• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdańsk szykuje się na powrót ogródków gastronomicznych. Będzie obniżka stawek

Ewelina Oleksy
25 kwietnia 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
W tym sezonie stoliki w ogródkach gastronomicznych na pewno nie mędą mogły stać tak blisko siebie. Gdańsk już pracuje nad nowymi zasadami dla branży gastronomicznej, będą m.in. obniżki stawek za prowadzenie ogródków. W tym sezonie stoliki w ogródkach gastronomicznych na pewno nie mędą mogły stać tak blisko siebie. Gdańsk już pracuje nad nowymi zasadami dla branży gastronomicznej, będą m.in. obniżki stawek za prowadzenie ogródków.

Obniżenie opłat za prowadzenie ogródków gastronomicznych na terenie Gdańska - uchwała w tej sprawie trafi na najbliższą, zdalną sesję. Władze miasta, które przygotowują się już do nadchodzącego sezonu turystycznego, chcą w ten sposób wesprzeć branżę gastronomiczną, którą dotknął kryzys spowodowany pandemią koronawirusa.



Czy ogródki piwne powinny być w tym sezonie otwarte?

Rządowy plan wychodzenia z obostrzeń zakłada stopniowe odmrażanie gospodarki. Władze Gdańska ogłosiły w piątek, że w związku z tym chcą wyjść naprzeciw potrzebom branży gastronomicznej, którą kryzys dotknął wyjątkowo boleśnie.

- Przygotowaliśmy wsparcie dla gastronomii, krok po kroku przygotowujemy się do tegorocznego sezonu. Chodzi o to, żebyśmy byli gotowi, gdy dojdzie już do odmrożenia gospodarki. Menadżerka Śródmieścia aktywnie współpracuje w tej sprawie z restauratorami - mówi wiceprezydent Gdańska Piotr Grzelak. - Pracujemy nad standardami, które pozwolą nam w sposób bezpieczny cieszyć się urokami gdańskiej gastronomii. Chcemy zaproponować jak najbardziej efektywne wykorzystanie przestrzeni publicznej, by ułatwić funkcjonowanie restauratorom - dodaje.

Jedzenie na telefon - czynne restauracje w Trójmieście



Po ponownym otwarciu branża gastronomiczna będzie musiała dostosować się do nowej sytuacji - w lokalach będzie mogło przebywać znacznie mniej osób, żeby zachować dystans społeczny.

Czytaj też: "Będzie dobrze". Napisy z przesłaniem w restauracjach

Grzelak poinformował, że na najbliższą sesję Rady Miasta Gdańska trafi uchwała dotycząca obniżek stawek za prowadzenie ogródków gastronomicznych.

- Proponujemy obniżkę opłat na ten rok za ogródki do poziomu 1/3 stawek obecnie obowiązujących, czyli do 60 groszy za metr kwadratowy na terenie Śródmieścia i 30 groszy za metr kwadratowy poza Śródmieściem. Jednocześnie będziemy pracowali nad tym, żeby udostępnić jak najwięcej przestrzeni pod ogródki gastronomiczne, by restauratorzy mogli zapewnić duże odstępy pomiędzy stolikami - zapowiedział Grzelak.

Główne i Stare Miasto - wszystko o śródmieściu Gdańska



Sopot chce udostępnić miejsce dla gastronomii za darmo



Do sezonu turystycznego przygotowuje się też Sopot. We wtorek ogłoszono tam udostępnienie za darmo przestrzeni miejskiej, głównie terenów zielonych i placów, do dyspozycji branży gastronomicznej, rozrywkowej i kulturalnej.

- Jesteśmy cały czas w kontakcie z branżą restauracyjną i hotelarską i wspólnie pracujemy nad modelem bezpiecznego wypoczynku w mieście - powiedziała Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydent Sopotu.
Według zapowiedzi urzędników nie dojdzie jednak do "wprowadzania foodtracków na plaże".

Opinie (333) ponad 50 zablokowanych

  • Restauracje tyle lat zarabiały więc chyba mają jakieś oszczędności (1)

    Marża na poziomie 400%, dla pracowników Ochlapy, a sami się woźą ku pięć albo innym iks siedem w leasingu

    • 54 11

    • zawicha niestety, jakie to smutne

      • 6 4

  • Restauracje w Gdańsku ???

    Tylko koresPOndencyjnie !!!!!

    • 35 6

  • Chyby (1)

    Nie otworzą barów na plażach to będzie tragedia Narodowa jak zwala się wszyscy nad morze kto wpadł na tak głupi pomysł

    • 21 4

    • nie rozumiem nic z tejj wypowiedzi

      • 4 0

  • KGHM-kiedy akcje tego giganta beda tylko w polskich rekach?

    Akcje do wykupu Lotosu zalatwil Morawiecki raz dwa,ustawy przepychaja noca..to moze tak wezwanie do wykupu akcji KGHM-u? Czy moze rzad chce aby akcje nie b yly w polskich rekach?

    • 7 4

  • Otwarcie sezonu = wzrost liczby zachorowan (4)

    Uruchomienie apartamentów i restauracji spowoduje gwałtowny wzrost zachorowań. Krajowi goście to głownie Warszawa. Tam jest 10x zachorowań jak na Pomorzu. Prosimy się o nieszczęście.

    • 44 15

    • tak zachorowań... szczególnie tych bezobjawowych :)))

      • 2 1

    • (1)

      W Austrii powoli otwieraja i jakis im nie wzrosło.
      Epidemia ma to do siebie, ze gasnie. Przynajmniej na jakis czas.
      Na jesieni moze byc powrót.

      Ale nie mozna zamknac na pare lat gospodarki na miłość boska.

      • 7 3

      • wszystko można

        przed wojną też twierdzili że jej nie będzie
        a potem obozy - i w nie też nikt nie wierzył na zachodzie.
        także tego.... można

        • 7 1

    • Warszawska zostaje w domu,nie chcemy ich e Trójmieście

      • 6 4

  • G*****y przemysł turystyczny... (3)

    ... Teraz padnie bez naszej - mieszkańców - kasy. Zniżkami będziemy ratować lokale, gdzie szklanka wody z cytryną kosztuje 10zł a herbata 25. Mówiąc kidawą - jeżeli natura chce, by te "biznesy" przetrwały, to przetrwają. Ale sobwencjonowanie przemysłu, któremu mieszkańcy zawdzięczają płatne miejsca parkingowe, tłumy na ulicach i nocne imprezy to przesada. Komu następnemu opłacani z naszych podatków urzędnicy dadzą naszą kasę? Hotelom? Mieszkaniom na godziny? Młodym profesjonalistkom z Kaliningradu?

    • 41 10

    • jak chodzisz do Hiltona albo Radissona to herbata tyle kosztuje (1)

      mnie nie stać więc tam nie chodzę.

      • 6 5

      • Widać że czytac ze zrozumieniem nie umiesz

        Nie chodzisz, nie korzystasz, ale płacisz z Twoich podatków na tarcze dla tych ludzi....
        On zapłaci za prywatne auto za 500tys z wypożyczalni z Twoich podatków. Kumasz teraz?

        • 11 4

    • Tez się dziwie. Łatwo obniżyć opłaty dla wybranych gorzej obniżyć koszty urzędu.

      • 3 2

  • (1)

    obawy o utrzymanie dystansu sa chyba niepotrzebne , w tym kryzysie niech sie ciesza ze w ogole ktos przyjdzie .zwlaszcza przy utzymaniu tych cen ,pzdr dla reszty gdanszczan placacych normalne czynsze i podatki

    • 21 3

    • Utrzymaniu.

      • 1 0

  • Lokator (1)

    A co z mieszkaniami komunalnymi

    • 13 7

    • Dostałeś prawie za darmo, bez kredytu, to siedź na d.. i nie marudź.

      • 14 1

  • Miejsce

    Tylko żeby te ogródki nie były z dodatkową atrakcją przy ulicach wdychanie spalin i oparów za darmo lub w strasznie gwarnych miejscach gdzie każdy zagląda ci do talerza żadna rewelacja.

    • 16 2

  • do tych co tak torpedują pomoc restauracjom (18)

    proszę każdego z was o wypisanie czym się zajmujecie, ile wysiłku włozyliście w cokolwiek edukację, ciężką pracę, inną formę rozwoju (nie mówię o bezmyślności jak wydawanie pieniędzy na skok ze spadochronu albo bungee bo to niektórzy nazywają też rozwojem :)) aby mieć lepszą przyszłość, nie patrzeć na innych którzy coś osiągnęli własną pracą?

    kiedy już sobie na to odpowiecie będziecie mogli mówić - może tym razem o swoich "iks piątkach", "mercedesach" albo i restauracjach i hotelach ....

    • 18 44

    • (2)

      Dojenie Norwegów i Niemców nazywasz rozwojem? To faktycznie gratuluję elokwencji.

      • 19 7

      • A dlaczego zakładasz że kazda restauracja zajmuje sie dojeniem turystów? Z resztą skoro takie miejsa istnieją to znaczy że są potrzebne. Niech sobie siedzą tam. Ja dzięki temu mogę w spokoju zjeść w innej knajpie nie narażając się na ich towarzystwo.

        • 4 4

      • żenująca odpowiedź, a raczej brak odpowiedzi

        rozwojem nazywam "dorobenie się" na własny lokal albo chocby na wysoki czynsz, ktory od takiego lokalu trzeba zaplacic (czy każdy potrafi to zrobic?), rozwojem nazywam odwagę otworzenia własnego interesu a nie życie w strefie komfortu za 4 / 5 k na etacie, rozwojem nazywam bycie na tyle kreatywnym aby taki lokal poprowadzić. najpierw otworzyć, wymyślić jak ma funkcjonowac, wystój, klienta docelowego....

        To moja ostatnia wypowiedz na tym forum bo i tak panuje tutaj zawisc i trollowanie :) natomiast mało zrozumienia :)

        • 0 2

    • Skacze zw spadochronem (2)

      Rozwijam się, biorę udział w zawodach, mistrzostwach świata, mam 3 rekordy Polski. Zarabiam na tym.

      • 6 6

      • nie jestem knajpiarzem :) cieszę się,że na tym zarabiasz sportowcze :)

        pozdrów rodziców :)

        • 2 2

      • drogie hobby

        • 0 0

    • Dobra. A ty napisz... (7)

      Ile podatku zapłacili w Gdańsku knajpiarze, ilu zatrudniają mieszkańców tego miasta, ile wynosi średnia pensja takiej osoby.

      • 4 4

      • (5)

        Kucharz średnio 6000 na rękę
        Kelner 3000 na rękę i około 4000 napiwków

        • 4 8

        • Tak, chyba rubli.

          • 4 2

        • (1)

          kucharz średnio? Proszę Cię, w przeciętnym barze szef kuchni jak ma 5k to jest dobrze i to brutto. Kelnerzy mają 3 ale brutto plus napiwki.

          • 4 0

          • Real w mieście

            Najczęściej tylko napiwki.

            • 2 0

        • Ile z tych napiwków...

          ... Zapłacono podatków?
          Może niech z tych napiwków da na utrzymanie swojego miejsca pracy?

          • 1 1

        • co ty chrzanisz ? Kelner 3 tysie na rękę, chyba bez umowy...albo na 1/4 etatu, reszta napiwki

          • 0 1

      • adekwatnie do posiadanych kopetencji

        inaczej dostanie młody kelner, inaczej albo podobie osoba na zmywaku a inaczej mistrz kuchni (o ile się zna na swojej pracy i jest mistrzem)

        o co chodzi?

        • 0 0

    • chyba tylko trolowaniem

      raczej nic w życiu nie osiągneli

      • 3 2

    • (2)

      Proszę bardzo, ukończyłem studia na ścisłym kierunku, 5 lat ciężkich studiów, nie jakiejś socjologii. Od 8 lat w zawodzie, pensja przekroczyła średnią krajową ale nie nazbierałem na wkład własny jeszcze i nie mogę wziąć kredytu. Samochód 15 letni, wakacje raz w roku za granicą (bo taniej niż w Polsce). Nie mam nic na kredyt, nic nie ukradłem, nic nie przepiłem, nic w spadku nie dostałem. Ot zwykłe, życie.

      • 5 0

      • Mam nadzieję... (1)

        .... Że w końcu przwdziwe zawody i umiejętności zostaną docenione, bo produkcja zacznie wracać do Europy.

        • 3 0

        • Mam nadzieję, że resztki tego co są nie padną, ja się o pracę nie martwię, bo jestem specjalistą i fach mam "w ręku" ale wolałbym nie zarabiać 2x minimalnej tylko coś więcej, pożyć jak człowiek. Mógłbym oczywiście bez obaw tak żyć ale za granicą a nie chcę tego robić.

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane