Trójmiasto oficjalnie dołączyło do miast wyróżnionych gwiazdką Michelina. W piątek wieczorem, na 34 piętrze Olivia Star, rozdano najważniejsze nagrody w świecie gastronomicznym, czyli gwiazdki i rekomendacje Przewodnika Michelin Polska. W uroczystej gali wzięli udział nagrodzeni szefowie kuchni, gastronomowie, władze samorządowe oraz media. Łącznie rozdano 77 plakiet, w tym 18 dla Trójmiasta. Ceremonii, którą poprowadził Conrado Moreno, nie popsuła szalejąca nad Trójmiastem ulewa, a prawie wszyscy goście dotarli na czas.
"Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku"
bardzo pozytywnie, to duże wyróżnienie dla trójmiejskiej gastronomii
66%
pozytywnie, ale spodziewałe(a)m się większej liczby wyróżnień
4%
neutralnie, nie interesuje się tym tematem
25%
uważam, że inne miasta bardziej zasługiwały na wyróżnienie
5%
Trójmiasto pierwszy raz znalazło się w zestawieniu słynnego czerwonego przewodnika. Od razu też posypały się dla niego wyróżnienia (łącznie otrzymaliśmy aż 13 rekomendacji Michelin oraz 4 wyróżnienia Bib Gourmand), inspektorzy przyznali również jedną gwiazdkę restauracji
Arco by Paco Perez w Gdańsku, gdzie na co dzień szefem kuchni jest Włoch
Antonio Arcieri, zaś patronem Hiszpan
Paco Perez. Poza tym restauracja
Eliksir jako pierwsza w Polsce zdobyła Zieloną Gwiazdkę Michelin za bycie liderem w zakresie zrównoważonych praktyk i ekologiczne podejście do kuchni.
- Długo czekałem na moment, kiedy w moim ukochanym mieście będę mógł zwrócić się do państwa tymi słowami. Z ogromną satysfakcją i wielką radością wręczymy dziś wspólnie w Gdańsku plakiety Przewodnika Michelin. Pamiętam lata, gdy wręczałem w całej Polsce 26 plakiet. Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku, a my wręczymy 77 plakiet - mówił ze wzruszeniem Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
Przekazanie plakiet rozpoczęto od Warszawy, potem przyszła kolej na Kraków, Poznań i na końcu Trójmiasto. Macieja Dobrzynieckiego na scenie wsparli prezydent Gdańska
Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Sopotu
Magdalena Czarzyńska-Jachim i
Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. Na scenie pojawili się utalentowani szefowie i szefowe kuchni, w tym m.in.
Basia Ritz z
Restauracji Ritz,
Alyona Orel z
Hewelke oraz
Rafał Koziorzemski z
Fishermana.
- Bardzo dziękuję, że w końcu udało się sprowadzić Przewodnik Michelin do Trójmiasta. Nasz sukces to ciężka praca i współpraca z naszym zespołem. Jest to dowód na to, że marzenia się spełniają, dziękuję - mówił Mateusz Trzeciak z Eliksiru, który zdobył wraz z Pawłem Wątorem pierwszą w Polsce zieloną gwiazdkę Michelina.Lecz nie tylko Trójmiasto, choć wydarzyło się w nim coś historycznego, miało w piątek powody do świętowania. W tym rozdaniu pojawiły się 3 nowe lokale w Polsce, które po raz pierwszy otrzymały Gwiazdkę Michelin, do tego 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, podwajając tym samym liczbę tego typu lokali w kraju.
Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście
W Gdańsku pojawił się również Przemek Klima, szef kuchni najbardziej utytułowanej restauracji w Polsce wg Przewodnika Michelin Polska, czyli
Bottiglieria 1881 z Krakowa. Rok temu lokal pierwszy raz jednorazowo zdobył aż dwie gwiazdki, zaś w tym utrzymał swoją "królewską" pozycję. Oprócz tego cenne czerwone plakiety odebrali szefowie dwóch innych gwiazdkowych restauracji:
Rozbrat 20 z Warszawy oraz
Giewont ze wsi Kościelisko. One także, podobnie jak Arco by Paco Perez, w 2024 roku dołączyły do rodziny Michelin z najwyższym wyróżnieniem.
Na ten moment działa w Polsce pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin, ponieważ Muga w Poznaniu i Nuta w Warszawie zachowały swoje zeszłoroczne wyróżnienia na kolejny rok. Ich przedstawiciele także przybyli do Gdańska na wieczorną uroczystość.
Podsumowując: w tegorocznej edycji przewodnika Michelin Polska znalazło się 77 restauracji - to łączna liczba restauracji z gwiazdkami, lokali z wyróżnieniem Bib Gourmand, przyznawanym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny i obiektów rekomendowanych.
Czerwone plakiety Michelin - dlaczego są tak ważne?
Choć i bez plakiet wyróżnione gwiazdkami i rekomendacjami lokale w jednej chwili zdobywają sławę, to niewielka czerwona tabliczka, którą montuje się przy wejściu do restauracji (w zestawie są nawet śrubki), stanowi przysłowiową wisienkę na torcie. To wizualne zaświadczenie, że w tym miejscu rządzi najlepsza kuchnia z doskonałą obsługą, to również znak rozpoznawczy lokali należących do rodziny Michelin.
To jednak nie jest wyróżnienie dane na zawsze: w kolejnych miesiącach inspektorzy Michelina ponowne zjawią się w tych restauracjach (ponoć właśnie są w Trójmieście i już odwiedzają nagrodzone lokale) i sprawdzą, czy kuchnia oraz obsługa wciąż są na tym samym wysokim poziomie.
Jeśli tak, gwiazdka czy rekomendacja zostaną na kolejny rok, lecz jeśli nie... będą odebrane. - To ważne wyróżnienie, ale nie można myśleć tylko o nim, bo wtedy może wydarzyć się coś złego, szef kuchni też może tego nie dźwignąć. Trzeba po prostu wykonywać swoją pracę każdego dnia jak najlepiej i ciągle się rozwijać. Ten sukces nie może cię rozleniwić, bo stracisz rekomendację, a to ponoć bardzo boli (śmiech) - mówił mi jeden z ponownie nagrodzonych gwiazdką Michelina szefów kuchni.
Kolacja z najlepszymi szefami kuchni w Polsce
Po ponad godzinnej części oficjalnej, czyli rozdaniu wszystkich czerwonych plakiet wraz z listem gratulacyjnym, goście wzięli udział w kolacji, za której przygotowanie odpowiadał szef kuchni Olivia Star.
Na tę specjalną okazję zaproponował m.in. krokiet z szynką iberyjską i kawior Antonius, koktajl z krewetek, wołowinę black angus z bobem i kurkami oraz deser z karmelu, jaśminu i migdałów. Do każdego
dania sommelier wybrał najbardziej odpowiednie, podkreślające smak potraw wina.
Wydarzenie poprowadził znany z programu "Europa da się lubić" Conrado Moreno, zjawiła się także gwiazda innego telewizyjnego show, Magda Gessler.