• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cudze chwalicie, czyli o wyższości śledzia nad oscypkiem

Katarzyna Moritz
30 września 2009 (artykuł sprzed 14 lat) 
Mistrz w akcji,  Andrzej Ławniczak, przygotowuje dorsza po gdyńsku z bobem na boczku. Mistrz w akcji,  Andrzej Ławniczak, przygotowuje dorsza po gdyńsku z bobem na boczku.

Andrzej Ławniczak to jeden z najlepszych kucharzy w Polsce, który na co dzień karmi... policjantów. Jego niesamowite potrawy to kulinarne perełki i to dosłownie. On i jeszcze troje innych pomorskich kucharzy zdobyło prestiżowe nagrody "Perły 2009" w krajowym konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".



Hylyng opiekany z cebulą, żurawinówka po mermecku, zupa bursztynowa czy dorsz na bobie – co to właściwie jest? To nasze regionalne potrawy, które na ostatnich targach Polagra-Food w Poznaniu zdobyły najwięcej nagród.

W kategorii "Potrawa" komisja konkursowa nagrodziła Andrzeja Ławniczaka z PHU Billar za dorsza po gdyńsku z bobem na boczku. Nominowano też jego zupę bursztynową. Pan Andrzej na co dzień serwuje swoje specjały policjantom w bufecie Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.

Tylko Trojmiasto.pl zdradził przepis na swoją potrawę. Jeżeli chcesz wiedzieć w czym tkwi jej sekret, obejrzyj materiał filmowy.

Tajemnica dorsza po gdyńsku według przepisu Andrzeja Ławniczaka.



Jedna z pereł (w kategorii "produkt") trafiła do znanej mistrzyni kuchni kaszubskiej - pani Bernadety Puzdrowskiej. W swoim gospodarstwie agroturystycznym Kaszubski Zapiecek w Ostrzycach serwuje takie specjały, jak kaszubski chleb żytni na ziemniakach, hylyng opiekany z cebulą. To właśnie hylyng zdobył teraz jedną z Pereł. Co kryje się pod tą nazwą?

- To śledź, ale kaszubski, łowiony w naszym morzu, a nie matias. Tajemnica tkwi w tym, że jest dość twardy. Trzeba go opiec i trzymać w zalewie octowej z przyprawami i cebulą. Więcej nie zdradzę - ucina pani Bernadeta.

Jak przyznaje, jej własnej rodzinie kuchnia kaszubska nieco spowszedniała, za to bardzo smakuje gościom. To już druga Perła zdobyta przez nią w konkursie. Pierwszą dostała za młodzowy kuch z kruszonką, czyli za... ciasto drożdżowe.

Poza Andrzejem Ławniczakiem i Bernadetą Puzdrowską, nagrody trafiły też do Dagmary Mazurek za żurawinę mermecką i żurawinówkę po mermecku, oraz do spółki Fungopol za borowiki marynowane.

- Zazwyczaj województwom przyznawane są maksymalnie trzy statuetki, dlatego tym bardziej cieszy nas sukces pomorskich dań i potraw – mówi Jan Kozłowski, marszałek województwa pomorskiego. - Jest to najbardziej prestiżowa nagroda krajowa dla produktów tradycyjnych, których na Pomorzu mamy już zarejestrowanych aż 99, co daje nam drugie miejsce w kraju. Wyprzedza nas tylko województwo śląskie ze 101 produktami.

Opinie (182) ponad 20 zablokowanych

  • A ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzie (6)

    • 41 14

    • chciales byc smieszny a wyszlo ze jestes zwykla glowa

      • 4 14

    • nudy jak flaki z olejem...

      • 2 8

    • go vege! (2)

      go vege!

      • 0 4

      • hahaha (1)

        najlepszy kucharz w polsce Śmiech gotuje dla szwadronu ludzi to co on może za specjał ugotować. Kupe kartofli polanych sosem z patelni plus mielone hehehe najlepszy kucharz w Polsce :))))

        • 0 1

        • piknie u nas

          Kuchnia jak za króla świeczka tragedia przyjżyjcie się wokoło na sprzęt. Tylko ta Pani pięknie z ręki mu je :P obrzydliwe, a boji się go przy tym strasznie :) i to ma być kuchnia i w niej mistrz kuchni najlepszy w Polsce. Powodzenia z takimi kryteriami .?!

          • 0 0

    • a jak usunąć śledzika z naszej klasy

      bo ja muszę to zrobić i wtedy będę miał powodzenie u dziewczyn z galerii bałtyckiej

      • 2 0

  • Widać że ww kucharz dobrze gotuje, po czym wnoszę? (8)

    Jak sądzicie?

    • 23 4

    • po schodach ?

      • 9 2

    • a po czym wynosisz?

      • 0 3

    • ze lubi dobrze zjesc :)

      • 1 1

    • Po tym, że jest gruby i smakuje mu to, co je :-)

      • 6 1

    • Pewnie po artykule.

      • 2 3

    • Po jego tuszy drodzy internauci:))widać że mu smakuje co ugotuje;) (2)

      • 3 4

      • hahaha bystrzaku :D

        • 5 0

      • A gdzie jest napisane, ze stołuje się w swojej kuchni? Może na wyżerkę chodzi do domu i papusia, to, co żona przyrządziła?

        • 2 1

  • nie ma kaszubskich śledzi (3)

    chwali się że propagowana jest kaszubska kuchnia regionalna, ale bez przesady, śledzie są tylko bałtyckie, nie ma kaszubskich.

    Swoją drogą przepis nie jest rewelacyjny bo w mojej rodzinie w ten sposób przygotowuje się smażonego śledzika już od kilkudziesięciu lat.

    • 16 38

    • na pewno nie w ten sposób, kazdy robi na swój sposób

      • 3 3

    • widze po ocenach negatywnych (1)

      że kaszubski duch nardowy czujny i butny jest w narodzie i jak śledzie to tylko kaszubskie, bałtyckich nie ma, tak więc proponuję Bałtyk przemianować na Wielkie
      Jezioro Kaszubskie.

      • 6 3

      • chodzi o to że mógł napisać ten artykuł a nie narzekać

        gdybyśmy mieli być zdani na takich jak sbg to nikt nigdzie by nic nie robił bo już w zalążku byłoby wszystko bez sensu.

        • 1 0

  • i tak ryb nie lubie (6)

    • 6 37

    • da się odczuć (1)

      • 0 0

      • czym?

        • 0 0

    • A ja bym chętnie zjadł... (3)

      ... bo lubię, ale nie mam doświadczenia w wyborze dobrego lokalu.

      Jaki polecacie?

      Gdzie można dobrą ŚWIEŻĄ rybkę zjeść? :)

      • 1 0

      • tawerna sopot

        • 0 3

      • będzie ciężko, najbliższa świeża ryba za Bydgoszczą (1)

        ogólnie im dalej od brzegu i od rafinerii tym tańsze paliwo i świeższe ryby.
        Do dziś nie umiem tego wyjaśnić.

        • 7 0

        • Podobno sopocki Bulaj chwalą...

          • 0 1

  • Teraz wiem dlaczego Policjanci tak wyglądają. Nie tylko po pączkach. (3)

    • 34 3

    • Lepiej mi powiedz (2)

      co w jego kuchni robi Harry Potter? (główne zdjęcie)

      • 1 0

      • i te popisane kafelki

        co to jest? przepisów nie zna na pamięć, jakieś ściągi?

        • 1 0

      • Jak zwykle, cos czaruje.

        • 0 0

  • (12)

    A dlaczego karmi Policjantów? Kto temu Panu za to płaci?

    • 10 18

    • policja (10)

      płaci za prowadzenie bufetu. toż to oczywiste, prawie kazdy zakład pracy ma swój bufet, a on wybrał policyjny

      • 1 1

      • (9)

        Policja czy Policjanci? Bo to jest różnica.

        • 2 0

        • bufet (8)

          policja, a policjanci płacą ze jedzenie, ale raczej to on płaci policji za dzierżawe bufetu

          • 0 2

          • A ile tam kosztuje taki typowy obiad, np. schaboszczak z ziemniakami lub frytami albo piers z kuraka i pyry? (7)

            • 1 0

            • (6)

              ok. 10 zł

              • 0 1

              • (5)

                To miodu cenowego tam nie macie.

                • 0 0

              • (4)

                no nie ma miodu cenowego zwłaszcza menu śniadaniowego bo obiady od 8-12 zł mniej więcej za cały zestaw

                • 1 0

              • (3)

                Szczerze mówiąc, to nie zdziwiłoby mnie, gdyby okazało się, że Policja dopłaca Wam do tych obiadów, ale patrząc na ceny widzę, że tak nie jest zapeene.

                • 1 0

              • (2)

                nie sądze by dopłacali bo wszędzie wokoło jest taniej

                • 0 0

              • (1)

                Dziękuję za miłą pogadankę. Pozdrawiam :)

                • 0 0

              • no nara pozdr :)

                • 0 0

    • pan nam za to placi :)

      • 2 0

  • chciałbym swoje chwalić (3)

    no, ale weź i zjedź gdzieś te regionalne specjały w stołecznym mieście Gdańsk

    jakieś takie quasi kuchnie orientalne, wschodnie , południowe i inne są

    a gdzie zjeść te miejscowe choćby te hylyngy

    • 42 4

    • o to to

      A w tych wszystkich chatach chłopskich, swojskich jadłach i innych przybytkach krytych strzechą to co najwyżej można hapsnąć karkówkę z grilla czy schabowego z frytkami.
      Wstyd.

      • 10 0

    • na komendę

      trzeba się wybrać ;-)

      • 5 0

    • najlepiej we własnym domu

      tyle tylko że musisz słownictwo do tego dorobić,
      wiele kucharek/rzy w szacownych drogich gdańskich restauracjach gotuje gorzej od własnej małżonki, albo matki. Ostatnio byłem na eksluzywnym obiedzie służbowym i zamówiłem łososia ze szczawiem i innymi dodatkami, brak słów żenada....

      • 0 1

  • rosół z lebiody (15)

    najpierw przeczytałem o żurawinie po niemiecku
    aż sie we mnie wszystko zagotowało
    potem doczytałem, że po mermecku:-)))
    poszperałem w necie i wyszło mi, że to domowy przepis mający już 25 z okolic borów tucholskich
    co wspólnego mają bory tucholskie z kaszubami? ano kiepską, piaszczystą glebe, na której rodzi sie ino żytko i bulwy
    jednym słowem jest to tradycyjna kuchnia ludzi wiecznie głodnych i niedożywionych, a owoce leśne często były ich podstawowym składnikiem jedzenia
    czemu o tym piszę?
    ano bo nadchodzi rok 2010, rok w którym pęknie niebo, koguty zaczną się cielić, krowy kocić, a psy szczekać pupami
    i dlatego już dziś dobrze wam radze - idźcie w bór! nazbierajcie chrustu i szyszek, grzyby bierzcie wszystkie (te trujące POgonicie później jako susz vide szwedzkie 26-letnie nadzionko w pierogach)
    przeżyje tylko najbardziej zaradny!!
    i tradycyjnie już - smacznego!!!

    • 23 51

    • Jednym słowem, (2)

      jakby głupota unosiła w powiertrze to rozbiłbyś sobie łeb o sufit s wielkim hukiem.

      • 20 7

      • słowem drugim dziekuję za obiektywny ad rem komentarz (1)

        twoja głuPOta sięga himalajów
        temu niżej rzekne dwa słowa
        POszła won:-)

        • 5 23

        • Ja już tradycyjnie dodam tylko...
          BUDA TROLU.

          • 21 6

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

      • On jadł PISiaczki przed PISaniem

        • 0 0

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

      • usunąć, to se możesz pryszcze:-) bo już krosty na mózgu, to ci niestety POzostaną... (1)

        • 6 17

        • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Nawet w temacie o gotowaniu trzeba wcisnąć polityczne rzygowiny...

      Bo przecież nie byłbyś sobą, co? ;]

      • 7 2

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

      • fajne zdjęcie g@lluksa siedzącego na plaży z kolegami jest w artykule o straży miejskiej :)

        • 4 1

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • g@llux pisz nieprzejmuj sie .....

      najwyraźniej idzie im w piety

      • 1 2

    • sr@lux

      i czemu służyć ma te wPIS? Prowokujesz celowo - wiesz co ci odPISzą ale tobie chamie o to chodzi - taka z ciebie gnida - A propos:Ty już się pewnie zabezpieczyłeś na 2010 rok i zamówiłeś kontener "małpeczek"
      PS. Te trujące grzybki cienko PISzczą, nikt ich nie zbiera więc same padną.

      • 1 0

  • Gratuluje ANDRZEJKU

    Gratulacje Andrzeju , twoją pasją zarazasz wszystkich w naszej kochanej organizacji jaką jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski Razem będziemy promować nasze dziedzictwo kulinarne w kraju i zagranicą
    Przypomnę wszystkim Państwu ze Pan Andrzej jest brązowym olimpijczykiem ostatnich zawodów kulinarnych w Erfurcie 2008 ( najbardziej znana i ceniona Olimpiada Kulinarna na Świecie )
    Jeszcze raz GRATULUJĘ
    Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski www.kucharze.pl
    Krzysztof Szulborski

    • 61 2

  • Śledź bleee.

    • 7 21

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane