• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Hala w Gdyni się promuje, ale nie będzie dłużej otwarta

Patryk Szczerba
10 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat 50 nowych miejsc parkingowych przy hali
W weekend rusza promocja gdyńskich hal targowych, jednak w samym obiekcie, jeśli chodzi o działalność kupców, niewiele się zmieni.  W weekend rusza promocja gdyńskich hal targowych, jednak w samym obiekcie, jeśli chodzi o działalność kupców, niewiele się zmieni.

Nowa strona internetowa oraz cotygodniowe wydarzenia kulturalno-rozrywkowe - to główne pomysły na zwiększenie atrakcyjności miejskich hal targowych zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Promocja rusza w sobotę, jednak w działalności obiektu niewiele się zmieni. Nie ma chociażby szans na wydłużenie godzin otwarcia.



W ostatnich latach udało się uporządkować nieco otoczenie obiektu, ale zniknął zegar i szyld, który jeszcze w 2007 roku był widoczny. W ostatnich latach udało się uporządkować nieco otoczenie obiektu, ale zniknął zegar i szyld, który jeszcze w 2007 roku był widoczny.

Co jest największym problemem Hal Targowych w Gdyni?

Promocja kompleksu przejętego przez miasto w styczniu 2013 roku ma pomóc kupcom w przyciągnięciu klientów. Tych jest coraz mniej, bowiem w starciu z galeriami handlowymi sprzedający mają coraz mniej atutów w ręku. Na razie znajdowały się pieniądze na remonty. W ostatnim czasie prace prowadzone były m.in. na dachu łukowym.

W weekend ruszy zapowiadana promocja obiektu, za którą miasto zapłaci 650 tys. zł. Przetarg wygrała Agencja Rozwoju Gdyni. Firma zajmie się stworzeniem nowego wizerunku hal.

Nowe logo, strona internetowa oraz promocja na Facebooku to narzędzia elektroniczne. Na stronie będzie można m.in. zobaczyć twarze kupców, znaleźć przepisy kulinarne i dietetyczne oraz wybrać tzw. hity hal, czyli produkty, po które warto przyjeżdżać do centrum Gdyni. Ważną część strony ma zająć opowieść graficzna o architekturze budynku oraz interakcja z kupującymi.

Temu będzie służył m.in. konkurs pod roboczym tytułem "Zakupy z ludzką twarzą", w którym poprzez fotografię, esej, felieton lub pracę graficzną będzie można pokazać zalety zakupów.

Oprócz tego, co tydzień planowane są wydarzenia na miejscu. Będą one cyklicznie odbywały się w halach, prawdopodobnie w sobotę.

- Nie chcemy promować bezpośrednio zakupów, ani ścigać się z sieciami na hasła i bilbordy. Oczywiście będą reklamy, zapowiedzi, ale nie chcemy przekonywać bezpośrednio do zakupów. Bardziej kierujemy się w stronę zainteresowania samym obiektem, jego historią i promocją imprez, które planujemy zorganizować w obiekcie i liczymy, że wytworzymy dobry klimat wokół hal - opowiada Jacek Debis z Agencji Rozwoju Gdyni.

Na razie 10 proc. boksów i ław wciąż pozostaje wolnych, choć przedstawiciele Administracji Budynków Komunalnych 4, zarządzających bezpośrednio budynkiem podkreślają, że w ostatnim czasie coś w kwestii dzierżaw miejsc drgnęło.

- Mamy ok. 40 powierzchni wolnych, ale po zimie widać wzrost zainteresowania. Na pewno przyczyniły się do tego plany miasta wobec budynków. Skupiamy się jednak przede wszystkim na remontach. Najbliższy realizacji jest remont elewacji. Jesteśmy po uzgodnieniach z konserwatorem zabytków. Zostanie on przeprowadzony z naszej puli pieniężnej oraz wygospodarowanej z wydziału budynków gminy - deklaruje Ewa Zapaśnik, kierownik ABK 4.

Podczas remontu elewacji wrócić ma na nią m.in. historyczny szyld oraz zegar. Dodatkowo planowany jest remont rampy od strony ul. Jana z Kolna oraz wymiana naświetli i okien na hali płaskiej.

Kupcy, póki co, z rezerwą przyglądają się planom miasta i nie chcą zgodzić się chociażby na wydłużenie czasu pracy. To oznacza, że hala pozostanie otwarta w dni powszednie od 8 do 18, a w soboty od 8 do 15. W niedzielę zakupów nadal nie będzie można więc robić.

- Spotykamy się i próbujemy rozmawiać, ale takie dyskusje zawsze są trudne. Widzimy chęć współpracy u części, ale wielu jest nadal nieprzekonanych. Dajemy sobie najbliższe miesiące na eksperymenty i sprawdzenie, na ile cała koncepcja przyniesie pożądane efekty - wyjaśnia Debis.

Sporo wyjaśni pierwsza impreza, która odbędzie się w najbliższą sobotę. Swoje umiejętności kulinarne na żywo pokaże Ewa Malika Szyc Juchnowicz znana m.in. z programu "Gotuj o wszystko" emitowanego w TVN oraz finalistka pierwszej edycji programu TOP Chef z Polsatu. Początek spaceru kulinarnego zaplanowano na 10:30, a sam pokaz odbędzie się o godz. 11 na Placu Targowym.

- Planujemy takie imprezy średnio co tydzień. Nie będą dotyczyły tylko kulinariów, ale także architektury i historii obiektu. Ukoronowaniem ma być dzień hal targowych, ale po raz pierwszy jego zorganizowanie planujemy na czerwiec przyszłego roku - tłumaczy Debis.

Miejsca

Opinie (198)

  • To troche chore !!!!! ..650 000 zeby promowac sie na Facebooku ? to znaczy ze to wydmuszka szmalu (3)

    To pokazuje ze takie firmy biora duze pieniadze ale o Promocji nie maja nawet pojecia. Zalozenie strony WWW i Facebook :) smiechu warte ! Iscie porazajaca strategia promocyjna warta co najwyzej 6 000 ale nie 650 000 . Kto pozwala na takie marnowanie pieniedzy Miasta ?. Dziecko sie tak promuje za praktycznie darmo ale nie profesjonalna firma i wlasnie raczej chyba ta firma jest nie '' Profesjonalna ''. Dzis reklama w sieci takich regionalnych specjalnosci sie nie sprawdza w natloku stron i reklam i to powinna taka firma wiedziec bo sa miliardy stron WWW i nikt juz tym sie nie intersuje. Reginalne sprawy promuje sie w danym regionie lecz calkowicie odmiennie sie dociera do firm regionalnych i ludzi . Reklama regionalna powinna byc na Bilbordach i ulicach bo ludzie wracaja po pracy zmeczeni do domu i malo kto wie ze strona WWW jakiegos bzdeta jest na Fejsie . Ludzie ! taki szmal za zalozenie stronki i reklame na Fejsie ? to jakas paranoja chyba !!!!!!!!!!.......Za 1/3 tej ceny mozna zrobi super reklame w regionie i bedzie szum i gwar ale nie na fejsie :)...przeciez fejs ogolnie dzis juz nigdzie nie dociera . Co to za firma promocyjna skoro nie potrafi promowac a moze jacys '' mlodziency '' ktorzy tylko fejs widza :) tragifarsa. Czesto przechodze przy Hali i gdyby w Gdyni wisialy wielkie bilbordy a na Hali super plakat i by megafon krzyczal ze Smalec z regionu i ogoreczki sa promowane a panie w stroju kaszubskim by dawaly chleb na ulicy to by wielu wiedzialo ze jest promocja a tak co ? na fejsie szukac smalcu ?:)

    • 47 3

    • (1)

      To nie jest cena założenia i prowadzenia strony, ale głównie wyskakujących reklam fanpageu.

      • 1 0

      • Facebook - Gdynia realna też wykupiła reklamę na Fejsie. A uważają się za zwykłych mieszkańców. Teraz wiadomo ile to kosztuje....

        • 0 1

    • no i o to właśnie chodzi

      od razu widać, że to kolejny wał na kasę. Ktoś z "koleżków" musi zarobić. Było już parę takich wałków, infobox inwestycja czasowa za miliony - pomysł fajny, ale nie za taką kasę i to w miejscu, które za parę lat ma być czymś zupełnie innym, kolejne - lotnisko Babie Doły, ścieżki rowerowe w miejscach absurdalnych i po najmniejszej lini oporu - ale zrobione? zrobione - można odfajkować i kasę zgarnąć. ktoś tu kręci niezłe lody.

      • 2 2

  • (3)

    Pamiętam halę w latch 70-85 ,komisy z towarem z zachodu,butiki i inne.Wtedy na hali to nogi nie można było wcisnąć taki był tłok .Kupiec co miał wtedy butik na hali to był panem i wladcą .A dzisiaj lepiej nie mówić nędza i rozpacz i pustka, a butików to nikt tam nie chce kupować nawet za grosze bo zero klientów

    • 20 2

    • (2)

      niestety, nie lubię robić zakupów na hali, towary nędzne, łącznie z ciuchami ! i wszędzie bałagan, brud, ogólnie syf, a o "smrodzie" i brudzie na hali rybnej... szkoda słów!!!

      • 0 2

      • (1)

        Lepsze są stare ryby z hipermarketu lub mrożone "filety" z ryb hodowanych w azjatyckich ściekach. Dziękuję, wolę śledzia, dorsza czy łososia z hali rybnej.

        • 0 0

        • a najlepiej flądrę z bałtyckiego dna z chemią bojową i resztkami po II WŚ.

          pyszne pyszniutkie.

          • 0 0

  • Promocja przez co... (4)

    Hala w Gdyni i jej otoczenie potrzebuje diametralnej zmiany. Brak miejsc parkingowych, które w skromnej ilości zajmują kupcy odstrasza kupujących, polecam uwadze sanepidu grzyb na suficie nad stoiskami mięsnymi. W normalnym kraju już dawno ta część hali byłaby zamknięta. Jedynie hala łukowa po remoncie jakoś wygląda. Reszta to jedna wielka prowizorka.

    • 22 0

    • po co parking ? nog nie masz zeby dojsc do hali ? (2)

      az tak leniwy jestes zeby dojsc do hali z parkingu ?

      • 1 12

      • taaa, a furę zakupów, (1)

        które podobno masz tam zrobić - czego chcą kupcy załadujesz na garb i pogalopujesz przez dwie ulice do samochodu lub do domu w innej dzielnicy. A jak niepełnosprawni lub z trójką dzieci albo starsi mają dźwigać zakupy? W cywilizowanym kraju najpierw jakikolwiek projekt - czy to kompleks mieszkaniowy czy usługowy - to budują drogi dojazdowe i parkingi, sieją trawę zanim położą chodniki żeby przekonać się którędy najchętniej ludzie będą chodzić i gdzie wydeptane będą ścieżki - wtedy dopiero w tych miejscach układany jest chodnik a dopiero potem tworzy się sam kompleks i dalszy biznesik się kręci.

        • 4 0

        • tak tak odrazu wymysl ze jestes garbaty i kulawy z 5 dzieci :)

          i jak kupisz dwie ryby i fasole to nie dojdziesz leniu na parking :) leniwy jestes i tyle . Samochod jest w miescie dla bidy dzis a bogaty chodzi zeby byc zdrowym lub na rowerze jezdzi .

          • 2 4

    • Najlepie wjechać autem do środka

      • 3 5

  • Zblazowany celebryta mieszając coś na patelni

    i tak nie spowoduje aby tam częściej zaglądał niż raz na dwa miesiące albo rzadziej.

    • 20 1

  • (1)

    Ja mam rade, zburzyc te nowe brzydkie hale, teren sprzedac, a za ta kase wyremontowac porzadnie zabytkowa hale lukowa i tam przeniesc tylko spozywke jak w barcelonie przy rambli

    • 19 3

    • Jestem za!

      • 0 0

  • Hala czynna do 18? (2)

    Jaka 18? O 16 już zwijają manel ! Poza tym ceny zwariowane, za to samo w Chyloni płaci się dużo mniej, no i hala w Chyloni kwitnie !

    • 31 1

    • Chylonia kwitnie? Jakos tego nie widzę, a mieszkam nieopodal

      • 0 2

    • Załozymy się ze do 18?

      • 0 0

  • Wszystko ma swój czas. Hala już swój miała.

    Teraz trzeba nowego pomysłu na ten obiekt.
    Samo przerzucanie przez szumnie tu nazwanych handlowcami-biznesmenami pietruszki i chińskich majtek nie wystarczy aby ożywić to miejsce.

    • 18 1

  • i wciąż te same panie z petami w zębach... (2)

    nawet na Rybnej ostatnio widziałem...

    Gdzie sanepid, chyba ma za daleko....Gdzie przepisy BHP...

    Ba, gdzie kultura kupca?

    • 20 1

    • (1)

      Kultury kupca ciężko szukać na hali. Chociaż ostatnio byłam w zielarskim i Pani jest bardzo miła i doradza. Widać, że jest tam "nowa".

      • 2 0

      • klijent tez mily

        Kupcy na hali wGdyni sa bardzo ,bardzo mili doradza pomoga,takiego targowania jak na hali nie ma w zadnej galerii zreszta jest to niemozliwe tam sa inne zasady.Mysle ze niejedna pani wie jak duzy rabat otrzymala.Niestety klijentki tez sa bardzo rozne,zachowuja sie czesto bardzo nieelegancko inietaktownie.Czy sadza ze na hali tak wypada, a w galeri udaja damy, dlaczego tam nieszarpia manekinow,nie dotykaja wszystkiego brudna reka przekladajac kawal kielbasy lubciastka z reki do reki.Czy kupcow i klijentow obowiazuja inne standarty,czyklijent to pan a kupiec to cham?

        • 0 0

  • Hala wymrze (3)

    wraz ze starszymi ludzmi, ktorzy tam robia zakupy z przyzwyczajenia i nie zmienia tego zadne smieszne internetowe akcje. Pieniedzy szkoda. Mlodzi teraz ludzie beda kupowac mieso opakowane w marketach, gdyz brzydza sie surowego. Prawdziwa kiszona kapusta w beczce podawana przez zmarznieta starsza kobiete w bezpalcowych rekawiczkach wyglada nieestetycznie i kojarzy sie ze scenami z ksiazek Dickensa albo Andersena. Lepsza porcjowana nie wiadomo czym kwaszona z jakies Almy, czy Biedronki. Gdzie w przyszlosci kupie dobra kapuste na bigos? A wybor owocow, miesa, ryb, warzyw?

    • 19 9

    • Bigos też wymrze :)

      Zbije go kebab.

      • 3 2

    • Kiszona kapusta z hali to jest To!

      Jednym z powodów mojej cotygodniowej wizyty na hali jest pyszna kapusta kiszona, to co sprzedają w zwykłych sklepach to marna namiastka.

      • 0 0

    • Czyli

      Prawdziwa kiszona kapusta w beczce podawana przez zmarznieta starsza kobiete źle

      Zepsuta, zaśmierdła kiszona kapusta podawana w markecie, dobrze

      Gratuluje

      • 1 0

  • a może zmiana użytkowników

    może przebudować na sztuczne lodowisko, latem hala sportowa

    • 10 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane