- 1 Jest zgoda na food hall w Hali Targowej (235 opinii)
- 2 Piwnica Rajców w nowej odsłonie (53 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Pizzeria Truflowa w Gdyni (81 opinii)
- 4 Najbardziej pechowa knajpa w Trójmieście? (222 opinie)
- 5 Zestaw Bambi w Maku: co w nim i za ile? (96 opinii)
- 6 Newstalgia - mówi się o niej coraz więcej (84 opinie)
Catering świąteczny: zamawiamy pierogi do domu
Nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez pierogów. Obojętnie, czy stanowią osobne danie czy dodatek, jak malutkie uszka do czerwonego barszczu, pierogi są jedną z najpopularniejszych świątecznych potraw. W tradycyjnym wigilijnym wydaniu powinny być bez mięsa. Najczęściej spotykanym farszem jest kapusta z grzybami, ale możliwości jest wiele. Sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich cateringów i restauracji.
Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert
Pierogi w wileńskiej odsłonie
Wileńska Familia Bistro przygotowuje pierogi w dwóch rodzajach. Pierwsze to tradycyjne polskie pierogi do gotowania, które sprzedawane są jako produkt mrożony. Wybierać można spośród pierogów: z kapustą i grzybami leśnymi suszonymi (2,10 zł/szt.), z ziemniakami, twarogiem i cebulą (1,90 zł/szt.), z kaczką (2,90 zł/szt.), kołdunów z wołowiną, majerankiem i czosnkiem według przepisu wileńskiego (0,95 zł/szt.) oraz uszek z grzybami leśnymi (0,85 zł/szt.). W ofercie restauracji znajdziemy też kibiny - duże pieczone pierogi wyrabiane z kruchego ciasta. Zamawiać można porcje liczące min. 3 sztuki (1 szt. to ok. 200 g). Wśród smaków dominują te wytrawne, m.in.: z dorszem, cebulką i jabłkiem (9,90 zł/szt.), z łososiem wędzonym na ciepło, szpinakiem, serem cheddar i papryczką jalapenio (9,90 zł/szt.), z baraniną (9,90 zł/szt.), z gęsią w sosie winno-maślanym z porem (9,90 zł/szt.), z kaczką marynowaną w białym winie z żurawiną (9,90 zł/szt.) czy z mięsem wieprzowym i suszoną śliwką (7,90 zł/szt.), ale kibiny przygotowywane są również na słodko: z truskawką, adwokatem, krakersem i twarogiem (7,90 zł/szt.) oraz a'la makowiec - z makiem, miodem i siekanymi orzechami (7,90 zł/szt.).
Powiew Lubelszczyzny
Wyjątkowe pierogi w swojej ofercie garmażu świąteczno-noworocznego ma restauracja Tabun. Znajdziemy tu kulebiaki, czyli wywodzące się z kuchni rosyjskiej duże, pieczone pierogi w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonane z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadziane farszem mięsnym lub warzywnym. Wypiek ten, w wersji nadziewanej kapustą, przyrządzany jest również w kuchni polskiej - zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Restauracja Tabun oferuje kulebiaki z chrupiącego ciasta z farszem ze słodkiej kapusty i grzybów leśnych (55 zł/kg). Zamówimy tu też uszka z grzybami leśnymi (60 zł/kg) oraz pierogi: z gęsiną i marynowaną gruszką (55 zł/kg) oraz z kapustą i grzybami leśnymi (45 zł/kg).
Smak polskiej tradycji
Teksańsko-meksykańska restauracja Texmex na czas Bożego Narodzenia przygotowała propozycje tradycyjnych polskich dań. W ofercie cateringowej znajdziemy pierogi w czterech smakach: z kapustą i grzybami (1,50 zł/szt.), z mięsem (1,70 zł/szt.), z łososiem i sosem ziołowym (2 zł/szt.) oraz dyniowe ze szpinakiem (1,80 zł/szt.).
W świątecznej ofercie lokali Marmolada Chleb i Kawa i Mamy wypieki znalazły się takie wyroby garmażeryjne, jak: klasyczny barszcz, wegepasztet z fasoli, ciasta: sernik cynamonowy, tarta dyniowa, tort makowo-kawowy, ale i pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, z kaczką i żurawiną oraz ze szpinakiem i serem feta. Za każde zapłacimy 24,90 zł za kilogram.
Czytaj także: Jedzenie na telefon: testujemy pierogi
Stara Pierogarnia w Gdańsku już piąty rok z rzędu przyjmuje zamówienia na dania wigilijne i świąteczne. Są one przygotowywane z produktów najwyższej jakości, bez ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku, a pierogi i uszka są lepione ręcznie. W ofercie pierogarni można znaleźć: uszka z grzybami leśnymi (69 zł/kg) oraz pierogi w kilku smakach: z kapustą i grzybami leśnymi (32 zł/kg), z gęsiną i malinami (39 zł/kg), ze świeżym łososiem i koperkiem (35 zł/kg), ruskie postne/wege (28 zł/kg), a także ze świeżymi prawdziwkami i smażoną cebulką (75 zł/kg).
Rodzinna restauracja Villa Eva od 22 lat specjalizuje się w przyrządzaniu tradycyjnych potraw, także wigilijnych. W świątecznej ofercie nie mogło zabraknąć więc pierogów: z kapustą i grzybami (3 zł/szt.), ruskich (3 zł/szt.), z grzybami (3,50 zł/szt.), z mięsem (3 zł/szt.) oraz uszek z grzybami (2 zł/szt.).
Tradycyjne pierogi w formie mrożonej przygotowuje również Restauracja Filharmonia. Oferta garmażu zawiera pierogi: z mięsem (24 zł/10 szt.), ruskie (23 zł/10 szt.), z kapustą i grzybami (24 zł/10 szt.) oraz uszka z kapustą i grzybami (35 zł/500 g).
Z nutą orientu
A może coś mniej tradycyjnego? Jak czytamy na stronie restauracji Malika: "nie twierdzimy, że zrobimy najlepsze pierogi lub grzybową lepszą od Twojej ulubionej, zrobimy to po prostu po naszemu, ze szczyptą orientu, z najlepszych składników - przecież tam, skąd wywodzi się Boże Narodzenie, też jadano inaczej". W ofercie garmażu świątecznego gdyńskiej restauracji znalazły się nietypowe pierogi: kulebiak, czyli pieczony pieróg w chrupiącym i maślanym serkowym cieście, z tradycyjnym farszem z kapustą i borowikami (7 zł/100 g), kulebiak Maliki z orientalną wołowiną - sambusek (10 zł/100 g) oraz pierożki koka z ciasta filo z pieczonym łososiem i kiszoną cytryną (8 zł/100 g).
Jacek Placek nie tylko na słodko
Cukiernia Jacek Placek na czas Świąt oprócz ciast i tortów przygotowuje również słone przekąski w postaci pasztecików i pierogów. W ofercie znajdziemy pierogi: wyśmienite - z farszem z kapustą i grzybami, myśliwskie - z farszem mięsnym z dodatkiem kapusty i grzybów, ze szpinakiem i fetą, Maciusia - z twarogiem na słodko, ruskie - z twarogiem, ziemniakami i cebulą oraz jagodowe.
Pierogi, zwłaszcza te z kapustą i grzybami, znajdziemy w wielu świątecznych ofertach cateringów i restauracji. Oferują je m.in. restauracja PG4 - w cenie 22 zł za 10 sztuk, firma cateringowa BanGlob - za 10 sztuk zapłacimy 25 zł oraz hotel Hilton - za pierogi z kapustą i grzybami zapłacimy 26 zł/6 szt. czy hotel Venus, który przygotowuje pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem (34 zł/kg) i ruskie (32 zł/kg). Znaleźć je można także w świątecznej ofercie przygotowanej przez Focus Hotel, restaurację Walewscy czy Bar Mleczny Stągiewna.
Miejsca
Opinie (46) 6 zablokowanych
-
2020-12-07 10:55
Opinia wyróżniona
Kocham pierogi miłością wielką :)
Kiedyś robiłam sama, ale przed świętami ciężko wyrobić się ze wszystkim, dlatego od kilku lat zamawiam je z jednej z gdyńskich pierogarni. Do tej pory były przepyszne, ani razu się nie zawiodłam. W tym roku będzie podobne zamówienie. Trzymajcie się ciepło :)
- 21 4
Wszystkie opinie
-
2020-12-07 08:51
1 kg porządnych pierogów domowych z mięsem to maksymalnie do 25zł w sklepie ...jeżeli więcej to przepłacasz (5)
pierogi domowe tzn składniki naturalne bez śmieci i dużo farszu i bardzo dobre ciasto
- 18 13
-
2020-12-07 08:54
ale jak 25 zł za dobre mięso w takiej ilości? :) (3)
- 7 5
-
2020-12-07 10:11
U rolnika . (1)
1/3 ceny sklepowej.
- 5 4
-
2020-12-07 18:29
Pyta o dobre, nie o tanie mięso
- 0 2
-
2020-12-07 10:51
Yhy,
Według Ciebie,
na 1 kilogram pierogów wchodzi kilogram mięsa... Słuszną linie ma Wasza partia.- 16 2
-
2020-12-07 11:12
A co z pozostałymi składnikami i czasem na wykonanie?
Czas i energia na przygotowanie, a więc wybranie składników, zakupienie, przyniesienie tego do domu oraz cały proces przygotowania i podania też można, a nawet powinno się przeliczyć na pieniądze. Przecież te pierogi czy cokolwiek innego nie ląduje na talerzu za pomocą magicznej różdżki. To znowu opinia, która potwierdza, ze praca najczęściej kobiet jest "niewidzialna".
- 11 3
-
2020-12-07 08:52
Łeeeeee. (1)
Pierogi na pierwszym zdjęciu i te kulebiaki jakoś tak nieapetycznie wyglądają . Ksiądz Kordecki gdyby tylko je miał , to też nimi by obronił Jasną Górę .
- 9 7
-
2020-12-07 17:00
ja bym się skusił na takiego kulebiaka czy kibina
- 0 2
-
2020-12-07 08:52
(5)
Opcje dla bogatych i leniwych
Mozna zrobic wiekszosc rzeczy w domu, ze sprawdzonych, dobrych skladnikow- 28 20
-
2020-12-07 08:59
(2)
Bardzo niesprawiedliwe. Są sytuacje, gdy nie ma czasu na lepienie, smażenie, mielenie itp. Warto wiedzieć że są inne opcje i jakie mają propozycje. Choinkę też może Pani sama zrobić, jakby co.
- 21 3
-
2020-12-07 09:25
Do roboty , a nie...... (1)
A tam nie ma czasu . Wystarczy nie chodzić na uliczne spędy i nie oglądać głupkowatych programów telewizyjnych z tańcami , śpiewaniami i kiczowatymi serialami , a czasu wolnego będzie aż nadto .
- 10 19
-
2020-12-07 10:37
To w ramach wolnego czasu zacznij uczyć sie interpunkcji.
- 16 6
-
2020-12-07 09:20
A może są bogaci (a ściślej: nie są ubodzy) dlatego, że poświęcają czas na efektywną pracę, zamiast na lepienie pierogów, a po niej odpoczywają inaczej niż stercząc przy garach? Nie każdy musi chcieć lepić pierogi, matko umęczona.
- 29 6
-
2020-12-07 10:39
Ale nie każdy to lubi i ma na to czas.
Świat jest różnorodny - traktuj to jako punkt wyjścia do swoich mądrości.
Poza tym są ludzi, którzy w czasie straconym na lepienie tych pierogów potrafią zarobić więcej pieniędzy niż koszt zakupu gotowych.
Dodatkowo nie dla kążdego święta to siedzenie przy stole z furą żarcia na stole i oglądnie kolęd w TV w wykonaniu Golców.- 13 4
-
2020-12-07 09:38
Wybór (1)
Każdy ma prawo spędzać i przygotowywać święta jak chce i trzeba to uszanować. Drugą sprawą jest to że trzeba mieć odwagę jeść gotowe pierogi z nadzieniem które czasem nie ma nic wspólnego z tym co opisują większości
- 19 8
-
2020-12-07 10:06
Mam nadzieje, ze nie kupujesz tez żadnego pieczywa tylko pieczesz sam; żadnego mięsa ani wędlin tylko sam hodujesz zwierzęta i robisz wędliny; żadnych owoców i warzyw tylko wszystko z własnego ogródka i sadu.
- 8 4
-
2020-12-07 10:20
(1)
Drogo za te pierogi
- 31 5
-
2020-12-07 11:27
Polakowi wszystko jest zawsze drogo
- 3 13
-
2020-12-07 10:36
a potem wiekszosc idzie w kosz na smieci, bo za duzo, bo brzuchy pelne, bo znow na bogato, zamiast mniej i skromniej
poza tym wieksza frajda jak sie zrobi samemu- 18 6
-
2020-12-07 10:55
Opinia wyróżniona
Kocham pierogi miłością wielką :)
Kiedyś robiłam sama, ale przed świętami ciężko wyrobić się ze wszystkim, dlatego od kilku lat zamawiam je z jednej z gdyńskich pierogarni. Do tej pory były przepyszne, ani razu się nie zawiodłam. W tym roku będzie podobne zamówienie. Trzymajcie się ciepło :)
- 21 4
-
2020-12-07 11:42
90 zł za 1 kg uszek z grzybami
to dobra cena?
PS Bez kapusty, same grzyby.- 13 2
-
2020-12-07 11:57
W dyskoncie są też pyszne pierogi.
A do tego niedrogie.
- 13 7
-
2020-12-07 12:25
W biedrze . łopatka za 8 zł. mąka 2 (2)
kilo pierogów max 13zł w domu .
3zł sztuka :))))))))- 12 10
-
2020-12-08 08:20
oczywiscie, jak kilka godzin twojego czasu jest nic nie warte
i nie masz nic innego lepszego do robienia
- 3 3
-
2020-12-09 22:34
A swój czas na lepienie pierogów, zakupy, sprzątanie po gotowaniu na ile wyceniasz?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.