- 1 Mała uliczka, duży problem (157 opinii)
- 2 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (430 opinii)
- 3 Nowe podziemne zbiorniki w Akwarium (110 opinii)
- 4 Odliczanie sekund na skrzyżowaniach. Za czy przeciw? (272 opinie)
- 5 Zabójca z Jagatowa przyznał się do winy (169 opinii)
- 6 Po wyborach chcą zbudować ruch miejski (109 opinii)
Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem
Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.
Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.
- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.
II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.
Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.
Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!
Miejsca
Opinie (131) ponad 20 zablokowanych
-
2011-09-13 10:30
Przepraszam (5)
ale w jaki sposób Jury posmakowało tego śledzia, skoro pani Małgorzata wysłała im jedynie zdjęcie? Domyślili się? Siła wyobraźni?
- 20 5
-
2011-09-13 10:35
może po obradach odwiedzili ją po koleżeńsku...
- 7 4
-
2011-09-13 10:42
pomyśl.... (2)
a może zrobili?? hmm....??
- 5 1
-
2011-09-13 11:21
nie łudź się - mało kto tu myśli
- 9 1
-
2011-09-13 22:18
boże co za beton bez poczucia humoru :/
- 0 3
-
2011-09-13 19:17
Sami
widzicie jaki kit i kLamstwa wam wciska WP , żenada !!
- 6 0
-
2011-09-13 10:41
no prosze - szybkie, a....
Wygląda fajnie i apetycznie. Gratuluję pomysłu! :)
- 14 3
-
2011-09-13 10:44
Tylko ta nazwa...
Potrawa pewnie smaczna tylko nazwa raczej kojarzy się ze zdechłymi śledziami unoszącymi się na fali...
- 13 10
-
2011-09-13 11:02
"Można to zrobić dosłownie w 5 minut"
"Śledzie umyć i wyfiletować"ta.
- 12 4
-
2011-09-13 11:09
Falujące śledzie
Pozdrawiam gorąco p. Małgorzatę i gratuluję pomysłu!!!!!ale zapewne te śledzie na wykałaczkach nie falują bo wykałaczki raczej są krótkie..................Smacznego
- 7 5
-
2011-09-13 11:13
Kolejna gdyńska bzdura (2)
Czego to się nie robi aby zaistnieć na siłę .
- 20 15
-
2011-09-13 12:12
ty kika idz na jarmark dominikański.
bbbbuuuuuuhhhhhhhhaaaaaaaaaahhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!
- 5 7
-
2011-09-13 12:18
"Jak to w kuchni bywa, spojrzałam co miałam w szafkach, przyrządziłam..."
"Można to zrobić dosłownie w 5 minut" - taa, na siłę.. na siłę to chyba komentarze piszesz.
- 1 3
-
2011-09-13 11:21
extra pomysł
gratuluję Autorce i firmie, która promuje ten pomysł. trzeba będzie posmakować!
- 8 4
-
2011-09-13 11:26
do DON Pedro
KOLEGO masz racje nowa świta PANA SZCZURKA przede wszystkim stawia na PR niedługo kolejna kadencja trzeba przecież nasycić elektorat bzdurami sponiewierać pare milionów z podatków przeciez to nie jest karalne a finalnie i tak koledzy i przyjaciele kase dostają w kieszeń to nic ze przetargi publiczne trzeba wiedzieć jak je wygrać i tyle. Ile miejsc pracy jest obsadzony po kądzieli nikt tego nie widzi wystarczy pogrzebać głebiej i na każdym stanowisku przydupas
- 9 8
-
2011-09-13 11:28
boże i czym my się zajmujemy (2)
jakimiś przysmakami gdyńskimi, śledziami itp itd , a poważne sprawy dla miasta i polski leżą i tak czekac bedą do końca świata... takimi sprawami mogą zajmowac sie kraje skandynawskie, czy nawet niemcy, gdzie jest ład, skład i porządek. dobre zarobki i co najważniejsze niższe ceny!
- 12 11
-
2011-09-13 12:13
KUMATY TAKI CZŁOWIEK JAK TY TO MUSI DUŻO MYSLEĆ W CIĄGU DNIA.
- 5 2
-
2011-09-13 20:19
Kumaty
zjedz sobie śledzia, to Ci się może poprawi..
- 5 2
-
2011-09-13 11:42
śledzie (2)
a te sledzie to surowe? czy z jakiejs zalewy?
- 6 4
-
2011-09-13 12:20
łomatko, z jakiej zalewy. 1. pisze o filetowaniu, 2. pisze o smażeniu. (1)
- 4 1
-
2011-09-13 12:24
z zalewy wiślanej
- 12 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.