• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Grand Prix Jarmarku św. Dominika przyznane

Patryk Szczerba
8 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Ostatni dzień Jarmarku św. Dominika
Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do firmy Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska za domki dla dzikich owadów zapylających. Sprzedawane domki zapewniające schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy. Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do firmy Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska za domki dla dzikich owadów zapylających. Sprzedawane domki zapewniające schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy.

Jedną z atrakcji Jarmarku św. Dominika jest konkurs dla wystawców organizowany przez Międzynarodowe Targi Gdańskie. W tym roku nagrody przyznano w kategoriach "Dobry pomysł i "Dobry smak". Dzięki temu, że werdykt ogłoszono na tydzień przed końcem imprezy, mieszkańcy i turyści mogą odwiedzić zwycięskie stoiska, a wystawcy mają okazję pochwalić się wyróżnieniem.



Czy robisz zakupy na Jarmarku św. Dominika?

Tegoroczna edycja Jarmarku św. Dominika z powodu epidemii koronawirusa różni się od poprzednich. Zmniejszono liczbę wystawców, sprzedaż odbywa się w reżimie sanitarnym, a w strefach gastronomicznych posiłki są wydawane głównie na wynos. Jest bezpiecznie, a obostrzeń związanych z koronawirusem pilnują strażnicy miejscy.

Zresztą w upalne dni jak ostatnie większość turystów wybiera na odpoczynek plażę, więc nie ma obaw o tłumy i spokojnie można odwiedzić imprezę, będąc spokojnym o zachowanie dystansu i swoje zdrowie.

Zmiany związane z epidemią nie oznaczają, że impreza jest mniej interesująca. Oferta handlowa jakościowo z roku na rok polepsza się. Lepszy jest też sposób ekspozycji, przybyło drewnianych altanek. Coraz mniej jest tandetnych kramów, a coraz więcej wartościowego towaru.

Tradycyjnie już odbywa się konkurs dla wystawców, w którym wyłaniane są najbardziej atrakcyjne ekspozycje lub produkty.

Laureaci nagrody głównej Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" i "Dobry Smak" otrzymują okolicznościową statuetkę, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5 tys zł. brutto do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika.

Ostatecznie jury złożone z przedstawicieli lokalnych mediów, pracowników Urzędu Miejskiego, Urzędu Marszałkowskiego oraz członków rad dzielnic zdecydowało się przyznać w kategorii "Dobry Pomysł" Grand Prix i wyróżnienie, natomiast w kategorii "Dobry Smak": Grand Prix i dwa wyróżnienia.

Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do firmy Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska za domki dla dzikich owadów zapylających. Zwycięskie stoisko jest oznaczone numerem 37 i znajduje się na ul. Długie Pobrzeże.

  • Wyróżnienie w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do stoiska nr 13 zlokalizowanego na ul. św. Ducha pod nazwą Tajemnice drewna z Konarzyn za wycinane ręcznie ozdoby z drewna.
  • Wyróżnienie w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do stoiska nr 13 zlokalizowanego na ul. św. Ducha pod nazwą Tajemnice drewna z Konarzyn za wycinane ręcznie ozdoby z drewna.
  • Wyróżnienie w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do stoiska nr 13 zlokalizowanego na ul. św. Ducha pod nazwą Tajemnice drewna z Konarzyn za wycinane ręcznie ozdoby z drewna.
  • Wyróżnienie w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do stoiska nr 13 zlokalizowanego na ul. św. Ducha pod nazwą Tajemnice drewna z Konarzyn za wycinane ręcznie ozdoby z drewna.
Sprzedawane domki zapewniające schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy. Są wykonane ze sklejki z odzysku z użyciem naturalnych materiałów jak kora drewna, liście, szyszki itp. I nie są drogie. Mały domek można dostać za 40 zł, a większe za cenę od 70 do 140 zł.

Wyróżnienie w tej kategorii trafiło do stoiska nr 13 zlokalizowanego na ul. św. Ducha pod nazwą Tajemnice drewna z Konarzyn za wycinane ręcznie ozdoby z drewna.

Jurorów zauroczyły wycinane w drewnie zwierzęta: koty, psy, wiewiórki, króliki, a także imiona i napisy. Praca trwa na stoisku, bez użycia lasera, dzięki temu każda z figurek ma indywidualny charakter. Stoisko prowadzi mężczyzna zbierający pieniądze na protezę nogi, wciągając do wspólnej zabawy zwłaszcza najmłodszych.

  • Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do firmy Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska za domki dla dzikich owadów zapylających.
  • Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do firmy Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska za domki dla dzikich owadów zapylających.
  • Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do firmy Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska za domki dla dzikich owadów zapylających. Sprzedawane domki zapewniające schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy.
  • Grand Prix w kategorii "Dobry Pomysł" trafiło do firmy Redpointgdansk Monika Rajchert z Gdańska za domki dla dzikich owadów zapylających.

Co zjemy na Jarmarku św. Dominika?



W kategorii "Dobry Smak" najlepszy okazało się stoisko nr 1 KAFËBË z Gdańska, które mieści się na Przystanku Ołowianka, stoisko nr 1. Nagroda Grand Prix powędrowała za propagowanie tradycyjnej kuchni kaszubskiej w nowoczesnym wydaniu z wykorzystaniem tradycyjnych produktów i przepisów, ale w zaskakującej odsłonie, pokazującą przy okazji szeroką oferta lokalnych produktów sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

  • W kategorii "Dobry Smak" najlepszy okazało się stoisko nr 1 KAFËBË z Gdańska, które mieści się na Przystanku Ołowianka, stoisko nr 1.
  • W kategorii "Dobry Smak" najlepszy okazało się stoisko nr 1 KAFËBË z Gdańska, które mieści się na Przystanku Ołowianka, stoisko nr 1.
  • W kategorii "Dobry Smak" najlepszy okazało się stoisko nr 1 KAFËBË z Gdańska, które mieści się na Przystanku Ołowianka, stoisko nr 1.
  • W kategorii "Dobry Smak" najlepszy okazało się stoisko nr 1 KAFËBË z Gdańska, które mieści się na Przystanku Ołowianka, stoisko nr 1.
Pierwsze wyróżnienie powędrowało do stoiska nr 2 pod nazwą BEKON z Więckowych za wołową wędzonkę długodojrzewającą kociewską.

Jest wytwarzana przez gospodarstwo rodzinne prowadzone od kilkudziesięciu lat w tym samym miejscu - we własnym gospodarstwie, według tradycyjnych zaleceń. Co ważne, wędzonka jest wytwarzana z certyfikowanego mięsa ekologicznego.

Drugie wyróżnienie trafiło do firmy OL-MAT z Kruszwicy. Ich stoisko z numerem 8 znajduje się przy ul. Grobli IV. W ofercie ta rodzinna firma, złożona z kucharzy z wykształcenia i powołania zajmująca się przetwórstwem na skalę regionalną, ma w ofercie ryby smażone w zalewie octowej i octowo-pomidorowej. Do kupienia są różne gatunki ryb np. leszcz, węgorz, sielawa, łosoś.

  • Drugie wyróżnienie trafiło do firmy OL-MAT z Kruszwicy. Ich stoisko z numerem 8 znajduje się przy ul. Grobli IV.
  • Drugie wyróżnienie trafiło do firmy OL-MAT z Kruszwicy. Ich stoisko z numerem 8 znajduje się przy ul. Grobli IV.
  • Drugie wyróżnienie trafiło do firmy OL-MAT z Kruszwicy. Ich stoisko z numerem 8 znajduje się przy ul. Grobli IV.
  • Drugie wyróżnienie trafiło do firmy OL-MAT z Kruszwicy. Ich stoisko z numerem 8 znajduje się przy ul. Grobli IV.
Jarmark św. Dominika jest otwarty do 16 sierpnia. Do tego czasu można zobaczyć nagrodzone stoiska.

Zobacz jak wyglądało rozpoczęcie tegorocznego Jarmarku św. Dominika.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (123) ponad 10 zablokowanych

  • rejchert? to nie ten ss-man z wrzeszcza, co bił sie ze śmieciarką?

    • 7 0

  • Ekologia dla naiwnych.

    Domki dla owadów, świetna sprawa, niestety jest jedno pytanie: gdzie tu ekologia? Z jednej strony ratowanie pożytecznych owadów jest priorytetem, ale z drugiej strony użycie lasera, który potrzebuje ogromnej ilości energii do wypalenia wzorków na domku, nie jest ekologią. Sklejka z odzysku? Owszem, lepiej jest coś zrobić z recyklingu niż kupować nowe, nie mniej jednak sklejka ma w sobie duże ilości klejów i bynajmniej nie roślinnych.
    Gałązki, patyczki, kora itp. jeżeli były źle przechowywane, to może w nich się rozwinąć pleśń lub grzyby, które staną się śmiertelną pułapką dla niewinnych stworzeń.
    Pamiętajcie iż robiąc coś, tworząc, trzeba to robić z głową i dobrze, bo w innym przypadku same chęci nie wystarczą.
    Pomysł ewidentnie do akceptacji, wykonanie budzi wątpliwości.

    • 8 2

  • COVID

    Jest w odwrocie

    • 2 4

  • A ja dodam swoje "wyróżnienia" opatrzone czerwoną kartką z zaleceniem omijać (2)

    Nr 1: frytki belgijskie - stoisko przy Szerokiej. Grube, niedosmażone gnioty, Należy usunąć z szyldu słowo "belgijskie" , bo nie mają nic wspólnego z jakością .
    Nr 2. owoce w czekoladzie - stoisko na Ołowiance. Kawałeczki owoców w ohydnej czekoladopodobnej otoczce. Ceny zawrotne: trzy skrawki ananasa , nabite na patyk za 11 zł.
    Nr 3. oscypki - na licznych stoiskach. Podróbki z mleka krowiego , kupione w marketach i sprzedawane w wielokrotnie wyższej cenie. Z wierzchu spocone na słońcu, w środku gumo-trociny.

    • 16 0

    • Tam spożycie czegokolwieg grozi obstrukcją bolesną i to w najlepszym przypadku. (1)

      Jak zgłodniałem to poszedłem do żabki po hot dogi.

      • 5 1

      • A ja z kuzynką zjadłam pieczone ziemniaki, pieczone pieczarki (na Szerokiej),

        ona - + kiełbasę, b.duże porcje i czułyśmy się całkowicie dobrze.

        • 0 0

  • Brak stylu

    Sopockie molo zostało zniszczone bezpowrotnie.
    Trzeba naprawdę nie mieć stylu aby do tego doprowadzić.

    • 5 2

  • Wszędzie tylko budy

    Czy nie można tego skrócić do jednego tygodnia?

    • 9 3

  • ryba w occie

    Ale że ryba w occie jako rarytas? Delikates taki specjalny?

    • 3 1

  • A mnie urzekło stoisko w namiocie nr 223 na św. Ducha i torby, które tworzy ta pani

    - nie jestem tą osobą, nie mam interesu, by to pisać.
    Za to mam jedną z toreb :)

    • 1 0

  • Ankieta beznadziejna

    Czemu w ankiecie nie ma pozycji e) unikam jarmarku jak ognia i przez 3 tyg nie odwiedzam Gdańskiej Starówki. ???

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane