- 1 Newstalgia - mówi się o niej coraz więcej (59 opinii)
- 2 Takie pizze zamawiają Polacy (83 opinie)
- 3 Niesmaczne danie w restauracji. Co robić? (88 opinii)
- 4 7 dań z kurkami w roli głównej (34 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (106 opinii)
- 6 Te lokale łączy jeden modny element (19 opinii)
Dokąd na pierogi w Trójmieście?
Pierogi to staropolskie danie, które cieszy się niesłabnącą popularnością, przez co z roku na rok pojawia się coraz więcej lokali specjalizujących się w ich serwowaniu. Obecnie na trójmiejskim rynku możemy spróbować pierogów z przeróżnym farszem, podawanych w różnych wersjach. Mięsne, wegańskie, bezglutenowe czy pieczone? Przedstawiamy kilka lokalnych punktów, w których zjecie pierogi "jak u mamy".
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Pierogarnia u Dzika
Pierogarnia u Dzika oferuje ręcznie robione pierogi w tradycyjnym stylu. W gdańskim lokalu mieszczącym się na ulicy Piwnej znajdziemy aż 21 rodzajów pierogów stworzonych na bazie tradycyjnych receptur.
U Dzika proponuje pierogi z mięsem, ruskie, ale również takie wariacje jak wileńskie, czyli z kaszą gryczaną i boczkiem. Dostępne są również zestawy pierogów np. królewskie (cztery rodzaje do wyboru) i łasucha (35 sztuk z różnych rodzajów).
Cena mieści się w granicach: 15 zł - 65 zł.
Pierogarnia Mandu
Znana na terenie Trójmiasta pierogarnia Mandu zlokalizowana w dwóch miejscach - w Oliwie przy ulicy Kaprów 19D oraz w Gdańsku przy ulicy Elżbietańskiej 6 ma wielu miłośników. Lokal, mimo poszanowania dla tradycji i staropolskich smaków, ceni również rozwój, eksperymenty kulinarne i wariacje "pierogowe". W bogatym menu znajdziemy pierogi z przeróżnymi farszami, inspirowane dalekimi zakątkami świata oraz edycje sezonowe. Dlatego nawet najwięksi koneserzy smaku znajdą dla siebie coś, co zadowoli ich kubki smakowe.
Pierogarnia oferuje między innymi: pierogi bezglutenowe, wegetariańskie, zapiekane, gotowane i wiele różnych form. Obecnie restauracja proponuje sezonowe pierogi gotowane z dynią, żółtym serem, imbirem, cebulą i tymiankiem podawane z zasmażaną cebulą.
Cena: 21 zł - 35 zł.
Może cię zaciekawić: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie
Pierogarnia Pierożek
Gdyńska pierogarnia Pierożek zlokalizowana jest w dwóch miejscach - przy ulicy Jana Pawła II 11a oraz tuż przy Skwerze Kościuszki. Lokal proponuje połączenie tradycji i innowacji kulinarnych na talerzach. Prócz znanych nam pierogów gotowanych i smażonych, w ofercie znajdziemy też pierogi zapiekane z sosem i serem oraz "prosto z pieca". Dodatkowo zestawy można ze sobą mieszać. Spory wybór pozwala na możliwość poznania nowych smaków.
Cena: 21 zł - 35 zł.
Pierogi Lwowskie
Pierogi Lwowskie są wykonywane ręcznie z naturalnych składników na bazie receptur z lwowskich terenów. Zlokalizowany przy ulicy Do Studzienki 8 w Gdańsku lokal posiada w ofercie pierogi w tradycyjnym stylu. Restauracja rekomenduje pierogi z surowym mięsem wieprzowym i koperkiem oraz z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Dostępne są też litewskie pierogi z przepisów pochodzących z tamtejszych terenów. Właściciele lokalu, którzy od ponad 10 lat żyją i karmią Gdańszczan, pragną pokazywać swoje rodzime smaki i proponować kulinarne podróże.
Cena: 12 zł - 15 zł.
Sopocki Młyn
Pierogarnia Sopocki młyn, mieszcząca się przy al. Niepodległości 899 , w swojej ofercie posiada domowej roboty pierogi oraz przetwory i makarony. Większość głównych dań zawartych w menu jest na bazie mąki, na co wskazuje już sama nazwa lokalu. W menu znaleźć można pierogi nie tylko w różnych smakach, ale również kolorach m.in. czerwone z wołowiną, żurawiną i warzywami korzennymi, czy zielone ze szpinakiem.
Cena: 21 zł - 35 zł.
Nanas
Nanas mieści się w Gdańsku przy ulicy Stągiewnej 13/1. Właściciele lokalu podkreślają, że wysoką wagę przykładają do świeżości produktów, z których wytwarzają posiłki.
- Współpracujemy z najlepszymi dostawcami, dzięki czemu możemy zapewnić zawsze świeże i pyszne produkty. Nawet jeśli czasem oznacza to dodatkowy wysiłek, dzień po dniu dokładamy wszelkich starań, aby po przejściu przez drzwi lokalu każdy czuł się jak członek jednej wielkiej rodziny - możemy przeczytać na stronie internetowej lokalu.
Pierogi tradycyjne gotowane, drożdżowe z pieca i na słodko. Z byka, z kapustą, a może z pieczarkami z dodatkiem sera camembert i karmelizowanej cebuli - Nanas oferuje duży wybór pierogów w menu.
Cena w zależności od zamówionego zestawu jest w granicach 21 zł - 98 zł.
The Dumplings
The Dumplings, czyli pierogarnia mieszcząca się przy al. Grunwaldzkiej 472c w Gdańsku. Znajdziecie tu pierogi na słodko, z serem, z kapustą i grzybami, ruskie i mięsne. Duża waga przykładana jest do sposobu podania, który sprawia, że podwójnie chce się spróbować oferowanych przez lokal dań.
Cena: 16 zł.
One lepią
One Lepią znajdziemy w Galerii Madison przy ulicy Rajskiej 10 w Gdańsku. Lokal stworzony został na bazie rodzinnych tradycji przekazywanych przez pokolenia. Pierogi dostępne są w kilku tradycyjnych wariantach takich jak: ruskie, chłopskie z kaszą gryczaną i twarogiem, wiejskie z kapustą, pieczarkami, cebulą, masłem i znane wszystkim z kapustą i grzybami, z mięsem oraz z twarogiem na słodko. Pierogi przywołują wspomnienia domowych obiadów u babci.
Cena: 12,90 - 18,90 zł.
Jaką lokalną pierogarnię polecasz? Czekamy na wasze opinie w komentarzach.
Miejsca
Opinie (192) ponad 20 zablokowanych
-
2020-10-17 14:01
(4)
Całkiem pyszne są ze szpinakiem pod koniec jagielonskiej;)
- 17 8
-
2020-10-17 14:24
(2)
I na Zaspie przy SKM -ce od strony JP II. Były też chińskie pierożki przy SKM -ce na Politechnice, ale zamykane na wakacje :( Podobno teraz są otwarte.
- 6 2
-
2020-10-18 00:46
Byłem tam raz w życiu... (1)
... No właśnie, więcej się nie wybrałem :) Przykro mi, ale zdecydowanie NIE polecam.
- 1 4
-
2020-10-18 12:40
Byłeś na Jagiellońskiej, na Hynka/ JP II, czy na Trubadurów w DimSum?
- 1 0
-
2020-10-17 17:19
Kwestia smaku.
Mi szpinak jako główny składnik slabo wchodzi.- 6 0
-
2020-10-17 14:10
(9)
Pierogi w tym kraju są zdecydowanie za drogie !
- 126 14
-
2020-10-17 14:12
(1)
Nie martw się, dzięki polityce rządu już niedługo wszyscy będziemy milionerami!
- 23 6
-
2020-10-17 15:23
no wiem, też tak uważam.
- 9 4
-
2020-10-17 15:49
jak wszystko w każdym lokalu
- 7 2
-
2020-10-17 16:02
(1)
pensje są 5x za niskie
- 14 3
-
2020-10-19 00:56
Raczej podatki są 5razy za wysokie. Co z tego ze dostaniesz 5razy większą wypłatę jak za chleb będziesz płacił 40zl?
- 3 3
-
2020-10-18 01:08
Suweren dostaje pieniądze i dzięki temu powstał z kolan. (3)
Teraz może zjeść pierogi, bo go na to stać.
Dokładnie z tego samego powodu porcja pierogów kosztuje tyle ile kosztuje - dlaczego by tego 500+ od suwerena nie "odebrać"?
Problem polega na tym, że wprowadzanie do obiegu pustego pieniądza (bez pokrycia w pracy, surowcach czy innym dobru), a dokładnie tym jest wypłacanie 500+, konsekwentnie zwiększa inflację. Ale którego beneficjenta różnorakich socjali to dzisiaj interesuje... Smacznego! :)- 18 3
-
2020-10-19 00:59
(1)
Przy ilości nowych podatkow i opodatkowywania dosłownie wszystkiego to inflacja jest najmniejszym problemem. Ale jeśli tego nie widzisz to zapewne jesteś wyborca poprzednich rządów który widzi tylko inflację spowodowana przez 500+ coś czuję że poziom twojej wiedzy jest na tym samym poziomie co u osób które twierdzą że rząd coś im daje :)
- 2 2
-
2020-10-19 20:47
Nic o mnie nie wiesz, w tym czyim jestem wyborcą...
... ale zapewne lubisz zgadywać.
O tym, że rząd pieniędzy nie ma, a głosy kupuje za pieniądze samego suwerena nie pisałem, to nie miejsce na długie eseje. Najlepsze jest to, że de facto nawet nie negujesz tego co ja powiedziałem, a mimo to postanawiasz mnie obrażać... Tak niepokojące jak współczesne :|
A ten trend eskaluje.- 3 0
-
2020-10-20 13:09
Interesuje czy nie interesuje...
...g*wno się zna, więc nawet gdyby się zainteresował, to by nie zrozumiał...
- 0 0
-
2020-10-17 14:11
Jestem absolutnym fanem pierogów, ale tak bardzo, jak je lubię, tak bardzo jestem krytyczny wobec (20)
wszelkiej maści pierogarni, bo tych, które serwują uczciwe jedzenie, jest niewiele. Na pierwszym miejscu u mnie są kaukaskie chinkali, które szczerze uwielbiam, ale znam tylko jedno miejsce, w którym można je zjeść w oryginalnej wersji. Oczywiście nie mogę napisać gdzie, ale to poza granicą administracyjną Trójmiasta, choć bardzo niej blisko.
- 14 27
-
2020-10-17 14:19
w oryginalnej wersji (2)
to ja jadem ale w Gruzji .
- 17 1
-
2020-10-17 14:21
w Polsce tez zjesz
- 6 6
-
2020-10-19 01:01
To w okolicy Gdańska masz restauracje gdzie zjesz tak samo jak w Gruzji wiem z własnego doświadczenia
- 0 0
-
2020-10-17 15:36
Tbilisi?
- 3 1
-
2020-10-17 17:19
(3)
Czemu nie możesz napisać? Podziel się, bo póki co biorę chinkali z mandu, ale takie sobie są - prawie w ogóle bulionu
- 4 4
-
2020-10-17 19:46
Pierogi
Pierogi w Mandu przereklamowane i mają Niedobry farsz , a cena rzeczywiście jak na pierogi za wysoka !
- 21 0
-
2020-10-19 01:01
Poszukaj w Miszewie a będziesz tylko tam wracał.
- 1 0
-
2020-10-19 14:21
Moja Gruzja - lokal na Zaspie i drugi w Food Hall Metropolia. Najlepsze.
- 0 0
-
2020-10-17 19:56
A właściwie to czemu nie możesz skoro komentujesz artykuł złożony z ocen pierogarni? (1)
- 10 0
-
2020-10-18 08:12
Pies sołtysa
- 2 0
-
2020-10-17 23:27
Miszewo, zapewne Miszewo (2)
To nie była trudna zagadka.
- 8 3
-
2020-10-18 10:38
Prawda, w Miszewie:)
- 3 1
-
2020-10-19 01:02
Najlepsza kuchnia gruzińska w północnej Polsce
- 0 0
-
2020-10-17 23:47
(2)
Przecież w prawie każdej piekarni gruzińskiej są te pierogi i sami Gruzini je robią, no to co jak co ale chyba się znają i robią Tak jak oryginalne
- 2 1
-
2020-10-18 12:25
W Miszewie chinkali robi osobiście pani Tato Tsartdzvadze, która z mężem prowadzi tę restaurację. (1)
Nato jest prawdziwą mistrzynią domowej kuchni gruzińskiej, wspaniałą mamą i niezwykle ciepłym człowiekiem. W swoją pracę wkłada całe serce i da się to wyczuć w jedzeniu, które gotuje. Piekarz, który robi gruzińskie chleby, wygląda tak dobrze, jak dobrze wyglądają jego wyroby:)
- 4 0
-
2020-10-19 01:03
Wygląda nawet lepiej ;)
- 2 0
-
2020-10-18 10:28
(1)
A dlaczego niby nie można napisać gdzie są najlepsze pierogi???
- 0 0
-
2020-10-18 12:21
Ponieważ byłaby to kryptoreklama.
- 0 0
-
2020-10-18 22:54
Cała Gruzja Miszewo
- 2 0
-
2020-10-19 01:00
Chyba masz na myśli lokal znajdujący się w mieszewie?
- 1 0
-
2020-10-17 14:27
Domowe pierogi (4)
Ja tam wolę sama zrobić pierogi. Za każdym razem inne: z makiem, ruskie, z jagodami, truskawkami, soczewicą, z mięsem, kapustą i pieczarkami, szpinakiem i teraz jest sezon na pierogi z dynią. Najlepsze w domowych pierogach jest ciasto. I ta satysfakcja zrobienia. Pozdrawiam domowych smakoszy
- 54 14
-
2020-10-17 14:45
Wszystko rozbija sie o :
1. Jakosc farszu- sprawa kardynalna
2. Grubosc ciasta- tutaj jest przewaznie sciema...- 14 1
-
2020-10-17 16:20
(1)
Kurde, zjadłabym z makiem, gdzie mogę takie kupić? I z sosem waniliowym
- 2 4
-
2020-10-18 13:11
Musisz się odpowiednio ożenić. Pierw znajdujesz królewnę, którą nosisz przez życie na rękach, o ona w zamian gotuje ci pierogi z makiem i inne, takie które lubisz. Ty jej serce na talerzu, a ona ci pierożki polane słodką śmietanką i z płatkami migdałowymi ;) Ale nie daj się zwieść królewnom "królewnom", które mamią frykasami, a później i tak kończysz w barze łykając ruskie w grubym cieście :(
- 3 0
-
2020-10-17 19:48
Smakosz
Jak będziesz robiła pierogi to napisz na forum ! Zjawię się pierwszy :)
- 4 0
-
2020-10-17 15:20
Mandu? (15)
Proszę was Mandu to było dobre 4-5 lat temu teraz to syf
- 122 19
-
2020-10-17 15:35
Dokładnie tak, (2)
Przerost formy nad treścią. Większy fejm i nic więcej niż to warte. Więcej tam nie pójdę, bo po prostu nie warto. Smakiem nie zabijają. Byłem z żoną i dzieckiem, to nikt z nas się nie najadł, a jak przyszło do płacenia, to niemal połowa 500+ pyknęła. Jadą na niegdysiejszej "sławie" i tyle. Znam miejsce gdzie maja naprawdę dobre pierogi i w dobrej cenie jestem w stanie się najeść, ale nie nażreć.
- 32 11
-
2020-10-17 19:36
Zgadzam się, że Mandu już dawno z jakością upadło. (1)
Lecz ludzi tam zawsze pełno. Marka została wyrobiona, teraz już nie trzeba się starać, tylko inkasować. Podobnie z Manekinem, gdzie naleśniki są naprawdę byle jakie, ale tłumek zawsze pod drzwiami sterczy.
- 21 1
-
2020-10-18 00:51
Tutaj jeszcze jest efekt ceny.
Manekin zawsze był tani. Podkreślam BYŁ. Teraz nie wiem, daaaaaawno nie byłem. Jak można czekać na naleśnika 45 minut? Tego nigdy nie pojmę...
- 11 0
-
2020-10-17 15:49
(2)
To prawda poza tym ruch zgielk i halas jak w pracowniczej stolowce
- 25 2
-
2020-10-17 20:17
Ada
Mandy kiedyś dzisiaj wieś tam chodzi
- 6 1
-
2020-10-18 01:57
Od wielu lat zgiełk i hałas to standardowy wystrój "restauracji". Niestety to wszystko bardziej bary mleczne.
Gołe stoliki bez obrusów i zastawy. Np. Spożywczak na Dolnym Mieście, wystrój absolutnie minimalistyczny co powoduje, że każdy szmer z końca sali słyszysz bardziej niż człowieka po drugiej stronie stolika.
- 7 1
-
2020-10-17 16:41
NIestety, mam podobne odczucia
- 11 1
-
2020-10-17 17:01
Prawa jest taka.. (1)
...ze ranking zależy od tego kto zapłacił by w nim być.
- 21 1
-
2020-10-18 12:58
Rzetelny ranking zaczyna się dopiero pod artykułem. Oczywiście wpisują się tu też i właściciele przybytków nie objętych w artykule, ale poza tym przynajmniej można się dowiedzieć o paru ciekawych miejscach. Wiele jest osiedlowych knajpek, w których ciasno, bo jedzenie smaczne i niedrogie. A portal, wiadomo, jest tendencyjny, kto zapłacił, tego ujmą. Szczytem: ranking dentystów. Wygrał kombinat z ponad setką opinii, wszystkie z ostatniego miesiąca, a wcześniej zero opinii. Albo zakłady usługowe: zasady oceniania - liczą się najświeższe opinie, a tu najmłodsza z przed roku. Oj wstyd Trojmiasto, wstyd. Szyte tak grubymi nićmi, że mózg staje.
- 7 2
-
2020-10-17 19:49
Prawda Mandu popsuło się całkowicie !
- 7 1
-
2020-10-17 20:15
Maria
Tak zgadzam się to syf i nie rozumiem komu tam smakuje
- 4 1
-
2020-10-17 20:30
Serio tak slabo teraz u nich?
kurde mieszkałem we Wrzeszczu w 2016 i do Oliwy tam czasem zawędrowywałem do nich. Było dobrze, serio.
- 1 0
-
2020-10-17 20:34
ale to przecież artykuł sponsorowany :)
No gdzie Dzik......... z tym to pojechali :)- 13 0
-
2020-10-17 22:52
Potwierdzam
Zjechali z jakości na ilość. Szkoda czasu i kasy.
- 4 0
-
2020-10-17 23:20
Mandu to sciema!!!
Panie lepiące pierogi to ściema, na zapleczu stoi maszyna która przemysłowo produkuje pierogi.
Nie ma to nic wspólnego z domową kuchnią.- 20 0
-
2020-10-17 15:25
Pierogi Lwowskie rulez! (3)
i tyle w temacie.
- 54 6
-
2020-10-17 15:38
To prawda, wciąż są tak samo dobre, od lat!
- 13 1
-
2020-10-17 17:21
Są ok
Kilka razy kupiłem mrożone i były dobre- 5 0
-
2020-10-18 15:48
Zgadzam się
Wymiatają
- 2 0
-
2020-10-17 15:35
(3)
te z sopockiego młyna wprost urzekają
- 6 12
-
2020-10-17 16:22
ale wygląd jakiś taki....niezbyt...
- 5 1
-
2020-10-17 17:22
(1)
Czym Ciebie urzekają?
- 1 0
-
2020-10-17 20:02
Urzekają ją tym ze się pochwali na insta ze była i jadła .
- 0 0
-
2020-10-17 15:48
Tylko One Way w Osowie
Byłem w tym lokalu jakoś takoś latem tego roku. Zupełnie przypadkowo po serwisie Macka. Pierogi wyśmienite,ciasto aksamitne i cienkie. Jeżeli chodzi o pierogi to jestem wybredny. 10/10 punktów. Jeszcze tam wrócę z żonką. Polecam!!!
- 6 17
-
2020-10-17 16:03
Pierogi z pieca i do tego dobra nalewka. W sam raz na sobotni obiad.
- 5 4
-
2020-10-17 16:17
Mandu na 2-gim miejscu? Jakim cudem? (1)
To miejsce to dobre było kiedyś. Dobre - nic więcej. Teraz to totalne nieporozumienie zaczynając od obsługi a kończąc na sposobie gotowania, smaku potraw i cenach z sufitu. Zmieńcie kucharza!
- 79 5
-
2020-10-17 20:19
Mira
Mandy powinni skasowac
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.