

    bo lekarze, w razie problemu z oscmi, oleja sprawe i mozna stac sie arzywem
    ostatnio dyletanctwo, olewajstwo i brak profesjonalnego podejsci lekarzy w Gdansku, spowodowal wlasnie taka tragedie

    • 2 1

  • Tylko nie Tawerna w Orłowie,koszmarne jedzenie!!!! wstyd panie kucharzu.

    • 6 1

  • Michał Dolny ile Ci zapłaciłi za reklamę najdroższych badziewnych miejsc?

    drożyzna i nastawianie na zdarcie z turystów i jeszcze to chwalić?

    • 15 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane