• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grill idealny. To musisz wiedzieć przed zakupem

Kamil Zawiślak
3 czerwca 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Grillowanie, czyli świetny sposób na spędzanie czasu w letnie dni. Grillowanie, czyli świetny sposób na spędzanie czasu w letnie dni.

Sezon grillowy w pełni, a w sklepach aż roi się od przeróżnych modeli, jednak wbrew pozorom, wybór tego odpowiedniego nie jest wcale taki prosty. W ofercie znajdziemy tradycyjne węglowe grille, ale popularne są też te na gaz czy prąd. Teoretycznie różnice są niewielkie, choć czasem bardzo istotne, dlatego postanowiliśmy zebrać te najważniejsze i przedstawić je w przystępny sposób.



Czy warto inwestować w dobry sprzęt do grilla?

Na samym początku należy odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie - gdzie i jak często będziemy grillować? Tradycyjne grille są dużo łatwiejsze w transportowaniu, a gazowe i elektryczne mają ograniczenia w postaci źródła "energii". W jednym przypadku trzeba ze sobą zabierać butlę gazową, w drugim, jeżeli w pobliżu nie ma prądu - nie pogrillujemy...

Martyna Szkudlarek z restauracji Delmonico Cut Steakhouse zwraca uwagę, że "mięso przygotowywane na tradycyjnym grillu charakteryzuje się zdecydowanie niepowtarzalnym aromatem i zapachem, dlatego ważne, żebyśmy kupowali węgiel drzewny, a nie brykiety grillowe". Ci, którzy są bardziej otwarci, mogą pokusić się o brykiet kokosowy czy drewno aromatyczne, które dorzuca się do paleniska w celu uzyskania pożądanego aromatu. Niestety, w przypadku grilli gazowych czy elektrycznych, ciężko uzyskać wspomniany niepowtarzalny aromat, który podbija walory smakowe.

ORIGINAL KETTLE - cena ok. 600 zł. Stalowy grill z termometrem w pokrywie, na który jest aż 10 lat gwarancji na kocioł i pokrywę. ORIGINAL KETTLE - cena ok. 600 zł. Stalowy grill z termometrem w pokrywie, na który jest aż 10 lat gwarancji na kocioł i pokrywę.
Oczywistą sprawą w gastronomii jest to, aby mięso kłaść zawsze na dobrze rozgrzanym ruszcie. Martyna Szkudlarek dodaje, że "im mniej będziemy je przewracać, dotykać czy nakłuwać, tym lepiej. Pamiętajmy o obowiązkowym okresie "odpoczynku" mięsa po grillowaniu, wtedy następuje redystrybucja soków".

Najbardziej popularne, bo dostępne na szeroką skalę w wielu marketach, są zwykłe otwarte grille. Aczkolwiek niekoniecznie są one uniwersalne. Dobrze sprawdzają się, jeśli głównie chodzi o opiekanie mięsa (metoda bezpośrednia), ale lepszym rozwiązaniem są grille z pokrywą. Zamykana konstrukcja pozwala na dłuższe utrzymanie temperatury, a do tego, np. przy kulistych grillach, można uzyskać termoobieg znany z domowych piekarników. Dzięki temu mięso w zamkniętym grillu można upiec. W dużych grillach pieczenie całych kurczaków nie stanowi problemu. Mamy tu do czynienia z metodą pośrednią - zamknięta pokrywa z węglem ułożonym dookoła i bliżej ścianki.

Potężny grill gazowy Hudsonville - 1499 zł - z komorą węglową. Długość 150 cm. Potężny grill gazowy Hudsonville - 1499 zł - z komorą węglową. Długość 150 cm.
Jeśli zaś chodzi o grille gazowe i elektryczne - te szybko osiągają pożądaną temperaturę i dużo skuteczniej utrzymują ją przez dłuższy czas. To niewątpliwa zaleta, jeśli planujemy grillować długo i chcemy działać wygodnie. Niestety, zwykle są one sporo droższe od swoich węglowych odpowiedników.

Przy zamykanych grillach można spróbować zaskoczyć gości. Do grillowania ryb świetnie nadaje się cedrowa deska (ok. 30 zł), a do pieczenia pizzy specjalny kamień (ok. 90 zł), który trzeba solidnie nagrzać. Przy rozgrzanym grillu wystarczy kilkanaście minut, by np. pizza była gotowa.

Grillować można w zasadzie wszystko, nie trzeba ograniczać się tylko do mięs, warzywa i owoce też świetnie nadają się na ruszt. Martyna Szkudlarek zaznacza, że im większa marmurkowatość (czyli zawartość tłuszczu międzymięśniowego) mięsa, tym stek jest lepszy.

Reasumując, jeśli zależy nam na smaku potrawy, najlepiej zaopatrzyć się w porządny grill węglowy o kulistej formie z zamykaną pokrywą. Taki grill wymaga nieco większej uwagi, ale aromat powinien to wynagrodzić. Osoby, które liczą na szybkie przygotowanie potraw, powinny zainteresować się grillem elektrycznym lub gazowym.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (41) ponad 10 zablokowanych

  • Ok, grill fajna rzecz ale w Polsce nie ma dobrego mięsa. (4)

    I tyle w temacie.

    Ps. Tak naprawdę jest szansa na mięso, ale trzeba stanąć na głowie.

    • 18 45

    • jeśli w Polsce nie ma dobrego mięsa to gdzie jest? (3)

      Polecam Tadeusza Sobolskiego (84-239 Bolszewo; Rzeźnicka 4). Mała lokalna masarnia, która mięso wysyła do Dubaju. Pyszne wędliny i doskonałe mięso.
      ...i nie trzeba stawać na głowie.

      • 8 3

      • Bolszewo powiadasz, tuż pod nosem jednym słowem (2)

        a steki mają?
        jak mają to z czego one są?

        PS. w Gdyni na hali czasami jest dobra wołowina,
        ale to czasami, trzeba upolować
        bo ta z supermarketów, nawet z Almy to żart

        • 6 1

        • Steki mogą być, ale u nas nie są chodowane na dużą (1)

          skale rasy krów, które nadają się na grillowanie. Stąd też burgery, które zdobywają popularność, są w gruncie rzeczy bez smaku, jeżeli porównać je do tych za oceanem.

          • 7 1

          • czyli zostaje świnina (też sklepowa bez smaku i często nieświeża)

            albo ryby, najbezpieczniej bo można dostać w Polsce świeżą rybę łatwiej niż dobre czerwone mięso,

            kurczaka bym nie ruszył, nie ma w Polsce dobrych,
            chyba, że ze wsi od kogoś zaufanego

            • 2 3

  • Ja w grillu palę meblami z Mesmetric i BoConcept. (2)

    Dodają smażonemu mięsu odrobinę prestiżu.

    • 167 3

    • szacun, styl i rispekt bro!

      • 29 2

    • a ja grilluję osmiorniczki

      no i wino podgrzewam

      • 8 0

  • Wolę kiełbachę z ogniska.

    Z ogniska jest lepsze i zdrowsze.

    • 36 4

  • Nie macie pojęcia o grillowaniu. Towarzyszu redaktorze Zawiślak, poznajcie słowo "mangal".

    Najlepsi w grillowaniu są mieszkańcy Kaukazu - od Gruzji po Azerbejdżan. Tam do dopiero potrafią grillować. Prosty mangal (ł), to stalowa skrzynka, w którą wsypuje się węgiel i dodaje drewna i na sziszach grilluje. Mięso z mangała jest gotowe dosłownie w parę minut. Żadne tam wymyślne grille żeliwne i inne pierdu-pierdu!!!!

    • 16 8

  • Idealny grill to taki murowany a nie blaszanki z waszych obrazków :-) (11)

    I litości nie piszcie o czymś co stoi praktycznie za każdą amerykańską szopą że jest potężne bo to nie jest nawet duże!

    Potężny to jest grill na którym można grillować jednocześnie mięso z całego 500kg byka. polecam wycieczkę do małego baru w stanie Texas choćby za pomocą google street view aby zobaczyć potężnę BBq.

    A tak na marginesie to zanim położycie choćby parówkę na grilla pozwólcie aby węgiel lub brykiet pokrył biały popiół a grill gazowy się nagrzał bo wtedy zaczyna się grilowanie. Na zimno szybko się wszystko przypala.

    I nie kupujcie tanich grilli w dyskontach typu Lidl biedronka Auchan itp., bo są pokryte toksyczną farbą.
    Polski Grill wykonany z żeliwa to dobra opcja na stacjonarny sprzęt. Jeśli ma być przenośny to nie z dyskontów i marketów.
    Omijajcie także szerokim łukiem rozpałki w płynie i wszelkie w postaci płyt pilśniowych itp wodotrysków bo to trucizna.
    Pamiętajcie że na produktach z dyskontów znak CE nie oznacza norm europejskich a China Export pośrednika handlowego i że takie produkty są 1000x bardziej szkodliwe od termometrów z rtęcią, żarówek z włóknem wolframowym, drobiu za 4,99 z antybiotykami czy "leków homeopatycznych" stosowanych jako zamienniki standardowych kuracji.

    • 36 6

    • (9)

      Prawie do końca Twojego teksu myślałem, że najpewniej mam do czynienia z człowiekiem 'który się zna na rzeczy'. Jednak porównywanie homeopatii do rtęci rozwiało moje wątpliwości. Szkoda.

      • 7 12

      • Czyli twierdzisz że homeopatia leczy jakieś dowody :-) (8)

        Czyli twierdzisz że homeopatia leczy jakieś dowody :-)

        Możesz sobie myśleć co chcesz o innych ale nie wmawiaj ludziom że roztwór cukru w wodzie to lek.

        Leczenie poważnych chorób preparatami homeopatycznymi to taka sama szarlataneria jak szamaństwo wróżbici itp
        Preparaty homeopatyczne często są groźniejsze niż dopalacze narkotyki i alkoholizm bo ludzie rezygnują z pewnych terapii i powodują rozwój chorób.

        po co my to piszemy?

        A tak chodziło grilla wesołego dymienia

        • 11 4

        • (2)

          Pogadaj sobie z moim facetem, który dzięki homeopatii od 15 lat nie ma astmy i alergii. Dziękuję...

          • 5 15

          • homeopatia to lekarstwo dla hipochondryka (1)

            i to ja dziękuję,
            nie należy być dumnym z choroby psychicznej
            ani ze zwykłej głupoty tymbardziej

            • 12 4

            • po poziomie agresji i ignorancji wnoszę że jesteś PH od farmacji

              • 2 0

        • (4)

          Moja córka miała notoryczny kaszel, dusiła się niemiłosiernie. Po kolei: syropki, tabletki, inhalacje, syropki, tabletki....
          Zadzwoniła do poleconego homeopaty, opisała stan dziecka, rodzaj kaszlu i coś tam jeszcze. Polecił jej "wodę z cukrem" i mówi, że po pół godzinie powinno przejść. I co? Z zegarkiem w ręku. Do tej pory w wielu przypadkach korzystamy z homeopatki przy dziecku, w 90% pomaga, fakt - nie zawsze i też mi brakuje wiary by w przypadku życia i śmierci zdać się na homeopatię.

          Po Twojej wypowiedzi widać, że twardo stąpasz po ziemi. Nie kieruj się uprzedzeniami, zaproś na grilla homeopatę i porozmawiaj. Warto poszerzać horyzonty.

          • 4 16

          • to co opisujesz nie jest homeopatią (3)

            daj jej miodu jak miliony ludzi od dziesiątek tysięcy lat,
            to jest nauka

            • 7 3

            • ciemnogrodowi tego nie wytłumaczysz (1)

              zamiast nauki wolą wiarę...

              • 2 3

              • nauka...buehehe
                przypominasz dziecko, które ma się za mądrzejszego od rodzica.

                • 2 0

            • Niebywałe.
              Ja własnymi rękami podaję jej lek homeopatyczny, a Ty nie mając bladego pojęcia co, kiedy i jak podałem piszesz, że było inaczej...
              Wprost niebywałe

              • 1 1

    • CE

      Wystarczy wiedzieć jak wygląda znak CE wg Europejskich dyrektyw i na żadne China Export człowiek nie da się nabrać, więc lepiej nie uogólniać.

      • 4 0

  • Grillowane mięso, ryba są rakotwórcze! (6)

    • 5 28

    • (3)

      odgrzej sobie zupę w mikrofali a na śniadanie jajecznica z teflonowej patelni. Samo zdrowie

      • 13 3

      • wyjdź na słońce, słońce = śmierć w męczarniach

        do tego oddychasz szkodliwym dwutlenkiem węgla i trującym azotem - czyli śmierć,
        itd. itd.

        w aniołki też pewnie wierzysz

        • 7 0

      • teflonu nie jesz więc ci nie szkodzi (1)

        chyba że gorącą patelnię słabej jakości wkłądasz pod zimną wodę, deformując ją i powodując odłażenie teflonu płatami
        a następnie smażysz drapiąc wszystko metalowymi przyrządami
        to wtedy tak, zjadasz teflon

        a mikrofalka potrząsa cząsteczkami wody zawartymi w jedzeniu,
        jeśli 'wierzysz' że to niezdrowe, no cóż,
        a krowy latają....

        • 4 6

        • każda teflonowa patelnia z czasem traci powłokę, choćbyś jajecznicę palcem mieszał. Gdzie teflon trafia? Czytając twoje bzdury wnoszę że wprost pod czaszkę

          • 0 1

    • (1)

      Papierosy, alkohol, czerwone mięso, konserwanty, Sosy w proszku, zupki chińskie, cukier, mąka, chipsy, tłuszcze trans, GMO, spaliny z samochodów, plastik, guma, farby, kleje, teflon, telefony, promieniowanie, chemia gospodarcza, rożne substancje w powietrzu, zanieczyszczone morza i jeziora itp itd,

      • 8 0

      • i jeszcze telewizja polska

        plus dobre dziennikarstwo

        • 9 0

  • Grill (4)

    Polecacie jakieś konkretne modele?

    • 6 4

    • Weber Master-Touch GBS

      • 2 1

    • Broil King - dozywotnia gwarancja

      • 0 0

    • Dunskie grille Dan Cook sa najlepsze i nie produkowane w chinach

      • 0 0

    • Gril półokrągły z przykrywką półokrągłą za coś około 35 zł z Leclerca. Parę razy już używany i niezawodny nawet na super wietrzne pogody.

      • 0 0

  • Co? "Napędzany" gazem? Autorze, czy to gazeta.pl i tamtejszy standard?

    • 6 4

  • Dział deluxe jak zwykle mnie rozbawił. (1)

    Trudno przez całe życie chodzić uśmiechniętym jak idiota, nie mniej to stres jest moim zdaniem, najbardziej zabójczy dla człowieka. Więc nawet jednorazowy gril za kilka złoty i upieczony na nim kawałek mięsa, do tego spokój i dobre towarzystwo, są zdrowsze niż wyszukane potrawy na drogim "markowym" grilu w kiepskiej atmosferze. No chyba że ktoś ma i drogi gril i wyszukane potrawy i doborowe towarzystwo. To m fajniej. Ja niestety/stety mam grila za 30zł :p ale czuje się szczęśliwy kiedy w ciszy i spokoju, czekając na danie z grila leże sobie na trawie i gapie się w niebo

    • 32 1

    • a chce ci się stać przy nim bo ja kombinuję jak tu nie stać przy grilu

      może fotel postawię obok i na siędząco będę grilował
      ale co jak się wiatr zmieni, po trawie nie będę na fotelu jeździł dookoła grila,
      chyba, że grill z jakimś wiatrołapem,

      no nie wiem, może ktoś inny będzie to robił
      albo po prostu zrobię w piekarniku i przyniosę do ogrodu
      np żeberka w piwie albo kurczaki na ostro i do tego jakaś zupa

      • 2 2

  • Lipa (1)

    Bzdury. Tego co najważniejsze to nie ma... Specjaliści z bożej łaski...

    • 4 2

    • czego nie ma?

      konkretnie

      • 3 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja z cyklu "Star Hunters"

399 zł
degustacja

Najczęściej czytane