- 1 Słupki na środku drogi, znaki nie pomogły (100 opinii)
- 2 Cmentarzysko traficarów w sopockim lesie (206 opinii)
- 3 Ugaszono pożar na budowie osiedla (176 opinii)
- 4 Gdzie są wrota Bramy Nizinnej? (37 opinii)
- 5 Podsuwają pomysły na kary dla śmieciarzy (82 opinie)
- 6 Obwodnica Witomina: ogłoszono przetarg na budowę (173 opinie)
Domowe piwo smakuje lepiej. A jopejskie?
Spotkanie w Browarze Piwna w Gdańsku
Kilkadziesiąt osób wzięło w niedzielę udział w warsztatach z warzenia legendarnego, choć niespecjalnie zdatnego do picia, gdańskiego piwa jopejskiego.
Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu. Jak się do tego zabrać, można było podpatrzeć na bezpłatnym kursie piwowarskim w Browarze Piwna, który odbył się w niedzielę. Tam też przez trzy godziny próbowano uwarzyć piwo jopejskie - dziś zapomniany, niegdyś bardzo popularny gdański trunek.
Więcej informacji na ten temat: Co i jak warzono w Gdańsku na przestrzeni wieków
Próżno jednak było szukać silosa i zaawansowanej technologii, bo trunek powstawał metodą chałupniczą przy użyciu gazowego palnika, kotła i niezbędnych składników. Dokładnie tak, jak robi to każdy początkujący piwowar - bo to właśnie z myślą o nich prowadzone są warsztaty piwne. To już szóste tego typu wydarzenie w Browarze Piwna, ale pierwsze w nowej odsłonie.
- Prowadzimy warsztaty, by zachęcić ludzi do warzenia piwa w domu. To niesamowita frajda, hobby, a także możliwość zdobycia nowego zawodu - piwowara. Zresztą piwowar Browaru Piwna też zaczynał od warzenia piwa w domu - opowiada Tomasz Janiak, czyli autor piwnego bloga Browarnik Tomek, który także prowadzi warsztaty w Browarze Piwna.
W niedzielę na warsztat piwowarzy wzięli piwo jopejskie. Tak naprawdę z dzisiejszymi piwami ma ono niewiele wspólnego.
- Piwo jopejskie to trunek legendarny dla Gdańska, który przewija się przez karty prawie całej jego historii. Był warzony od czasów krzyżackich aż do I wojny światowej. Wszyscy o nim coś słyszeli, każdy coś na jego temat wie (np. to, że od niego nazywała się kiedyś dzisiejsza ulica Piwna - dawnej Jopengasse), ale tak naprawdę informacje na jego temat są bardzo skąpe - przyznaje Aleksander Masłowski, miłośnik i znawca historii Gdańska. - Dziś nie da się dokładnie odtworzyć tego piwa, zresztą w swojej oryginalnej wersji nie nadawało się ono do picia, bowiem miało konsystencję i smak bardzo słodkiego i bardzo gęstego syropu. Była to baza do wytwarzania piwa i napojów leczniczych, bowiem bardzo dobrze rozgrzewało.
W warsztatach, które odbywają się co miesiąc, może wziąć udział maksymalnie 70 osób. Podczas spotkania w tę niedzielę sala w Browarze Piwna była wypełniona po brzegi. Wśród słuchaczy nie brakowało też pań.
Czytaj także: Browary restauracyjne coraz bardziej popularne
Materiał archiwalny
O rosnącej popularności warzenia piwa w domu świadczy także coraz większa liczba konkursów dla browarników-amatorów.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (113) 3 zablokowane
-
2013-10-14 08:30
A ja nie lubię piwka (1)
i bardzo się z tego cieszę .
Doooobre, czerwone wytrawne- to jest TO !- 7 9
-
2013-10-14 15:54
No ok, ale dlaczego się cieszysz z tego?
Wytłumacz.
- 0 2
-
2013-10-14 08:31
Alkohol nie jest lekarstwem na smutek (2)
a jeśli jest ...pomocy trzeba szukać u specjalisty.
- 6 6
-
2013-10-14 09:36
co ty wiesz ?
- 1 2
-
2013-10-14 10:38
Nikt tu nie mówi o zalewaniu smutków.
Zresztą mleko też nie jest lekarstwem na smutek
- 2 3
-
2013-10-14 08:39
piwo
Nie piję piwa bo jestem alkoholikiem tzw.nie pijącym.
Pozdrawiam piwo rzepowe.- 1 4
-
2013-10-14 08:53
Rozpite społeczeństwo nie myśli ! ! ! (2)
- 3 7
-
2013-10-14 17:48
(1)
Rozpijał nas zaborca,niemiec,komuna a kretyni dalej piją na umór !!!
- 2 1
-
2013-10-15 01:16
Prędzej znajdziesz kosmitę niż sklep bez alkoholu.
- 0 1
-
2013-10-14 09:05
Dziwię się skąd ta podnieta
Piwo to mimo wszystko tylko napój. Jakoś nikt nie organizuje warsztatów z, dajmy na to, produkcji soków z cytrusów, a nawet jeżeli to robi, to się media tym nie interesują. Piwowarstwo domowe to fajne hobby, ale mam już dość jego komercjalizacji...
- 5 10
-
2013-10-14 09:35
w ostatni weekend walnalem 25 browarów (1)
bo poszlo o zaklad. bylo ciezko wstac ale ... jeszcze se 20 wypije
- 2 4
-
2013-10-14 09:42
25 piw przez weekend to jakiś wyczyn? kiedyś po tym ludzie wsiadali do TIRa i do Rajchu jechali.
- 4 3
-
2013-10-14 09:41
jesli piwsko
to tylko koszerne
- 1 0
-
2013-10-14 09:42
(1)
1. To piwo ktore robia nie ma z jopejskim nic wspolnego. 2. Receptura jopejskiego zostala odtworzona w Holandii. Opiera sie na uzyciu specyficznej plesni ktora byla w gdanskich piwnicach i na dlugim lezakowaniu.
- 3 4
-
2013-10-14 10:36
Nie odtworzono.
Jest tylko browar o nazwie Jopen. Bynajmniej nie produkuje piwa jopejskiego
- 9 0
-
2013-10-14 09:42
mi najbałdziej śmakuje piło eujopejskie.
- 2 4
-
2013-10-14 09:47
i jestezmy w jeuropie
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.