• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem

Michał Sielski
13 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie. Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie.

Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.



Czy lubisz kulinarne eksperymenty w kuchni?

O konkursie na Gdyński Przysmak dowiedziała się z Internetu. - Komputer mam włączony praktycznie cały czas. Akurat robiłam w kuchni śledzie i na Facebooku zauważyłam informację o konkursie. Jak to w kuchni bywa, spojrzałam co miałam w szafkach, przyrządziłam, zrobiłam zdjęcie i wysłałam - opowiada Małgorzata Błasiak.

Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.

- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.

II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.

Falujące Śledzie

Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.

Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!

Miejsca

Opinie (131) ponad 20 zablokowanych

  • "Falujące śedzie" (2)

    widziałem kiedyś takie coś na stadionie arki,ale to było bardzo dawno

    • 15 2

    • a ja wtedy widziałem zielone biegające robaczki na trawce i wyglądało to ochydnie.

      • 3 3

    • A

      falujące szczury w majonezie jedliście ??? cymesik do tego szklaneczka dykty !!!!

      • 7 0

  • No teraz czas na gdanski kwas (1)

    PR deparment Danzig:Gdynia be, bo śledzie robi (cha,cha,cha). My gdańszczaki to musimy miec potrawę żę k****wa mać!! Szybko musi to być coś co powli na kolana magde gesler, a królowa angielska będzie wpadać na lunch. Pomyslmy!Najlepiej wiadro kawioru nadziwane truflami, jak dobra kasza skwarkami, no grzneczka teutońska wielkosci lotniskowca, a popić trzeba to i drugie złocone wiadro Dom Perigno. Ufff mocna propozycja. No ale na miare gdańska!!!no!Tak się bawiA mieszkańcy? do koryta co zostanie ze stołu.

    • 10 14

    • Eee... ale o co chodz? Jak zwykle Gdyniaki nie mogą bez odniesienia do Gdańska?

      • 10 1

  • i po kiego diabła fallujące

    takie malowanie po talerzu to g.wno warte.Tradycyjne potrawy i wyglądają i smakują dobrze, a wydziwianie nie służy smakowi.

    • 9 2

  • jadłem , pyszne,polecam wszystkim,gdańszczanom też.

    • 6 3

  • polecam ,bardzo polecam.

    • 5 2

  • co byćcie gdańsz czanie nie napisali to i tak Gdynia to jest najkochańsze miasto w tym kraju. tyu się mieszka,tu się żyle i (3)

    patologi nie akceptujemy , może dla tego złość w was siedzi.

    • 15 15

    • nie można nie akceptować siebie, weź się zaakceptuj, nie bądż taka

      • 10 0

    • Ale to nie Gdańszczanie tak się śmieją tylko Elblążanie.

      • 7 0

    • patologia nie akceptowana

      nie akceptujecie patologi? a mexyk to co? dzielnica willowa?

      • 8 0

  • jadłam i śmiem twierdzić że jest extra !

    • 5 3

  • Fajny pomysł

    Gratuluję p. Malgorzacie.

    • 6 3

  • byłam u Gesler w restauracji na rybie w warszawie i powiem wam tak, lepsze jadam Skwerze za naprawde dużo mniejsze pieniądze. (3)

    śmiech na sali , wstałam i wyszłam, te jej zdolności to jakiś telewizyjny pic na wode dla ciemniuchów.

    • 11 1

    • no to grubo, jak można śledzia spier.... ?

      • 4 0

    • Komu (1)

      ta Gesler , daje że pokazują tą wywłokę w TV ?????

      • 5 1

      • Gesler goli pejsy wieczorem a rano naciera sie czosnkiem (a moze na odwrot)

        • 3 3

  • jadłem , bardzo dobre. (1)

    • 5 2

    • Jakoś

      strasznie długo po nich wymiotowałam !!!

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane