• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zamknięto piekarnię działającą od ponad 40 lat

Dariusz Łazarski/KFP
9 czerwca 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • W sobotę 30 maja po raz ostatni można było kupić pieczywo w piekarni Graczyk na Przymorzu.
  • Właścicielka rodzinnej firmy Grażyna Graczyk (z prawej) ze sprzedawczynią panią Dorotą.
  • Okoliczni mieszkańcy doceniali wypieki bez tzw. ulepszaczy.

W sobotę 30 maja gdańszczanie mogli po raz ostatni kupić prawdziwy chleb z Piekarni - Cukierni Graczyk przy ul. Kołobrzeskiej. Okna wystawowe przesłoniły duże arkusze papieru, na drzwiach pojawiła się kartka pożegnalna: "Sklep został zamknięty z powodu likwidacji piekarni. Dziękujemy za dokonywane zakupy od 1974 r.".



Gdzie najczęściej kupujesz pieczywo?

Piekarnia na Przymorzu to jedna z kilku ostatnich w Gdańsku, dla których tradycja wypieku naturalnego chleba na prawdziwym zakwasie pozostała świętością. Niestety piekarnia i sklep przy ul. Kołobrzeskiej 16 A zobacz na mapie Gdańska przeszły już do historii.

- Jestem przerażona. Nie wiem, gdzie będziemy kupować chleb. I co teraz będzie? Dookoła tylko wielkie centra handlowe i mrożone pieczywo przywożone z Chin - mówi sąsiadka z domu stojącego naprzeciwko "Graczyka".

- Jak to co będzie? Bank będzie. Po sąsiedzku są już trzy czy cztery, wszystkie mają eleganckie siedziby. Stoją na miejscu budynków, które zostały zburzone przed kilkoma laty. Sklep i piekarnia są pewnie następne na liście rozbiórkowej - ironicznie dodaje mieszkaniec wieżowca na ul. Kołobrzeskiej 11/13.

O słuszności teorii bankowej za wcześnie dziś mówić, przekonuje nas Grażyna Graczyk-Müller, córka Jana Graczyka, założyciela jednej z dwóch pierwszych po wojnie wzniesionych od podstaw gdańskich piekarni. - Tak tak, właśnie tej na Kołobrzeskiej - podkreśla kontynuatorka rodzinnych tradycji rzemieślniczych zapoczątkowanych w latach 50.

Pierwsze bochenki chleba pan Jan wypiekał w Oliwie - u zbiegu ulic Stary Rynek Oliwski i Cystersów, następnie przez 20 lat związany był z Nowym Portem, by w 1972 r. wybudować piekarnię na Przymorzu. Po śmierci zasłużonego rzemieślnika, w 2000 r. rodzinny biznes przejęła córka. Przez kilka lat wspierała ją wnuczka pana Jana, Barbara.

- Córka ułożyła sobie życie w Krakowie. Jestem już na emeryturze, następców nie mam - wyjawia pani Grażyna, wprowadzając nas w kulisy życiowej decyzji. Zwija interes, niczego jednak jeszcze nie sprzedała. - A może wynajmę to komuś? - wciąż się waha.

Względy rodzinne nie były najważniejsze. Piekarnię wytwarzającą wyroby bez polepszaczy i konserwantów, naturalnie droższe od mrożonej chińszczyzny, zjadły makroekonomia i biurokracja.

- Polityka państwa nie sprzyja rozwijaniu drobnej przedsiębiorczości. Małe firmy padają pod naporem hołubionej u nas kultury wielkich marketów. Nie wszyscy chcą jeść pieczywo, w którym mieści się cała tablica Mendelejewa i które kusi sztucznym zapachem, jednak grono świadomych konsumentów jest wciąż zbyt małe, by ekspansja zdrowych, naturalnych wyrobów była możliwa. One muszą kosztować odrobinę więcej, a co za tym idzie, skazane są na nierówną walkę o utrzymanie na rynku. Niezliczona liczba kontroli i papierologia również dały się nam mocno we znaki. Jedna osoba już tutaj nie wystarczy, a w takiej małej firmie jak nasza o większym biurze mowy być nie może - podkreśla Grażyna Graczyk.
Dariusz Łazarski/KFP

Opinie (288) ponad 20 zablokowanych

  • Ejj (26)

    Zróbcie żałobę narodową, matko, jaki ten kraj jest smutny. W Afryce codziennie umiera dziecko a oni robią aferę z piekarni. Jezu miej ich w opiece.

    • 111 1173

    • (1)

      Zero szacunku do zamykanej piekarni. Nie chcesz to nie musisz, będziemy żałować jej bez Ciebie.

      • 112 23

      • Jakość, szacunek do klienta oraz odpowiedzialność Polaków za własny kraj.

        Nie słyszałem o pieczywie z Chin, pamiętam jednak, że wiele lat temu kupowałem dwa razy chleb w tej piekarni. Niestety nie był świeży. Trzeci raz już nie poszedłem. Jeśli ktoś chce kupić dobry chleb na Przymorzu to nie będzie miał z tym problemu. Odwołuję żałobę narodową.

        • 9 5

    • co mnie obchodzą nieroby z afryki mnie obchodzą ludzie z mojego kraju i miasta

      • 129 24

    • (1)

      (...) Załóż firmę w Polsce i przekonaj się na własnej skórze, jak to jest prowadzić własną działalność.

      • 99 6

      • hm

        Polaki, trza to wynająć, pod piekarnie chleb z marketu brać i sprzedawać w cenie, jak by to był chleb na naturalnym zakwasie, zanim się polaki połapią dorobimy się i interes po 2-óch miesiącach zwiniemy, marudząc że nas Państwo Polskie pogrążyło. Powiemy ludziska, że może ponownie otworzymy w listopadzie jak PiS dojdzie do władzy, bo ma być wtedy lepiej.

        • 20 14

    • (5)

      "- Jestem przerażona. Nie wiem, gdzie będziemy kupować chleb. I co teraz będzie? Dookoła tylko wielkie centra handlowe i mrożone pieczywo przywożone z Chin - mówi sąsiadka z domu stojącego naprzeciwko "Graczyka"."

      bedziesz babo kupowala chleb w innej tradycyjnej piekarni. ten portal zszedl juz ponizej poziomu FAKTu.

      • 47 54

      • (3)

        Mrożone pieczywo z Chin, dobreeeeee ;)

        • 32 13

        • TAK, MROŻONKI (2)

          Wszystkie "świeże i chrupiące" bułeczki, bagietki itp., które serwują dyskonty i markety to właśnie MROŻONKI masowo produkowane i sprowadzane już nawet z Chin, ale póki co prym w produkcji widzie Rumunia. A terminy ważności tych mrożonek są liczone w latach.
          Proszę poszperać w internecie po artykułach konsumenckich, to nie jest żadna tajemnica ani wymysły o kosmitach.

          • 59 5

          • Taaak, internet prawdę ci powie!

            • 5 5

          • Bzdury

            mój kolega robi bułki mrożone dla pewnej sieci. Jakość zapewniona. Takich firm w Polsce jest kilka.

            • 4 3

      • pierwsza linijka to relacja z wojny

        żenujące

        • 3 5

    • A ty koleś

      czasami nie jesteś uczniem Urbana? On też, żeby odwrócić uwagę od nędzy PRL-u mówił -"a w Ameryce biją murzynów". Zgłoś się koleś na rzecznika rządu, masz predyspozycje!!!

      • 32 2

    • Ejj - to jakis bezmozgowy cyborg

      • 12 4

    • i dlatego mamy klepac biede w POlsce bo w afryce tez mają!!Leming ty sie gumowym młotkiem walnij

      • 21 4

    • rąbac afryke, patrz co sie w polsce dzieje ! inne kraje nie powinny nas interesowac

      • 19 2

    • (1)

      " żłobę.." powiadasz....widać, że nikt z twoich bliskich, znajomych nie chorował na raka

      • 6 3

      • Co za polot i opinia.... bosze...

        • 0 0

    • lecz sie

      idz sie leczyć pokolenie świeżej drożdzówki wypiekanej miesiąc temu i zapakowanej w folie 7 deys jak to g*wno można jeść chemiczne pokolenie

      • 17 1

    • kogo obchodzą dzieci w Afryce

      W d*pie mam kur.a dzieci w Afryce , u nas mało jest glodujacych dzieci kretynie?

      • 24 5

    • A mnie bardzo bardzo (1)

      cieszy jak zdycha afrykañskie dziecko. A piekarni mi szkoda fanie fanko biedronki.

      • 15 10

      • Nie lubię murzynów, nie przeszkadzają mi jak są u siebie

        Ale jak ciebie cieszy że, jak piszesz zdychają, to u mnie w hierarchii jesteś niżej od murzyna i cygana.

        • 8 3

    • duren!co ma piernik do wiatraka

      • 5 2

    • piekarnia

      koleś widocznie ty nie masz pojęcia jak smakuje świeży chleb prosto z piekarni z pieca za mojego dzieciństwa wstać z rańca i iść do piekarni po chleb to była sama przyjemność sam zapach zwalał z nóg a co dopiero smak świeżego chleba nigdy nie doniosłem do domu całego bochenka chleba a miałem do piekarni mniej niż 200 m teraz ten chleb ani nie pachnie za chlebem ani nawet nie smakuje. jakieś chińskie
      g*wno sprowadzają oby ŻÓŁTKI się wypchały tym g*wnem co produkują

      • 10 1

    • coś zrobił!

      Żeby dzieci mogły umierać najpierw trzeba je zrobić. Chyba nie my odpowiadamy za te powstające w Afryce?
      Żeby zamknąć piekarnię, najpierw trzeba ją prowadzić i używać. Za to akurat my odpowiadamy korzystając z niej i z jej okoliczności w jakich występuje.
      Obudź się człowieku i napracuj przygotowując pieczywo, abyś mógł zjeść chleb.

      • 4 0

    • Ue

      Ciesz sie z rzadow i Unijnych nakazow de...u!

      • 1 0

    • Tutaj tez umieraja dzieci miedzy innymi z powodu jedzenia jakim ska karmione ! Wiec jest o co robic afere!!!!!

      • 3 0

  • A ja tam wolę z marketu buły. (7)

    Jadę se wieczorem na rowerze i świecę...

    • 190 314

    • A wiesz,

      ile razy odgrzewane?

      • 13 7

    • jak świecisz to ci dynamo i lampka niepotrzebne
      Zjedz snickersa, będziesz też mrugał :)

      • 30 2

    • Ostatnio jak gadałem z E.T to mi o tym opowiadał

      • 16 1

    • Uff (1)

      A ja gorrrące z Lidla.

      • 6 5

      • Chyba ekspedientki

        • 1 0

    • a potem polaki marudzą że nie ma pracy a sami lecą i kupują g*wno z Chin w biedrze...

      • 15 2

    • to się uśmiałem dobre, chyba zacznę też sie opychać markeciakami

      • 11 0

  • Niestety, biurokracja jest wszędzie. (5)

    A nie można było zainteresować innych prowadzeniem piekarni?
    Szkoda, ale niestety pewnie będzie kolejny bank.

    • 193 11

    • (4)

      Szkoda , że nie ma normalnego chlebka - tylko z syfiastymi dodatkami co powodują raka.
      Zwolenników taniego jedzenia hipermarketowo bidaronkowego zapraszam na wydział onkologi. Puki co w odwiedziny a docelowo ... zarezerwujcie terminy na badania bo pakiet onkologiczny to bajka made in PO.

      • 11 10

      • Ty się lepiej martw 1/3 Polaków - palaczy nałogowych.

        • 8 2

      • Puki co (2)

        Póki co to ty się naucz po polsku pisać.

        polecam się zapoznać z literką "ó"

        • 7 1

        • błąd stylistyczny (1)

          ..."naucz się pisać po polsku."

          • 1 1

          • jest taka

            figura stylistyczna

            • 0 0

  • Jestem ciekawy kiedy to wszystko pierdyknie i ludzie zaczną się zabijać. (5)

    Na jeden spożywczy przypadają trzy placówki bankowe, na jednego pracownika trzech urzędników, jak tak dalej pójdzie to ruscy nie będą musieli nas atakować, sami się pozabijamy.

    • 386 20

    • matoły zaczną się zabijać (1)

      a ludzie będą się mieli dobrze
      i będą się rozkoszowali taką właśnie piekarnią
      podczas gdy przeludniona afryka i reszta biedoty dostanie GMO
      byle tylko dożyła do końca wieku produkcyjnego,
      alleluja i do przodu

      • 14 0

      • Niestety ale taka jest logika.
        Bez depopulacji konieczne jest karmienie tych miliardów ludzi GMO itp.
        Albo ilość albo jakość.
        Europejczyków jest mało, nie mnożą się jak króliki, więc pójdą w jakość.
        A ci co idą w ilość, to ich sprawa. Ważne tylko żeby solidny płot postawić.

        • 19 3

    • Platforma Zdrajców zbiera żniwo! Won z Polski sprzedawczyki !!!

      • 2 2

    • "na jednego pracownika trzech urzędników, " ?

      Na jednego pracownika siedmiu urzędników !

      • 3 0

    • gdzie te głupoty przeczytałeś? na kwejku?

      • 1 1

  • Ankieta (17)

    Sam piekę sobie pieczywo.

    • 150 19

    • ja jem roti

      najszybciej się robi

      • 1 1

    • żaden problem: mąka, woda i odrobina soli (4)

      • 8 1

      • (1)

        to chyba nie w markecie , podziwiam ludzi co kupują pieczywo w marketach , to jest jakby przyznali się że podcierają się mchem zamiast papierem toaletowym

        • 11 3

        • a w wiekszosci piekarni jest jeszcze gorzej

          tu rzeczywiscie bylo bez konserwantów

          • 6 0

      • z takim składem to mozesz sobie co najwyzej kluske do zupy zrobic (1)

        trzeba miec dobry zakwas

        • 8 0

        • uwielbiam zacierki w zalewajce

          mniaaaam

          • 2 0

    • Ja również sama piekę chleb - bynajmniej wiem co tam jest! (5)

      Polecam zacząć samemu piec chleb!!!

      • 8 18

      • "bynajmniej" nie wiesz co to znaczy bynajmniej!

        • 35 3

      • Bynajmniej? Hahaha

        Chyba chodziło ci o 'przynajmniej'

        • 25 0

      • bynajmniej...

        • 12 0

      • Dobre (1)

        A ta mąka i reszta świecących składników to z polskiego młyna w drodze przez Chiny. Oj, jaki ten nasz narodek ciemniacki. Zje byle co wypije też byle co, kupi złom na kółkach i jakoś to be.

        • 6 2

        • Zaś u ciebie emerycie zycie płynie jak w Madrycie.

          • 2 1

    • zazdroszczę czasu na to (2)

      , aby wszystko robić samemu

      • 7 0

      • pieczenie chleba to jest 15 minut roboty (1)

        plus czas na wyrastanie i pieczenie, ale przecież nikt nie każe stać wtedy przy piekarniku.

        • 18 4

        • 15 minut roboty? Nie w przypadku chleba na zakwasie

          Trzeba pilnować odświeżania zakwasu i w ogóle całego procesu

          • 13 0

    • znam takich i ich przechwałki te domowe chleby są tylko z nazwy!!Są guzik warte

      piecze taki dziwolong chlebek w elektrycznym piekarniku i wydaje sie mu ze ma dobry chleb :) Nie którzy nawet sobie kuchenki zmienili na takie gazowe jak kiedys były to nic nie daje!!.Ale najlepsi sa ci od elektrycznych maszynek chlebowych :)
      Cymbały sobie zapamietajcie dobry chleb to chleb na zakwasie trzeba odpowiednio wyrobić ciasto miec dobry przepis który praktycznie w internecie jest niedostępny i trzeba mieć prawdziwy piec a nie te metalową skrzynke co sie nadaje najwyzej do pieczenia ciastek!!

      • 12 9

    • burżuj

      • 2 0

  • Niestety prowadzenie własnej działalności w Polsce jest nie na rękę rządzącym. (6)

    No bo jak to obywatel ma mieć coś swojego, jeszcze stanie się samowystarczalny. Wszystkich na etat do marketu albo na słuchawkę, jak roboty. Nie produkujmy, tylko kupujmy z zagranicy. Wtedy UE da nam mannę z nieba.

    • 271 22

    • (4)

      Prowadzenie własnej działalności (czy to rolniczej czy pozarolniczej no może plus wolne zawody) jest jedyną formą wolności osobistej człowieka, a wolność=ryzyko. Każde inne zatrudnienie (np. etat) jest de facto niewolnictwem.
      Dlatego władza jest zainteresowana tym, że utrudniać prowadzenie samodzielnej działalności. Niewolnikami się łatwiej rządzi.

      • 41 7

      • bardzo trafny wpis

        :)

        • 16 4

      • (2)

        Jakie, kuźwa, niewolnictwo? Niewolnik nie dostawał płacy, nie mógł pracy rzucić, nie miał wyboru. Co za klockiem trzeba być, żeby pracę równać z "niewolą".

        • 8 11

        • Racja z tym niewolnictwem

          Ty jesteś klockiem który wyszedł z niewłaściwej dziury.

          • 11 5

        • A na co ci ta kasa starczy? Połowe zabieraja od razu podatki

          - zdajecie sobie z tego sprawe?

          Opłacasz swoje życie jak
          -mieszkanie
          -rachunki (prąd,woda,gaz)
          -czynsz?
          -raty kredytów
          -jedzenie
          I CO CI ZOSTAJE?
          NIC?
          Znając życie jeszcze Ci brakuje! Kolejny kredyt czy druga praca?
          PEWNIE I JEDNO I DRUGIE!
          TO JEST WLANIE NIEWOLNICTWO XXI WIEKU

          • 0 0

    • Mam nadzieje,ze kiedys tego chleba zabraknie Rudemu...

      • 13 4

  • Z jakich qrna Chin? (31)

    Rozumiem, że jakieś babsko sadzi kocopoły, ale nawet "dziennikarz" powtarza pierdoły o Chinach. Nie macie pojęcia ile by kosztowała taka bułka gamonie.

    • 177 116

    • dokładnie... gdyby była z China, byłaby jeszcze tańsza (9)

      • 55 11

      • nać klijent nać pannnnnnn

        nać klijent nać pannnnnnn,

        chce tanio, będzie tanio!

        • 21 4

      • (7)

        Spytaj się gdzieś w spedycji ile kosztuje fracht kontenera z agregatem z Chin.

        • 26 9

        • A jednak się opłaca (3)

          A zapytaj ile tysięcy bułek nią przewieziesz. Koszt jednej bułki wyprodukowanej w Chinach to ułamek grosza. A tu trzeba mieć drogie polskie produkty, zatrudnić ludzi do roboty, kupić drogi sprzęt na wyposażenie, płacić za prąd, podatki, przechowywać gdzieś, dowieźć do kontrahenta... Więc opłaca się przywieźć z Chin. A zresztą zachęcą niską ceną bułki a odbiją sobie na innych produktach.

          • 24 17

          • " Koszt jednej bułki wyprodukowanej w Chinach to ułamek grosza" (1)

            gdyby głupota była lżejsza od powietrza to byś już dawno odleciał za horyzont,
            myślisz że produkty w Chinach kosztują grosze, myślisz że dlaczego importują polską żywność, myślisz że płacą za nią ułamek grosza ?
            Chiny już nie są takie tanie.

            • 36 14

            • Pomyśl zanim kogoś obrazisz na forum

              Ale co importują? To czego u nich nie ma albo co bardziej się opłaca. Chiny naszych bułek na pewno nie importują.

              • 11 6

          • nikt pacanie nie przewozi gotowych bułek tylko sproszkowany wsad piekarniczy,

            w przetwórniach tylko dodają wodę, kształtują, mrożą i wysyłają do biedronek gdzie pani stasia piecze piękne radioaktywne bułeczki, które na drugi dzien są twarde jak kamień

            • 44 7

        • (2)

          nikt nie przewozi bułek ciemniaki, przewozi się w workach chemiczną "zaprawę"do zalania wodą i mamy pyszne bułeczki

          • 24 2

          • pysznie to bedzie jak ktos bedzie ubijał twoja głupite młotkiem:) (1)

            • 2 5

            • Niektóre są pyszne. Co nie znaczy, że przesadnie zdrowe.

              • 4 0

    • Homo sovieticus (3)

      "Polityka państwa nie sprzyja rozwijaniu drobnej przedsiębiorczości. Małe firmy padają pod naporem hołubionej u nas kultury wielkich marketów. Nie wszyscy chcą jeść pieczywo, w którym mieści się cała tablica Mendelejewa i które kusi sztucznym zapachem, jednak grono świadomych jest wciąż zbyt małe."

      A więc pani Graczyk ma rozwiązanie żeby zakazać pieczywa w marketach. Czyli niech państwo gnębi nie mnie a sąsiada.

