aktualności 48h

Perły Wolnego Miasta Gdańska (39 opinii)

Strażnik miejski: liczą się tylko wystawione mandaty (290 opinii)

Ognista iluminacja Żółtego Wiaduktu wideo (95 opinii)

Przewędruj Gdańsk ze smartfonem w ręku (58 opinii)

sport

Kuklis: Zakończymy ten sezon ładnym akcentem (46 opinii) LIVE!

Porażka w Kluczborku na koniec sezonu (12 opinii)

Siedem szczypiornistek opuszcza Vistal Łączpol (6 opinii) LIVE!

Stachura: Nie podniecamy się, ale styl cieszy (6 opinii)

III liga będzie obfitować w derby Trójmiasta (87 opinii)

W Gdańsku ma być trener głodny sukcesów (162 opinie)

Z akademickimi mistrzostwami Polski w chodzie (3 opinie)

Ekstraligowy doping dla przyszłych zawodników (21 opinii)

biznes

Tydzień na GPW. Chwila oddechu i dalsze spadki indeksów (2 opinie)

W poniedziałek poznamy nowe władze Energi (21 opinii)

dziecko

Przyjemne z pożytecznym - planuj weekend z dzieckiem (3 opinie)

aktywne trójmiasto

Aktywny weekend: biegi, sporty wodne, rowery, dogtrekking i fitness (12 opinii)

Wielki finał ENERGA Basket Cup w Ergo Arenie atrykuł sponsorowany

rowery

Wspomnienia z II Kaszubskiego Rajdu na Orientację pt. "Z kompasem" (1 opinia)

Rower zniknął, bo monitoring to atrapa? atrykuł czytelnika (111 opinii)

budownictwo

Jaka przyszłość dla Gdyni Zachód? (17 opinii)

historia

Żeglarscy celebryci najstarszego gdańskiego jachtklubu (19 opinii)

deluxe

Trójmiejscy mistrzowie spełniają marzenia dzieci wideo (5 opinii)

rozrywka

Mamy maj, więc rusza sezon w Teatrze Leśnym (10 opinii)

korki

Utrudnienia na al. Zwycięstwa w Gdyni

zdrowie

Oberwał się sufit w szpitalu na Zaspie (111 opinii)

pracownik - archiwum wiadomości

Dotyczące miasta:
Data publikacji:
do (format daty rrrr-mm-dd)
Związane z tematem:

rss

Znaleziono 667 artykułów

• Rozwiązanie umowy o pracę - wypowiedzenie kontra
    porozumienie stron

24 maja 2012   (19 opinii)

Rozwiązanie umowy o pracę - wypowiedzenie kontra porozumienie stron Rozwiązanie umowy o pracę może nastąpić na dwa sposoby: za wypowiedzeniem lub jeśli obie strony wyrażają taką chęć - za porozumieniem stron. Każda z tych form rządzi się swoimi prawami. Na czym polega różnica? - Chcę z pracodawcą zawrzeć na piśmie rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Mam umowę na czas nieokreślony. Staż ponad 15 lat. Wstępnie uzgodniłem z...

• Wjazdówki do Letnicy rozdane. Zamknięte ulice także w
    Oliwie

24 maja 2012   (191 opinii)

Wjazdówki do Letnicy rozdane. Zamknięte ulice także w Oliwie Zakończyło się wydawanie przepustek dla mieszkańców stref, które będą zamykane wokół stadionu w Letnicy w dniach meczowych. Odebrano ok. 900 wjazdówek. Podczas mistrzostw ruch zamykany będzie nie tylko wokół stadionu, ale także wokół Dworu Oliwskiego, gdzie zamieszka reprezentacja Niemiec. Gdański Zarząd Dróg i Zieleni zakończył wydawanie mieszkańcom pozwoleń na jazdę...

• Wykolejona SKM-ka w Chyloni

23 maja 2012   (168 opinii)

Wykolejona SKM-ka w Chyloni Zjeżdżający do bazy pusty skład SKM częściowo wykoleił się w Chyloni. Uderzył w peron dalekobieżny i zniszczył podkłady kolejowe. "W Chyloni wykoleił się pociąg i wbił się w peron dalekobieżny. Jeden wagon prawdopodobnie do kasacji" - taką informację dostaliśmy na numer alarmowy trojmiasto.pl 601 0 601 00 Informacja się potwierdziła. Do zdarzenia doszło we wtorek, ok....

• Co łączy rzeźnika, programistę i spawacza? To fachowcy,
    których brakuje w Trójmieście

22 maja 2012   (96 opinii)

Co łączy rzeźnika, programistę  i spawacza? To fachowcy, których brakuje w Trójmieście Kogo brakuje na trójmiejskim rynku pracy? Przede wszystkim fachowców z konkretnymi umiejętnościami. Przepytaliśmy firmy zajmujące się rekrutacją i okazało się, że są zawody, w których to pracownik może dyktować warunki. Po rozmowach z firmami, których zadaniem jest rekrutowanie pracowników na terenie Trójmiasta, jasno wynika, że na rynku brakuje fachowców m.in. rzeźników,...

• Bójka na zamkniętym osiedlu w Sopocie między ochroniarzem
    i roznoszącym ulotki

17 maja 2012   (400 opinii)

Bójka na zamkniętym osiedlu w Sopocie między ochroniarzem i roznoszącym ulotki Na terenie zamkniętego osiedla przy ul. Świemirowskiej w Sopocie doszło do bójki, po której do szpitala trafił 22-latek roznoszący ulotki. Jego pracodawca twierdzi, że chłopak został pobity nunczakiem przez pilnującego osiedla ochroniarza. Policja na razie nikomu zarzutów nie postawiła, najpierw chce przeanalizować zapisy kamer monitoringu. Do bójki doszło w środę po godz....

• Co może zrobić pracownik, gdy dochodzi do naruszeń ze
    strony pracodawcy?

15 maja 2012   (29 opinii)

Co może zrobić pracownik, gdy dochodzi do naruszeń ze strony pracodawcy? Nie musimy zgadzać się na ewidentne łamanie naszych praw przez pracodawcę. Brak dodatkowego wynagrodzenia za pracę w nadgodzinach, za duża ilość godzin przepracowanych w miesiącu i zastraszanie pracownika to sprawy, którymi bez wątpienia zainteresuje się Państwowa Inspekcja Pracy. Pracodawca zmusza mnie i moją zmienniczkę do pracy w weekendy za taką samą stawkę jak w...

• Telewizor i narty, czyli co gubią mieszkańcy Trójmiasta wideo

12 maja 2012   (105 opinii)

Telewizor i narty, czyli  co gubią mieszkańcy Trójmiasta Drzwi od fiata 126p, narty biegowe i kosiarki do trawy to tylko niektóre przedmioty, jakie trafiają do biur rzeczy znalezionych. Co i gdzie gubią mieszkańcy Trójmiasta? Czy szukają swoich rzeczy? Zapraszamy do obejrzenia materiału TV. - Ostatnio zgubiłem okulary za 900 złotych. Wszystko objechałem, nawet stacje benzynowe i nic. Musiałem sprawić sobie nowe - zaczął opowieść...

• Pracodawcy wierzą w sens targów pracy, poszukujący - mniej

10 maja 2012   (93 opinie)

Pracodawcy wierzą w sens targów pracy, poszukujący - mniej Targi pracy są coraz popularniejszą metodą aranżowania pierwszego kontaktu między oferującymi i poszukującymi pracy. Jednak wiara w sens organizacji takich imprez różni się u jednych, i u drugich. Nie wszystkie firmy, które wzięły udział w zakończonych właśnie Metropolitalnych Międzynarodowych Targach Pracy w Amber Expo w Gdańsku, miały do zaoferowania ciekawe oferty...

• Czy na umowie zlecenie pracownikowi przysługuje dodatek
    nocny?

8 maja 2012   (17 opinii)

Czy na umowie zlecenie pracownikowi przysługuje dodatek nocny? Dodatek nocny to jeden z przywilejów osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę, jednak czasem może on dotyczyć także osób zatrudnionych na podstawie umów cywilnoprawnych. Sprawdź kiedy możesz się o niego ubiegać. Jestem zatrudniona na umowie zlecenie. Pracuję na nocnej zmianie. Czy przysługuje mi dodatek nocny? - pyta czytelniczka. Na pytanie odpowiadają eksperci z...

• ZOO: hipnotyzujące ogony wideo

2 maja 2012   (54 opinie)

ZOO: hipnotyzujące ogony Puszyste, zwinne i zakończone zabójczym pędzlem. Co zwierzę, to inny ogon. Mieszkańcy gdańskiego ZOO doceniają swoje - zwłaszcza kiedy zbliża się lato. - Naprawdę śmigają ostro! Jak trafi taki owada, to insekt spada prosto na ziemię - przekonuje Andrzej Gutowski, asystent Działu Hodowlanego gdańskiego ZOO i wskazuje na ogony samców żyrafy. Zwierzęta mają właśnie drugie...

• Pracodawco, zdemotywuj mnie podwyżką

1 maja 2012   (137 opinii)

Pracodawco, zdemotywuj mnie podwyżką Nie ma lepszej motywacji do pracy niż podwyżka. Jednak czy zawsze? Mała może odnieść dokładnie odwrotny skutek. Zanim więc nagrodzimy pracownika kwotą 10 zł, zastanówmy się czy nie lepiej wysłać mu maila z podziękowaniem za dobrze wykonane zadanie. - W zamian za lojalność i pracowitość, dzięki której bank generuje zyski dostaliśmy podwyżki w wysokości 10 zł brutto. Jest to...

• Brakuje miejsc w żłobkach i przedszkolach. Pomogłaby
    zmiana systemu rekrutacji

28 kwietnia 2012   (65 opinii)

Brakuje miejsc w żłobkach i przedszkolach. Pomogłaby zmiana systemu rekrutacji W rekrutacji do przedszkoli pierwszeństwo mają m.in. rodzice samotnie wychowujący dziecko. Samotnie, bo żyją poza związkiem małżeńskim. Konkubent jako ojciec nie musi się tu liczyć. W żłobkach z kolei największe szanse na przyjęcie mają dzieci, które na listę zostały zapisane krótko po poczęciu. Tak czy inaczej miejsc jest za mało, a zmiana systemu rekrutacji mogłaby...

• Umowa na okres próbny, a zwolnienie chorobowe

27 kwietnia 2012   (11 opinii)

Umowa na okres próbny, a zwolnienie chorobowe Rozwiązanie umowy na okres próbny z chwilą upływu czasu, na jaki została zawarta następuje z mocy prawa, bez potrzeby składania jakichkolwiek oświadczeń przez pracodawcę i nawet L-4 nas od tego nie uchroni. Jestem zatrudniony na umowę o pracę na okres próbny w wymiarze 8 tygodni, który kończy się 30.04 br. Chcę udać się na zwolnienie z racji problemów z sercem (pojawiły się...

• Kiedyś sekretarka, dziś asystentka

25 kwietnia 2012   (42 opinie)

Kiedyś sekretarka, dziś asystentka Powinna być świetnie zorganizowana, znać tajniki skutecznej komunikacji oraz języki obce. Jest wizytówką szefostwa i człowiekiem do zadań trudnych i niemożliwych. 25 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sekretarki i Asystentki. Praca na stanowisku asystenckim niesłusznie postrzegana jest jako mało wymagająca oraz niezbyt atrakcyjna. Nadal funkcjonuje stereotyp...

• Radni nie znają ortografii i zmieniają poprawną nazwę.
    Budapesztańska zamiast Budapeszteńskiej

23 kwietnia 2012   (154 opinie)

Radni nie znają ortografii i zmieniają poprawną nazwę. Budapesztańska zamiast Budapeszteńskiej Kuriozalna decyzja gdańskich radnych: zmienili nazwę ulicy na Morenie, w której doszukali się rzekomego błędu językowego. Poprawną nazwę "Budapeszteńska", zmienili na "Budapesztańska". Ta druga forma jest wyłącznie akceptowalna i to tylko w mowie potocznej. - Lepiej późno, niż wcale - mówił Marek Bumblis, podczas poprzedzającego poniedziałkową sesję Rady Miasta posiedzenia...