- 1 Newstalgia - mówi się o niej coraz więcej (61 opinii)
- 2 Takie pizze zamawiają Polacy (83 opinie)
- 3 Niesmaczne danie w restauracji. Co robić? (88 opinii)
- 4 7 dań z kurkami w roli głównej (34 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Masło Maślane w Klubie Kot (106 opinii)
- 6 Te lokale łączy jeden modny element (19 opinii)
Sernik baskijski, serek wiejski i pistacje. Za czym szaleje internet?
Internet jest dziś kluczowym źródłem kulinarnych inspiracji. To dzięki niemu co chwilę trafiamy na restauracje i dania, które wszyscy odwiedzają i jedzą. Według Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24 aż 56 proc. przebadanych młodych dorosłych (18-24 lata) szuka treści związanych z jedzeniem na TikToku i YouTube, a 48 proc. na Instagramie. Kulinarne virale to zjawisko, które masowo kształtuje nasze wybory żywieniowe. Oto przegląd najgorętszych kulinarnych hitów internetu tego roku.
Kulinarne inspiracje z internetu
Książki kucharskie czy telewizyjne programy o gotowaniu nadal mają się dobrze. Nie ma jednak co się oszukiwać, to internet najbardziej wpływa na nasze kulinarne gusta. Według raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24 Polacy właśnie w internecie najczęściej szukają kulinarnych inspiracji - korzysta z nich aż 43 proc. badanych. Co trzeci Polak odtwarza dania z przepisów znalezionych w mediach społecznościowych, a co piąty szuka w menu restauracji potraw, które widział w sieci.
Rolki i tiktoki mają ogromną siłę przebicia, osiągają zawrotne liczby wyświetleń i docierają do mnóstwa użytkowników. Skalę zainteresowania potwierdza popularność hasztagów związanych z jedzeniem (tagiem #foodtiktok opatrzono już 10 mln tiktoków, a #foodstagram widnieje przy ponad 126 mln postów). Platformy społecznościowe rządzą przede wszystkim wśród najmłodszej grupy respondentów (18-24 lata).
Równie popularnym źródłem inspiracji jest YouTube (40 proc. wskazań). Następne pozycje w rankingu zajmują: polecenia znajomych i rodziny (odpowiednio 32 proc. i 30 proc. odpowiedzi) oraz inne media społecznościowe (29 proc.).
Jakie potrawy podbiły internet w 2024 r.?
Królem polskiego internetu niewątpliwie jest sernik baskijski. Przepis Michała Korkosza, znanego jako Rozkoszny, od kilku lat jest hitem internetu - rolkę z przepisem obejrzano już 2,4 mln razy. W tym roku bloger wypuścił nowy przepis na ten sernik - z dodatkiem pasty pistacjowej, który szybko stał się kolejnym hitem.
Wspomnianą pistację można już nazwać składnikiem roku. Znajduje to potwierdzenie w dostawach jedzenia - w ciągu ostatniego roku na Pyszne.pl zamówiono aż o 68 proc. więcej potraw z pistacją niż rok wcześniej. Popularnością cieszą się m.in. pistacjowe croissanty, tiramisu, cannoli czy wspomniany sernik baskijski z pistacją.
Nie chcę już słodkich szaleństw. Tęsknię za prostotą w cukierniach
Polacy kochają nie tylko słodycze. W ostatnim czasie w mediach społecznościowych popularnością cieszyło się m.in. pieczywo z serka wiejskiego czy omletowa kanapka. Hitami internetu często stają się także potrawy sezonowe. Kolejny raz mieliśmy "boom" na szparagi, ostatnio twórcy internetowi prześcigają się w pomysłach na wykorzystanie bobu czy młodych ziemniaków.
Na naszym trójmiejskim rynku viralem są też przepisy na fetę-rakietę, autorstwa Gawła Czajki, właściciela Całego Gawła. Fetę zapiekaną z sezonowymi warzywami można zamówić w sopockiej restauracji, a także przygotować samodzielnie według udostępnionego przepisu.
Kuchnia koreańska na topie
Na tle źródeł licznych kulinarnych trendów wyróżnia się Korea Południowa. Kuchnia koreańska zdobywa coraz większą popularność w Polsce, co potwierdzają dane z Pyszne.pl. Potrawy, takie jak korean fried chicken czy kimchi, są coraz częściej zamawiane, co pokazują dane zebrane przez portal kulinarny.
Kuchnia azjatycka w Trójmieście - polecane restauracje
Mukbang nie wychodzi z mody
Wciąż dużą popularnością cieszy się mukbang, czyli filmy, na których twórcy rozkoszują się smakiem ulubionych potraw w dużych ilościach, najczęściej hamburgerów, skrzydełek czy frytek. Format zapoczątkowany kilkanaście lat temu w Korei wciąż generuje miliony wyświetleń na całym świecie, również w tym roku.
Mukbang: niewinna rozrywka czy niebezpieczny trend?
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-08-13 07:07
(5)
Ja bardzo lubię przepisy Jamie Olivera. Proste i smaczne. Naprawdę. Niektóre to miazga. No kalafior na zimno u niego podpatrzyłem. Nigdy wcześniej bym nie wpadła na jedzenie kalafiora na zimno. W sałatce pycha. Ja w ogóle podpatruje gdzie się da przepisy na makarony i dania azjatyckie. Uwielbiam. Że słodkości tylko mokry makowiec. Bez rodzynek.
- 17 9
-
2024-08-14 13:09
A ja mam prezent na imieniny Marcina bo sa jutro
Ale żadnego nie znam i nie wiem komu dać, ale czekam ma kuriera tylko ze nic nie zamówiłam wiec pójdę na paznokcie do Pani.
- 0 1
-
2024-08-14 09:44
Dla mnie też Jamie był nauczycielem i inspiracją
Tych beznadziejnych ciepłych tiktokerów i innego pajacowania nie sposób porównywać
- 1 0
-
2024-08-13 18:33
Że co?? Prosze, cię, ten bęcwał nie potrafi gotować.
- 1 3
-
2024-08-13 11:05
On nauczył mnie gotowac i lubic to. Ogladalam go na BBC , gdy jeszcze nie byl tak znany. Wtedy nie mozna bylo kuoic niektorych skladnikow hahahs
- 3 0
-
2024-08-13 08:36
Makaron w sosie serowym(nie pamiętam jakim,ale z tych droższych) posypany sprazonym na patelni pokruszonym drobno chlebem. Takim dwudniowym. Spróbujcie
- 3 2
-
2024-08-14 13:46
Wszędzie pistacje. Wymysły.jest sezon śliwek to upieczcie ciasto/ sernik/babkę ze śliwkami. Dla mnie inspiracją są strony internetowe np Ania gotuje, Wachowicz ma super przepisy. Żadne wydziwiania,składniki dostępne,możliwość komentowania. Czasem posiłkuję się kuchnią lidla,wiem wtedy że składniki kupię bez problemu
- 12 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.