• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdynia szuka lokalnego przysmaku

neo
13 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem
Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem. Falujące śledzie podbiły serca i podniebienia jury także oryginalnym wyglądem.

Były już "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków oraz smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. Właśnie ruszył kolejny konkurs na "Gdyński Przysmak".



Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje. Wśród nagrodzonych przepisów były też jednak znacznie słodsze propozycje.
"Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni" - to motyw przewodni, którym mają kierować się wszyscy uczestnicy konkursu, skierowanego przede wszystkim do amatorów, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

- Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs. - Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich, natomiast biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - dodaje.

Poprzednie edycje konkursu przyniosły sporo ciekawostek i pokazały, że mieszkańcy Trójmiasta chętnie szukają w kuchni nowych smaków i rozwiązań wizualnych. Bo "Gdyński przysmak" ma nie tylko zachwycać smakiem, ale też wyglądem. Jak choćby poprzedni zwycięzcy - "Falujące śledzie" czy "Bursztynowy szlak".

Potrawę należy więc sfotografować, a zdjęcie wraz z przepisem przesłać na adres e-mail: projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby Agencji Rozwoju Gdyni - Pomorski Park Naukowo-Technologiczny (al. Zwycięstwa 96/98 zobacz na mapie Gdyni, 81-451 Gdynia) do 22 września. Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26-28 września.
neo

Miejsca

Opinie (126) 7 zablokowanych

  • Nieświeży szczur w zalewie śledziowej. (12)

    Taką mam koncepcję.

    • 145 59

    • Moja koncepcja taka oto jest... (1)

      ...nieświeży śledź w zalewie szczurowej.

      • 32 11

      • Proponuję

        Dwa śledzie (każdy zwrócony łbem w przeciwną stronę) przebić patykiem i podawać surowe. Przysmak ten będzie nawiązywał do herbu miasta, a w dodatku będzie bardzo rozchwytywany - bo jak wiemy sushi jest bardzo modne.

        • 21 5

    • Rybie łby na patyku

      • 36 3

    • Szczur - mlody demokrata jest pierwszy (1)

      jako przodownik jedynie slusznej partii PO

      • 9 8

      • Jarosław

        Polskę zbaw! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław ! Jarosław !

        • 6 7

    • Nieswiezy donek plusk podawany jako 'szczur z tonacego okretu'

      Taka mam koncepcje.

      • 20 26

    • i to jest bardzo słuszna koncepcja i jej się trzymajmy !

      • 13 7

    • Od koncepcji to jestem tutaj ja!!!! (1)

      • 17 0

      • A ja jestem od antykoncepcji!

        • 18 1

    • Ciasto

      Proponuje ciasto- tort: KOSAKOWO - w formie lotniska :)

      • 20 2

    • (1)

      komentarz typowego buraka

      • 3 7

      • nie wciskaj innym swojego pochodzenia

        • 1 0

  • Gdynia? Tylko śledź w cykorii!! (9)

    • 77 22

    • (2)

      A w Gdańsku? Flądra w budyniu?

      • 34 13

      • to może trójmiejski przysmak

        budyń ze szczura?

        • 24 5

      • Panie

        Nie obrażaj pan, dobre?

        • 8 0

    • (2)

      Śledź w cykorii uciekający z górki

      • 24 13

      • przepraszam bardzo nie uciekający tylko kicający z górki :)

        • 10 9

      • Albo śledź włamywacz

        Z wytrychem i bukietem skradzionych flag

        • 9 3

    • dowcip (2)

      Co robią kibice arki na swoim stadionie?
      - Nie wiem
      Pływają

      hhaahahahah

      • 4 8

      • (1)

        Gdzie kibice arki mają swój stadion?
        - Nie wiem
        W schronisku dla bezdomnych

        • 6 5

        • Jaki sport kibice arki lubią najbardziej?
          - Nie wiem
          Tenis !!!

          hahahahah

          • 6 4

  • (4)

    Ja proponuję tradycyjne kanapki z serem, te które ze smakiem wciągam codziennie w 'fabryce'..

    • 36 10

    • A na zoltym serze niebiski napis ekstraklasa (1)

      • 8 1

      • doprawdy, nie rozumiem..

