aktualności 48h

miejskie znaki kultury - archiwum wiadomości

Dotyczące miasta:
Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)
Związane z tematem:

rss

Znaleziono 16 artykułów

• Głos z Plamy. Jak trafiłem na Zaspę i co tam znalazłem

18 stycznia 2012   (30 opinii)

Głos z Plamy. Jak trafiłem na Zaspę i co tam znalazłem Od mojej pierwszej wizyty w klubie Plama na Zaspie minęło wiele lat, a ja wciąż czuję, że to moje miejsce, bliskie niczym dom - pisze Szymon Wróblewski z klubu Plama. Trafiłem na Zaspę przypadkowo, przyprowadzony przez kolegę z uczelni. Był to chyba 1999 rok. Umówiliśmy się pod Japą, dalej nie chciałem brnąć sam, bojąc się, że się zgubię....

• Rude Koty rozpanoszyły się na Garncarskiej

4 stycznia 2012   (57 opinii)

Rude Koty rozpanoszyły się na Garncarskiej Rude Koty w witrynach okiennych zaskakują i budzą uwagę. Przy okazji zasłaniają szpecące odrapane drzwi i zaślepione okna. W ten sposób nowy Miejski Znak Kultury wpisuje się w pejzaż ulicy Garncarskiej w Gdańsku. O planach oklejenia budynku przy Garncarskiej 18/20 rudymi kotami pisaliśmy na początku listopada. Nowy Miejski Znak Kultury, czyli projekt różnorodnych pomysłów...

• Rude koty zamiast szpecących ogłoszeń

2 listopada 2011   (75 opinii)

Rude koty zamiast szpecących ogłoszeń Opuszczone lokale użytkowe niszczeją i szpecą okolicę. Ich drzwi i okna często stają się obskurnymi słupami ogłoszeniowymi. Szymon Wróblewski z Plamy ma pomysł jak temu przeciwdziałać. "Witryny" to kolejny z Miejskich Znaków Kultury - legalnych, artystycznych działań w przestrzeni miejskiej, mających na celu wejście sztuki w dialog z miejscem, w którym powstaje. Na ich...

• Cała prawda o aplikacji Gdańsk ESK 2016

23 czerwca 2011   (196 opinii)

Cała prawda o aplikacji Gdańsk ESK 2016 Na półtorej godziny przed ogłoszeniem wyników konkursu o Europejską Stolicę Kultury biuro Gdańsk 2016 opublikowało aplikację Gdańska na ESK 2016. 312 mln zł - tyle wynosił budżet całego projektu, 167,5 mln przeznaczono na obchody 2016 roku, a 170,41 mln zł na przygotowania do ESK i kulminacyjne obchody miało pochodzić z miejskiej kasy. Przybliżamy aplikację Gdańska. 21...

• Wybierz się na nocne zwiedzanie. Noc Murali na Zaspie

16 czerwca 2011   (45 opinii)

Wybierz się na nocne zwiedzanie. Noc Murali na Zaspie Zaspa do niedawna kojarzyła się z nieczynnym od 1974 roku pasem startowym, na którym w 1987 roku papież Jan Paweł II odprawił mszę świętą i z blokiem przy ul. Pilotów 17, gdzie w latach 80-tych mieszkał Lech Wałęsa. Tak było kiedyś. Nową historię Zaspy tworzą coraz śmielsze projekty kulturalne, takie jak piątkowa Noc Murali. Tegoroczna Noc Murali, wbrew swojej nazwie,...

• Nielegalne graffiti - problem nie do rozwiązania?

19 marca 2011   (163 opinie)

Nielegalne graffiti - problem nie do rozwiązania? Gdyńska grupa policyjna, ścigająca grafficiarzy zdołała ograniczyć problem, ale Trójmiasto wciąż zmaga się z plagą bazgrzących po murach i elewacjach. Jest na nich sposób? W Gdyni działa specjalna grupa, zajmująca się walką z grafficiarzami. Policjantów jest siedmiu, pochodzą z różnych jednostek. Tropią wandali, którzy graffiti i tagami (malowanymi podpisami grafficiarzy)...

• Przyznano nagrody dla Młodych Twórców

27 listopada 2010   (6 opinii)

Przyznano nagrody dla Młodych Twórców Animatorzy kultury Natalia Cyrzan i Szymon Wróblewski, pianista Maciej Gański i tancerz Michał Łabuś. To laureaci tegorocznej Nagrody Miasta Gdańska dla Młodych Twórców, którą przyznano 26 listopada, w piątek wieczorem w Klubie Żak. Nagrody Miasta Gdańska dla Młodych Twórców były przyznane już po raz 11. Za wybitne osiągnięcia artystyczne w Trójmieście w okresie ostatnich...

• Nominowani do nagrody Młodzi Twórcy w Dziedzinie Kultury
    za 2010

5 listopada 2010   (8 opinii)

Nominowani do nagrody Młodzi Twórcy w Dziedzinie Kultury za 2010 Gazeta Wyborcza - Trójmiasto organizuje 11 edycję nagrody Młodzi Twórcy w Dziedzinie Kultury. Laureata poznamy 26 listopada. Twórcy nominowani do Nagrody Miasta Gdańska dla Młodych Twórców w Dziedzinie Kultury 2010: Aleksandra Buczek (ur. 31.12.1978) Sopranistka, absolwentka Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Zadebiutowała na scenie Teatru Wielkiego w Warszawie partią...

• Weekend inaczej: do galerii na ulicę i peron

18 sierpnia 2010   (6 opinii)

Weekend inaczej: do galerii na ulicę i peron Dzieła artystów możemy oglądać nie tylko w zamkniętych pomieszczeniach trójmiejskich galerii, ale też na ulicy. Gdańska Zaspa to prawdziwe zagłębie streetartu. Warto wybrać się na spacer szlakiem znaków kultury. Wycieczkę najlepiej rozpocząć na przystanku SKM na Zaspie. To tutaj dwa lata temu uruchomiono pierwszy z kilku projektów mających ożywić artystycznie to szare...

• Żurawie już lądują na Zaspie

7 sierpnia 2010   (131 opinii)

Żurawie już lądują na Zaspie Żurawie osiedliły się na dawnym pasie startowym i wiadukcie na Zaspie. Są bardzo kulturalne - nic dziwnego, są kolejnym z miejskich znaków kultury powstających w przestrzeni Gdańska. Po akcji "Świeżo malowane", zmieniającej zwykłe ławki na przystanku SKM Zaspa w kolorowe, pełne fantazji malunki, po ściennej Galerii Wrzeszcz w tunelu pod tą stację i po przekornej Geometrii...

• Nowa-stara Galeria Wrzeszcz we wrześniu

30 lipca 2010   (53 opinie)

Nowa-stara Galeria Wrzeszcz we wrześniu Na nietypowej galerii ściennej, umieszczonej w przejściu podziemnym do SKM Gdańsk Wrzeszcz pojawiły się informacje: "Zmiana ekspozycji. Początek września '10". To odpowiedź organizatorów na postępujące uszkodzenia ekspozycji. Galeria Wrzeszcz to najbardziej widoczny z Miejskich Znaków Kultury - projektu Szymona Wróblewskiego, który na celu ma "ożywianie" i wchodzienie...

• Zobacz żurawia cień - nowy Miejski Znak Kultury wideo

27 maja 2010   (90 opinii)

Zobacz żurawia cień - nowy Miejski Znak Kultury Jeszcze przed wakacjami na terenie pasa startowego na gdańskiej Zaspie pojawią się imponujące sylwetki żurawi. To kolejny przykład, gdy sztuka wchodzi w przestrzeń miejską. Od dwóch lat stacja Zaspa SKM ma kolorowe ławki - to efekt projektu "Świeżo malowane". W ubiegłym roku przejście podziemne stacji SKM Gdańsk Wrzeszcz zmieniło się w jedyną w swoim rodzaju galerię...

• Sztuka wychodzi w miasto

17 lutego 2010   (8 opinii)

Sztuka wychodzi w miasto Chcesz wybrać się do galerii, ale nie masz czasu? Nic nie szkodzi. Ze sztuką można obcować również w miejscach pozornie z nią nie związanych: w kawiarniach, centrach handlowych i na podwórkach. Najbliżej do plenerowych galerii sztuki mają mieszkańcy Zaspy. To tutaj odbywa się festiwal Monumental Art, w ramach którego artyści street-artowi tworzą swoje dzieła na ścianach...

• Kulturalne drzewa wyrosną na Zaspie

29 października 2009   (24 opinie)

Kulturalne drzewa wyrosną na Zaspie Na Zaspie powstaje kolejna praca z cyklu "Miejskie Znaki Kultury". Tym razem będą to trzy rzeźby zatytułowane "Geometria drzew" autorstwa Czesława Fankidejskiego. Zaczęło się od malowania ławek na przystanku SKM Gdańsk Zaspa, potem powstała "Galeria Wrzeszcz", czyli seria murali w tunelu pod tą stacją. Kolejnym pomysłem Szymona Wróblewskiego, inicjatora akcji "Miejskie...

• Sztuka na przystanku tramwajowym we Wrzeszczu

1 października 2009   (125 opinii)

Sztuka na przystanku tramwajowym we Wrzeszczu "Aleja Gdańska" będzie najprawdopodobniej kolejnym "miejskim znakiem kultury" po kolorowych ławkach na stacji SKM Zaspa i "Galerii Wrzeszcz" w tunelu pod tą stacją. Ich pomysłodawca zdobył właśnie nagrodę Związku Miast Bałtyckich za "kreatywne wykorzystanie technologii informacyjnych". Do międzynarodowego konkursu o nagrodę kulturalną Związku Miast Bałtyckich zgłoszono 8...