geje - archiwum wiadomości

Dotyczące miasta:
Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)
Związane z tematem:

rss

Znaleziono 18 artykułów

• Literatura lesbijska jest potrzebna. Wywiad z Krzysztofem
    Tomasikiem

15 maja 2012   (230 opinii)

Literatura lesbijska jest potrzebna. Wywiad z Krzysztofem Tomasikiem - Literatura lesbijska jest potrzebna, bo doświadczenie homoseksualnych kobiet jest w pewnych aspektach życia diametralnie odmienne od gejów. Tematyka lesbijska, jako mniej emocjonująca, jest słabiej reprezentowana w sztuce, w tym także literaturze - mówi Krzysztof Tomasik, publicysta i działacz LGBT. Spotkanie poświęcone literaturze lesbijskiej z udziałem prof. Ewy Graczyk...

• Muzeum praw człowieka w Katowni. Tęczowe archiwum
    zapromuje homoseksualizm?

28 czerwca 2011   (314 opinii)

Muzeum praw człowieka w Katowni. Tęczowe archiwum zapromuje homoseksualizm? To nie żart: w Katowni może powstać Muzeum Praw Człowieka. Poseł Andrzej Jaworski protestuje, bo uważa, że muzeum skupi się na działalności promującej homoseksualizm. Budząca zdziwienie lokalizacja Muzeum Praw Człowieka w Katowni nie jest oczywiście przypadkowa. Jej pomysłodawcy tak opisali swój cel we wniosku aplikacyjnym konkursu na Europejską Stolicę Kultury 2016:...

• Nie będzie "tęczowej" trybuny w Gdańsku

21 lutego 2011   (427 opinii)

Nie będzie "tęczowej"  trybuny w Gdańsku Stowarzyszenie "Tęczowa Trybuna" poprosiło władze miast budujących stadiony na Euro 2012 o wyznaczenie specjalnych sektorów dla kibiców-homoseksualistów. Gdańsk odmówił. Czy prośba była na serio, czy ktoś sobie zażartował? Zobacz galerię zdjęć: coraz bardziej bursztynowa PGE Arena Gdańsk. "Tęczowa Trybuna" to nazwa grupy, która w internecie przedstawia się jako "pierwszy...

• Oko-uchem. Felieton ponoć dla promila, czyli o "Czarnym
    Łabędziu"
    felieton w trojmiasto.pl

14 lutego 2011   (46 opinii)

Oko-uchem. Felieton ponoć dla promila, czyli o "Czarnym Łabędziu" Może kilkoro z czytelników Trójmiasto.pl po obejrzeniu "Czarnego łabędzia" też czuje niedosyt wiedzy o balecie, więc chętnie przytoczę tu kilka opinii, z którymi się spotkałem i spróbuję się do nich odnieść. Ponoć już tylko garstka fascynuje się tematem tego felietonu - baletem klasycznym. Dziś należy zaliczyć go do teatralnego ruchu offowego. Czytałem kiedyś poradnik,...

• Nowe kluby w Sopocie: surfersko, queerowo i filmowo

12 lipca 2010   (50 opinii)

Nowe kluby w Sopocie: surfersko, queerowo i filmowo Krajobraz klubowy w Sopocie zmienia się jak w kalejdoskopie. Aby pomóc wybrać wam miejsce na imprezę, przedstawiamy cztery nowe, ciekawie zapowiadające się lokale. Coś dla siebie znajdą surferzy, fani starego rocka oraz osoby LGBT. Dobrym pomysłem na imprezę w upalny wieczór będzie wizyta w Coco Bongo, który zajął pomieszczenia dawnego Empiku przy ul. Boh. Monte Cassino 55...

• Cejrowski w Trójmieście: nie dla UE, tak dla wolności

10 sierpnia 2009   (435 opinii)

Cejrowski w Trójmieście: nie dla UE, tak dla wolności Tłumy płaczących ze śmiechu fanów na spotkaniach i bilety wyprzedane na długo przed występem. I oczywiście masa kontrowersji - takl wyglądał cykl spotkań Wojciecha Cejrowskiego z mieszkańcami Trójmiasta. Ciekawie było już przed pierwszym występem, kiedy nieznani sprawcy nakleili na plakaty zapowiadające przyjazd Cejrowskiego wlepki z dużym napisem: "Odwołane" i małym...

• Darmowe leczenie z homofobii w Gdańsku

16 maja 2008   (226 opinii)

Darmowe leczenie z homofobii w Gdańsku Tęczowy punkt medyczny stanie w sobotę w samo południe przed kinem Krewetka w Gdańsku. Obecni w nim sanitariusze i sanitariuszki będą przekonywali, że homofobię można wyleczyć.Na pomysł przebierania się za służby medyczne i "leczenia" z uprzedzeń wpadło kilka lat temu w Toruniu Porozumienie Lesbijek. Po raz pierwszy w Trójmieście taką akcję organizują członkowie Kampanii...

• Geje i lesbijki: milczeniem przerwać milczenie

24 kwietnia 2008   (289 opinii)

Geje i lesbijki: milczeniem przerwać milczenie Swoim milczeniem chcą pokazać, że... dość już milczenia. W piątek geje i lesbijki zaprotestują przeciwko dyskryminacji, z którą spotykają się każdego dnia.Okazją do manifestacji jest obchodzony co roku 25 kwietnia światowy Dzień milczenia - projekt stworzony dwanaście lat temu w Stanach Zjednoczonych. - To dzień, w którym celowa cisza jest echem milczenia, w którym są często...

• Walentynki: gejom i lesbijkom też wolno kochać

12 lutego 2008   (699 opinii)

Walentynki: gejom i lesbijkom też wolno kochać Kartki pocztowe z tęczowymi sercami zamierzają rozdawać w Walentynki na ulicach Sopotu członkowie Kampanii Przeciw Homofobii. Chcą pokazać, że osoby o innej orientacji seksualnej też mogą i chcą kochać. Akcja "Tęczowe Walentynki" organizowana jest po raz trzeci. W tym roku odbywa się pod hasłem "Każdemu wolno kochać". Pocztówki zaprojektowała gdańska artystka Magdalena...

• 30 tysięcy gejów i lesbijek w Trójmieście

19 listopada 2007   (1046 opinii)

30 tysięcy gejów i lesbijek w Trójmieście Plakaty nowej akcji informacyjnej Kampanii Przeciw Homofobii "Nie jesteś sam! Nie jesteś sama!" pojawią się w poniedziałek w całym Trójmieście. Plakaty wydrukowane zostały w trzech różnych wersjach; dla Gdańska, Sopotu i Gdyni. U góry znajduje się na nich jeden z napisów: "Jestem nauczycielką. Jestem lesbijką. Agata, Gdynia Witomino", "Jestem lekarzem. Jestem gejem. Leszek,...

• Gwiazdy sceny gejowskiej w Sopocie

30 maja 2007   (201 opinii)

Gwiazdy sceny gejowskiej w Sopocie Gloria Gaynor oraz grupa Village People będą zagranicznymi gwiazdami tegorocznego festiwalu w Sopocie organizowanego przez TVN. Choć to artyści nieco już przebrzmiali, informacja o ich występie wywołała poruszenie, gdyż kojarzeni są jednoznacznie z gejowskim nurtem muzyki rozrywkowej. Organizator festiwalu poinformował o ich występie dwa dni po wybuchu "afery...

• Manifa w Sopocie

12 marca 2007   (186 opinii)

Manifa w Sopocie Od 50 do 100 manifestantów przeszło w niedzielę sopockim Monciakiem w ramach dorocznej "Manify", czyli marszu kobiet domagających się respektowania swoich praw. "Stop przemocy!" - krzyczały jej uczestniczki. "Na szubienicę!" - odpowiadali radykałowie z kontrmanifestacji.Sopocki pochód zorganizowany został przez nieformalną trójmiejską grupę Femme Totale.Demonstrujący mieli...

• Sekretny dziennik Karola

11 lutego 2007   (11 opinii)

Sekretny dziennik Karola Ci, którzy przekonywali, że Maciej Nowak został odwołany ze stanowiska dyrektora Teatru Wybrzeże za zbyt śmiały obyczajowo repertuar, po sobotniej premierze "Spalenia Matki" powinni albo odwołać swoje słowa, albo zacząć odliczać dni do końca urzędowania Adama Orzechowskiego.W "Spaleniu Matki" Pawła Sali, w reżyserii Michała Kotańskiego jest bowiem wszystko to, co mogło...

• Manifa w Sopocie

6 marca 2006   (244 opinie)

Manifa w Sopocie W kilku Polskich miastach - m.in. w Sopocie zorganizowano w niedzielę coroczną akcję feministyczną - Manifę. Około 100 uczestników marszu przeszło w Sopocie ul. Bohaterów Monte Cassino. Ich bezpieczeństwa pilnowała policja a kilkudziesięcioosobowa grupa kibiców i działaczy Obozu Narodowo-Radykalnego obrzucała ich jajkami i śnieżki Manifa Feministyczna trwała godzinę i...

• Matka Polka ma dość

9 marca 2005   (378 opinii)

Matka Polka ma dość Kulkami śniegu zostali obrzuceni uczestnicy manify feministycznej pod hasłem "Trójmiasto Wolnych Kobiet", która w Dniu Kobiet przeszła ulicami Gdańska. Kilkudziesięciu młodych Wszechpolaków wykrzykiwało hasła typu: "Cała Polska się z was śmieje lesby, geje". Manifę "eskortował" kordon złożony z 50 policjantów.Około 200 osób zebrało się na legalnej manifie pod kinem...