        • 0 0

    • (1)

      jak cie nie stac na bialy kozi ser to lepiej posmaruj sobie chleb nozem

      • 2 4

      • zgryzota tak cisnie, ze ten noz moze okazac sie az nadto niebezpieczny..

        • 0 0

  • Lokalny przysmak rozrywkowej młodzieży... (3)

    ...to zalany "sosami" kebab lub kebap trzymany jedna ręka podczas gdy ręka druga lawiruje miedzy plastikowym widelcem,a niedopitym browarem.

    • 83 4

    • Ktoś kto wymyślił "kebap" jest niezłym prostakiem... (2)

      ...jak to ma niby wyglądać w liczbie mnogiej? Dwa kebapy proszę ?

      • 1 2

      • liczba mnoga

        Dwa kebabs

        • 3 0

      • Też się zastanawiam nad tym kebapem

        Turcy w Stambule wszędzie mieli kebab. Może się nie znają?

        • 1 0

  • Znowu??? (1)

    Kocham swoje miasto ale chyba co roku jest taki artykuł.

    • 26 9

    • jest taki artykul bo sam je sponsoruje.zarabiam miliony monet to moge sobie pozwolic na zasponsorowanie jakiegos pismaka.moja pozycja nadal jest niezagrozona,jak podjezdzam na stacje benzynowa to od razu mi tankuja do pelna,a nie pytaja czy zalac

      • 1 3

  • Dewolaj z dzikiej flądry (2)

    Śledź w konfiturach letko grilowany.
    Jak już.

    • 31 7

    • "Letko" - No Zenek, uśmiałem się po pachy. Humor już na cały dzień mam. (1)

      Musisz być jeszcze młodym, niewykształconym człowiekiem, żeby takie numery pisać.

      • 2 12

      • A z fonetycznego "dewolaja" się nie śmiałeś?

        Czytaj czasami i między wierszami.
        Ludzie młodzi i nie wykształceni z reguły czytają jedynie to co widzą.

        • 19 0

  • W Gdańsku to jest oczywiste: tylko budyń. (4)

    Budyń and budynie.

    • 64 16

    • Gdansk ma latwo: (3)

      lokalny przysmak: budyn
      atrakcja miejscowa: walki w budyniu

      z budyniu powstales i w budyn sie obrocisz

      • 22 2

      • lepszy jeden tłusty brzydki "Budyń " niż z filcowany "szczur " i zalatujące lekkim smrodkiem śledzie :)

        • 22 18

      • (1)

        Gdańsk ma jednego budynia, a Gdynia mase śledzi. I co bardziej zajeżdża? Wiec co gorsze?sledz

        • 10 12

        • Konwersacja na pełnym poziomie widzę. Jestem z Gdańska i nie lubie Budynia. Wrecz go nienawidzę. Szczurek prosperuje dobrze Gdynią i żałuję ze nie mamy takiego prezydenta. Pozdrawiam i przestańcie sobie dokuczac, mieszkamy blisko siebie :)

          • 0 1

  • Może jakieś plażowe danie meksykańskie ? (4)

    • 62 8

    • o (1)

      bitki z meksykańców, tłuczone meksykańce

      • 23 2

      • bitki meksykańskie po chorzowsku

        • 17 2

    • Rata con carne

      • 9 2

    • Nastoletni przekładaniec plażowy

      Tzw Oreo. Dwoch opalonych i jedna blada posrodku, calosc oblana słonym potem i nasieniem.

      • 12 3

  • Kebab lub pizza (1)

    po kaszubsku.

    • 30 7

    • Bar "Kaszubski" Pizza, Kebab, Gyros

      Taki potwór straszy na końcu świętojańskiej od ponad 10 lat.....

      • 5 0

  • (4)

    myślę że lokalnym przysmakiem mogą okazać się "śledzie" w Oliwie :)

    • 53 2

    • szczególne w G dyni (1)

      • 9 2

      • no oczywiście )

        • 3 3

    • Oliwa już ma swój przysmak :

      oliwki na baraninie w przyprawach.

      • 3 3

    • A tym śledziom rozdziawić dzióbki

      i nazwać: wrzeszczące śledzie z Przymorza w Oliwie

      • 7 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane