- 1 Ugaszono pożar na budowie osiedla (171 opinii)
- 2 Cmentarzysko traficarów w sopockim lesie (190 opinii)
- 3 Podsuwają pomysły na kary dla śmieciarzy (51 opinii)
- 4 Obwodnica Witomina: ogłoszono przetarg na budowę (154 opinie)
- 5 Zajrzyj do międzywojennych witryn (37 opinii)
- 6 Na lotnisku pojawił się kwiatomat (100 opinii)
Hotel i browar przy dworcu będą otwarte w przyszłym roku
Choć na dachu dawnej przychodni przy dworcu PKP w Gdańsku układana jest dopiero więźba dachowa, to w piwnicy zainstalowany został już pierwszy element linii do produkcji piwa, a także uwarzono próbną warkę piwa jopejskiego. W przyszłym roku obiekt zostanie oficjalnie otwarty.
Mija pięć lat, odkąd datowany na 1898 rok budynek przy dworcu PKP w Gdańsku ma nowego właściciela. Jest nim firma Versus, która m.in. w Gdyni wybudowała Centrum Kwiatkowskiego.
Jak zmienia się dawna przychodnia
Przebudowa budynku dawnej przychodni rozpoczęła się wiosną ubiegłego roku i - wedle słów inwestora - ma zakończyć się w przyszłym roku. Jakiś czas temu zakończyły się prace na elewacjach, dzięki czemu zdjęte zostały rusztowania, a wraz z nimi wielkopowierzchniowe reklamy, krytykowane przez wielu mieszkańców Gdańska. Cegły na elewacji to w całości oryginalny materiał. Uzupełnione zostały natomiast częściowo detale elewacyjne z piaskowca, np. obramowanie drzwi od strony południowej budynku czy kwiatony na dekoracjach wieńczących szczyty gmachu.
Do tej pory przeprowadzona została m.in. rekonstrukcja stropów, uzupełnienie ubytków w ścianach konstrukcyjnych i działowych; dobudowano niewielki (oryginalnie zaprojektowany) fragmentu budynku od strony południowej, zastrzykami betonu wzmocniono fundamenty.
Czytaj także: Pruski orzeł wrócił na fasadę dawnej przychodni w Gdańsku
Duże zmiany było widać latem, kiedy rozebrany został dach budynku. Jego odbudowa przedłużyła prace o kolejne miesiące.
- Ze względu na stan więźby, konieczne było odtworzenie prawie całej konstrukcji dachu. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja, ma wiele załamań i nietypowych form. Takie prace, w obiekcie zabytkowym, wykonać mogą tylko mistrzowie w swoim fachu. Kolejne ekipy ciesielskie nie mogły sobie poradzić z tym zadaniem. Teraz pracują dla nas cieśle z Kaszub. To rodzina, która od czterech pokoleń jest w tym fachu. Na naszej budowie pracuje ojciec i syn - opowiada Rafał Recław z firmy Versus.
Rewitalizacja i przebudowa obiektu zmierza ku końcowi. Na wiosnę pozostanie wykonanie wibroizolacji wokół budynku. Niebawem pojawi się stolarka okienna i drzwiowa. Zgodnie z zaleceniami konserwatora, w budynku pozostało kilka oryginalnych sosnowych okien i drzwi, m.in. na klatce schodowej od strony dworca. Nowe - odtworzone - okna i drzwi wykonane będą z drewna meranti.
Dwanaście tanków piwa
W piwnicach budynku, do których dostaniemy się przez przeszklone foyer od strony torów kolejowych, znajdzie się browar restauracyjny. W czterech tankach warzone ma być piwo w stylu jopejskim, przy udziale fermentacji spontanicznej w otwartych zbiornikach. Ta część nazwana została "Jopen Zone". W pozostałej części browaru stanie osiem tanków, w których będą powstawały mniej wymagające style piwa.
Na początku grudnia w jednym z pomieszczeń zamurowana została potężna chłodnica - pierwsza część produkowanej w Niemczech linii produkcyjnej. Gotowe już piwo trafi miedzianymi rurami do czterech tanków wyszynkowych, które zamontowane zostaną za barem. Bar i otwarta kuchnia (pracę kucharzy będzie widać) znajdą się w południowej części budynku (od strony Nowego Ratusza). Także z tej strony - na poziomie parteru - powstał taras, na którym goście zasiadać będą latem.
Czytaj także: małe browary otwierają puby w Trójmieście
Piwowar z Niemiec, kucharz z Francji
- Piwowar z Niemiec, który będzie warzył tu piwo, już zamieszkał w Gdańsku wraz z całą rodziną. Nie tylko przeprowadził już próbne warzenie nowego piwa, ale dopilnuje instalacji linii produkcyjnej. W odnalezieniu i odtworzeniu oryginalnego przepisu piwa jopejskiego pomógł nam jeszcze sam profesor Jerzy Samp - opowiada Rafał Recław. - Dla odmiany kucharz jest Francuzem. Chociaż restauracja będzie serwowała głównie dania polskie, to po testach dań wiemy już, że będą one miały francuską nutę.
Restauracja będzie funkcjonowała w przyziemiu i na parterze budynku. Tutaj serwowane będą śniadania - nie tylko dla gości hotelowych. Wiadomo, że w godzinach porannych oraz przy specjalnych okazjach odbywał się będzie tutaj pokazy gotowania na żywo.
Budynek będzie jednak przede wszystkim hotelem. Architektom udało się tu zmieścić 40 pokoi, w tym jeden dwupoziomowy apartament, z kondygnacjami połączonymi kręconymi schodami.
Wnętrza restauracji zaaranżowane zostały przez architektki z Pracowni Projektowej Aleksandry Stankevic-Diakun z Gdańska. Przed przystąpieniem do pracy odbyły one z inwestorem "kulinarną podróż" po europejskich krajach osadzonych w "piwnej" kulturze, by zapoznać się ze stylistyką i działaniem lokali tego rodzaju. Nad wnętrzami hotelowymi pracuje pracownia Doroty i Artura Buty z Kołobrzegu.
Równocześnie trwają prace w budynku byłej poczty, który jesienią 2013 r. od PKP kupił jeden z trójmiejskich restauratorów.
Restauracja i niewielki hotel w budynku dawnej poczty mają być gotowe jesienią.
Odnowiona została już elewacja budynku i jego dach, teraz trwają prace wewnątrz budynku - w tej chwili jest on przygotowany do rearanżacji, trwają przyłączenia mediów. Na parterze działała będzie restauracja z otwartą kuchnią (dania śródziemnomorskie) i kawiarnia, skąd obserwować będzie można pociągi na dworcu. Na wyższych kondygnacjach powstanie trzygwiazdkowy hotel.
- Na podstawie etapu prac, na którym jesteśmy szacujemy, że restauracja zacznie działać w trzecim kwartale przyszłego roku - mówi Bartosz Chwazik, przedstawiciel inwestora.
Opinie (169) 4 zablokowane
-
2015-12-18 06:06
Ja i Siara idziemy na browara ! (8)
- 97 24
-
2015-12-18 06:52
szkoda kasy (1)
Bedzie pewnie drogo i zielono... lepiej jakis luksusowy bałagan otworzyc.
- 7 17
-
2015-12-18 15:06
wypimy browara na dworcu
- 4 0
-
2015-12-18 08:09
Super i blisko na autobus :)) (3)
Patrząc na to stare zdjęcie z zazdrością stwierdzam,że kiedyś miasta były budowane dla ludzi a nie aut.
- 20 2
-
2015-12-18 09:10
(1)
Bo kiedyś w Gdańsku było 100 aut
- 11 4
-
2015-12-18 09:45
A w Srodmiesciu ok 100tys ludzi
W porowaniu dzis - ok 40tys.
- 7 0
-
2015-12-20 00:17
Cichy
możesz dać się zamrozić
- 1 0
-
2015-12-18 10:35
ja z grazynka rowniez wpadniemy na browara 0,3
a co, trzeba pokazac grazynce jak sie bawi elita
- 3 5
-
2015-12-18 10:51
Swietny pomysl!
Bardzo kibicuje tej inwestycji. Jako jedna z nielicznych ma klase, pomysl i zachowa starodawny klimat!
- 12 2
-
2015-12-18 06:07
Browar przy dworcu, browar tu,tam i tam. Niedlugo cale centrum to bedzie jeden wielki browar (17)
Ciekawe czy uchodzcy tez beda tam przepuszczac swoje zasilki?
- 74 199
-
2015-12-18 06:47
Lepiej niz jeden wielki bank
- 40 4
-
2015-12-18 06:51
(3)
tzn że idzie zniewolenie! znowu chca by społeczenstwo było pijane, jak za komuny.
- 11 27
-
2015-12-18 07:08
No jak w tym kraju zyc na trzezwo? No jak?
- 22 2
-
2015-12-18 07:28
Przy tych cenach nie ma strachu (1)
na pijane społeczeństwo. W Rosji w dobie kryzysu prawie za darmo lano wódkę i lud był pokorny
- 15 0
-
2015-12-18 19:24
"Rosja dotuje 3 podstawowe produkty - chleb, mleko i wodkę"
pamiętam ten news :D
- 4 0
-
2015-12-18 08:09
Człowieku (9)
Przeciętnego człowieka nie będzie stać na piwo w tym miejscu
- 17 13
-
2015-12-18 08:18
(2)
To do roboty.
- 23 15
-
2015-12-18 09:55
Niezbyt rozumiem, dlaczego powyzszy komentarz zbiera tyle minusow (1)
Nie masz pieniedzy, a chcesz miec - zarob.
Gdzie tu blad w logice?- 15 9
-
2015-12-18 10:15
Zapewne dlatego, że ma się nijak do prowadzonej wcześniej wymiany zdań.
Nikt się nie skarżył na niskie zarobki, tylko wskazywał, że browar ten jest ukierunkowany do zasobniejszego klienta. Co więcej sformułowanie "do roboty" jest po prostu obraźliwe względem ciężko pracujących ludzi.
- 17 5
-
2015-12-18 08:18
(2)
Moze zrobia cos takiego jak happy hour,i bedzie piwko np za 5 zeta
- 6 7
-
2015-12-18 09:49
(1)
i może jeszcze frytki do tego?
- 10 0
-
2015-12-18 10:15
poproszę
- 4 4
-
2015-12-18 14:29
(2)
na jedno piwo stać każdego i wszędzie
- 11 2
-
2015-12-20 00:27
Stać czy nie stać (1)
a jeśli ja nie lubię piwa
to co mam z tymi 5zł zł zrobić?
Na tacę?- 1 0
-
2015-12-20 10:20
czemu nie
proboszcz się ucieszy ale on zaczyna od 10 piwek
- 0 0
-
2015-12-18 20:08
(1)
Gdańsk PIWEM stał i jakością jego słynął
- 5 1
-
2015-12-19 22:11
oraz GoldWasser
- 0 0
-
2015-12-18 06:13
Super wielu bezdomnych przeniesie się z dworca na apartamenty :-) (14)
Wystrój rodem z jakiegoś przedwojennego biura projektowego :-)
Jest tak ekskluzywne jak garażowy warsztat mycia pojazdów.
Kto zezwala na tworzenie takich ruder w centrum miasta?
Proponuje projektantom zobaczyć choćby przygody J23 a dowiedzą się jak dawniej wyglądały hotele jeśli ma być ekskluzywnie i historycznie.
A te piwo z takiego browaru który nie ma dostępu do dobrej wody będzie sikaczem.
Na Gdańskiej wodzie do mogą produkcję wybielacza do WC uskuteczniać a nie piwa!
Ochydna woda ochydne piwo i filtracja nic nie zmieni bo destylowanej wody nikt nie pije.- 34 281
-
2015-12-18 06:23
(1)
Bardziej ohydne od złego piwa jest jedynie zrzędzenie.
- 65 6
-
2015-12-18 06:42
popieram
Popieram, lepiej żeby nic nie było, i budynek stał pusty i ulegał ciągłej degradacji. Nie podoba się to omijaj po otwarciu ten lokal szerokim łukiem, i najlepiej siedź w domu przy kompie marudo. Miłego dnia życzę.
- 54 4
-
2015-12-18 07:46
ja pikuje
co za zrzęda.
- 27 2
-
2015-12-18 08:12
Weź wyluzuj i przestań się napinać jak plandeka na żuku.
- 22 1
-
2015-12-18 08:29
"Na Gdańskiej wodzie do mogą produkcję wybielacza do WC uskuteczniać a nie piwa!"
Możesz to rozwinąć, bo nie do końca cię zrozumiałem. Co jest nie tak z naszą wodą?
- 16 0
-
2015-12-18 08:29
Ten zrzęda to jakiś wieśniak i ze stodoły mu bardzo śmierdzi.
- 12 1
-
2015-12-18 08:33
(6)
Woda będzie brana z Raduni czystej rzeki z Kaszub.
- 4 7
-
2015-12-18 09:53
Będą ją dowozić beczkowozami? (5)
- 5 1
-
2015-12-18 09:58
W sumie, co za problem. To przeciez skonczona ilosc wody jest potrzebna do piwa (1)
woda do przeplukiwania, czy innych procesow czytso przemyslowych moze byc z kranu,
Poza tym, akurat woda w kranie w Gdansku jest wyjatkowo dobra. Ja wiem, ze zakompleksionemu Polakowi sie nie wmowi i on wie lepiej, ale niech pojezdzi po Polsce i Europie, to zobaczy, ze w Gdansku mozna spokojnie pic wode prosto z kranu (w kwestiach smakowych), a w wielu miastach jest to absolutnie niemozliwe. Wali chlorem jak z basenu.- 15 0
-
2015-12-18 10:25
Wypompowanie i dowiezienie wody z Raduni może i jest wykonalne
Ale po 1) to dodatkowy koszt, którego unika się stosując kranówę 2) podejrzewam, że taką wodę trzeba by najpierw uzdatnić, a to już wymagałoby specjalnych instalacji. Co do naszej wody, to chyba Saur kilka lat temu wymieniał rurociągi, budynek też będzie miał nowe instalacje, więc problemem może być najwyżej twardość (i to raczej problemem dla sprzętu, bo dla piwa niekoniecznie).
- 6 0
-
2015-12-18 13:32
(2)
Słychać że jesteś wieśniak a nie z Gdanska którego nie znasz browar od raduni dzieli 200m wystarczy rurociąg.
- 1 4
-
2015-12-18 15:36
Nie myślisz, że budowa takiego rurociągu byłaby... dość kłopotliwa?
- 1 0
-
2015-12-19 10:49
Nie od Raduni tylko od Kanału Raduni, zasyfiałego i zaniedbanego
- 1 1
-
2015-12-18 09:24
To miał być hejt dnia na portalu? To beka bo nie wyszło :D
- 9 0
-
2015-12-18 06:13
(1)
Jeszcze tylko Podwale Grodzkie zemienić w deptak lub wprowadzić ruch lokalny i będzie git
- 99 19
-
2015-12-18 06:51
deptak tak a ruch samochodowy pod ziemię
- 19 4
-
2015-12-18 06:19
Jopejskie? (6)
Plato 45-55% Niezmiernie pijalne ;)
- 52 3
-
2015-12-18 08:11
Nie uwierzę, póki nie zobaczę
Takie piwo kosztowałoby pewnie z 50 zł za... szklaneczkę.
- 13 1
-
2015-12-18 08:27
Pijalność Jopejskiego
Jopejskie jest bardzo pijalne, ale nie dla podniebienia od lat smaganego VIPem.
- 19 3
-
2015-12-18 13:39
Nie ma szans na uwarzenie w obecnych warunkach piwa jopejskiego. (2)
Z prostej przyczyny - nie ma odpowiednich drożdży do tego piwa. Z tego, co wiem dopiero zaczynają ich szukać na terenie Kaszub.
- 5 4
-
2015-12-18 22:26
No nie do końca (1)
Ponoć Jopejskie fermentowało spontanicznie
- 3 0
-
2015-12-19 10:56
Owszem, spontanicznie. Ale fermentację prowadzono w specjalnych szopach przeznaczonych wyłącznie do jopejskiego.
Nawet ściany w tych szopach były pokryte pleśnią i drożdżami, więc w powietrzu też sporo tego latało. Czyli spontaniczność fermentacji była w pewnym sensie sterowana.
- 4 0
-
2015-12-18 19:19
Jopejskie było słodkie, gęste i mocne
Zwykle poprawiano nim smak innych piw albo używano jako bazy do sosów. Niektórzy pili je napotnie, jako lekarstwo.
Taki trunek nadaje się do picia w małych naczyniach, jak np. nalewka czy likier. Raczej będzie drogi.- 10 0
-
2015-12-18 06:24
(1)
Ale gdzie podzielą się menele i faceciki dworcowej?
- 41 10
-
2015-12-18 09:47
utworzą Komitet Obrony Dworca
i będą spontanicznie demonstrować w obronie Dworca który jest zagrożony remontem :D
- 18 2
-
2015-12-18 06:44
(2)
W Gdansku I Sekretarza stac zeby na kazdej ulicy byla Zabka,Monopol i browary i markety obok siebie ot dobro dla mieszkancow
- 17 40
-
2015-12-18 11:34
(1)
juz jest jeden budyniowaty sekretarz, ktory nie moze sie doliczyc posiadanych mieszkan.
- 2 5
-
2015-12-18 20:11
paprochy pod czaszką masz
- 1 1
-
2015-12-18 06:49
powinni jeszcze schować pod ziemię ten oblesny parking a na jego miejscu zrobić mały skwer/park (6)
- 159 4
-
2015-12-18 09:24
(5)
to byłoby coś...
swoją drogą, gdzie będą parkowały auta z tego hotelu i browaru?- 11 1
-
2015-12-18 19:27
(4)
jak pijesz to nie prowadzisz - taksówek pod dworcem dostatek :)
- 3 2
-
2015-12-18 19:29
(3)
Takiś mądry? To czemu zawsze jest tam tak autami zawalone, że przejść się nie da? Z resztą do hotelu autem jak najbardziej się przyjeżdża, nie?
- 3 0
-
2015-12-19 00:43
(1)
Do hotelu przy dworcu, to chyba lepiej pociągiem.
- 4 0
-
2015-12-19 09:40
nieprawdaż?
Różnie to bywa.
- 2 0
-
2015-12-19 22:18
w centrum miasta?
idiotyczne podejście - raczej kolej albo samolot
samochodami przyjeżdżają jedynie małomiasteczkowi by się bryką pochwalić ;)- 0 2
-
2015-12-18 07:14
super! (1)
Oby się to jopejskie udało!
- 96 6
-
2015-12-18 11:11
Wątpie, żeby było Cię stać.
A nawet jak się nie uda, to po wypiciu 0,33l za powiedzmy 30 zł nikt się głośno nie przyzna, że nie smakowało.
- 3 8
-
2015-12-18 07:38
(3)
I bardzo dobrze bo przynajmniej będzie coś ładnego a nie szklana korponora.
- 156 4
-
2015-12-18 09:24
No :) Piękny budynek
- 12 0
-
2015-12-18 11:23
Te sosnowe drzwi i okna które zostawili są przepiękne.
- 13 0
-
2015-12-20 23:41
Szczerze? Jestem pod wrażeniem że to PRYWATNA inwestycja!!!
W tą rewitalizację sawłążone OGROMNE pieniądze!!! Szczegółowość i piękno rych rozwiązań, ROZMACH tych prac.. to jest baardzo duża sprawa!! :D I powiem, że jeśli to wypali, ten projekt zasługuje na całe serie nagród !!! :D
Brana dla Inwestora za ODWAGĘ i chęci !!! (nawet jeśli były delokanie narzucone przez konserwatora ;-) ) Trzymam kciuki !!- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.