O nas
Kiedy przyjdzie nam ochota by zatrzymać się w biegu, czy to w ramach zwiedzania Gdańska, czy to podczas jego przemierzania z innych powodów, warto wybrać miejsce, które oprócz doznań kulinarnych zapewni nam wspaniały widok, a jeśli jeszcze będziemy mieli świadomość tego wszystkiego, co miejsce to przeżyło, dopiero w pełni poczujemy, że jesteśmy w mieście o tysiącletniej historii. Jednym z takich miejsc jest Restauracja Kubicki położona nad samym brzegiem Motławy, w miejscu, gdzie powoli zmierza ona już ku swojemu ujściu do Wisły.
Lokal założony został przez Bronisława Kubickiego, który w latach trzydziestych pełnił funkcje prezesa Sokolnictwa gdańskiego. Restauracja w okresie międzywojennym, pod nazwą Cafe International, miała charakter lokalu nocnego, i należała do grupy najmodniejszych lokali ówczesnego Gdańska. Restauracja cieszy sie nadal dużym uznaniem nie tylko wśród Gdańszczan, ale taże gości z całego świata. Dobra kuchnia, unikalna atmosfera lat trzydziestych urozmaicona występami wokalistów pianina, są niezaprzeczalnymi powodami dla których warto odwiedzić ten lokal. To jedno z ostatnich miejsc, gdzie duch Tego Miasta się ostał.
Z POWODU WYPITEGO TU PIWA
OD KTÓREGO GŁOWA SIĘ NIE KIWA
Z POWODU KACZKI Z JABŁKAMI
DLA KTÓREJ PRZYCHODZIMY TU CZASAMI
Z POWODU ZRAZÓW, KASZY I PSTRĄGA
NA KTÓRE U KUBICKIEGO NIKT NIE URĄGA
I TAKŻE Z POWODU WIDOKU Z NABRZEŻA
WIELU GDAŃSZCZAN NIECH CZĘSTO W KIERUNKU
KUBICKIEGO ZMIERZA
A TAKŻE KIEDY POMYŚLICIE ŻE CZASY SĄ ZŁE,
PRZYJDŻCIE TUTAJ ZOBACZYCIE ŻE WCALE NIE !
(wpis z Ksiegi pamiątkowej Restauracji Kubicki)
Zapraszamy państwa na doskonałą, tradycyjną, kuchnię polską poczynając od słynnej golonki na wykwintnych daniach rybnych i drobiowych kończąc. Polecamy także szeroki asortyment przystawek zimnych, które cieszą się niezmiennym uznaniem wśród naszych gości.
Menu dostępne w języku angielskim.
Oceny (3)
W restauracji Kubicki byłem w niedziele 03.09.2023. Wrażenie z pobytu średnie. Jedzenie bardzo dobre i ładnie podane. Słabym punktem był kelner, którego z paru moich bytności w tym przybytku kojarzę. Facet był młodszy wiekiem od swoich gości- 4 kobiety i ja mężczyzna. Najstarsza osoba, moja mama 87 lat. Kelner walił do nas na,,ty,, sztućce zamiast rozpoczynać rozkładanie od kobiet, np mojej mamy to nie wiadomo czemu rozpoczynał od mojej osoby. Nie wiem kiedy ten kelner był kształcony w swoim rzemiośle? może nigdy. W warunkach, kiedy serwis jest doliczany do serwowanych posiłków ( 10 % ) nie zależnie od jego jakości, pan kelner nie musi się starć, co ma zarobić i tak zarobi. Porcje ok, z wyjątkiem przystawki - 2 kawałki śledzia 2 cm na 2 cm za 35 pln!!!
Restauracje
Przystawki (np. tatar) i dania główne (kaczka, golonka, ryby) bardzo smaczne. Desery niestety gorsze (ciastko czekoladowe). Najgorsza jednak obsługa. Sposób zwracania się do klienta gburowaty i niewłaściwy. Szkoda, bo to zniechęca.
Restauracje
Jak dla mnie restauracja numer 1 w Gdańsku pod każdym względem.
Restauracje