• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem

Michał Sielski
13 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie. Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie.

Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.



Czy lubisz kulinarne eksperymenty w kuchni?

O konkursie na Gdyński Przysmak dowiedziała się z Internetu. - Komputer mam włączony praktycznie cały czas. Akurat robiłam w kuchni śledzie i na Facebooku zauważyłam informację o konkursie. Jak to w kuchni bywa, spojrzałam co miałam w szafkach, przyrządziłam, zrobiłam zdjęcie i wysłałam - opowiada Małgorzata Błasiak.

Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.

- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.

II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.

Falujące Śledzie

Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.

Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!

Miejsca

Opinie (131) ponad 20 zablokowanych

  • (4)

    W Gdańsku danie główne to budyń, wszyscy go jedzą rano, we dnie, wieczór w nocy i żadna agencja nie musi o tym przesądzać a jak się komu nie podoba to może oberwać od szczerbatego kolesia w zielonej bluzie ;-)

    • 18 2

    • Polecam

      • 3 0

    • Ja lubię budyń. Zwłaszcza czekoladowy.

      • 4 1

    • Budyń jest super.

      • 5 2

    • w zielonej bluzie i tepym wyrazie twarzy wprost ze stadionu...

      • 2 0

  • Niech będą nawet falujące śledzie, byle smaczne, a nie sandacze w "Barakudzie" okraszone podejrzanie gorzkimi rydzami, (1)

    które smakiem, ohydnym zresztą, przypominają muchomory sromotnikowe.Nie dość, że są gorzkie jak piołun, nasączone starym tłuszczem ( a rydze - jak wiadomo - smażyć się powinno na swieżym maśle), to d r o g i e niemożliwie.Szef kuchni Barakudy chyba stracił resztki wyobraźni. Sezon na grzyby, a on serwuje stare kapcie, które nawet kształtem nie przypminają rydzów.

    • 12 1

    • oj prawda to, niestety

      Sam dalem sie nabrac na to danie. Porażka Barracudy!

      • 8 0

  • falujące śledzie bu ha ha ha ha !!!!!!!!!!!!!!!

    cała Gdynia to falujące śledzie na czasem trafi się gryzoń.

    • 6 5

  • danie nr II (2)

    - jego nazwa to koszmar stylistyczny, pomyslodawca byl pewnie jakis sfrustrowany szef kuchni w pensjonacie

    • 8 0

    • no, aż dziw, że w nazwie zabrakło "w towarzystwie" i "podane z"

      • 3 0

    • He, he

      Pan Zagórski chciał błysnąć, ale pomylił sałatę z sałatką. No i ten klasyczny gdyński "orient".... ;)

      • 4 1

  • Te śledzie mogą być OK

    i pewnie są, zwłaszcza jak ktoś śledzie lubi. Tylko... dlaczego ma to niby być teraz gdyński przysmak? Tradycji nie da się zadekretować.

    • 6 2

  • "przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni" Czyli nie wymaga umiejętności i składniki są niewyszukane i dlatego właśnie zostało wizytówką Gdyni? No tak, to ma sens.

    • 9 2

  • jutro beda falujace sledzie w zabkach

    • 0 5

  • Skladniki (1)

    Skad wziac 4 sledzie baltyckie i do tego dosc duze.

    • 3 2

    • ... z hali rybnej :P

      • 3 1

  • Tylko śledzie

    • 3 1

  • śledzie

    Wielka mi potrawa, zwykły śledź nabity na szaszłyk, smak od kija nie zależy.

    • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane