• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak żyć słodko (i zdrowo), ale bez cukru

Ilona Truszyńska
15 stycznia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Żyć słodko i zdrowo, ale bez cukru - czy to możliwe? Zobacz jak ograniczyć w codziennej diecie cukier prosty a słodycze zastąpić innymi produktami. Żyć słodko i zdrowo, ale bez cukru - czy to możliwe? Zobacz jak ograniczyć w codziennej diecie cukier prosty a słodycze zastąpić innymi produktami.

Cukier krzepi - tak przed wojną głosił slogan reklamowy wymyślony przez Melchiora Wańkowicza. I choć dziś dodaje energii tak samo jak przed laty, to świadomość tego, że nie wpływa dobrze na zdrowie i figurę znacznie wzrosła.



Poza pustymi kaloriami cukier nie dostarcza organizmowi żadnych cennych składników odżywczych, ani korzyści zdrowotnych. Powoduje jedynie krótkotrwały przyrost energii. Mimo to zjadamy aż kilkadziesiąt kilogramów cukru rocznie na osobę.

Czy jesz słodycze?

- Dieta bogata w cukier będący źródłem pustych kalorii przyczynia się do wzrostu masy ciała - mówi Magdalena Speichert-Dydel z Centrum Dietetycznego Metamorfoza. - Wynika to z tego, że dostarcza ogromnych ilości dodatkowej energii do dziennego jadłospisu. Jest jednak ubogi w błonnik i nie daje uczucia sytości. Krótko po jego spożyciu znów odczuwamy głód.

Jednak współcześni dietetycy mówią zgodnie, że całkowite usunięcie cukru z diety nie jest możliwe. Cukier, czyli glukoza, jest nam bowiem potrzebna przede wszystkim po to, aby nasz mózg mógł funkcjonować prawidłowo.

- Drastyczne ograniczenie węglowodanów w diecie nie jest korzystne dla zdrowia. Węglowodany są nam potrzebne, są podstawowym źródłem energii niezbędnej do życia, do funkcjonowania każdej naszej komórki, a przede wszystkim są niezastąpionym paliwem dla mózgu - mówi Agnieszka Kolan, dietetyk z Przychodni Swissmed. - Ważne, abyśmy zadbali o jakość spożywanych węglowodanów, abyśmy ograniczali cukry proste zawarte w słodyczach, ciastach, słodkich napojach, czekoladkach, a nawet owocach - dodaje.

Suszone owoce i orzechy doskonale zaspokoją chęć na słodkości.  Suszone owoce i orzechy doskonale zaspokoją chęć na słodkości.
Nie bez powodu mówi się, że cukier prosty to biała śmierć. A jedząc produkty zawierające go w nadmiarze możemy doprowadzić do niedoboru składników mineralnych i witamin.

- Osoby, które jedzą bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych mogą doprowadzić do niedożywienia komórkowego. Czego efektem jest większy apetyt, bo organizm cały czas się domaga wartości odżywczej, a w konsekwencji taka osoba może po prostu stać się otyła - wyjaśnia Dominika Stefankiewicz, dietetyk z Akademii Skutecznej Diety. - Warto zamienić prosty cukier na cukier złożony. To na pewno spowoduje redukcję masy ciała, a co za tym idzie organizm odzyska siłę, energię, poprawi się koloryt skóry.

Jest wiele sposobów na to by ograniczyć spożywanie cukru. Możemy go zastąpić jedząc porcję owoców w ciągu dnia. Jest wiele sposobów na to by ograniczyć spożywanie cukru. Możemy go zastąpić jedząc porcję owoców w ciągu dnia.
Często nie mamy świadomości w jakich produktach kryje się cukier. Chcąc jeść zdrowo nabieramy się na chwyty producentów i wybieramy produkty "fit", "0 proc. tłuszczu", "light" itp. Tymczasem z byciem fit mają one niewiele wspólnego. Dla zachowania walorów smakowych zmniejszenie zawartości tłuszczu rekompensowane jest większym dodatkiem cukru.

