- 1 Przestępca seksualny wpadł w porcie (48 opinii)
- 2 Milion zł na projekt remontu trzech ulic (57 opinii)
- 3 Martwe dziki na Karwinach. Otrute czy padły z głodu? (262 opinie)
- 4 Agresywny Rosjanin zatrzymany na lotnisku (186 opinii)
- 5 Mieszkają na stałe, ale się nie zameldują (109 opinii)
- 6 Działkowcy będą mieli przez to problemy? (146 opinii)
Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem
Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.
Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.
- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.
II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.
Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.
Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!
Miejsca
Opinie (131) ponad 20 zablokowanych
-
2011-09-13 19:50
prostota
prosty konkurs, proste potrawy, prosci ludzie.....
- 6 2
-
2011-09-13 20:22
:)
a ja chętnie spróbuje. Uwielbiam śledzie
- 4 4
-
2011-09-13 21:05
Gdańskie Betony - Milczec!!! (1)
Ośle łąki jedne, a co wy ugotujecie w tych waszych falowcach smiesznych:)))
- 1 5
-
2011-09-14 07:44
gotuje się w garnkach
Deklu!
- 2 0
-
2011-09-13 21:06
nie oceniaj po wyglądzie !!!
Ciekawe czy tzw jury skosztowało to co ich zachwyciło
- 2 1
-
2011-09-14 00:15
II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z
pomidorów i papryki powszechnie wiadomo, że w Gdyni są wielkie połacie plantacji pomarańczy, szpinaku i przdede wszystkim papryki. No szkoda ,że kolega nie wygrał......
- 8 0
-
2011-09-14 00:20
prosty i dobry pomysł
jestem za!
- 3 3
-
2011-09-14 08:18
hehe
śmiać mi się z Was chce po co ta piana tu rozmowa o potrawie a nie Arka Lecha (czyt. Gdynia Gdańsk)
- 2 0
-
2011-09-14 15:20
Sami fachowcy :D
Zawistni ludzie! ktoś coś wygrał i teraz trzeba na nim psy wieszać! Przepis jest dobry i sam się obroni. Nie rozumiem zbędnych komentów o PR naszego Pana Prezydenta! Ludzie zastanówcie się troszkę zanim coś napiszecie. Wasze komenty są co najmniej śmieszne. buuuuuu
- 2 2
-
2011-11-03 21:12
Gratuluje serdecznie mojej kochanej przyjaciołce!!!! Koniecznie ich skosztuje jak tylko siie spotkamy!!!! Jestem bardzo dumna z Gosi, ona uwielbia gotowac wiec zasluzyla na te nagrode!!!!
- 1 0
-
2011-12-18 20:18
Gdańsk odpowie na to własną potrawą: budyniem fallicznym.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.