• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem

Michał Sielski
13 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie. Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie.

Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.



Czy lubisz kulinarne eksperymenty w kuchni?

O konkursie na Gdyński Przysmak dowiedziała się z Internetu. - Komputer mam włączony praktycznie cały czas. Akurat robiłam w kuchni śledzie i na Facebooku zauważyłam informację o konkursie. Jak to w kuchni bywa, spojrzałam co miałam w szafkach, przyrządziłam, zrobiłam zdjęcie i wysłałam - opowiada Małgorzata Błasiak.

Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.

- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.

II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.

Falujące Śledzie

Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.

Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!

Miejsca

Opinie (131) ponad 20 zablokowanych

  • Przepraszam (5)

    ale w jaki sposób Jury posmakowało tego śledzia, skoro pani Małgorzata wysłała im jedynie zdjęcie? Domyślili się? Siła wyobraźni?

    • 20 5

    • może po obradach odwiedzili ją po koleżeńsku...

      • 7 4

    • pomyśl.... (2)

      a może zrobili?? hmm....??

      • 5 1

      • nie łudź się - mało kto tu myśli

        • 9 1

      • boże co za beton bez poczucia humoru :/

        • 0 3

    • Sami

      widzicie jaki kit i kLamstwa wam wciska WP , żenada !!

      • 6 0

  • no prosze - szybkie, a....

    Wygląda fajnie i apetycznie. Gratuluję pomysłu! :)

    • 14 3

  • Tylko ta nazwa...

    Potrawa pewnie smaczna tylko nazwa raczej kojarzy się ze zdechłymi śledziami unoszącymi się na fali...

    • 13 10

  • "Można to zrobić dosłownie w 5 minut"

    "Śledzie umyć i wyfiletować"ta.

    • 12 4

  • Falujące śledzie

    Pozdrawiam gorąco p. Małgorzatę i gratuluję pomysłu!!!!!ale zapewne te śledzie na wykałaczkach nie falują bo wykałaczki raczej są krótkie..................Smacznego

    • 7 5

  • Kolejna gdyńska bzdura (2)

    Czego to się nie robi aby zaistnieć na siłę .

    • 20 15

    • ty kika idz na jarmark dominikański.

      bbbbuuuuuuhhhhhhhhaaaaaaaaaahhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!

      • 5 7

    • "Jak to w kuchni bywa, spojrzałam co miałam w szafkach, przyrządziłam..."

      "Można to zrobić dosłownie w 5 minut" - taa, na siłę.. na siłę to chyba komentarze piszesz.

      • 1 3

  • extra pomysł

    gratuluję Autorce i firmie, która promuje ten pomysł. trzeba będzie posmakować!

    • 8 4

  • do DON Pedro

    KOLEGO masz racje nowa świta PANA SZCZURKA przede wszystkim stawia na PR niedługo kolejna kadencja trzeba przecież nasycić elektorat bzdurami sponiewierać pare milionów z podatków przeciez to nie jest karalne a finalnie i tak koledzy i przyjaciele kase dostają w kieszeń to nic ze przetargi publiczne trzeba wiedzieć jak je wygrać i tyle. Ile miejsc pracy jest obsadzony po kądzieli nikt tego nie widzi wystarczy pogrzebać głebiej i na każdym stanowisku przydupas

    • 9 8

  • boże i czym my się zajmujemy (2)

    jakimiś przysmakami gdyńskimi, śledziami itp itd , a poważne sprawy dla miasta i polski leżą i tak czekac bedą do końca świata... takimi sprawami mogą zajmowac sie kraje skandynawskie, czy nawet niemcy, gdzie jest ład, skład i porządek. dobre zarobki i co najważniejsze niższe ceny!

    • 12 11

    • KUMATY TAKI CZŁOWIEK JAK TY TO MUSI DUŻO MYSLEĆ W CIĄGU DNIA.

      • 5 2

    • Kumaty

      zjedz sobie śledzia, to Ci się może poprawi..

      • 5 2

  • śledzie (2)

    a te sledzie to surowe? czy z jakiejs zalewy?

    • 6 4

    • łomatko, z jakiej zalewy. 1. pisze o filetowaniu, 2. pisze o smażeniu. (1)

      • 4 1

      • z zalewy wiślanej

        • 12 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane