• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Basia Ritz: śniadanie na trawie to jest to!

Łukasz Stafiej
6 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Zwycięzców plebiscytu "Skrzydła Trójmiasta" poznamy 17 października, podczas gali, która odbędzie się w Teatrze Muzycznym w Gdyni. Zwycięzców plebiscytu "Skrzydła Trójmiasta" poznamy 17 października, podczas gali, która odbędzie się w Teatrze Muzycznym w Gdyni.

Do 16 października czytelnicy Trojmiasto.pl mogą głosować w IV edycji niezależnego plebiscytu "Skrzydła Trójmiasta". Co gdańska restauratorka i zwyciężczyni programu "MasterChef" Basia Ritz myśli o nominacjach w kategorii "Kulinarne Ożywienie Trójmiasta"?



Basia Ritz stawia na Targ Śniadaniowy. Basia Ritz stawia na Targ Śniadaniowy.
W tej kategorii nominujemy przedsięwzięcia, inicjatywy oraz imprezy kształtujące kulinarny gust mieszkańców Trójmiasta - za pobudzanie ich do odkrywania nowych smaków oraz pokazywanie siły tkwiącej w produktach i daniach regionalnych. Głosowanie trwa do 16 października, do godz. 14.

- Muszę przyznać, że w Trójmieście naprawdę wiele się dzieje i cieszę się, że moda na kulinaria rozwija się i nabiera rozgłosu. Mieszkańcy mają gdzie chodzić i w czym wybierać, więc świetnie trafiliście z tym kulinarnym ożywieniem Trójmiasta - mówi Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MaterChef i restauratorka z Gdańska. - To naprawdę trudny wybór, którą inicjatywę uhonorować Skrzydłami Trójmiasta, bo wszystkie prezentują się apetycznie, ale stawiam na... Targ Śniadaniowy! Uwielbiam śniadania na powietrzu i bardzo mnie cieszy, że są już w Trójmieście takie miejsca, gdzie można kupić niedostępne w sklepach produkty od sprawdzonych dostawców i jednocześnie urządzić piknik na trawie w gronie rodziny i znajomych. Lekka formuła imprezy i przyjemna atmosfera sprawiają, że chce się tam bywać regularnie. Doceniam też działalność chłopaków z Akademii Kulinarnej Fumenti. Ich warsztaty to świetne połączenie nauki gotowania z zabawą. Dzięki takim entuzjastom mamy więcej ludzi, którzy przygotowują posiłki z pasją i potrafią nią zarażać innych.





Głosuj na Foodtrucki


Nominacja za sprowadzenie do Trójmiasta wielkomiejskiego trendu na mobilne kuchnie i rozpowszechnianie wśród mieszkańców mody na jedzenie z barowozów; za udowodnienie, że serwowane z furgonetki dania mogę być równie świeże i smaczne jak te podawane w restauracji; za ofertę gastronomiczną na każdą kieszeń.


Głosuj na Fumenti - Akademia Kulinarna


Nominacja za pierwsze w Trójmieście profesjonalne warsztaty kulinarne oraz inspirowanie mieszkańców Trójmiasta do nauki gotowania i wyjścia poza standardowy domowy jadłospis; za ciekawe tematy zajęć kulinarnych, z udziałem popularnych szefów kuchni, pokazujące, że w kuchni może być przyjemnie, smacznie, zdrowo i wesoło.


Głosuj na Noc Restauracji


Nominacja za inspirowanie mieszkańców Trójmiasta do wieczornego wyjścia z domu na kilkugodzinny spacer po wybranych restauracjach w Gdańsku, w celu degustacji potraw i odkrywania walorów lokalnej kuchni; za powiew kulinarnego luksusu.


Głosuj na Slow Food Festival


Nominacja za dwudniową imprezę pod gołym niebem, propagującą zdrową żywność i bogactwo regionalnych produktów; za zgromadzenie przy jednym stole na sopockim molo lokalnych szefów kuchni, serwujących swoje specjały w atrakcyjnych cenach.


Głosuj na Szlak Kulinarny Gdyni


Nominacja za rozwój projektu, którego ideą jest namówienie mieszkańców do wędrówki po lokalnych restauracjach, w celu odkrywania nowych miejsc na kulinarnej mapie miasta, za przybliżanie mieszkańcom oferty kulinarnej i zachęcanie do poznawania miasta przez smak.


Głosuj na Targ Śniadaniowy


Nominacja za organizację cotygodniowej plenerowej imprezy targowo-piknikowej, podczas której zakupy na straganach można połączyć ze zjedzeniem drugiego śniadania na świeżym powietrzu; za promowanie lokalnych producentów ekologicznej żywności, przybliżanie mieszkańcom Trójmiasta bogactwa regionalnych produktów oraz za towarzyszącą handlowi sielankową atmosferę pikniku.

Wydarzenia

Opinie (50) ponad 10 zablokowanych

  • "Basia" w tytule = gwarancja wielkiej klapy?

    • 14 0

  • Knajpa Ritz pustka wieje....

    Niestety..ale pod 10 tką się dzieje. Cóż to, że ktoś zwyciężył program kulinarny nie ma nic do poziomu prowadzonej przez niego knajpy. Nic tutaj się nie zbiega.
    Cóż .... takie życie.
    Brakuje w 3City reatauracji z Orientu, albo z innych części Świata.
    Mało tego u nas. Szkoda wielka.

    • 8 1

  • Olewam lanserskie lokale, gdzie do żarcia dorabia się filozofię, porcje są małe a ceny z kosmosu. (2)

    Wolę bar mleczny, gdzie jest tanio i smacznie.

    • 28 0

    • dobrze gada, chleba mu dać!

      • 6 0

    • ???

      I bezdomne, zarobaczone lumpy z talonem?

      • 0 6

  • Basia Ritz - do poprawy

    Byliśmy tam z przyjaciółmi , po długim oczekiwaniu a było pusto w lokalu dostaliśmy popisowe danie: 2 łyżki puree z ziemniaków i kilka maleńkich kawałeczków mięsa z kaczuszki - wielkości paznokcia , ustrojone wiórkiem z marchewki i groszku zielonego (całość na 3 razy widelcem do ust) za jedyne 60zł. Po wyjściu zaliczyliśmy knajpę w pobliżu aby zabić głód. Szkoda czasu i pieniędzy.

    • 28 0

  • surf burger

    bleeeeee wole carminika

    • 2 1

  • Sztuczny uśmiech = pęknie żyłka

    Basiu bo ci żyła pęknie od takiego napinania sztucznego uśmiechu do zdjęcia.

    • 6 1

  • A kto pamięta zapiekanki i hamburgery z przyczepek kempingowych?

    Zapiekanki na prawdziwej bułce wrocławskiej z ciągnącym się serem i pieczarkami. a hamburgery z solidną porcją surówek. Była JAPA na Zaspie, była na Mickiewicza budka w której gotowano kukurydzę. Ehhh, wtedy to smakowało, a dzisiaj albo mikro porcje, albo napompowane buły. Kiedyś biedne śniadanie to bułka w kostkę wrzucona do ciepłego mleka na talerzu, dziś z takiej bułki zrobi się paćka, ale gdzie nie spytasz, każda piekarnia wypieka "tradycyjnie" na zakwasie g****o prawda!

    • 8 0

  • dziwny pęd do gotowania

    jak to jest, ze przychodzi ktoś, gotuje coś" co przeszłoby przez gardło tylko nielicznym. oflagowuje sie i lansuje na lewo i prawo, patrz tvn.. a potem liczy,ze ludzie to podłapia.. mam dosć cudactw w kuchni.. pomio tegoze jestem otwarty na nowe smaki, ale nie mogę straqić tych błazenst i tworzenia "super mega talentó " kucharskich.. moja odpowiedź jest prosta.. zacznijcie gotować, coś ,co dasię zjeść.. a nie to co wygląda ładnie na talerzu a zjeść sięnie da.!!!

    • 2 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane