- 1 Zakaz wstępu do lasów w Gdyni przez ASF (346 opinii)
- 2 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (262 opinie)
- 3 Nadal szukają nurka przy Westerplatte (121 opinii)
- 4 KO chce w Gdyni dwóch wiceprezydentów (296 opinii)
- 5 4- i 7-latek opuścili mamę. Pojechali do parku (101 opinii)
- 6 "Ławka wstydu" zniknęła i nie ma wstydu (31 opinii)
Cudze chwalicie, czyli o wyższości śledzia nad oscypkiem
Andrzej Ławniczak to jeden z najlepszych kucharzy w Polsce, który na co dzień karmi... policjantów. Jego niesamowite potrawy to kulinarne perełki i to dosłownie. On i jeszcze troje innych pomorskich kucharzy zdobyło prestiżowe nagrody "Perły 2009" w krajowym konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Hylyng opiekany z cebulą, żurawinówka po mermecku, zupa bursztynowa czy dorsz na bobie – co to właściwie jest? To nasze regionalne potrawy, które na ostatnich targach Polagra-Food w Poznaniu zdobyły najwięcej nagród.
W kategorii "Potrawa" komisja konkursowa nagrodziła Andrzeja Ławniczaka z PHU Billar za dorsza po gdyńsku z bobem na boczku. Nominowano też jego zupę bursztynową. Pan Andrzej na co dzień serwuje swoje specjały policjantom w bufecie Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.
Tylko Trojmiasto.pl zdradził przepis na swoją potrawę. Jeżeli chcesz wiedzieć w czym tkwi jej sekret, obejrzyj materiał filmowy.
Tajemnica dorsza po gdyńsku według przepisu Andrzeja Ławniczaka.
Jedna z pereł (w kategorii "produkt") trafiła do znanej mistrzyni kuchni kaszubskiej - pani Bernadety Puzdrowskiej. W swoim gospodarstwie agroturystycznym Kaszubski Zapiecek w Ostrzycach serwuje takie specjały, jak kaszubski chleb żytni na ziemniakach, hylyng opiekany z cebulą. To właśnie hylyng zdobył teraz jedną z Pereł. Co kryje się pod tą nazwą?
- To śledź, ale kaszubski, łowiony w naszym morzu, a nie matias. Tajemnica tkwi w tym, że jest dość twardy. Trzeba go opiec i trzymać w zalewie octowej z przyprawami i cebulą. Więcej nie zdradzę - ucina pani Bernadeta.
Jak przyznaje, jej własnej rodzinie kuchnia kaszubska nieco spowszedniała, za to bardzo smakuje gościom. To już druga Perła zdobyta przez nią w konkursie. Pierwszą dostała za młodzowy kuch z kruszonką, czyli za... ciasto drożdżowe.
Poza Andrzejem Ławniczakiem i Bernadetą Puzdrowską, nagrody trafiły też do Dagmary Mazurek za żurawinę mermecką i żurawinówkę po mermecku, oraz do spółki Fungopol za borowiki marynowane.
- Zazwyczaj województwom przyznawane są maksymalnie trzy statuetki, dlatego tym bardziej cieszy nas sukces pomorskich dań i potraw – mówi Jan Kozłowski, marszałek województwa pomorskiego. - Jest to najbardziej prestiżowa nagroda krajowa dla produktów tradycyjnych, których na Pomorzu mamy już zarejestrowanych aż 99, co daje nam drugie miejsce w kraju. Wyprzedza nas tylko województwo śląskie ze 101 produktami.
Opinie (182) ponad 20 zablokowanych
-
2009-09-30 08:08
A ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzie (6)
- 41 14
-
2009-09-30 08:10
chciales byc smieszny a wyszlo ze jestes zwykla glowa
- 4 14
-
2009-09-30 09:23
nudy jak flaki z olejem...
- 2 8
-
2009-09-30 17:40
go vege! (2)
go vege!
- 0 4
-
2009-09-30 21:05
hahaha (1)
najlepszy kucharz w polsce Śmiech gotuje dla szwadronu ludzi to co on może za specjał ugotować. Kupe kartofli polanych sosem z patelni plus mielone hehehe najlepszy kucharz w Polsce :))))
- 0 1
-
2009-09-30 21:13
piknie u nas
Kuchnia jak za króla świeczka tragedia przyjżyjcie się wokoło na sprzęt. Tylko ta Pani pięknie z ręki mu je :P obrzydliwe, a boji się go przy tym strasznie :) i to ma być kuchnia i w niej mistrz kuchni najlepszy w Polsce. Powodzenia z takimi kryteriami .?!
- 0 0
-
2009-10-01 13:09
a jak usunąć śledzika z naszej klasy
bo ja muszę to zrobić i wtedy będę miał powodzenie u dziewczyn z galerii bałtyckiej
- 2 0
-
2009-09-30 08:13
Widać że ww kucharz dobrze gotuje, po czym wnoszę? (8)
Jak sądzicie?
- 23 4
-
2009-09-30 08:27
po schodach ?
- 9 2
-
2009-09-30 08:32
a po czym wynosisz?
- 0 3
-
2009-09-30 08:38
ze lubi dobrze zjesc :)
- 1 1
-
2009-09-30 08:38
Po tym, że jest gruby i smakuje mu to, co je :-)
- 6 1
-
2009-09-30 08:51
Pewnie po artykule.
- 2 3
-
2009-09-30 11:46
Po jego tuszy drodzy internauci:))widać że mu smakuje co ugotuje;) (2)
- 3 4
-
2009-09-30 14:44
hahaha bystrzaku :D
- 5 0
-
2009-09-30 18:14
A gdzie jest napisane, ze stołuje się w swojej kuchni? Może na wyżerkę chodzi do domu i papusia, to, co żona przyrządziła?
- 2 1
-
2009-09-30 08:15
nie ma kaszubskich śledzi (3)
chwali się że propagowana jest kaszubska kuchnia regionalna, ale bez przesady, śledzie są tylko bałtyckie, nie ma kaszubskich.
Swoją drogą przepis nie jest rewelacyjny bo w mojej rodzinie w ten sposób przygotowuje się smażonego śledzika już od kilkudziesięciu lat.- 16 38
-
2009-09-30 08:34
na pewno nie w ten sposób, kazdy robi na swój sposób
- 3 3
-
2009-09-30 14:34
widze po ocenach negatywnych (1)
że kaszubski duch nardowy czujny i butny jest w narodzie i jak śledzie to tylko kaszubskie, bałtyckich nie ma, tak więc proponuję Bałtyk przemianować na Wielkie
Jezioro Kaszubskie.- 6 3
-
2009-09-30 20:40
chodzi o to że mógł napisać ten artykuł a nie narzekać
gdybyśmy mieli być zdani na takich jak sbg to nikt nigdzie by nic nie robił bo już w zalążku byłoby wszystko bez sensu.
- 1 0
-
2009-09-30 08:15
i tak ryb nie lubie (6)
- 6 37
-
2009-09-30 09:23
da się odczuć (1)
- 0 0
-
2009-09-30 09:55
czym?
- 0 0
-
2009-09-30 10:23
A ja bym chętnie zjadł... (3)
... bo lubię, ale nie mam doświadczenia w wyborze dobrego lokalu.
Jaki polecacie?
Gdzie można dobrą ŚWIEŻĄ rybkę zjeść? :)- 1 0
-
2009-09-30 10:30
tawerna sopot
- 0 3
-
2009-09-30 11:18
będzie ciężko, najbliższa świeża ryba za Bydgoszczą (1)
ogólnie im dalej od brzegu i od rafinerii tym tańsze paliwo i świeższe ryby.
Do dziś nie umiem tego wyjaśnić.- 7 0
-
2009-09-30 11:57
Podobno sopocki Bulaj chwalą...
- 0 1
-
2009-09-30 08:16
Teraz wiem dlaczego Policjanci tak wyglądają. Nie tylko po pączkach. (3)
- 34 3
-
2009-09-30 11:37
Lepiej mi powiedz (2)
co w jego kuchni robi Harry Potter? (główne zdjęcie)
- 1 0
-
2009-09-30 11:59
i te popisane kafelki
co to jest? przepisów nie zna na pamięć, jakieś ściągi?
- 1 0
-
2009-09-30 12:41
Jak zwykle, cos czaruje.
- 0 0
-
2009-09-30 08:17
(12)
A dlaczego karmi Policjantów? Kto temu Panu za to płaci?
- 10 18
-
2009-09-30 10:30
policja (10)
płaci za prowadzenie bufetu. toż to oczywiste, prawie kazdy zakład pracy ma swój bufet, a on wybrał policyjny
- 1 1
-
2009-09-30 10:50
(9)
Policja czy Policjanci? Bo to jest różnica.
- 2 0
-
2009-09-30 12:43
bufet (8)
policja, a policjanci płacą ze jedzenie, ale raczej to on płaci policji za dzierżawe bufetu
- 0 2
-
2009-09-30 13:19
A ile tam kosztuje taki typowy obiad, np. schaboszczak z ziemniakami lub frytami albo piers z kuraka i pyry? (7)
- 1 0
-
2009-09-30 13:57
(6)
ok. 10 zł
- 0 1
-
2009-09-30 14:09
(5)
To miodu cenowego tam nie macie.
- 0 0
-
2009-09-30 14:20
(4)
no nie ma miodu cenowego zwłaszcza menu śniadaniowego bo obiady od 8-12 zł mniej więcej za cały zestaw
- 1 0
-
2009-09-30 14:41
(3)
Szczerze mówiąc, to nie zdziwiłoby mnie, gdyby okazało się, że Policja dopłaca Wam do tych obiadów, ale patrząc na ceny widzę, że tak nie jest zapeene.
- 1 0
-
2009-09-30 17:10
(2)
nie sądze by dopłacali bo wszędzie wokoło jest taniej
- 0 0
-
2009-09-30 18:09
(1)
Dziękuję za miłą pogadankę. Pozdrawiam :)
- 0 0
-
2009-09-30 23:03
no nara pozdr :)
- 0 0
-
2009-09-30 12:00
pan nam za to placi :)
- 2 0
-
2009-09-30 08:20
chciałbym swoje chwalić (3)
no, ale weź i zjedź gdzieś te regionalne specjały w stołecznym mieście Gdańsk
jakieś takie quasi kuchnie orientalne, wschodnie , południowe i inne są
a gdzie zjeść te miejscowe choćby te hylyngy- 42 4
-
2009-09-30 10:34
o to to
A w tych wszystkich chatach chłopskich, swojskich jadłach i innych przybytkach krytych strzechą to co najwyżej można hapsnąć karkówkę z grilla czy schabowego z frytkami.
Wstyd.- 10 0
-
2009-09-30 11:25
na komendę
trzeba się wybrać ;-)
- 5 0
-
2009-09-30 14:38
najlepiej we własnym domu
tyle tylko że musisz słownictwo do tego dorobić,
wiele kucharek/rzy w szacownych drogich gdańskich restauracjach gotuje gorzej od własnej małżonki, albo matki. Ostatnio byłem na eksluzywnym obiedzie służbowym i zamówiłem łososia ze szczawiem i innymi dodatkami, brak słów żenada....- 0 1
-
2009-09-30 08:38
rosół z lebiody (15)
najpierw przeczytałem o żurawinie po niemiecku
aż sie we mnie wszystko zagotowało
potem doczytałem, że po mermecku:-)))
poszperałem w necie i wyszło mi, że to domowy przepis mający już 25 z okolic borów tucholskich
co wspólnego mają bory tucholskie z kaszubami? ano kiepską, piaszczystą glebe, na której rodzi sie ino żytko i bulwy
jednym słowem jest to tradycyjna kuchnia ludzi wiecznie głodnych i niedożywionych, a owoce leśne często były ich podstawowym składnikiem jedzenia
czemu o tym piszę?
ano bo nadchodzi rok 2010, rok w którym pęknie niebo, koguty zaczną się cielić, krowy kocić, a psy szczekać pupami
i dlatego już dziś dobrze wam radze - idźcie w bór! nazbierajcie chrustu i szyszek, grzyby bierzcie wszystkie (te trujące POgonicie później jako susz vide szwedzkie 26-letnie nadzionko w pierogach)
przeżyje tylko najbardziej zaradny!!
i tradycyjnie już - smacznego!!!- 23 51
-
2009-09-30 08:51
Jednym słowem, (2)
jakby głupota unosiła w powiertrze to rozbiłbyś sobie łeb o sufit s wielkim hukiem.
- 20 7
-
2009-09-30 08:57
słowem drugim dziekuję za obiektywny ad rem komentarz (1)
twoja głuPOta sięga himalajów
temu niżej rzekne dwa słowa
POszła won:-)- 5 23
-
2009-09-30 09:26
Ja już tradycyjnie dodam tylko...
BUDA TROLU.- 21 6
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2009-10-01 13:40
On jadł PISiaczki przed PISaniem
- 0 0
-
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2009-09-30 09:39
usunąć, to se możesz pryszcze:-) bo już krosty na mózgu, to ci niestety POzostaną... (1)
- 6 17
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2009-09-30 12:36
Nawet w temacie o gotowaniu trzeba wcisnąć polityczne rzygowiny...
Bo przecież nie byłbyś sobą, co? ;]
- 7 2
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2009-09-30 14:58
fajne zdjęcie g@lluksa siedzącego na plaży z kolegami jest w artykule o straży miejskiej :)
- 4 1
-
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2009-09-30 23:17
g@llux pisz nieprzejmuj sie .....
najwyraźniej idzie im w piety
- 1 2
-
2009-10-01 13:50
sr@lux
i czemu służyć ma te wPIS? Prowokujesz celowo - wiesz co ci odPISzą ale tobie chamie o to chodzi - taka z ciebie gnida - A propos:Ty już się pewnie zabezpieczyłeś na 2010 rok i zamówiłeś kontener "małpeczek"
PS. Te trujące grzybki cienko PISzczą, nikt ich nie zbiera więc same padną.- 1 0
-
2009-09-30 08:41
Gratuluje ANDRZEJKU
Gratulacje Andrzeju , twoją pasją zarazasz wszystkich w naszej kochanej organizacji jaką jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski Razem będziemy promować nasze dziedzictwo kulinarne w kraju i zagranicą
Przypomnę wszystkim Państwu ze Pan Andrzej jest brązowym olimpijczykiem ostatnich zawodów kulinarnych w Erfurcie 2008 ( najbardziej znana i ceniona Olimpiada Kulinarna na Świecie )
Jeszcze raz GRATULUJĘ
Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski www.kucharze.pl
Krzysztof Szulborski- 61 2
-
2009-09-30 08:45
Śledź bleee.
- 7 21
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.