Fakty i opinie

Basia Ritz: śniadanie na trawie to jest to!

Zwycięzców plebiscytu "Skrzydła Trójmiasta" poznamy 17 października, podczas gali, która odbędzie się w Teatrze Muzycznym w Gdyni.
Zwycięzców plebiscytu "Skrzydła Trójmiasta" poznamy 17 października, podczas gali, która odbędzie się w Teatrze Muzycznym w Gdyni. fot. Trojmiasto.pl

Do 16 października czytelnicy Trojmiasto.pl mogą głosować w IV edycji niezależnego plebiscytu "Skrzydła Trójmiasta". Co gdańska restauratorka i zwyciężczyni programu "MasterChef" Basia Ritz myśli o nominacjach w kategorii "Kulinarne Ożywienie Trójmiasta"?



Basia Ritz stawia na Targ Śniadaniowy.
Basia Ritz stawia na Targ Śniadaniowy. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
W tej kategorii nominujemy przedsięwzięcia, inicjatywy oraz imprezy kształtujące kulinarny gust mieszkańców Trójmiasta - za pobudzanie ich do odkrywania nowych smaków oraz pokazywanie siły tkwiącej w produktach i daniach regionalnych. Głosowanie trwa do 16 października, do godz. 14.

- Muszę przyznać, że w Trójmieście naprawdę wiele się dzieje i cieszę się, że moda na kulinaria rozwija się i nabiera rozgłosu. Mieszkańcy mają gdzie chodzić i w czym wybierać, więc świetnie trafiliście z tym kulinarnym ożywieniem Trójmiasta - mówi Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji programu MaterChef i restauratorka z Gdańska. - To naprawdę trudny wybór, którą inicjatywę uhonorować Skrzydłami Trójmiasta, bo wszystkie prezentują się apetycznie, ale stawiam na... Targ Śniadaniowy! Uwielbiam śniadania na powietrzu i bardzo mnie cieszy, że są już w Trójmieście takie miejsca, gdzie można kupić niedostępne w sklepach produkty od sprawdzonych dostawców i jednocześnie urządzić piknik na trawie w gronie rodziny i znajomych. Lekka formuła imprezy i przyjemna atmosfera sprawiają, że chce się tam bywać regularnie. Doceniam też działalność chłopaków z Akademii Kulinarnej Fumenti. Ich warsztaty to świetne połączenie nauki gotowania z zabawą. Dzięki takim entuzjastom mamy więcej ludzi, którzy przygotowują posiłki z pasją i potrafią nią zarażać innych.



Głosuj na Foodtrucki

fot. Dominik Staniszewski/Trojmiasto.pl

Nominacja za sprowadzenie do Trójmiasta wielkomiejskiego trendu na mobilne kuchnie i rozpowszechnianie wśród mieszkańców mody na jedzenie z barowozów; za udowodnienie, że serwowane z furgonetki dania mogę być równie świeże i smaczne jak te podawane w restauracji; za ofertę gastronomiczną na każdą kieszeń.


Głosuj na Fumenti - Akademia Kulinarna

fot. Piotr Pędziszewski/Trojmiasto.pl

Nominacja za pierwsze w Trójmieście profesjonalne warsztaty kulinarne oraz inspirowanie mieszkańców Trójmiasta do nauki gotowania i wyjścia poza standardowy domowy jadłospis; za ciekawe tematy zajęć kulinarnych, z udziałem popularnych szefów kuchni, pokazujące, że w kuchni może być przyjemnie, smacznie, zdrowo i wesoło.


Głosuj na Noc Restauracji

fot. Monika Goldszmidt-Czarniak

Nominacja za inspirowanie mieszkańców Trójmiasta do wieczornego wyjścia z domu na kilkugodzinny spacer po wybranych restauracjach w Gdańsku, w celu degustacji potraw i odkrywania walorów lokalnej kuchni; za powiew kulinarnego luksusu.


Głosuj na Slow Food Festival

fot. Monika Goldszmidt-Czarniak

Nominacja za dwudniową imprezę pod gołym niebem, propagującą zdrową żywność i bogactwo regionalnych produktów; za zgromadzenie przy jednym stole na sopockim molo lokalnych szefów kuchni, serwujących swoje specjały w atrakcyjnych cenach.


Głosuj na Szlak Kulinarny Gdyni

fot. Trojmiasto.pl

Nominacja za rozwój projektu, którego ideą jest namówienie mieszkańców do wędrówki po lokalnych restauracjach, w celu odkrywania nowych miejsc na kulinarnej mapie miasta, za przybliżanie mieszkańcom oferty kulinarnej i zachęcanie do poznawania miasta przez smak.


Głosuj na Targ Śniadaniowy

mat. prasowe

Nominacja za organizację cotygodniowej plenerowej imprezy targowo-piknikowej, podczas której zakupy na straganach można połączyć ze zjedzeniem drugiego śniadania na świeżym powietrzu; za promowanie lokalnych producentów ekologicznej żywności, przybliżanie mieszkańcom Trójmiasta bogactwa regionalnych produktów oraz za towarzyszącą handlowi sielankową atmosferę pikniku.

Opinie (50) ponad 10 zablokowanych

  • zróbcie w końcu porządną, niemiecką restauracje! z kiełbasą, wurstęm, i golonką

    Althaus zamkli, i nic podobnego już nie ma. wszędzie tylko te mobilne budy w hamburgierami, kuchnie włoskie, pizzy i inne kebsy

    • 64 13

  • Śniadanie na trawie - obiad na drzewie a kolacja ...?

    Smacznego

    • 53 3

  • zjadlbym takie sniadanko: ciepla buleczka, smazone male kielbaski, bekon na chrupko, jajeczniczka, duzy dzban herbaty. szkoda ze teraz moda na swinstwa z morza i zielenine

    • 24 11

  • hipsteriade czas zaczac

    • 25 1

  • kolacja w rowie

    • 22 0

  • Zrób se sam

    To sobie zrób. Jaki masz problem? Rączki odpadły????

    • 12 12

  • takie śniadanko jest w "Marmoladzie Chleb i Kawa" ale już jakośc jest nie taka, jak była

    • 3 4

  • Basiu może

    zajmij się jeszcze hodowlą jedwabników ?!

    • 54 2

  • Mi nie potrzeba niemieckich restauracji - wolę porządne z polskim jedzeniem, ale ciężko o takie.
    Wystarczy mi niemieckości - widzę ją codziennie w postaci szrotów TDI.

    • 12 3

  • Jeszcze więcej zdrobnień!

    • 14 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.