- 1 Jest zgoda na food hall w Hali Targowej (223 opinie)
- 2 Najbardziej pechowa knajpa w Trójmieście? (218 opinii)
- 3 Zestaw Bambi w Maku: co w nim i za ile? (93 opinie)
- 4 Ten napój piją głównie młodzi (89 opinii)
- 5 Newstalgia - mówi się o niej coraz więcej (84 opinie)
- 6 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (107 opinii)
Jagodziankom powiedzieliśmy "do widzenia". Czas na malinianki
Z roku na rok kult jagodzianki wzrasta: opanowują nie tylko kolejne cukiernie, ale też social media. Mówi się o nich, porównuje ceny, testuje w kolejnych miejscach, obchodzony jest nawet Dzień Jagodzianki. Sezon na jagody dobiegł już końca. Na fali popularności jagodzianek w wielu piekarniach i cukierniach zaczęły pojawiać się drożdżowe bułeczki z innymi sezonowymi owocami: agreścianki, brzoskwinianki i malinianki.
Renesans tego ciastka przyszedł z rzemieślniczych piekarni, które pokazały, że jagodzianka może być czymś więcej niż tylko słodką przekąską. Postawiono na jakość: zamiast nadmuchanej buły, mamy puszyste i maślane ciasto drożdżowe, a żeby dojrzeć jagodowe nadzienie nie potrzeba lupy. Do tego dochodzi ekskluzywność - świeże jagody można dostać tylko przez kilka tygodni, w dodatku są ręcznie zbierane oraz sentyment - jagodzianki kojarzą nam się z sielskimi wakacjami u babci. Sławę jagodzianki podbijają dodatkowo ceny niektórych z nich, które zawsze są głośno dyskutowane.
Nie chcę już słodkich szaleństw. Tęsknię za prostotą w cukierniach
Wraz z końcem sezonu na jagody, cukiernicy poszukują nowych inspiracji. Po "boomie" na jagody, do cukierni wkraczają inne sezonowe owoce: brzoskwinie, agrest, porzeczki, a przede wszystkim maliny i śliwki, stając się również bohaterami słodkich wypieków.
Malinianki, brzoskwinianki i śliwianki
Malinianki to godne zastępstwo za jagodzianki. Mogą również rozkochać w sobie tych, którzy na widok jagód kręcili nosem. Jak wynika z corocznych statystyk, malina to najukochańszy owoc Polaków. Modna jest cały rok i pasuje do wielu deserów i ciast. Połączenie słodkiego z wyrazistym kwaśnym smakiem tych owoców ma w sobie coś urzekającego. Co więcej, malinianki są też tańsze niż jagodzianki.
Obecnie w cukierniach można znaleźć drożdżowe bułeczki także z innymi sezonowymi owocami. Były już rabarbarki i agreścianki, są brzoskwinianki czy właśnie malinianki. Z ciastem drożdżowym doskonale komponuje się też śliwka - ta jednak najlepiej sprzedaje się jako tradycyjny drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką lub bezą.
Gdzie warto się wybrać na malinianki?
Żegnając się z sezonem jagodziankowym, cukiernia Le Delice (Gdańsk, ul. Partyzantów 9/2) i bistro Le Delice (Gdańsk, ul. Wały Jagiellońskie 34) w ich miejsce proponuje malinianki, czyli bułeczki drożdżowe po brzegi wypełnione świeżymi malinami i aksamitnym waniliowym kremem patisserie, posypane maślaną kruszonką.
Malinianki w zastępstwie za jagodzianki proponuje również cukiernia Must Bake, której lokale znajdziemy w całym Trójmieście (Gdańsk, ul. Śląska 12; Gdynia, ul. Mysłowicka 20 oraz Sopot, ul. Kolberga 9).
Duży wybór malinianek znajdziecie w każdy poniedziałek w Łąka Barze. Przygotowywane są tu zarówno klasyczne malinianki, jak i w wersji z yuzu oraz drożdżówki z sernikiem i malinami.
Śliwka w cieście ma w swojej ofercie malinianki w wersji klasycznej i z budyniem. Są też brzoskwinianki, brzoskwinianki z budyniem, śliwianki oraz drożdżówki z owocami. Cukropelka aktualnie przygotowuje malinianki z polewą z białej czekolady oraz z zapiekanym kremem pistacjowym. W ofercie ma też inne słodkie bułeczki: morelanki z zapiekanym kremem migdałowym i śliwczanki z cynamonem.
Malinianki dostaniecie też w Suzi Cake (z kruszonką i lukrem), cukierni Deker (pełne owoców, z kremem patissiere i bitą śmietaną), Deserowni (drożdżowe bułeczki z kruszonką i soczystymi malinami w dwóch wariantach: z delikatnym kremem pistacjowym oraz z budyniowym kremem patissière), cukierniach Umam, mikropiekarni Nowy Chleb (słodko-kwaśne, wypchane niesłodzonymi, całymi malinami, bardzo maślane od kruszonki i brioszkowego ciasta, ozdobione pudrem z liofilizowanych malin) i niecukierni Bez Cukrzenia (wegańskie, w 100 proc. orkiszowe, bez cukru i laktozy, z całymi malinami bez żadnych dodatków, z dużą ilością kruszonki i słodkim pudrem).
Polacy pokochali na nowo ciasto drożdżowe poprzez pandemiczną modę na cynamonki czy też rollsy, które do dziś są bestsellerami w cukierniach i piekarniach. Nadchodząca z wolna jesień tylko wzmaga apetyt na korzenne przyprawy, miód i orzechy towarzyszące tym łakociom.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-08-29 22:43
(3)
Spoko, ja tam lubię drożdżówki z różnymi owocami. Ale jednak jagodzianka to jagodzianka i nie sądzę, żeby coś ją zastąpiło. Wypieki z pozostałymi owocami można dostać cały rok np. Drożdżówka z truskawkami. A tu jednak chodzi o sezonowy produkt
- 24 4
-
2024-08-30 17:12
Wszystko pięknie ładnie jagodzianka rządziła ale (1)
Na mojej dzielni w piekarni ,jagodzianka 10,40 lekkie przegięcie?!
- 1 1
-
2024-08-30 23:01
Gdańsk Zaspa , znana piekarnia, jagodzianki 15 złoty/sztuka.
- 1 0
-
2024-08-30 07:09
Znajdź mi dziś drożdżówę z truskawkami
- 3 2
-
2024-08-29 15:42
(8)
Ciasto z malinami jest niedobre! Jedząc drożdżówkę przełykasz lub wypluwasz pesteczki z malin. Jednak jagoda to owoc nadający się najbardziej do drożdżówek.
- 16 37
-
2024-09-04 14:01
czyli mak na chlebie też ci przeszkadza :D :D
- 0 0
-
2024-08-30 14:57
Popieram. Ja też nie lubię drożdżówek z malinami. Chrzęszczą w zębach te drobne pestki malin, nie cierpię tego. A później jak pisał przedmówca, muszę używać nici dentystycznych. Wymyślają kompletne gnioty w tych cukierniach, byle tylko kasa się zgadzała.
- 1 6
-
2024-08-29 21:40
Kto wypluwa pestki z malin? (5)
- 23 2
-
2024-08-30 14:58
Ja i wiele innych osób.
- 1 5
-
2024-08-30 07:11
Ja nie wypluwam
Ja je usuwam nicią spomiędzy zębów, bo tak się u mnie konsumpcja malin kończy: zapchanymi przestrzeniami między zębami
- 3 9
-
2024-08-29 21:44
Ja (2)
Niedobre są.
- 3 14
-
2024-08-29 21:59
xD (1)
I może jeszcze z arbuza też?
- 10 2
-
2024-08-30 14:55
A co ty łykasz pestki z arbuza???? Tragedia! To najlepiej zjedz jeszcze ze skórą!
- 0 0
-
2024-09-03 12:51
Jecie później ten marketingowy bełkot nie czując że maliny są po prostu kwaśne
... i w żaden dobry sposób się to nie komponuje z tym ciastkiem.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.