• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Falujące śledzie gdyńskim przysmakiem

Michał Sielski
13 września 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie. Ewidentnie gdyńskie i bezsprzecznie smaczne - falujące śledzie.

Rodowita gdynianka wygrała konkurs na Gdyński Przysmak. Małgorzata Błasiak jest autorką dania, które w domowej kuchni szybko wykonać może każdy.



Czy lubisz kulinarne eksperymenty w kuchni?

O konkursie na Gdyński Przysmak dowiedziała się z Internetu. - Komputer mam włączony praktycznie cały czas. Akurat robiłam w kuchni śledzie i na Facebooku zauważyłam informację o konkursie. Jak to w kuchni bywa, spojrzałam co miałam w szafkach, przyrządziłam, zrobiłam zdjęcie i wysłałam - opowiada Małgorzata Błasiak.

Jej dzieło zachwyciło jury. Okazało się bowiem, że jest nie tylko smaczne, ale do tego efektowne wizualnie i bardzo łatwe do przyrządzenia. - Można to zrobić dosłownie w 5 minut - zapewnia autorka przepisu.

- Co więcej, przygotowanie Falujących Śledzi nie wymaga specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. Właśnie dlatego to danie zostało kulinarną wizytówką Gdyni - podkreśla Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni, która konkurs zorganizowała.

II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z pomidorów i papryki, a III lokatę Andrzej Ławniczak za zupę bursztynową.

Falujące Śledzie

Składniki: 4 śledzie bałtyckie (dość duże), łyżka masła, pieprz cytrynowy, pół małej cebuli, sól, ogórek kiszony, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, długie wykałaczki do szaszłyków, pieprz.

Śledzie umyć i wyfiletować, aby wyszło 8 filetów. Filety osuszyć. Każdy filet nabijać na wykałaczkę, tak aby utworzyły wyraźny kształt fali. Dokładnie obsypać je pieprzem cytrynowym i solą. Rozgrzać olej i smażyć śledzie "bokiem" - inaczej zniknie efekt fali. Śledzie obsmażać z obu boków. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę i delikatnie poddusić. Następnie dodać starty kiszony ogórek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. W miseczce umieścić 3 łyżki śmietany i energicznie mieszając dodać uduszoną cebulę z ogórkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Sos podawać razem ze śledziami. Można dołożyć cząstki cytryny. SMACZNEGO!

Miejsca

Opinie (131) ponad 20 zablokowanych

  • prostota

    prosty konkurs, proste potrawy, prosci ludzie.....

    • 6 2

  • :)

    a ja chętnie spróbuje. Uwielbiam śledzie

    • 4 4

  • Gdańskie Betony - Milczec!!! (1)

    Ośle łąki jedne, a co wy ugotujecie w tych waszych falowcach smiesznych:)))

    • 1 5

    • gotuje się w garnkach

      Deklu!

      • 2 0

  • nie oceniaj po wyglądzie !!!

    Ciekawe czy tzw jury skosztowało to co ich zachwyciło

    • 2 1

  • II miejsce zajął Roman Zagórski za rybę w smakach orientu na sałacie z młodego szpinaku i grillowanej pomarańczy z salsą z

    pomidorów i papryki powszechnie wiadomo, że w Gdyni są wielkie połacie plantacji pomarańczy, szpinaku i przdede wszystkim papryki. No szkoda ,że kolega nie wygrał......

    • 8 0

  • prosty i dobry pomysł

    jestem za!

    • 3 3

  • hehe

    śmiać mi się z Was chce po co ta piana tu rozmowa o potrawie a nie Arka Lecha (czyt. Gdynia Gdańsk)

    • 2 0

  • Sami fachowcy :D

    Zawistni ludzie! ktoś coś wygrał i teraz trzeba na nim psy wieszać! Przepis jest dobry i sam się obroni. Nie rozumiem zbędnych komentów o PR naszego Pana Prezydenta! Ludzie zastanówcie się troszkę zanim coś napiszecie. Wasze komenty są co najmniej śmieszne. buuuuuu

    • 2 2

  • Gratuluje serdecznie mojej kochanej przyjaciołce!!!! Koniecznie ich skosztuje jak tylko siie spotkamy!!!! Jestem bardzo dumna z Gosi, ona uwielbia gotowac wiec zasluzyla na te nagrode!!!!

    • 1 0

  • Gdańsk odpowie na to własną potrawą: budyniem fallicznym.

    • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane