To jednak nie wszystkie dobre wiadomości: okazało się, że gala rozdania czerwonych plakiet Przewodnika Michelin Polska odbędzie się w Gdańsku 28 czerwca. Gdzie dokładnie? Organizatorzy nie chcą tego zdradzić, ale według naszych informacji ceremonia odbędzie się w budynku Olivia Star w Oliwie.
- Już za dwa dni dowiemy się, ile gwiazdek, bibów i rekomendacji zabłyśnie nad polskim niebem. Ale już dziś do wszystkich wyróżnionych w tegorocznej selekcji przewodnika Michelin kieruję wspólnie z Polską Organizacją Turystyczną zaproszenie do "stołu dobrych praktyk zrównoważonej gastronomii", który odbędzie się 28 czerwca o godz. 13 w Gdańsku. Naszym gościem będzie posiadacz czerwonej i zielonej gwiazdki Michelina w Sztokholmie Jonas Lagerström - napisał na swoim Instagramie Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce. - Wieczorem widzimy się na ceremonii i kolacji wręczenia plakiet przewodnika Michelin Polska 2024. Zapamiętajcie tę datę: 28 czerwca w Gdańsku świętujemy w ramach całej polskiej rodziny Przewodnika Michelin.
Przewodnik Michelin Polska jak gastronomiczna wyrocznia
Przypomnijmy, że nagrody Przewodnika Michelin, a zwłaszcza jego "gwiazdki", od dekad są traktowane w świecie gastronomii niczym Oscary w branży filmowej - to najwyższe i jednocześnie najbardziej prestiżowe wyróżnienie, jakie można otrzymać, ale też szansa na międzynarodową popularność i gości z całego świata.
Co istotne, Przewodnik Michelin w trakcie poszukiwań najlepszych restauracji stara się nie skupiać jedynie na wielkich metropoliach - w celu promowania lokalnej branży turystycznej współpracuje z organizacjami turystycznymi z różnych zakątków globu, a w Polsce m.in. z Gdańską Organizacją Turystyczną. Ostatecznie jednak proces selekcji do Przewodnika Michelin pozostaje całkowicie niezależny, a o wyborze decydują wyłącznie działający anonimowo inspektorzy.
Przewodnik działa od 1900 r. i jest uznawany za kulinarną wyrocznię. Pierwsze wydania były publikowane w formie praktycznych porad dla kierowców w podróży. Inspektorzy do dziś stosują te same kryteria do wyboru miejsc, które były używane od powstania przewodnika, czyli: jakość składników, harmonia smaków, opanowanie techniki kulinarnej, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach, spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.
Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje "bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii". Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które "warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi". Trzy gwiazdki Michelina to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i "są warte specjalnej podróży". Poza tym można otrzymać inne cenne wyróżnienia, m.in. za wystrój, obsługę oraz ogólną atmosferę panującą w lokalu (sztućce) oraz za bardzo dobry stosunek jakości do ceny (Bib Gourmand).
W Gdańsku niema restauracji sa tylko jadlodajnie lepsze lub gorsze !I jeszce jedno gwiazdka gwiazdce nie równa standady mocno (9)
W europie wschodniej praktycznie zadna nie zasługuje niema porównania do kulinarnych choćby we Francji .No ale oni robia to dla zysku wiec na wschodzi mozno obnizyli wymagania,W dobrej restauracji pedewszystkim sa zatrudniani zawodowi kelnerzy a nie ludzie z łapanki .Do takich restauracji trzeba sie zapisywac unas takich niema!Ale jak wydaja przedowdnik to kto go kupi na wschodzie jak tam beda puste kartki!
2 miesiące
1548
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-20 23:43
A co to jest niema? Niema kobieta?
Nie umiesz pisać w swoim języku bez błędów, a się wypowiadasz koszmar wróć do szkoły, poucz się ortografii nie chcemy tutaj de bili
2 miesiące
10
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-20 06:15
Wolę Muala od jednego typa.
2 miesiące
11
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-19 14:33
W d... byłeś i g... jadłeś
M
2 miesiące
42
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-19 08:59
Naucz się najpierw
pisać poprawnie po polsku.
2 miesiące
50
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-18 22:05
Prawda boli najbardziej ,w programie Gessler tej gdańskiej Knajpie prze 3 dni nie wiedzieli jak trzeba sprzątac by było czysto!
A to jest standart w trojmiescie !!Tak praktycznie jest w kazdej knajpie w trójmiescie nzaywajacej sie restauracja!
2 miesiące
42
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-18 17:59
Co to za histeryczny słowotok? (1)
Poza tym całym chaosem, to "nie ma" pisze się oddzielnie :)
2 miesiące
82
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-18 22:00
Dzbanku kazdy bar mleczy jest lepszy od twoje speluny
2 miesiące
21
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-18 15:44
(1)
Widac, ze nalezysz do grupy osob co uwazaja C klase albo Macan za szczyt osiągnięć i luksusowe życie. Otóz gwiazdki Michelin to nie tylko ekskluzywne restauracje, np. w Hongkongu często jadałem na sniadanie w barze z 3* Michellin wygladajacej niczym bar mleczny.
2 miesiące
133
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-19 05:17
Nie ma szans.
Coś Ci się pomyliło w tym Hongkongu, chyba że Ci się to śniło Bary śniadaniowe nie mają gwiazdek
2 miesiące
13
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-18 17:37
Najbogatsi ludzie świata wolą być anonimowi i nie chcą być w żadnych rankingach . (2)
Tak te gwiazdki Michelina pomagają jak " kuchenne rewolucje " Geslerowej restauratorom . Jeżeli jakaś restauracja mi odpowiada to nie ma najmniejszego znaczenia czy chwali ją Geslerowa czy ma jakieś gwiazdki .
torhek
2 miesiące
257
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-19 05:20
Misiu
Gesslerowa ma poziom kuchni i lokali dla gawiedzi. Generalnie przaśnie i przystępnie. To nie ma nic wspólnego z Michelin Star
2 miesiące
32
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-18 18:25
Nie masz pojęcia jak to się odbywa i po co jest
Poza tym gwiazdki mozna odmówić.
2 miesiące
11
Twoja opinia
Zmień treść
Zgłosiłeś tę opinię do moderacji -
2024-06-19 21:45
Gdańsk
Gdańsk to jedynie mocny marketing ogromny potencjał i jeszcze większe jego niewykorzystanie. Od dawna próbuję w gdańskich rest mając nadzieję, że mnie w końcu zwali z nóg i jakoś nic zaskakującego. Co najwyżej poprawnie. Wszędzie to samo. A jak.smak dobry to zawsze ten sam umami na jedno kopyto. Porównując z resztą Europy Gdańsk ma marny poziom. Wciąż mam nadzieję. Ale jak znam moje miasto, to jeśli jakaś rest.będzie super, to ceny będą abstrakcyjne.