• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Eliksir: kolacja komentowana. Premiera nowej karty: ukryte & zapomniane menu

Kolacje komentowane to już dla nas tradycja przy wprowadzaniu nowej karty. "Ukryte & zapomniane menu" to klasyka jaką znacie i szanujecie, podana w sposób, którego się nie spodziewacie.

Nasza kuchnia i bar prezentuje tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu, wzbogacone o element zimy i karnawału.

Pamiętacie degustację #kartazmyslow?

"Ukryte & zapomniane menu" to kolejna podróż, w którą chcemy was zabrać. Świeża, podana na nowo, odpowiednio doprawiona i skomponowana. Paweł Wątor szef kuchni eliksiru oraz Oskar Weręża, szef baru Eliksiru pomogą wam oddać się prawdziwej foodpairingowej uczcie, która jednocześnie będzie oficjalną premierą naszej nowej karty!

MENU:

1. ZIMNE NÓŻKI
rilettes z golonki / kiszone kurki / majonez pietruszkowy / kiszona kalarepa / pieczywo rozmarynowe / seler naciowy / piana z octu

ELIKSIR #1
Absolut Elyx / słony karmel / kwaśne zielone jabłko / mleko

2. BARSZCZ
barszcz na zakwasie buraczanym / pierożki
z wędzonką / suszone jabłko / kiszony czosnek / kiszony burak

3. RUSKIE
makaron pietruszkowy / ser twarogowy / pieczony ziemniak / puder z wędzonego twarogu / słonina

ELYX PECULIAR MULE
Absolut Elyx infuzowany czarnym kardamonem / własnej produkcji niskoprocentowe piwo imbirowe doprawione przyprawami korzennymi

4. RISOTTO
ryż arborio / piklowana marchew / puree z marchwi / popcorn z ryżu / dojrzewający ser

TROPIKI ZIMĄ
rum Havana Club 3YO infuzowany kokosem / syrop kakao - kokos na bazie masła klarowanego

5. ROLADA ŚLĄSKA
goleń wołowa / szpik wołowy / czerwona kapusta / kluski śląskie / ogórek kiszony / boczek

SHAKERATO
gin Beefeater infuzowany suszonymi polskimi owocami / gorzki likier Campari / wermut czerwony / likier wiśniowy Cherry Heering

6. MORSZCZUK
smażony let z morszczuka / sos paprykowo - pomarańczowy / kiszona czerwona kapusta / chips z ziemniaka / chrupiąca fasola

FIGAZMAKIEM
Olmeca Altos Reposado infuzowana gami i makiem niebieskim / własnej produkcji marmolada gowa / cytryna / syrop z migdałów

7. SERNIK
pieczony krem waniliowy / śliwka / kruche ciasto / owoce

ESPRESSO-MARTIKI-TINI
pomarańczowo - orzechowe falernum na bazie rumu Havana Club Especial / kawa / likier jeżynowy / piana kakao - kardamon

Głodni? Spragnieni? Ciekawi? 
Do zobaczenia w czwartek 18.01.2018!

Opinie