• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza ryba? Z widokiem na morze

Borys Kossakowski
19 lipca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Plażowe bary rybne

Zapytaliśmy gości plażowych barów rybnych czy ryba z widokiem na morze smakuje lepiej.


Smażona ryba najlepiej smakuje z... widokiem na morze. Pytanie tylko: flądra czy dorsz? A może turbot? Wybraliśmy się z kamerą na plażę, by zasięgnąć języka u turystów.



- Zdecydowanie: filet z dorsza - twierdzi plażowicz z centralnej Polski. - Z flądrą jest za dużo grzebania się z ośćmi.
Z dorszem jednak jest problem, bo ciężko dostać świeżego. Flądra prosto z morza, ale dorsz często z zamrażalnika.

Jeśli ryba to:

- Wybraliśmy zupę rybną, była wyborna - mówią przyjezdni z Bydgoszczy. - Dzisiaj jest niezbyt gorąco, więc zupka była idealna. Ostatnio był taki upał, że nic nie jedliśmy.
Z jedzeniem nie szarżuje też pewien Norweg, który przyjechał z rodziną.

- Na razie tylko przekąska. Frytki. Ale rybę jedliśmy wczoraj w Barze Przystań. Dorsza. Był pierwszorzędny.
Bar Przystań to oczywiście legenda trójmiejskiej gastronomii, ale tam nie zaglądamy. Skupiamy się na barach typowo plażowych, do których można wejść w zasadzie prosto z morza.

Jest godzina 15. To, co przypiecze słońce, zaraz schładza wiatr. Większość gości wybiera napoje. Na stolikach króluje piwo z sokiem.

- Chodzimy od baru do baru i smakujemy - mówią goście z Amsterdamu. - Ryby jeszcze nie próbowaliśmy, ale na pewno spróbujemy.
Czego warto spróbować? W menu panuje standard angielski: "fish and chips", czyli ryba i frytki, ewentualnie pieczone ziemniaki. Do tego surówka. Zaskakuje nas Plaża Rybaki w Sopocie, gdzie na talerzu klientów zobaczyliśmy rybkę z kaszą pęczak i rukolą. Jak smakuje?

- Wybornie - chwali klientka z Warszawy. - Mąż nie dojadł rukoli, bo on z zieleniną ma problem, ale resztę zjadł do czysta. Kasza jest dużo zdrowsza od frytek. To miła odmiana.
A dzieci jedzą rybę?

- Jak nie ma zbyt wielu ości to zjedzą - śmieją się goście ze Śląska.
- Lubię rybę, choć ta akurat jest taka sobie - tylko dzieci stać na taką szczerość. Dziewczynka właśnie rozprawiła się z halibutem. Nad morzem smakuje lepiej? - Tak.
Siadam w jednym z barów. Ceny - przeciętne: flądra po 6,50 za 100 gramów, frytki po 6 zł, surówka - 4 zł. Pani na moich oczach wyciąga z lodówki rybę i waży: 300 gramów. Ile się czeka? Krótko - 15 minut. Danie przychodzi nawet szybciej. Obsmażona na patelni w panierce smakuje świetnie. Lubię jak chrupie pod zębami skórka. Frytki i surówka - przeciętne. Ale słońce, wietrzyk, krzyk mew... Do tego niestety łupie coś z jakichś głośników i grają nieudolnie jakieś flety (nie mam pojęcia skąd), ale co zrobić. Jeśli chcesz ciszy, nie znajdziesz jej na plaży latem.

Pod wieczór, koło 18 znów robi się gęsto. Schodzą się turyści na obiadokolację. Jak jest chłodno, częściej sięgają po zupę rybną - pikantną i rozgrzewającą. Albo rybę i grzane piwo. Plaża powoli pustoszeje. Można zapatrzyć się w dal, w horyzont.

Opinie (186) 1 zablokowana

  • Jeśli ryba to (7)

    Nie z Bałtyku, wole już sklepowe z oceanów i wód arktycznych

    • 32 81

    • błękitka? (2)

      • 7 1

      • Panga! (1)

        • 5 2

        • Pudel

          z Guadelupy

          • 6 0

    • lowisz sam, czy wierzysz w napisy na pudelkach?

      • 22 1

    • Świeża rybka ! (2)

      Tylko w Gdyni na Skwerku Kościuszki " Bar Na Kutrze" naprzeciwko Oceanarium .

      Ryba prosto z sieci od rybaków z Orłowa .

      Polecam .

      Nie ma tam tematu z " lodówki "

      Kto był to ...

      Będzie tam zawsze gościem .

      • 6 19

      • Zapach odrzuca,

        A jest tam bieżąca woda?

        • 11 2

      • mrożone ścierwo

        nigdy juz tam nic nie zjem i nie polecam , smród,plastik i mrozonki

        • 3 1

  • Stare mrożone ryby (10)

    W Sopocie konsumenci zjadają ryby które przeleżały nawet po 3 lata w wielkich mroźniach smacznego

    • 102 27

    • wielka mrozona sciema (3)

      Do polowy wrzesnia br.obowiazuje zakaz polowu dorsza. Info z hali rybnej w Gdyni. Takze bye bye swieza rybko ;)

      • 28 1

      • (2)

        do konca sierpnia na dorsza.

        • 12 1

        • tak czy inaczej w wakacje świeżej rybki pt dorsz nie uraczysz (1)

          • 21 0

          • zjesz sandacza, fladre. 99% ludzi i tak nie odroznia.

            • 9 2

    • a masz na to jakieś dowody ? (5)

      czy tylko tak sobie pierd***isz ?
      Nie jestem z żadnej z tych bud z rybami przy plaży, ale chcę wiedzieć czy faktycznie tak jest czy to zwykły hejt

      • 6 12

      • (4)

        Zapytaj pierwszego lepszego rybaka jak nie wierzysz. Tak jest co roku, nie tylko w a.d. 2015

        • 18 1

        • mi chodzi o dowody a nie o czyjeś zdanie. (1)

          Każdy może na każdego tak powiedzieć. To że 3 osoby mówią to samo to nie dowód, tylko zmowa. Może rybacy nie lubią Sopockich sprzedawców ryb.

          Dowodem byłby np fakt, że z wód zniknął dorsz, albo jakaś ekspertyza danej próbki ryby. Takie ekspertyzy żywności zleca i nadzoruje Inspekcja Handlowa.

          Gdybym miał polegać tylko na tym co ludzie mówią o wszystkim, to bym musiał nic nie jeść, nic nie pić i nic nie kupować do domu, mieszkać w samodzielnie zbudowanym w lesie szałasie i chodzić na piechotę albo zbudować sobie rower.

          • 11 14

          • Dorsz nie zniknal, tylko od 1.06 do 31.08 jest w okresie ochronnym, czyli nie mozna go polawiac. Jesli wiec jakas knajpa ma w menu dorsza, to nie jest on na pewno swiezy. Warto wiec, zainteresowac sie, ktore gatunki ryb w danym okresie sa pod ochrona.

            • 22 1

        • to tylko obiegowa informacja (1)

          mogę zapewnić że w hurtowniach bez problemu można dostać świeżego dorsza .Informacje o zakazie połowu są jak najbardziej potwierdzone aczkolwiek obowiązują tylko duże łodzie /kutry rybackie .Zakaz obejmuje łodzie do 7m długości dlatego też łatwo znaleźć świeżego dorsza .Inna sprawa jakiej jest on jakości, dorsz bałtycki jest w okresie sezonu letniego bardzo cienki,w slangu gastronomicznym mówi się o nim "szmata " bo nie przedstawia sobą nic porządnego.Dlatego restauratorzy sięgają po dorsza północnoatlantyckiego który jestświetny ,bielutki i profesjonalnie zamrożony.Oczywiście w wielu knajpach nawet powyżej przytoczonych często kelnerzy informują o tym że jest to ryba świeża ale to nieprawda i wprowadzają turystów w błąd.Doszło do tego ze są nawet świeże halibuty i rekiny. Co jest niemożliwe. W legendarnej barze P.90% ryb jest mrożonych z Igloteksu.Ale zachwyty nad jakością ryb są bardzo częste co oznacza że dobrze przyrządzona mrozona ryba jest naprawdę bardzo smaczna.

          • 15 1

          • swiezy baltycki rekin. to jest cos.

            • 14 1

  • Po artykule widać (1)

    że trwa sezon ogórkowy...

    • 88 1

    • I bardzo dobrze

      • 10 4

  • Jaka ryba (5)

    Jak w Polsce rybakow morskich nie ma.

    Zostali sami amatorzy kasiarze ktorym brakuje siana to wyplywaja i lowia dla restauracji.

    • 52 3

    • Jak raz się spytałem czy ryba jest świeża to dostałem odpowiedź: (4)

      Świeżutka, prosto z chłodni ;-)

      • 24 0

      • (3)

        kazdy by chcial zlowiona 5 minut temu, w knajpie w centrum gdanska, o godzinie 19. zakladajac, ze ryba ktora zamowiles nie jest w okresie ochronnym.

        • 10 1

        • Ale np. w Azji Pd-Wsch nie ma z tym problemu (2)

          Wieczorem idziesz na plażę, łodzie rybaków właśnie przybijają do brzegu, połów trafia na tace z lodem i ląduje w jednej z dziesiątek miniknajpek. Podchodzisz, wybierasz co chcesz, rybka czy inny owoc morza ląduje na grillu, do tego ryż, sałatka, jakiś ostry sosik i masz wspaniałą, najświeższą z możliwych kolację. Nie można byłoby tak u nas tego zorganizować?

          • 12 4

          • Jeszcze

            ryż zaczniemy uprawiać :)

            • 5 1

          • dobrze, a wiec przeniesmy polskie wybrzeze do poludniowo wschodniej azji. przynajmniej na lato. dyskusja toczy sie na temat baltyckich ryb, a nie tego co jest w azji.

            • 5 1

  • Rybka... (2)

    lubi plywac, czas utopic ja i zjesc, ale nie w smazalniach, bo teraz jest sezon i wszystko na starym oleju robia, fuuuu.

    • 43 2

    • U nas olej zawsze swiezy. Mamy odpowiednie normy.

      • 17 3

    • Oczywiście,że to co sprzedaje się w tych przydrożnych barach to skończony syf.Ci co uważają,że tu czy tam jestvwysmienita ryb nie mają pojecia jak smakuje np.dorsz prosto z wody.

      • 10 0

  • Bar Przystan (11)

    Jeśli na rybkę to tylko tam.

    • 21 80

    • Wieki temu tak (4)

      ale obecnie juz mi nie smakuje... Moze dlatego, ze powstalo wiele innych miejsc i tez sa dobre rybki :)

      • 20 2

      • kilka lat temu tak (3)

        teraz masówka dla niekumatych

        • 34 1

        • (2)

          Nie kilka lat temu tylko kilkadziesiąt

          • 9 1

          • nie kilka dziesiąt (1)

            tylko kilka set

            • 10 1

            • "kilkaset."

              • 4 4

    • (2)

      Kmioty poznanskie wzięły sie za kuchnię rybna, gdzie kiedyś byla toaleta publiczna. Obkredytowani i obleasingowani po uszy na lata do wieku pozno emerytalnego.
      Nareszcie wyrosła silna konkurencja wokoło, a do tego ma powstać obok przy wejściu nr 33 kolejny lokal caloroczny.

      • 13 5

      • Pewnie Twój lokal

        ma powstać co?

        • 4 1

      • "późnoemerytalnego."

        • 4 3

    • (1)

      Tydzień temu jadłam tam zupe rybną-pychota! Bo ja lubię mniej pikantną taki rosołek!

      • 3 14

      • Produkty z biedronki polecaja sie na przyszlosc.

        • 20 2

    • Przystań tylko na ilość

      Wczoraj bylem z żoną ba dorszu .ryba wysuszona letnia czyli wcześniej przygotowana podgrzewana napoje ciepłe bez gazu .poza sezonem można dobrze trafić w sezonie liczy się tylko ilość j

      • 9 1

  • rybka, jak wiadomo, lubi pływać ....

    • 10 7

  • Roznica w cenie (13)

    ryba + frytki/kartofle, surowka, kawa/cola dla 2osob:

    Hel - 100zl
    Jastarnia - 50zl

    Jak w Trojmiescie to nie wiem, nie jadam tutaj :) Kiedys dorsz podobno byl najgorsza ryba i nikt jej nie jadl ;)

    • 61 5

    • Sprawdź w Norwegii

      Tam dopiero smakuje...

      • 10 2

    • kartofle? (3)

      Widać ze pisał to centuś z Poznania

      • 7 10

      • (1)

        Kartofle to prawidłowa nazwa.Trzeba pamietać,ze chreczkosieje kartofli jako takich nie znali bo to dla nich był rarytas.Ziemniak to taki dizajn od slowa kartofel

        • 14 1

        • patatoes

          doladnie ;)

          • 6 0

      • to by napisał pyry

        • 4 1

    • To w Gdańsku na początku Hallera

      nie pamiętam jak to się nazywa ale jest ogródek co po schodkach się wchodzi do niego.

      Tam 300g ryby z frytkami, surówką, 2 piwa i jakaś tam zupa - 46 zł (dla jednej osoby)

      • 7 3

    • Najsmieszniejsze ze akurat widze reklame '' Ikea '' (4)

      Filt mintaj , frytki, sos tatarski ---11,90...Wiec skad na helu czy w jastarni takie kosmiczne ceny ?

      • 19 2

      • Jak to skąd? Z polskiej pazerności.

        • 13 2

      • To jedź na wczasy do Ikei (2)

        zamiast na Hel skoro nie widzisz różnicy :)

        • 7 5

        • co ma wspolnego Hel z cena za kawalek ryby ktora jest za 100 zeta ? (1)

          nie rob z kawalka ryby i patologicznej ceny za nia jakiejs atrakcji . Kawalek ryby to tylko kawalek ryby i cena musi byc podobna bez wzgledu czy jem ja na Helu czy w Ikei. Czy jak jestes na Helu to za litr paliwa tez placisz 100 zl ?........bo z twojego chorego toku myslenia wynika ze ciastko w Gdansku ktore jest za np. 3 zl to na Helu powinno byc za 300 zl. ...puknij sie w glowe !.

          • 11 4

          • poczytaj sobie co to jest wolny rynek

            zanim zaczniesz pisać o czymś czego nie rozumiesz, rynek sam wyreguluje ceny bo jak nie będzie kupujących to ceny spadom, a ty nie będziesz mówił komuś za ile obojętnie co ma sprzedawać, no i w różnych miejscach czynsze opłaty też są różne, czy wszędzie wszystko powinno tyle samo kosztować. Bież leżak i idż do Ikei na parking się opalać:)

            • 8 4

    • Przystan

      2 zdechle rozciapane kawalki ryby kilka frytek surówki i 2 cole czas oczekiwania ponad godzine tylko 100 zl masakra

      • 13 0

    • nigdy dorsz nie był najgorszą rybą...

      • 0 0

  • u Basi (1)

    Kąty Rybackie.
    Kto ma wiedzieć ten wie, gdzie zjesc rybe złowioną codziennie rano.

    • 41 1

    • Robinson Sobieszewo ul Falowa

      Najlepsza ryba zupa rybna i pyszny ziemniak

      • 4 7

  • Kpina z ludzi. Flądra 65 złotych za kilogram. (12)

    Za tyle to się je łososia czy pstrąga a nie rybę śmiecia pływającą po dnie tam gdzie znajdują się przeciekające pojemniki z gazami bojowymi wywalonymi przez kacapów.
    I jeszcze ten napój piwnopodobny z sokiem w plastikowym kubku.
    Dobre to wszystko dla Januszy i Grażyn z wioch.

    • 127 31

    • Wypraszamy sobie.

      • 59 4

    • (1)

      A to ludzie ze wsi nie maja prawa zjeść dobrego jedzenia ? W czym są gorsi?

      • 44 9

      • Chodziło mu raczej o to że właśnie jedzenie jest podłe a i tak znajdą się tacy co i tak to kupią za góre kasy, bo jak to? Nad morzem i rybki nie zjeść? Lokalesi czesto albo wiedzą gdzie albo z zasady nie jedzą...

        • 8 1

    • odezwał sie pryszczaty zenek z miasta pruszcza

      • 33 9

    • Jedzenie dla odważnych.

      Stoperan trzeba mieć przy sobie.
      Kupują najańsze badziewie na głęboki tłuszcz plus przprawy a wąsaty Roman zeżre wszysko.

      • 29 3

    • (4)

      Zal ci, ze Janusza i Grazyne stac, a ciebie nie?

      • 20 12

      • (1)

        Stać ich bo na unijnych dopłatach jeżdżą

        • 17 1

        • Zal ci? Wez zaoszczedz zasilek z mopsu, kup ziemie i tez zyj z doplat.

          • 3 4

      • (1)

        masz rację, nie stać mnie na niszczenie swojego żołądka takim świństwem.

        • 15 0

        • nie stac cie, wiec dorabiasz ideologie.

          • 3 10

    • To jedz za tyle łososia a nie fladrę kto Ci broni?

      nie musisz kupować jak nie chcesz

      • 8 3

    • Chciałbyś jesc tak dobrze jak ci janusz i grazyny

      Jedz na wioskę i spróbuj wędlin własnej roboty to Ci szczenna opadnie jakie to pyszne . a ty bucu idz do sklepu kup jajka trójki i szynkę z 50% zawartością mięsa. Nie masz pojęcia drogi miastowy co tak naprawdę jest dobre

      • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane