Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni - oczarowanie w zaskakującym miejscu

Agnieszka Haponiuk
19 kwietnia 2024 (artykuł sprzed 1 roku)
Opinie (75)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" piszę o tajskiej restauracji Hi Thai w Gdyni (dzielnica Wiczlino). Na zdjęciu: Pad Thai.

Czasem decyduję się na wizytę w restauracjach spoza głównego centrum Gdańska, Gdyni czy Sopotu. Zazwyczaj, nauczona doświadczeniem, podchodzę do tego z pewnym dystansem, nie spodziewając się wyjątkowego jedzenia. Ostatnio jednak postanowiłam odwiedzić tajską restaurację o nazwie Hi THAI Classic Thai Food, znajdującą się w sercu osiedla na Chwarznie-Wiczlino przy ul. Janki Bryla 35/U3Mapka. To miejsce bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. W poprzednim odcinku cyklu "Jemy na mieście" pisałam o Marisco w Sopocie. Za dwa tygodnie przeczytacie relację z wizyty w Garden Food&Cafe na Morenie (byłam już tam).



Czy lubisz kuchnię tajską?

Hi Thai to niewielkie bistro wyposażone w kilka stolików. Wnętrze utrzymane jest w stylu europejskim z subtelnymi azjatyckimi akcentami. Przeważające kolory to szarości, biel, brązy i zielenie. Z sufitu zwisają kolorowe sztuczne kwiaty i wiklinowe lampy. Przy jednej ze ścian znajdują się typowe pluszowe siedziska w kolorze malinowym. Ratanowe krzesła nadają wnętrzu lekkości. W niektórych miejscach ściany pokryte są tapetą z motywem liści.

Dekoracje są minimalistyczne, ograniczają się do kilku okrągłych luster na ścianie i podobizn Buddy. Przy wejściu znajduje się niewielki bar, zza którego można dojrzeć kuchnię.

  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).
  • Restauracja Hi THAI w Gdyni (Wiczlino).

Hi Thai prezentuje się jako miejsce serwujące klasyczną kuchnię tajską, w której gotują tajscy kucharze/kucharki. W karcie można znaleźć najpopularniejsze potrawy kuchni tajskiej, podzielone na kilka sekcji: przystawki, zupy, dania główne z woka podawane z ryżem jaśminowym, dania głównie curry również podawane z ryżem jaśminowym, smażony ryż i makarony, sałaty i desery. W każdej z tych sekcji dostępne są różne dania z możliwością wyboru różnych rodzajów mięsa, krewetek lub tofu w wersji wege.

Wraz z koleżanką zamawiam z każdej sekcji (prócz zupy, deseru i sałatki) po jednym daniu.

  • Chicken satay - szaszłyki z kurczaka marynowanym w mleku kokosowym z curry i kurkumą, serwowane z sosem orzechowym, podawane z marynowanymi warzywami (22 zł);
  • Pak choi (wersja z kurczakiem, średnio ostre) - smażony pak choi z czosnkiem w sosie sojowym, podawany z ryżem jaśminowym (37 zł);
  • Keang pheg (ostre) - czerwone curry z ananasem, liczi, bazylią, bakłażanem z kaczką (35 zł);
  • Pad Thai - smażony na woku makaron ryżowy z tofu, jajkiem, kiełkami fasoli mung i orzechami ziemnymi w sosie z tamaryndowca, wersja z krewetkami (34 zł).


Podczas składania zamówienia zostaliśmy zapytani o stopień ostrości, co bardzo sobie chwalę, ponieważ wiem, jak ostre potrafią być tajskie potrawy.

Już po pierwszym kęsie przystawki, którą był chicken satay, poczułam, że czeka mnie smakowita przygoda z tajską kuchnią. Szaszłyki z piersi kurczaka były fenomenalne - soczyste, z delikatną nutą słodyczy kokosa, przez którą subtelnie przebijało się curry. Sos orzechowy otulał je przyjemną słodyczą z pikantnym akcentem na końcu. Tekstura sosu nie była jednorodna, zawierała drobne kawałki orzeszków. Pozornie zwyczajne, marynowane warzywa, jak rzepa i marchewka, okazały się niezwykle smakowitymi chrupiącymi dodatkami.

Chicken satay - szaszłyki z kurczaka marynowanym w mleku kokosowym z curry i kurkumą, serwowane z sosem orzechowym, podawane z marynowanymi warzywami.
Po przystawce podano wielki talerz z pak choi i kurczakiem. Sama kapusta nie ma wyrazistego smaku, jednak podsmażona w woku z przyprawami nabrała charakteru. Była bardzo soczysta i chrupiąca, podobnie jak towarzyszące jej kawałki panierowanego w skrobi ziemniaczanej kurczaka. Sos, lekko zagęszczony najpewniej skrobią, stanowił prostą kompozycję smaków słonych i ostrych z wyraźnie wyczuwalnym aromatem czosnku. Do tego zaserwowano kleisty, dobrze ugotowany i naprawdę smaczny ryż. To proste, lekkie i smakowite danie.

  • Pak choi z kurczakiem i ryżem jaśminowym.
  • Pak choi z kurczakiem i ryżem jaśminowym.
Keang Pheg (wydaje mi się, że w zapisie nazwy jest błąd, ale tak zostało zapisane w karcie, wg mnie powinno być Kaeng Phet) pięknie i kolorowo się prezentował. To danie było gęste i kremowe o intensywnym i złożonym smaku. Keang Pheg charakteryzował wyraźną nutą pikantności, słodkości oraz głębi pochodzącej z aromatycznych przypraw czerwonego curry i mleka kokosowego.

5 ciekawych miejsc z kuchnią azjatycką w Trójmieście 5 ciekawych miejsc z kuchnią azjatycką w Trójmieście

W bardzo pikantnym sosie zanurzone były słodko-kwaśne kawałki ananasa, słodkie liczi oraz soczysta kaczka, która dosłownie rozpływała się w ustach. Dużo tu mocnych, intensywnych smaków Azji. Co istotne, każdy składnik zachował swoją strukturę - nic nie zostało rozgotowane, a jedynie na chwilę zanurzone w sosie, aby oddać swój naturalny smak. Największym zaskoczeniem okazał się mięciutki bakłażan, który był przepyszny. Przygotowanie bakłażana w sosie tak, aby nie stał się rozgotowaną papką, to niełatwa sztuka.

Keang pheg - czerwone curry z ananasem, liczi, bazylią, bakłażanem z kaczką.
Pad Thai to tajski klasyk, który łączy w sobie takie smaki jak słodki, słony, pikantny, kwaśny i umami. Istotne jest to, aby te smaki były dobrze zrównoważone i żaden z nich nie dominował, ale był wyczuwalny. Mogę śmiało powiedzieć, że restauracja Hi Thai potrafił dobrze to zrobić!

Ranking.trojmiasto.plNajlepsze jedzenie na wynos w Trójmieście Gdańsk, Gdynia, Sopot



Słodycz nie była przytłaczająca, umami było delikatnie wyczuwalne za sprawą sosu rybnego, smak kwaśny nie był nachalny, a stopień ostrości można było samemu regulować dosypując podane w oddzielnym pojemniczku płatki chili. Dodatkowo chrupiące kawałki orzeszków ziemnych, małe kiełki fasoli, jajko i tofu, wszystko w idealnych proporcjach. To drugi Pad Thai w Trójmieście, którego mogę zaliczyć do wyjątkowych. Nie mogę też zapomnieć o krewetkach, które były sprężyste i świeże.

Pad Thai - smażony na woku makaron ryżowy z tofu, jajkiem, kiełkami fasoli mung i orzechami ziemnymi w sosie z tamaryndowca, wersja z krewetkami.
Podsumowanie: jeśli pragniecie doświadczyć kuchni tajskiej bliskiej oryginałowi, gorąco polecam wizytę w Hi Thai, choćby podczas weekendowej wycieczki do Chwarzna-Wiczlina. A jeśli jesteście mieszkańcami Gdyni, śmiało zamawiajcie dania na dowóz.

W Hi Thai udało się doskonale przybliżyć wielowymiarowość tajskiej kuchni, zachowując jej autentyczność, ale także z wyczuciem dostosowując się do polskich kubków smakowych, np. pytając o stopień ostrości przy składaniu zamówienia. Jedyny minus to niezbyt dobra wentylacja - warto nad tym popracować. Ostatecznie wraz z koleżanką wyszłyśmy z Hi Thai oczarowane, jednogłośnie przyznając jej ocenę bardzo dobrą.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (75)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Ryneczek - Pętla Łostowice - Świętokrzyska (1 opinia)

(1 opinia)
kiermasz

Ryneczek - Piecki-Migowo

kiermasz

Niedzielny brunch z muzyką na żywo w L'Entre Villes Sopot (2 opinie)

(2 opinie)
190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Pizza Monday w Olivia Star | Świętujemy poniedziałki #2za1 (2 opinie)

(2 opinie)
29 zł
degustacja

Katalog.trojmiasto.plWkrótce otwarcie

Najczęściej czytane w serwisie