      • 18 42

      • obywatel ma prawo żyć do końca swojej przydatności (1)

        a potem mamy w niego wywalane,
        niech żre tanią paszę, nie musi żyć długo,
        ma żreć i pracować na chwałę Pana

        • 24 4

        • Amen.

          • 4 0

      • Zwalanie winy na duże sieci jest bez sensu.

        Ale co do jednego ma zdecydowanie rację - państwo w żaden sposób nie ułatwia prowadzenia działalności małym firmom.
        Nie mówię, że ma pomagać. Ma po prostu nie przeszkadzać,

        • 30 9

    • (2)

      z tymi Chinami to faktycznie jakieś jaja... jak można takie brednie pleść, a zwłaszcza pisać...

      • 21 27

      • import (1)

        Truskawki się opłaca sprowadzać z Chin, to i mrożone ciasto też. Zajrzyj do piekarni w marketach, czy zobaczysz jak piekarze ciasto wyrabiają.

        • 23 8

        • nogami nacierają, dlatego te bułki takie dobre

          • 0 0

    • Jak na razie, to nasze produkty żywnościowe jadą do Chin :) :) (2)

      • 11 14

      • I nawet do Indii, kraju mocno rolniczego.

        • 2 4

      • Gdzie ty mieszkasz w Rosji?? Kogo słuchasz?!

        • 2 0

    • Buły z Chin (2)

      Taa? A ile kosztuje sprzęt albo odzież wytworzona w Chinach? Więcej czy mniej niż wytworzona w Polsce? A bułki z wielu hipermarketów faktycznie pochodzą z Chin. To nie pierdoły. Zainteresuj się tematem to się zdziwisz mądralo. Sam nie wiesz co jesz!

      • 24 10

      • z Rumunii tam jest najwieksza w Europie fabryka takich glutów

        • 22 1

      • naj śmieśniejsze jest to że opakowanie jest droższe od produktu w środku

        • 3 0

    • Pierdoły?

      Pływałem kontenerowcem, który w chłodzonych kontenerach przewoził do Europy pulpę z Chin do wyrobu "świeżego" pieczywa w supermarketach! Czyli nie do końca pierdoły!

      • 30 3

    • Polski eksport żywności do Chin: 700 mln zł
      Polski import żywności z Chin: 1,5 mld zł

      To nie jest wiedza tajemna.

      • 24 0

    • Biznes (2)

      Kontener= ok. 20 ton, półproduktu
      Gotowa bułka= 100 g.
      Cena bułki= 50gr.
      Uzyskujemy ok. 200000 bułek
      zakładając że kontener jest rozdzielony na całą PL to przychód brutto to ok. 100000 zł. dziennie z jednego kontenera
      W PL jest około 2500 sklepów Biedry wychodzi około 80 bułek jednego rodzaju na jeden sklep.
      To jest nic, kropla przedstawiłem tylko Biedre, a Lidle, Auchany, Tesco i inne markety.
      Czy opłaca się sprowadzać półprodukt z zagranicy, a TAK opłaca się i to bardzo ale tylko z punktu widzenia biznesu.
      Jeżeli sie mylę, to poprawcie mnie.

      • 23 2

      • zapomniales o cle , który mocno obniza zysk ze sprzedazy

        • 1 3

      • tylko że bułki z mrożonego kosztują 30 groszy. producent ciasta też jest podany. pokaż mi metkę z Chinami.

        • 1 2

    • Prawda jest taka ze i biedronka i lidl podawali oficjalnie ze maja import mrozonego ciasta z Rumuni!!

      wysyłka na cała europe wschodnią głównie do Polski

      • 15 1

    • sprawdź!!!!!

      bez urazy ale.... wrzuć w neta hasło o chlebie mrożonym z chin przyjeżdzającym do marketów.... poczytaj i będzie wszystko jasne.

      • 4 0

    • Chyba sam nie wiesz ile kupiłeś chleba z chin...Z Biedronki kupujesz wspaniałe chrupiące bułki z ciasta mrożonego z Chin!!!!

      • 4 0

  • "Prawdziwy chleb z Piekarni - Cukierni Graczyk przy ul. Kołobrzeskiej" (13)

    To w innych piekarniach jest sztuczny?
    Kupuję w piekarni Pranga lub u Jarzębińskich czy Gnebie, tam też jest prawdziwy chleb.

    • 125 29

    • (2)

      Gdzie indziej chleb robią z pianki poliuretanowej.

      • 26 2

      • i dodają silikon (1)

        oczywiście dla smaku ;)

        • 13 2

        • Najdłużej świeży jest chleb z azbestu.

          • 6 0

    • niestety, gdzie indziej pieczywo nie ma nic wspólnego z chlebem, to czesto gotowe chemiczne mieszanki lub mrożone gotowe wyrobys (4)

      • 11 5

      • Tak, tylko jedynyn Graczyk ważył kaszkę po staropolsku :) (2)

        Przsetań bzdury wypisywać bo jest wiele lepszych piekarni niż ta którą to zamknięto.

        • 21 6

        • ok, ale i tak sa w mniejszosci i jak widac sa zamykane jedna po drugiej

          • 8 4

        • Auchan

          przy pieczywie umieścił informacje o składzie (dużo ulepszaczy) oraz informację o tym, że produkt głęboko mrożony

          • 4 0

      • ale mówimy o piekarniach czy o marketach?

        Piekarni, dzięki bogu, jest jeszcze trochę i nadal daje się chleb normalny kupić. Graczyka szkoda wielka, bo jeszcze w dzieciństwie na Kołobrzeską chadzałem, i mam sentyment, ale nie jest to jedyna i ostatnia prawdziwa piekarnia.

        • 9 1

    • a ja piekę sam na zakwasie i wiem co dodaję (2)

      • 4 5

      • sorbian potasu i emulglatory

        • 8 0

      • Z kupowanej w Lidlu gotowej mieszanki...

        • 7 0

    • A czytac umiesz?

      ''Piekarnia na Przymorzu to jedna z kilku ostatnich w Gdańsku'' o to chodzi.

      Sama dorastałam naprzeciw tej piekarni i bardzo mi przykro ze ja zamykają.

      Banków jest juz od z****nia,,,

      • 19 0

    • a czy był poświęcony. Jeżeli nie to jest fałszywy.

      • 2 2

  • To fakt, że w prawie są równi i równiejsi. (1)

    Duże sklepy nie dość że mają ulgi to zatrudniają odpowiednią obsługę prawną i mogą dostosować się do kolejnych faszystowskich regulacji.

    Mała firma skupiona jest na biznesie na nie zadowalaniu urzędasów.

    • 130 6

    • Duże sklepy nie płacą podatków , polscy przedsiębiorcy są bez szans a głupki u władzy za parę srebrników sprzedadzą swoją matjkę albo teren pod hipergówno.

      • 7 2

  • (4)

    Na Przymorzu jest jeszcze jeden dobry piekarz. Przy Dąbrowszczaków jest Piekarnia Gneba. Bardzo dobre pieczywo mają.

    • 89 27

    • Fakt. ostatnio w pięknej buleczce z ziarenkami byl chyba kawalek miski do zagniatania ciasta.. Drugi taki przypadek u mnie w tej piekarni i ostatni. Ich szczęście ze nie stracilem zęba.

      • 8 3

    • Tak jerst ze wszystkim wtym kraju to co dobre sie poprostu nieoplaca!!Oplaca sie smieciowe jedzenie (2)

      Bo na normalne nas niestac.Pojcheali do cukierni gdzie papierz kupował kremówki znana na całym swiecie i jeszce sie reklamuje ze tutaj papier kupował orginalne pepieskie kremówki .Zrobili test i potem własciciel sie przyznał ze one zpapieskimi to nic wpolnego niemaja!! Pradziwa receptura jest droga w produkcji i ludzie niechcieli by tyle placic dlatego sprzedaje sztuczny chłam po niskiej cenie i wszyscy są zadowoleni mimo ze smak jest kiepski!

      • 7 2

      • Słownik się kłania

        Ale bełkot i byki ..........

        • 8 2

      • Czyli wprowadza w błąd klientów.

        Dobry produkt zawsze się sprzeda, może w mniejszej ilości ale tak tworzy się markę, legendę firmy. Polscy producenci tego nie rozumieją dlatego padają jak muchy. Oczywiście swoje kilka groszy ma w tym państwo polskie. Z drugiej strony ktoś wybiera tych polityków.

        • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane