- 1 Najbardziej pechowa knajpa w Trójmieście? (32 opinie)
- 2 Ten napój piją głównie młodzi (80 opinii)
- 3 Newstalgia - mówi się o niej coraz więcej (82 opinie)
- 4 Takie pizze zamawiają Polacy (97 opinii)
- 5 7 dań z kurkami w roli głównej (34 opinie)
- 6 Niesmaczne danie w restauracji. Co robić? (88 opinii)
Mamy to! Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Przewodnika Michelin
Pierwsza gwiazdka Michelina w Trójmieście - otrzymała ją restauracja Arco by Paco Perez w Gdańsku. Co najważniejsze, zdobyła ją wkrótce po tym, gdy województwo pomorskie dołączyło do miejsc biorących udział w tym prestiżowym konkursie. Poniżej lista wszystkich trójmiejskich restauracji rekomendowanych przez Przewodnik Michelin Polska 2024. Łącznie otrzymaliśmy aż 13 rekomendacji Michelin oraz 4 wyróżnienia Bib Gourmand. Ceremonia rozdania czerwonych plakiet odbędzie się 28 czerwca w Gdańsku.
- Wszystkie restauracje rekomendowane przez Przewodnik Michelin Polska 2024 w Trójmieście
- Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Michelina
-
28 czerwca: ceremonia rozdania czerwonych plakiet
- Przewodnik Michelin Polska 2024 w liczbach
Wszystkie restauracje rekomendowane przez Przewodnik Michelin Polska 2024 w Trójmieście
Emocjonujące oczekiwanie na gwiazdki rozpoczęło się w kwietniu tego roku, gdy dowiedzieliśmy się, że największa wyrocznia w świecie gastronomicznym, czyli Przewodnik Michelin Polska, który dotychczas obejmował Kraków, Warszawę oraz Poznań, uwzględni po raz pierwszy polecane restauracje z województwa pomorskiego.
Spodziewaliśmy się, że kluczową rolę w zestawieniu odegra Trójmiasto i te oczekiwania się sprawdziły. Właśnie ogłoszono tegoroczną listę restauracji uhonorowanych gwiazdkami i rekomendacjami przewodnika. Poniżej lista wyróżnionych lokali.
Wyróżnienia Bib Gourmand w Trójmieście (menu dobrej jakości i w rozsądnej cenie):
Hewelke - Gdańsk
Treinta y Très - Gdańsk
1911 Restaurant - Sopot
Vinissimo - Sopot
Rekomendacje Przewodnika Michelin w Trójmieście:
Eliksir - Gdańsk
Fino - Gdańsk
Mercato - Gdańsk
NieSztuka - Gdańsk
Piwna 47 - Gdańsk
Ritz - Gdańsk
True - Gdańsk
Tygle - Gdańsk
Butchery & Wine - Gdynia
Oberża 86 - Gdynia
Café Xander - Sopot
Fisherman - Sopot
L'Entre Villes - Sopot
Trójmiasto z pierwszą gwiazdką Michelina
Dodajmy, że w typowaniach tegorocznych zwycięzców wielokrotnie pojawiało się nazwisko Paco Pereza, patrona restauracji Arco by Paco Perez. Co istotne, Katalończyk ma już na swoim koncie aż sześć gwiazdek Michelina - w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Teraz dołączyła do tego zestawienia siódma, trójmiejska.
Ale co najważniejsze, szef kuchni Arco by Paco Perez - Włoch Antonio Arcieri, wieloletni współpracownik i prawa ręka Paco Pereza, ma już na koncie jedną gwiazdkę Michelina. W 2016 r. został szefem założonej przez Pereza restauracji, z którą po roku zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelina. Miał wtedy 30 lat. W 2024 r. otrzymał drugą "gdańską" gwiazdkę.
Kolejny trójmiejski sukces: Eliksir we Wrzeszczu jest pierwszą w Polsce restauracją z Zieloną Gwiazdką Michelina. To wyróżnienie otrzymują lokale, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk.
- Zespół Eliksir wdraża wiele praktyk, aby zmniejszyć wpływ restauracji na planetę. Kluczowe znaczenie ma filozofia ograniczania ilości odpadów, która obejmuje odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordiałach i syropach. Lokalne produkty są również kluczem do etosu Eliksiru, podobnie jak zastosowanie odnawialnych źródeł energii i zaangażowanie we współpracę z dostawcami, którzy podzielają to zrównoważone podejście - czytamy w uzasadnieniu Akademii Gastronomicznej w Polsce.
28 czerwca: ceremonia rozdania czerwonych plakiet
To nie koniec świętowania dołączenia Trójmiasta i okolic do rodziny Przewodnika Michelin Polska: 28 czerwca odbędzie się ceremonia rozdania charakterystycznych czerwonych plakiet.
- Podpisałem właśnie kilka tuzinów listów, które wraz z plakietami Przewodnika Michelin 2024 wręczymy 28 czerwca w Gdańsku. Będzie wiele radości, ale będą też łzy. Dołączenie do rodziny Michelin to nobilitacja, ale też zobowiązanie, które zaciągacie. Deklaracja utrzymywania stałego i wysokiego poziomu waszych restauracji - napisał w środę na swoim Instagramie Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce. - Przed nami przełomowe chwile dla polskiej gastronomii. Czekajcie na telefon i maila, a wszyscy którzy go odbiorą, niech już rezerwują hotele w Gdańsku na 28 czerwca. Do zobaczenia w Gdańsku.
Przewodnik Michelin Polska 2024 w liczbach
Łącznie w tym roku w przewodniku pojawiło się 77 rekomendowanych restauracji, w tym:
- 1 restauracja z Dwiema Gwiazdkami Michelina (Bottiglieria 1881 - Kraków);
- 5 restauracji z jedną Gwiazdką Michelina, w tym 3 nowe (Arco by Paco Pérez - Gdańsk, Giewont - Kościelisko, Muga - Poznań, NUTA - Warszawa, Rozbrat 20 - Warszawa);
- 1 restauracja z Zieloną Gwiazdką Michelina (Eliksir - Gdańsk);
- 16 restauracji z Bib Gourmand (9 nowych, w tym 4 z Trójmiasta oraz 1 w jego bliskiej okolicy - Luneta&Lorneta Bistro Club w Pałacu Ciekocinko).
Zwycięzcom i wyróżnionym lokalom gratulujemy.
Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje "bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii". Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które "warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi". Trzy gwiazdki Michelina to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i "są warte specjalnej podróży". Poza tym można otrzymać inne wyróżnienia, m.in. za wystrój, obsługę oraz za bardzo dobry stosunek jakości do ceny (Bib Gourmand).
Restauracja ARCO by Paco Pèrez oficjalnie z gwiazdką Michelin !!! (12 opinii)
Miejsca
-
Arco by Paco Pérez Gdańsk, al. Grunwaldzka 472C
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-06-20 11:48
Biały Królik (10)
Ale jestem zaskoczona, że brakuje w zestawieniu Białego Królika! Szkoda .. ciekawa jestem dlaczego ..
Gratulacje dla Hewelke (nareszcie zostali docenieni!), Piwna 47, Fisherman.
Jeśli pozostałe restauracje serwują tak pyszne dania jak powyższe to chyba czas się do nich wybrać :-)- 23 49
-
2024-07-02 02:32
Królik był świetny na początku
Po jakichś trzech latach zaczął lecieć w dół, niestety. Zaczęli za dużo kombinować. Jakość poszła w dół, ceny poszły do góry, i teraz są na takim pułapie, że szkoda ryzykować. Lekko licząc 1000zł za menu degustacyjne dla dwóch osób z napojami. Jeszcze gdyby było tak jak kiedyś, to nawet bym zapłacił, ale gwarancji nie ma.
- 0 0
-
2024-06-21 01:03
Biały Królik się skończył
- 3 1
-
2024-06-21 00:15
Hewelke nareszczcie? Przecież to nowa knajpa
- 1 0
-
2024-06-20 21:52
Zważywszy, że na liście są 2 totalne pomyłki
To brak BK jest dużo więcej niż zaskoczeniem
- 1 4
-
2024-06-20 19:37
Biały królik to przerost formy nad treścią! Oprawa ładna a potem długo nic. Jedzenie bardzo przeciętne, i bardziej nastawiają się na karmienie ludzi hotelowych prosto z bemarów niż na prawdziwą restaurację.
- 11 1
-
2024-06-20 13:08
Pompatyczne miejsce
- 12 2
-
2024-06-20 12:55
tylko nie biały królik (1)
Biały królik to jest absolutnie bufoniada. Cena kompletnie nie warta do jakości. Nawet nie ma co porównywać z Niesztuką.
- 20 2
-
2024-06-21 23:05
Co to jest Bufoniada?
Znam słowo bufonada. Jeśli ktoś krytykuje żeby krytykować to jest słabe ale jeśli ktoś krytykuje za pomocą słów których nie potrafi nawet zapisać to jest żenujące.
- 0 4
-
2024-06-20 12:30
dokładnie, przecież Biały Królik to dobra i elegancka restauracja (1)
Hewelke też jest ciekawa, no ale to nie ten sam poziom... ogromne zaskoczenie
- 4 16
-
2024-06-20 19:38
Raczej restauracja hotelowa dla gości z Polski!
- 2 1
-
2024-06-20 11:40
Gratulacje! (10)
Byliśmy tam kilkukrotnie organiząjąc spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Miejsce i kuchnia zdecydowanie zasłużyła na to wyróżnienie. Gratulujemy i do zobaczenia!
- 30 41
-
2024-06-20 14:44
No to musicie być przebogaci... (5)
Ja tam nawet nie wchodzę - nie wiem jak dobrze trzeba by gotować, żeby przepłacać trzykrotnie za danie...
A potem ci sami mistrzowie kuchni jadą do azjatyckich krajów i jedzą to co normalni ludzie z ulicy i zachwalają. A potem przywożą inspiracje i serwują to samo, tylko dużo dużo mniej, za dużo dużo więcej.
I jakim cudem odnosząJa tam nawet nie wchodzę - nie wiem jak dobrze trzeba by gotować, żeby przepłacać trzykrotnie za danie...
A potem ci sami mistrzowie kuchni jadą do azjatyckich krajów i jedzą to co normalni ludzie z ulicy i zachwalają. A potem przywożą inspiracje i serwują to samo, tylko dużo dużo mniej, za dużo dużo więcej.
I jakim cudem odnoszą sukces? Bo bufonów dookoła jest mnóstwo. Jak drogo, to trzeba się pokazać.
Nie kupuję tego - restauracja są dla bufonów. Cena dania razy 2 w porównaniu do kosztu wytworzenia w domu to jest maksymalna akceptowalna stawka dla mnie.- 30 18
-
2024-06-20 17:14
Bufonów? (4)
To twój problem, że jesteś biedakiem. Dla kogoś tysiak może być wart tyle co dla ciebie 10zl. Jesteś biedny, kierujesz się tylko kryterium żeby się finansowo opłacało. I masz rację. Pomidorowa z mleczaka na kanapie w pokoju będzie kilkukrotnie tańsza niż tam. Tylko, że to nie o to tu chodzi. Po prostu nie rozumiesz.
- 18 26
-
2024-06-20 19:44
(3)
To wytłumacz o co tu chodzi? Jeżeli ktoś idzie na degustację dań w ilości 10 potraw kilku centymetrowych i płaci 800 zł! To co ma z tego, za wyjątkiem zrobienia zdjęcia na fb i pochwalenia się przed znajomymi!! Nie kupuję tego.
- 21 7
-
2024-06-20 22:16
Jasne (2)
Na pewno są i tacy, co za ostatnie pieniądze ida żeby tylko zrobić fotkę na fejsa. Ale można iść dla wspomnień, z ciekawości, bo ma się tyle siana ze nie ma znaczenia ile co kosztuje, bo chce się spędzić czas w środowisku na wysokim poziomie. Tam nie idziesz żeby się nażreć tylko poczuć wyjątkowo. Nie płacisz jedynie za male dania ale za wszystko
Na pewno są i tacy, co za ostatnie pieniądze ida żeby tylko zrobić fotkę na fejsa. Ale można iść dla wspomnień, z ciekawości, bo ma się tyle siana ze nie ma znaczenia ile co kosztuje, bo chce się spędzić czas w środowisku na wysokim poziomie. Tam nie idziesz żeby się nażreć tylko poczuć wyjątkowo. Nie płacisz jedynie za male dania ale za wszystko dookoła. Tam stworzenie dania to proces, sztuka a nie wrzucenie mielonego z gara na talerz. Kiedyś wydaliśmy z Żoną na kolację w innej drogiej knajpie ponad 500zl na kolacje dla 2 osob. To było jedno takie wyjście ale miło wspominamy do dzisiaj. I nie robiliśmy zdjęcia na fejsa.
- 9 5
-
2024-06-21 07:19
popieram w pełni (1)
Oczywiście - wyjście do gwiazdkowej restauracji to radość poznawania smaków, innych kultur czy np. historii określonych potraw. To 2-3 godziny z bliską osobą i to bez żadnych fejsów itp. Innymi słowy - to element radości życia a nie forma zaspokojenia głodu.
- 2 0
-
2024-06-21 09:36
Ja tam wolę inną radość życia...
jak mi moja Jadźka choćby i zwykłą zalewajkę zrobi, ale włoży w to całe swoje serce, a później tak na mnie spojrzy, że... o raju!
- 2 0
-
2024-06-20 12:09
(1)
Od samego organizowania nikt się nie najadł
- 12 7
-
2024-06-20 14:44
do takich miejsc nie chodzi się najeść :)
- 11 6
-
2024-06-20 12:01
(1)
Potwierdzam
Codziennie jadam tam lunch- 4 10
-
2024-06-20 19:46
Dobre bo tam nie ma lunchów! Chyba pomyliłeś knajpy trollu!!
- 5 1
-
2024-06-20 11:25
ogromne gratulacje dla całego zespołu Arco!
- 34 26
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.