• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: jak wybrać dobry chleb?

Viola Urban
29 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie. Chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie.

Chleb to ważne źródło węglowodanów w diecie przeciętnego Polaka. Pieczywo znajduje się niemalże codziennie w standardowym jadłospisie. Nic dziwnego - może stanowić zarówno bazę sycącego posiłku, jak i być łatwą, szybką przekąską w ciągu dnia. Im częściej spożywamy dany produkt, tym większy wpływ będzie wywierał na nasze zdrowie czy powodzenie w diecie. Tym razem w cyklu "Jemy na mieście" piszę o dobrym chlebie. W poprzednim odcinku oceniłam wegańskie odpowiedniki mięsa, które sprowokowały ożywioną dyskusję w komentarzach.  



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Jak często jesz chleb?

Z uwagi na to, jak istotnym elementem w diecie jest pieczywo, warto zwrócić szczególną uwagę na wybór odpowiedniego produktu. Możliwości dostępnych na sklepowych półkach jest równie wiele jak pułapek zastawianych na etykietach przez producentów.

Skład zdrowego chleba



Dobry chleb to zaledwie cztery składniki: mąka, woda, zakwas lub drożdże, sól. Łatwo można się o tym przekonać, wypiekając własne domowe pieczywo. Na tej liście zupełnie zbędne są spulchniacze, konserwanty, barwniki, olej, cukier czy szereg kolejnych dodatków. Dla walorów smakowych można wzbogacić pieczywo w ziarna, nasiona, pestki, orzechy, suszone owoce czy otręby, które jednocześnie będą dodawały właściwości zdrowotnych.

Poza składem produktu warto też zwrócić uwagę na typ i rodzaj mąki. Jeżeli tolerujesz gluten, nie ma żadnych przeciwwskazań do sięgania po chleb pszenny, żytni czy orkiszowy. Mąka pszenna ma mniej błonnika, przez co jest lżej strawna. Wypieki z tej mąki są lekkie i puszyste. Spożywanie ich w dużych ilościach i w źle skomponowanym posiłku może szybko podwyższyć poziom glukozy we krwi. Na ten aspekt powinny uważać osoby zmagające się z zaburzoną gospodarką glukozowo-insulinową (insulinoopornością, cukrzycą). Właśnie dlatego warto włączyć do jadłospisu wypieki z mąki pełnoziarnistej, np. żytnie razowe, które sycą na zdecydowanie dłużej. Poza większą zawartością błonnika chleb żytni razowy ma więcej witamin z grupy B, skutecznie obniża poziom cholesterolu i może zapobiegać występowaniu chorób nowotworowych. Minusem pieczywa pełnoziarnistego jest ciężkostrawność, więc nie będzie ono zalecane dla osób z problemami trawiennymi. W diecie low FODMAP niestety nie ma miejsca na pieczywo żytnie i razowe.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście


Warto też wiedzieć, jak interpretować typ mąki w składzie pieczywa. Informuje nas o tym, ile substancji mineralnych zawiera mąka. Im wyższy numer, tym lepiej, dlatego najlepiej wybierać pieczywo wypiekane na mąkach takich jak razowa 2000 czy graham 1850. Mąki o niższych wartościach, jak 500 czy 750, są bardziej oczyszczone i zawierają o wiele mniej składników mineralnych oraz błonnika.

Obecnie piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Każdy fan takich wypieków powinien znaleźć coś dla siebie. Obecnie piekarnie oferują ogromny wybór pieczywa. Każdy fan takich wypieków powinien znaleźć coś dla siebie.

Czy ciemny chleb jest zdrowy?



Utarło się przekonanie, że pieczywo o ciemniejszej barwie jest zdrowsze. Czy słusznie? Jakość pieczywa nie będzie odzwierciedlała się jedynie w kolorze bochenka. Ciemna barwa chleba może być skutkiem zarówno odpowiedniego składu, jak i dodatków, które pozwalają taki wygląd uzyskać. Kluczową kwestią jest zagłębienie się w etykietę produktu, która pomoże rozwiać tę wątpliwość.


Jeżeli kolor będzie wynikał z użycia mąki z pełnego przemiału o wysokiej zawartości substancji mineralnych, dodatku ziaren czy nasion, wszystko jest w porządku. W przeciwnym wypadku na etykiecie najczęściej odnajdziesz takie określenia, jak "karmel" czy "słód jęczmienny", czyli listę dodatków podkręcających kolor chleba, które są absolutnie zbędne.

Na drożdżach czy na zakwasie?