- Producenci żywności wykorzystują fakt, że smak słodki jest preferowany przez większość z nas i dodają duże ilości cukru do swoich wyrobów - mówi Joanna Dziewiatowska z Centrum Dietetycznego Metamorfoza. - Cukier lub syrop glukozowo- fruktozowy znajduje się w wielu produktach takich jak: soki, napoje, jogurty owocowe, płatki śniadaniowe, słodycze, ciastka, konserwy, słodkie likiery, cukierki, dżemy bogato cukrowe, napoje mleczne typu milk shake, wody smakowe, guma do żucia słodzona, czekolada, lody, słodkie desery, puddingi, sorbety, miód, mleko skondensowane, produkty light. Niebezpieczne są także płatki zbożowe dla dzieci typu: gwiazdki, kuleczki, poduszeczki, gdzie zawartość cukru sięga często ponad 30 proc.!

- Czasami jogurt owocowy, który na opakowaniu ma informację 0 proc. tłuszczu, zawiera aż 12 łyżeczek cukru! - dodaje Dominika Stefankiewicz. - Cukier ukryty jest również w różnego rodzaju płatkach musli. Nawet w tych fitness, np. z kawałkami czekolady czy jogurtowymi płatkami. Ponad wszystko pamiętać trzeba, że cukier to nie tylko słodycze. Naleśniki, placki, racuchy, pierogi - to masa prostych węglowodanów, których nie wolno zbyt często jeść.

Robiąc zakupy zawsze należy zwrócić uwagę, ile jest cukru w 100 g produktu. Jeśli jest powyżej 15 g cukru, to można ten produkt uznać za wysoko słodzony.

Jak można ograniczyć spożywanie cukru? Jest na to wiele sposobów. Możemy zastąpić go np. porcją owoców.

- Owoce też mają cukier, ale w formie nieprzetworzonej, naturalnej. Dodatkowo nawadniają organizm, dostarczają witamin - mówi Dominika Stefankiewicz. - Możemy sami w domu upiec smaczne muffinki, np. z płatkami owsianymi, mąką żytnią razową i suszonymi owocami. Zamiast zwykłych ciasteczek z mąki pszennej, możemy kupić ciasteczka owsiane - ważne by nie były tylko z domieszką mąki owsianej.

Inną opcją na zaspokojenie chęci na słodkości jest zjedzenie orzechów i suszonych owoców. Warto przepłukać je pod bieżącą wodą, bo często bywają dodatkowo słodzone.

Niektórzy uważają, że cukier można zastąpić słodzikami. Jednak nie są one zalecane w zdrowym żywieniu w dużych ilościach.

- Na bazie słodzików można przygotować koktajle mleczno-owocowe, desery, a także ciasta - wyjaśnia Joanna Dziewiatowska. - Innym produktem zastępującym cukier jest syrop z agawy. Ma przyjemny smak, przypominający miód i posiada od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny niż miód.

Syrop z agawy idealnie nadaje się do posłodzenia herbaty czy kawy. Jednak niektórzy nie wyobrażają sobie tych napojów bez kilku łyżeczek cukru. Często by słodzić zdrowo sięgają po cukier brązowy. Jednak i w tej kwestii trzeba uważnie czytać etykietki.

- Jakość cukru zależy od procesu technologicznego. Nie ma znaczenia czy jest pozyskiwany z buraków cukrowych, czy z trzciny cukrowej. I tak mamy: cukier rafinowany i nierafinowany - wyjaśnia Magdalena Speichert-Dydel. - Cukier biały to produkt rafinowany, pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych. Zdrowszy jest cukier nierafinowany posiadający barwę brązową. Można też znaleźć w sklepach cukier "brązowy", ale jest to zwykły cukier rafinowany barwiony. Dlatego należy czytać opis na opakowaniu.

Eksperci sugerują, że jeśli ktoś ma duży problem z ograniczeniem cukru, np. przy słodzeniu herbaty, powinien zmniejszać jego ilość stopniowo, np. o pół łyżeczki.

- Moim zdaniem, należy zawsze ograniczać cukier, bo w zdrowej diecie można jeść go dość sporo - aż do 60 proc. węglowodanów, ale te węglowodany zawarte są w produktach z pełnego ziarna, w warzywach i owocach - mówi Dominika Stefankiewicz. - Nie trzeba jeść tabliczki czekolady dziennie, aby czuć się dobrze i szczęśliwie.


Zamiast porcji słodyczy zjedz owsiankę lub sałatkę owocową
Przepisy podaje dietetyk Dominika Stefankiewicz
Owsianka z owocami:
- płatki owsiane błyskawiczne - 3 łyżki
- jabłko - 1 średnia sztuka
- suszona żurawina - 2 łyżeczki
- pestki słonecznika - 2 łyżeczki
- mleko 2 % tł. ( lub jogurt naturalny 2 % tł. ) - 200 ml ( g)
Sałatka owocowa:
- pomarańcza - 1 sztuka
- mandarynki - 2 sztuki
- kiwi - 1 sztuka
- jogurt naturalny 2 % tł. - 2 łyżki
- posiekane migdały - 2 łyżeczki
Ilona Truszyńska

Miejsca

Opinie (50) 2 zablokowane

  • Ksylitol polecam (8)

    naturalny słodzik, z brzozy

    • 11 1

    • Stevia (3)

      Bez problemu można dostać też słodzik ze stewii do 400 razy słodszy niż cukier i ma 0 kalorii. Pozyskiwany z naturalnej rośliny o tej same nazwie :)

      • 7 0

      • A nie mają w składzie aspartamu (1)

        lub innych rakotwórczych odmóżdżaczy?

        • 2 6

        • nie, nie mają.

          • 8 0

      • Spróbowałem...

        ... ale wg mnie stevia daje gorzki posmak. Taki gorzki słodzik ;)

        • 1 0

    • cena ksylitolu jest z kosmosu (3)

      nieadekwatna do korzysci

      • 0 0

      • syrop z agawy :) od biedy fruktoza...

        • 0 0

      • (1)

        adekwatna do korzyści

        • 0 0

        • nieadekwatna a większej ilosci trująca kolego

          doswiadczenia na zwierzętach są jednoznaczne: ksylitol potrafi trwale uszkodzic wątrobę

          • 1 0

  • (1)

    W produktach ligh czy innych "bez cukru", bardzo często używają ASPARTAM. Poczytajcie sobie jakie to gów...o!

    • 22 2

    • mało tego,słodzą syropem glukozowo-fruktozowym i jest on wszędzie-a to dopiero zabójstwo

      • 2 0

  • BzGT (2)

    Sonda: "nie przepadam, ale mogę zjeść od czasu do czasu" (czyli 5x dziennie) Zagłosowały baby z grubymi tyłkami ;)

    • 8 11

    • Żrę słodycze namiętnie a jestem bardzo zgrabna (1)

      • 0 0

      • do czasu kochana...

        do pewnego czasu tak jeszcze z 10 lat a potem bedziesz musiala sie ograniczac, niestety :((

        • 1 0

  • Efekt Centrum w Gdyni Dąbrowie (3)

    Polecam Panią Kamilę przez pół roku schudłam 25 kilo dieta dopasowana do choroby tarczycy,gorąco polecam

    • 4 10

    • A jaką ma Pani chorobę tarczycy ? Mogę prosić o jakieś bliższe namiary na to centrum? Pozdrawiam

      • 0 0

    • Adres:
      Ul. Gorczycowa 4B/1
      81-591 Gdynia
      tel.: 518 03 60 17
      728 98 22 03

      • 0 1

    • Tarczyca

      Bardzo proszę o namiary do pani Kamili.Potrzebuję dla córki. Ma hashimoto. Z góry dziękuję.

      • 0 0

  • Ci, którzy dodają aspartam do spożywki... (4)

    ... Powinni juz dawno siedzieć!!!

    • 23 2

    • ASPARTAM w kraju gdzie został wynaleziony jest zakazany do uzywania w żywnosci

      mowa tu o USA, ale Europa ma wywalone na badania WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i dalej dopuszcza stosowanie Aspartamu. Gdzie tu sens?

      • 7 0

    • Aspartaamowi mówimy stanowcze NIE

      Aspartam jest organiczną substancją słodzącą, o krystalicznej postaci, która jest 100-200 krotnie słodsza od białego cukru. Został odkryty przypadkowo w Grudniu 1965 r. w USA, kiedy to James Schlatter, Chemik firmy G.D. Searle & Company, pracował nad lekiem przeciw czyrakom. Podczas krystalizacji Aspartamu z Etanolu - substancja dostała się na jego palce. Nieświadomy James włożył palce do ust i... Eureka ! Odkrył nieziemską słodycz Aspartamu ;-).
      G.D. Searle zleciła badania nad aspartamem Dr. Harry Waisman'owi, dyrektorowi Laboratorium Uniwersytetu w Wisconsin. Rok później, przekazał on wyniki badań 7 Małpom podawano mleko z aspartamem. 1 z małp zmarła, zaś u 5 osobników stwierdzono poważną epilepsję z silnymi konwulsjami i utratą świadomości. Dr. Waisman zmarł nieoczekiwanie w roku 1971. Badania te nie zostały uwzględnione we wniosku o dopuszczenie Aspartamu, kierowanemu przez firmę Searle do FDA (United States Food and Drug Administration agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym). Także w latach 70'tych, neurolog John W. Olney odkrył, że podawanie aspartamu doustnie myszom, powoduje poważne uszkodzenia mózgu. Badania te również nie został uwzględnione przez G.D Searle. W 1971 , Ann Reynolds pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te także zostały zignorowane. W 1974 (przed wypuszczeniem Aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers' Education and Labeling) złozyli oficjalny protest twierdząc, że w ich przekonaniu aspartam może powodować uszkodzenia mózgu, szczególnie u dzieci.

      • 5 1

    • Slodziki sa wszedzie, także w lekach (1)

      jest wapno rozpuszczalne tylko jednej firmy (niestety nie pamiętam)
      bez słodzika, sprawdzałam kilkanaście

      • 1 0

      • I to jest po prostu SKANDAL

        żeby dodawać trutkę do pospolitych leków - to się nazywa LUDOBÓJSTWO.

        • 1 0

  • Ciekawe przepisy (2)

    chyba dziś spróbuję tej sałatki :)

    • 4 5

    • (1)

      Tylko np,. orzechy mają bardzo dużo kalorii. Eliminacja cukru i zastąpienie ich np. orzechami to nonsens bo i tak zjemy dużo kalorii. Na pewno nie wpłynie to dobrze na naszą dietę.

      • 1 1

      • to nie jest nonsens i na pewno dobrze wpłynie na dietę. Po zjedzeniu cukru będziesz szybko z powrotem głodny i znowu coś zjesz, a po zjedzeniu orzechów przez dłuższy czas nie będziesz głodny, więc w sumie zjesz mniej. poza tym w cukrze poza kaloriami nie ma żadnych wartości dla organizmu, a w orzechach jest dużo wartościowych elementów, które organizm przyswoi.

        • 1 0

  • Powiem tak (4)

    Nie da się żyć bez cukru. Nie chodzi o wymówkę, bo bez problemu mogę cukru nie jeść jeśli chodzi o smak, jakoś to przeboleję. A do tego np. w ogóle nie słodzę herbaty, czy nie pijam na co dzień słodkich napojów - od lat. Ale brak cukru potrafi się odezwać bólem głowy, rozdrażnieniem i brakiem skupienia - a wówczas pół tabliczki czekolady, kilka łyżeczek miodu czu naturalny sok z owoców potrafi załatwić sprawę. Nie można żyć wyłącznie białkiem, tłuszczem roślinnym i warzywami. Jak mam przepracować umysłowo 24h jednym ciągiem, co czasami się zdarza, to wówczas czekolada lub ciastko plus cola powodują, że da się taki maraton przetrwać.

    • 21 4

    • (1)

      Jak 24h to lepiej cos wciagnac - dietetyczne!

      • 2 2

      • najlepsza dieta

        to feta

        • 0 0

    • gdybys miał rozum wiedział byc ze wkazdym produkcie jest cukier naturalny

      • 0 0

    • bzdura. od 2m nie spożywam cukru w ogóle a węglowodany ograniczam maksymalnie i przy umysłowej pracy nie mam żadnych problemów. głowa pobolewała może pierwsze 3 dni detoksu

      • 0 0

  • Nie przesadzajcie tak z demonizowaniem cukru, jak kiedyś krytykowano sól

    Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba ich nauczyć rozumnego stosowania. Ja osobiście niemal codziennie "muszę" zjeść coś słodkiego (głównie z czekoladą), bo inaczej czuję się właśnie nienajedzony, choć nie jest to regułą.

    Osobiście uważam, że najbardziej tuczące są ciasta i ciastka, właśnie z powodu wspomnianych mąk czy większej ilości tłuszczy.

    Trzeba też potrafić "słuchać" swojego organizmu. Jeśli po zjedzeniu trochę słodyczy wciąż jestem głodny, to po prostu zjadam normalny posiłek. Słodycze traktuję jako przekąski, choć i ja czasem muszę się ograniczać. Przy wzroście 190cm ważę 75 kg. Nie da się ukryć, że istnieją także różne zaburzenia organizmu u niektórych osób, przez co nawet skrupulatna dieta może przynosić kiepskie efekty. No ale to już inny temat.

    Podsumowując, jeśli ktoś w ogóle nie umie się odżywiać, to ograniczenie słodyczy i tak mu nie pomoże. Słodycze zastąpi czymś innym, może i nawet jeszcze gorszym. Tak więc poczwórnego maka i dietetyczną kolę proszę!

    • 9 3

  • (4)

    Oczywiscie nasi blogerzy ignoranci i autorzy artykulow na ten temat nie wspominaja o slodkich owocach. Bo jakze, tucza co nie? ja jem 5-6kg owocow codziennie i mam energie na prace bieganie i inne sporty! fruitarianizm to dieta przyszlosci!

    • 7 5

    • jedz kupę, miliardy much nie mogą się mylic! (3)

      i też są szczupłe, to coś znaczy podązajac za twoim rozumowaniem.
      Taka inna dieta przyszlosci.

      • 5 5

      • Ty juz nie musisz w ogóle jeść. Masz zamiast mózgu kupę :) (2)

        • 5 2

        • STAĆ MNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (1)

          Stać mnie to jem kupę? A co nie wolno? Zabronisz mi? Wiesz gdzie ja mam twoje zakazy? Wiesz co mnie to obchodzi? Tacy jak ty to stoją po tamtej stronie, my stoimy po tej i tu jest Polska!

          • 2 2

          • kupe to jedza zebraki i inny margines społeczny wiec gdybys miał rozum to bys sie tym nie chwalił!!

            ale tak jest ze najwiecej głupków łwasnie w internecie koniecznie usi sie chwalic swoja głupota bo w rzeczywistosci nikt ich niechce słuchac,i odrazu zostaja wysmiani

            • 0 1

  • cukier krzepi,wodka lepij

    • 2 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane