- 1 Kobieta zniszczyła dwie ciężkie donice (237 opinii)
- 2 Ta cukiernia istnieje 45 lat i wciąż urzeka (295 opinii)
- 3 Jemy na mieście: ArtBistro by Progres (59 opinii)
- 4 Top 5 nietypowych pierogów (44 opinie)
- 5 Jesień w menu trójmiejskich restauracji (35 opinii)
- 6 Co zjemy przy SKM: Zaspa (67 opinii)
Marcin Popielarz ugotuje dla ciebie kaszubską zupę rakową
Wirtualne gotowanie z Marcinem Popielarzem i koszyk pełen regionalnych, pomorskich pyszności, który będzie można zakupić lub wygrać w konkursie - to najważniejsze atrakcje Światowego Dnia Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day), który przypada na 18 kwietnia. Obywa się on równolegle w kilkudziesięciu krajach, a w Trójmieście i na Pomorzu za jego organizację odpowiada Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna.
Polecane imprezy kulinarne
Taką tradycję ma kuchnia pomorska, a szefowie kuchni lokalnych restauracji chętnie z niej korzystają, dodając do receptur odrobinę fantazji i nowoczesności. Poprzez tradycyjną kuchnię poznajemy historię regionu, jego potencjał, a także zwyczaje mieszkańców.
Nic dziwnego, że turystyka kulinarna doczekała się swojego święta pod hasłem World Food Travel Day. Najważniejszym punktem programu tegorocznego Dnia Turystyki Kulinarnej w województwie pomorskim jest wspólne gotowanie z Marcinem Popielarzem, szefem kuchni restauracji Biały Królik z Gdyni. Na filmie, którego premiera odbędzie się 18 kwietnia w social mediach World Travel Association oraz na Facebooku pomorskie-prestige.eu, Marcin Popielarz zaprezentuje dania z wykorzystaniem lokalnych produktów województwa pomorskiego.
Gotowanie będzie oparte na takich składnikach, jak: raki, zioła oraz regionalne warzywa. Finalnie widzowie na całym świecie dowiedzą się, jak przygotować kaszubską zupę rakową, inspirowaną recepturą wybitnego francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse, oraz deser z rabarbaru.
Czytaj także: Smacznie, zdrowo, kolorowo. Ekorynki w Trójmieście
Co więcej, aby promować region, Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna stworzyła koszyk pełen pomorskich pyszności od partnerów projektu pomorskie-prestige.eu. Znajdą się w nim: konfitura z truskawek, sok z czarnej porzeczki, olej z wędzonej papryki oraz konfitura z rokitnika. Koszyki będzie można zakupić na stronie sklepu PROT albo wygrać w konkursie.
Święto jest w 100 proc. wirtualne i dostępne dla każdego. W promocję regionu mogą zaangażować się wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia: dziennikarze, blogerzy kulinarni, restauratorzy, hotelarze, rolnicy, producenci żywności, firmy gastronomiczne, winiarnie, browary czy gorzelnie. To również świetna okazja dla polskich, regionalnych i lokalnych organizacji turystycznych oraz miast, gmin, powiatów czy województw do promocji regionu.
Forma jest dowolna - można przygotować np. live cooking w formie wideo, udostępnić zdjęcia lub przepisy, zaprezentować regionalnych wytwórców czy zachęcić swoją społeczność do dzielenia się zdjęciami regionalnych potraw. Organizatorzy zachęcają do korzystania z hasztagów: #WorldFoodTravelDayPoland, #WorldFoodTravelDay, #pomorskieprestige, #pomorskietravel.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-04-14 18:24
Czy to jakaś rodzina Tego Popielarza? (2)
Co to miał na pieńku z Kibicami Arki za glupoty które wymyślał w Gazecie Gdańskiej? Aż stał sie bohaterem flagi na Derbach w Gdańsku?
- 9 3
-
2021-04-16 19:23
Nie,
To nie ten sam Popielarz.
- 0 0
-
2021-04-14 21:49
Nie
Nie
- 2 2
-
2021-04-14 22:54
Sami się włóżcie na żywca do wrzątku !
Jak można żywe zwierzę ugotować? Nie rozumiem. I jeszcze z uśmiechem się tym chwalić ?
- 17 3
-
2021-04-14 19:54
olej z wędzonej papryki jako wyróżnik Pomorza. Ktoś ma nieźle poprzewracane w głowie.
- 20 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.