Wartościowy chleb to taki, którego spożywanie przyniesie nam korzyści dla zdrowia. W tym kontekście prym wiedzie chleb na zakwasie. Zakwas to sfermentowana mąka wymieszana z wodą, w której rozwijają się drożdże i bakterie kwasu mlekowego, takie same jak w żywności probiotycznej - jogurtach, kefirach, kiszonych ogórkach itp. I to one dają przewagę nad zwykłym chlebem drożdżowym.

Dlaczego warto włączyć do diety pieczywo pełnoziarniste na zakwasie?
  • korzystnie oddziałuje na naturalną florę bakteryjną, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na odporność organizmu;
  • fermentacja zwiększa dostępności pierwiastków przez spadek zawartości kwasu fitynowego (kwas fitynowy utrudnia wchłanianie pierwiastków, np. żelaza, magnezu czy cynku);
  • produkty z pełnego ziarna skutecznie obniżają poziom cholesterolu, dzięki wysokiej zawartości beta glukanów;
  • ma właściwości antyoksydacyjne, czyli większą zdolność do eliminowania wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu;
  • uzyskasz lepszą kontrolę poziomu glukozy we krwi ze względu na niższy indeks glikemiczny tego typu pieczywa.

Dobry dietetyk w Trójmieście


Właśnie dzięki tym korzyściom chleb na zakwasie jest szczególnie wartościowym składnikiem codziennej diety. Nie oznacza to, że chleb wypiekany na drożdżach jest niezdrowy, lecz gdy mamy wybór między pieczywem jednego i drugiego rodzaju, lepiej wybrać pieczywo wypiekane na zakwasie.

Pieczywo mrożone - tak czy nie?



Obecnie w wielu sklepach znajdziemy pieczywo, które w procesie produkcji zostało poddane mrożeniu. Mrożenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która jest całkowicie naturalna. Poddanie chleba zamrożeniu nie pozbawia go wartości odżywczych ani walorów zdrowotnych. Proces ten nie wymaga także dodania specjalnych składników. O ile więc skład produktu jest dobry, pieczywo mrożone może być zdrowym wyborem.

Podsumowanie



Chleb może być elementem codziennej zdrowej, zbilansowanej diety. Najważniejszą kwestią, by jego spożywanie pozytywnie wpłynęło na nasze zdrowie, jest zapoznanie się ze składem produktu. Taką listę odnajdziesz na etykiecie, a jeżeli pieczywo nie jest zapakowane - jego skład odszukasz w specjalnie przygotowanych tabelach na dziale piekarniczym lub u sprzedawcy. Jako konsument masz prawo do tych informacji i gorąco zachęcam, aby z tego przywileju korzystać.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (103) 7 zablokowanych

  • genialny artykul (3)

    zawsze jak stoje w korku to sie nad tym wlasnie zastanawiam: jak wybrac chleb? pare razy dyskutowalem o tym tez w pracy z kolegami, a raz to z żoną sie tak o to poklocilem ze przez miesiac jadlem potem pumpernikiel! temat rzeka, mozna powiedziec. dobrze że są fachowcy ktorzy dziela się wiedza na taki temat

    • 45 12

    • W końcu rzetelny opis składu pieczywa. Cztery składniki. Jak przy czytaniu składu zaczynasz się nudzić, to znak że należy takie pieczywo odłożyć na półkę. Obecnie do mąki dodaje się wit. C - kwas askorbinowy, by stabilizować mąkę. Kiedyś piekarz otwierając worek z młyna ściskał garść mąki w ręce, by wyczuć wilgotność i inne właściwości. Wiedział, że np. lato w jego okolicy było suche lub mokre. Robił też próbne wypieki zanim zaczął wypiekać chleb z całej mąki. Teraz, gdy nie wiadomo skąd mąka pochodzi, w jakich warunkach rosła, była przechowywana i transportowana dodaje się do niej stabilizator w postaci tej witaminy, co niczemu nie przeszkadza. Karygodne jest dodawanie karmelu, czy słodu, by chleb wyglądał zdrowiej. To oszustwo i za to powinien być kryminał. Nie wspomnę o reszcie e -składników.

      • 20 1

    • Hahahahaha

      • 3 2

    • pajda wiejskiego chleba ze smalcem i piwo, mniam

      • 9 2

  • Kiedyś bardzo mi smakował chleb od Pellowskiego (6)

    ale teraz uważam, że bardzo się popsuł. Odkąd trafiłem do piekarni na Dolną Bramę - nie ma dla mnie lepszego pieczywa. Polecam

    • 56 3

    • Wielu znanych gdańskich piekarzy szczyci się zdrowym chlebem, lecz chleb ten jest wodnisty i kleisty. Po ściśnięciu ugina się jak gąbka. Dodają emulgatory i absorbenty wiążące wodę, którą wraz z chlebem sprzedają za kilkanaście zł za 1 kg, a którą w tej samej cenie w kranie mamy za 1 metr sześcienny. Tysiąckrotna przebitka ;) Prawdziwy, żytni chleb jest ścisły i twardy. Cwaniaki z szyldami po tatusiach.

      • 22 0

    • Pelowski ma ładne sklepy, ale chleba piec nie potrafi;(

      • 25 1

    • Pieczywo z Dolnej Bramy jest super! I ten zapach w piekarni :)

      • 19 0

    • pieczywo z Kolbud - najlepsze, tak samo ciasta od nich.

      • 4 0

    • Toć to najgorszy syf. Od tego drugiego także!

      • 0 3

    • Teraz pieka chleb z gotowej mieszanki maki z enzymami i konserwntami. Kazdy piekarz to potwierdzi.

      • 0 0

  • Domowy chleb na zakwasie (21)

    Własnoręcznie wypieczony na zakwasie. Prosta praca, możliwość wypiekania z różnych mąk, zależnie od potrzeby i apetytu. Polecam

    • 51 2

    • (3)

      Jak się ma czas to ok

      • 7 11

      • Nigdy nie macie czasu... Tylko praca i kasa (2)

        A poyez żrecie w biegu guano.. Szanujcie się ludzie

        • 20 5

        • (1)

          Nie każdy ma sponsora.

          • 8 6

          • To sobie takiego poszukaj

            • 2 1

    • Chleb (6)

      Przygotowanie takiego chleba zajmuje 15 minut. Jak ktoś ma czas na Trójmiasto.pl, na chleb też znajdzie..

      • 16 7

      • ok
        Ale to tylko chleb.
        By było dobrze to rób samemu przetwory, wędliny itd.

        • 6 2

      • 15 minut to trwa autoliza przy wyrabianiu (4)

        piekę chleb i inne wyroby piekarskie w domu od wielu lat i każdemu to polecam, ale na pewno nie zgodzę się, że da się to zrobić w 15 minut.

        • 12 4

        • Heh (3)

          15 minut w zupełności wystarczy na 3 bochenki. Koniec i kropka. Robię to raz w tygodniu. Bazuje na moim doświadczeniu a nie na teorii z wiki forum.

          • 3 8

          • 15 minut wystarczy na zrobienie byle czego i to naciągając czasoprzestrzeń (2)

            Bazuję na moim doświadczeniu, a internetowych mądrali z dobrymi radami takich jak ty rozpoznaję na kilometr

            • 7 1

            • Haha (1)

              Byle czego to nie jem. Życzę każdemu żeby jadł taki chleb, jaki ja wykonuje w 15 minut w domu własnoręcznie :)
              Koniec i kropka..

              • 2 1

              • Zgadzam sie

                Tez robie własny chleb na zakwasie i zgadzam się - trzeba pamiętać żeby wyciągnąć i dokarmić zakwas wcześniej, ale same robienie chleba to 5 minut mieszania :)

                • 2 0

    • (8)

      Ja od pół roku pieke sam chleb. Nie kosztuje to duzo czasu i pracy. Aktywnej pracy jest jakies 20min. Reszta to czekanie na pieczenie rosniecie itp. Caly czas potrzebny w postaci obecnosci to okolo 3-4h. Na 2 osoby na 4 dni wystarcza 1x 1.5kg chleb. Spokojnie kazdy może to ogarnąć. Jesz taniej i lepiej

      • 10 5

      • Dokładnie (1)

        Pieke chleb od roku, 6 bochenków tygodniowo ( 3 formy wchodzą na jedno pieczenie). Pracy może około 1 h. W czasie rośnięcia ok. 3h można np. iść na zakupy, czy na rower. Potem godzina pieczenia i 3 chleby gotowe. Także 2x w tyg. można piec zdrowy chleb i nie trzeba kupować.

        • 10 3

        • chrum chrum und mniam mniam

          Panie Ryszardzie takiego chleba to nawet u nas na oddziale we Wronkach nie ma ;(

          • 1 4

      • czas i pieniądze (5)

        pieczywo mieszane pszenno-żytnie - utrzymujesz kwas, metoda 5-fazowa, to nie zrobisz tego w 5 minut. Odpowiednie temperatury fermentacji no to chociaż w przybliżeniu trzeba mieć do tego warunki. Rozczyn pszenny - znowu kilka minut. Wyrabianie wstępne, autoliza, wyrabianie właściwe - no nie zrobisz tego wszystkiego w 10 minut. Przebijanie ciasta, formowanie bochenków - nie wierzę, że uzyskasz prawidłowy wyrób w mniej niż 5 minut takiej pracy. Nagrzewanie pieca, pilnowanie wilgotności - nie oszukujmy się, że to wszystko zamyka się w 20 minut aktywnej pracy. A koszt? Mąka nie jest gratis, szczególnie z normalnego młyna a nie z biedry. Do tego nagrzanie pieca i utrzymanie temperatury (zakładając, że używasz do pieczenia szamotu, żeby bochenki odpowiednio się piekły) - to znowu nie jest gratis. Prawidłowo wyprodukowany domowy chleb jest przepyszny i zdrowy, ale proces jego tworzenia jest długotrwały i mimo wszystko kosztowny. Po co zaklinać rzeczywistość. Nie piecze się w domu chleba, żeby było szybciej i taniej, tylko żeby było zdrowiej i smaczniej.

        • 15 4

        • O stary ale dales (3)

          No to ja piekę chleb na domowym zakwasie żytnim w zwykłym piekarniku amika i zajmuje mi to - 20 sekund dokarmianie zakwasu , 1 minut zrobienie zaczynu, 15 wyrobienie chleba i rozłożenie do foremek. Do tego oczywiście ekstra czas na przerwę między etapami (ok24h) ale to nie jest czas robocizny. To co ty opisałeś to jakaś metoda turbo mistrza a nie zwykłego (sic) zjadacza chleba

          • 13 5

          • A jako ciekawostkę powiem, że kiedyś chleb jak i kapustę piekarz wyrabiał nogami. Piekąc dla całego miasteczka nie sposób było to wygnieść ręcznie, a jednym z pierwszych rzemiosł, w których zaczęto stosować maszyny parowe właśnie były piekarnie, ze względu na uciążliwość wyrabiania ciasta. Inną ciekawostką jest, że kobiety na wsiach i małych miasteczkach wypiekały chleb na zmianę. W jednym tygodniu jedna gospodyni dla kilku sąsiadek, w następnym inna. A np. drożdżowe ciasta wyrabiało się w domach i biegło się piec do piekarni.

            • 3 0

          • stary, dałeś to akurat ty (1)

            jak chcesz zrobić chleb jak należy, to go w 15 minut nie zrobisz i kropka. Bo albo zrobisz byle co (co owszem, może i ma smak chleba, ale niewiele więcej ma z nim wspólnego), albo nie wliczasz mnóstwa elementów procesu, które też czas zajmują. W przeciwnym przypadku piekarze siedzieliby i się nudzili przez 95% czasu spędzanego w pracy, a uwierz mi, tak nie jest.

            • 2 0

            • heh

              Zrobisz i kropka. To nie jest filozofia. Zakwas, mąka, sól i woda. Mieszasz ręcznie 5 minut i przekładasz do foremek do wyrośnięcia. I tyle. Chleb taki jest bez porównania lepszy od każdego który jadłem ze sklepu / piekarni. I to jest chleb - bez wątpienia. Jak się komuś wydaje że trzeba wielu procesów i kombinacji, to chyba troszkę za dużo się naczytał.

              • 3 1

        • Ale to nie tak ,że krytykuje. Doceniam i podziwiam, ten chleb napewno jest bardzo smaczny, ale nie ma co "zaczarowywac" domowego pieczenia, bo potem ludzie myślą,że to jest nie wiadomo jakie rzemiosło i nawet nie próbując kupują i jedzą świństwo że sklepu.

          • 3 1

    • Nie wiem co wy za chleb robicie

      Mój chlebek robię w dosłownie 5 minut i jest przepyszny, ale kto co lubi. Już nigdy więcej nie kupię chleba w sklepie - nie tylko chodzi o smak, ale też o wpływ na żołądek i jelita. Nazwa "chleb" w sklepach jest tylko z nazwy. Z mąką, solą i drożdżami nie ma wiele wspólnego.

      • 1 1

  • nie polecam (2)

    najgorszy chleb jest w netto

    • 15 2

    • Właśnie najlepszy! Zwykły normalny chleb. Pieczywo z lidla to tragedia, z biedronki niewiele lepsze.
      W ogóle w Trojmieście jakość pieczywa, wypieków i ciast w piekarniach jest tragiczna. ludzie przyzwyczaili się jeść byle co.

      • 0 1

    • stary chleb jak chcesz

      ohyda ma netto

      • 0 0

  • (5)

    Czyli podsumowując : mrożony z Lidla jest git! Brawo pani profesor ;)

    • 21 10

    • odpiekany chleb bio pytlowy jest na pewno bardziej spoko niż syf od peloskiego (3)

      się uparliście na to, że mrożone to złe. Wszystko co zamrożone to złe? Gessler się wam obudziła czy co.

      • 13 10

      • (2)

        Zamrażanie musi odbywać się w ekspresowym tempie, by rosnące podczas powolnego zamrażania kryształki wody nie zniszczyły tego, co w produkcie jest najwartościowsze. Domowe zamrażarki nie bardzo do tego się nadają. Dotyczy to nie tylko chleba. M.in. owoce są bardzo wrażliwe na nieodpowiednie zamrażanie. Po rozmrożeniu wszystko jest bardzo smacznie, niestety znacznie mniej wartościowe.

        • 6 4

        • to już nie kumam, chleb mrożony i odpiekany w Lidlu jest mrożony w domowej zamrażarce? (1)

          i co takiego kryształki wody w zamrażanej żywności niszczą najbardziej wartościowego? Witaminy się od nich rozpadają? Bo ja zawsze uważałem, że to struktura produktu ulega wtedy degradacji, przez co truskawki rozmrożone są jak kapcie. No ale widać tutaj technologa żywności najwyższego orderu, więc chylę czoła i rewiduję swój pogląd.

          • 8 2

          • On jak i owoce są zamrażane prawidłowo, ale raczej nie uda się tego zrobić w domowych warunkach. Gorzej jak owoce się rozmrożą i są ponownie zamrażane, co czuć gdy w woreczkach są zbite w jedną bryłę.

            • 0 0

    • Ciasto na chleb mrożony produkowane jest głównie w Chinach i sprowadzane do Europy. Był program w TV, pocieszające jest jedynie to że nie ma w nim enzymów i silnych konserwantów tak jak w pieczywie z regałów.

      • 0 0

  • to polecam wyjazd do Włoch lub Francji (3)

    a jak już tam spróbujecie pieczywa to wróćcie i będzie baza do rozmowy

    • 18 9

    • (1)

      Nie krojony, tylko "łamany", urywany i moczony w oliwie. Nie potrzeba żadnej wędliny, czy sera. Może jedynie rozmaryn, cząber, czy imbir. Ale nie chleb jak z ciasta na pizzę.

      • 6 4

      • Nie znoszę oliwek i oliwy a z włoskiej kuchni to najbardziej lubię tiramisu z dużą ilością żółtek.

        • 1 1

    • Ale tam to wszystko pszenne. Chleb żytni jest pyszny w Polsce, niestety na pomorzu raczej nie, bo tutaj króluje pszenny oliwski, ale na południu Polski spróbujcie. Pycha.

      • 2 1

  • (3)

    Pamiętam chlebek od Kraskowskiego na Stogach w latach 80. Irysy i toffi że sklepu gdzie teraz jest chyba kupiec. Mmm jak to smakowało.

    • 19 0

    • Panie, a w beczkach stajał kawior, czerwony, czarny.... panie cholera komu to przeszkadzało?

      • 2 3

    • Kraskowski

      już nie ten sam. chleb farbowany karmelem i takie tam... nie polecam

      • 2 0

    • A teraz u Kraskowskiego na Stogach

      Niestety najgorszy na tej dzielnicy. Teraz chyba tylko u Jarzębińskich, za Kupcem można kupić dobry jakościowo ale też i smaczny chleb

      • 1 0

  • Chleb (1)

    Ja kupuję u Lipińskiego pełnoziarnisty jest bardzo dobry.

    • 4 9

    • ja u Czernisa tzw Chleb Oliwny na bazie oliwy.Nie jest taki suchy....

      • 0 1

  • Banalnie proste, byle nie pszenny... (2)

    • 6 9

    • Domowy pszenny lepszy od kupnego razowca

      • 3 2

    • Prawda

      To wpędzanie ludzi w chorobę, nadwaga później cukrzyca.

      • 5 2

  • oczywiśćie jak się zrobi samemu chleb na zakwasie to jest pycha, ja polecam chleb Harnaś na zakwasie (1)

    można kupić w piekarni przy Marusarzówny 2 na Morenie - kupuje od lat - rewelacja. jeden minus że chleb przyjeżdża ciepły około 10.15 więc w tygodniu kupuje go po południu za to w sobotę jest ciepluteńki i ten zapach... oczywiście jest wiele piekarni które mają rzeczywiście już dobre pieczywo, ale trzeba się trochę naszukać by to był prawdziwy zakwas bez ściemy

    • 10 1

    • wole tatre jednak

      • 5 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane