Skip links

Goldwasser i Machandel alkohole starego Gdańska.

Tym razem spędzimy dwie godziny w jednym miejscu a i tak będzie się działo! Bo wg mnie historię najlepiej aplikować doustnie! Zamiast gadać lepiej doświadczać! Spotykamy się w Restauracji Winne Grono, żebyś mogła/mógł poznać niezwykłych ludzi, którzy tworzyli stare gdańskie alkohole i zobaczyć na ekranie to co po nich zostało.

Goldwasser najsłynniejsza gdańska wódka z kawałkami złota. Jej sława wykraczała daleko poza granice miasta. Do tego stopnia że mieszkańcy opowiadali o niej legendy? Pisał o niej Mickiewicz, kupowała caryca Elżbieta. Receptura zawierała 20 ziół i była strzeżona tajemnicą. Jednak najpopularniejszym alkoholem na przełomie XIX i XX w. był Machandel. Jałowcówka produkowana w Nowym Dworze. W 1897 uznana została za gdański napój narodowy. Z piciem Machandla związana była określona procedura, za nieprzestrzeganie której, groziły konsekwencje. Co łączy te trunki? Oba były produkowane przez Mennonitów. Kim byli twórcy? O ludziach, którzy tworzyli historię gdańskich alkoholi, ale też o tych, którzy z nich korzystali. O gdańskich bowke i ich wkładzie w specyficzny klimat miasta. O tym wszystkim opowiem w czasie prezentacji w restauracji Winne Grono. Zobaczysz slajdy z miejsc związanych z alkoholami, filmy, i piosenki o tym co pito kiedyś. Będziesz mogła/mógł się wcielić w rolę jednego z bohaterów sztuki Mina von Barnhelm w scenie napisanej wokół Goldwassera.
Na koniec spróbujesz jak to wszystko smakuje. Właściciel restauracji Arkadiusz Onasch stworzył Gdańską Wytwórnię Historycznych Smaków i produkuje własną wersję Goldwassera, Machandla, Kurfürstena, Krambambuli ( jak twierdzi bardziej zbliżoną do oryginalnych przepisów). Opowie jak je wytwarza ale najważniejsze że będziesz mógł/będziesz mogła spróbować porcji degustacyjnej Goldwassera, Machandla i Krambambuli.

Plan spaceru:

1. Fontanna Neptuna – legenda Goldwassera.
2. Ratusz – rozmowa Ambrosiena Vermollena z Burmistrzem Danielem Zirenbergiem.
3. Kamienica pod Łososiem – miejsce manufaktury Goldwassera.
4. Ul. Św. Ducha – ślad po przedprożach Dirka Heckera
5. Kim byli gdańscy bowke i dlaczego pili gdański napój narodowy.
6. Ulubiony trunek i piosenka studentów z Lipska.
7. Scena ze sztuki Mina von Barnhelm Ephraima Leisinga (z udziałem chętnych).
8. Jak powstają alkohole w Gdańskiej Wytwórni Smaków Historycznych.
9. Degustacja gdańskich alkoholi: Goldwasser, Machandel, Krambambuli.

Informacje:

Koszt:
Wstęp na wydarzenie 35 zł + 35 zł degustacja (nieobowiązkowa).  3 alkohole (3 x 20 ml). Goldwasser, Machandel, Krambambuli.
Jeśli się zapiszesz (poniżej na dole strony), dostaniesz mailem nr konta, podaj ilość osób i czy z degustacją czy bez. Ilość miejsc ograniczona decyduje kolejność wpłat.
Płatność gotówką na miejscu 40 zł + 40 zł degustacja.

Zbiórka:
Spotykamy się w restauracji Winne Grono w Gdańsku ul. Kopernika 17A.

TERMIN:

01.10.2023 – godz.11.00 – 13.00

Co musisz zrobić żeby wziąć udział?

  1. Zapisz się i opłać udział na wybrany dzień i godzinę. Koszt spaceru to 35 zł/os. + 35 degustacja
  2. O MIEJSCACH NA SPACERZE DECYDUJE KOLEJNOŚĆ WPŁAT. Zapis w formularzu jest tylko wstępną deklaracją.
  3. Widzimy się 5 min przed rozpoczęciem w miejscu zbiórki
  4. Nie zapomnij o dobrym humorze.
Regulamin spaceru

Zapis na spacer:

    Wybierz termin*

    LISTA WSZYSTKICH SPACERÓW
    Return to top of page