- 1 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (267 opinii)
- 2 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (537 opinii)
- 3 Duży gmach w centrum powstał w 8 miesięcy (12 opinii)
- 4 Nie wiedzą, kto leży w tych grobach (105 opinii)
- 5 Były senator skazany na więzienie (363 opinie)
- 6 Mała uliczka, duży problem (254 opinie)
Indyk ze świni, czyli co naprawdę jemy
Mielonka z indyka zawierająca mięso wieprzowe i uda kurczaka sprzedawane jako bioderka - to tylko niektóre z nieprawidłowości, jakie wykryli w ostatnich czterech miesiącach pracownicy Inspekcji Handlowej. Skontrolowali 90 partii mięsa w trójmiejskich sieciach handlowych, sklepach i hurtowniach. Wyniki? Jak mówią inspektorzy: niezadowalające.
Jako jeden z przykładów Klugmann podaje sprawę produktu pod nazwą "Mielonka indycza". Nazwa wskazuje jednoznacznie, że jest to produkt drobiowy. Tymczasem w badanych próbkach produktu, znaleziono nie tylko mięso indyka.
- Odkryliśmy także tłuszcz wieprzowy - mówi rzecznik gdańskiego WIIH.
Inspektorzy zwrócili się do producenta, aby ten wytłumaczył się ze sposobu stosowania nazwy. Ten stwierdził, że po prostu zmieni nazwę z "Mielonka indycza" na... "Mielonka z indykiem".
Z kolei u innego producenta, w mięsie garmażeryjnym z indyka wykryto nie tylko wieprzowinę, ale i mięso kurczaka. Jak podaje WIIH: "zdaniem producenta przyczyną takie składu było niedokładne oczyszczenie maszyny przez pracownika".
Inspektorzy znaleźli także uchybienia dotyczącego oznakowania produktów. Prawie co druga partia mięsa była oznaczona niezgodnie z wymogami. Często brakowało informacji o pochodzeniu mięsa, jego klasie, a nawet o zalecanym terminie przydatności do spożycia.
- Do tego jeszcze niektórzy handlowcy sprzedając w hurcie i w detalu potrafią samowolnie zmieniać nazewnictwo - opowiada rzecznik gdańskiego WIIH i dodaje: - Zdarzyła się ćwiartka tylna oferowana jako udo, uda jako bioderka i nogi jako udo.
W pierwszym kwartale 2011 r. na 90 badanych partii mięsa o wartości ponad 16 tys. zł inspektorzy mieli uwagi do 45 proc. Zgodnie z prawem, na przedsiębiorcę który wprowadza do obrotu zafałszowane produkty albo produkty niewłaściwej jakości Inspekcja Handlowa może nałożyć maksymalną karę do 10 proc. ubiegłorocznego przychodu.
Nieświeżą żywność można reklamować: paczkowaną - w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedawaną luzem - 3 dni od momentu zakupu. Towary kupione w promocji również podlegają reklamacji.
Wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w Wojewódzkim Inspektoracie Inspekcji Handlowej w Gdańsku.
Miejsca
Opinie (179) 4 zablokowane
-
2011-05-18 06:02
Trują nas wszyscy producenci "pseudożywności" (10)
ważne że biznes się kręci a kasa misiu kasa leci
- 153 4
-
2011-05-18 07:12
Trują lecz im się do tyka nie dobierają, powinni dowalać kary za oszustwa.
Z innymi produktami jest tak samo np. na wielu piwach jest napis "mocno chmielowe" "chmiel" itd. a niestety koło chmielu nawet nie staly- 32 1
-
2011-05-18 07:53
co to za pasztet?
- to to jest pasztet zajęczy
- a z czego robiony?
- no z zająca??
- a co tam jeszcze dodajecie?
- no troszkę koniny....
- a ile tej koniny?
- no tak pół na pół..
- a dokładniej?
- no.. pół zająca i pół konia...- 55 0
-
2011-05-18 09:25
Niestety (4)
Na szczęście nie jem takich rzeczy - mięsa wogóle nie tykam bo cholera wie co tam w nim jest. No zaraz usłyszę, że warzywa są nawożone i też chemię wżeram. Otóż różnica jest taka, że większość chemii z warzyw można zmyć a tej chemii z wędliny nie da rady. Jakby ktoś pytał czy droższe życie mam - nie! Dlaczego? Bo w miejsce tych pseudowędlin i wyrobów mięsopodobnych kupuję zdrowe warzywa (niektóre ekologiczne) i wychodzi mi na to samo :)
- 6 15
-
2011-05-18 12:00
ile można przeżyć nie jedząc białka i tłuszczów? (3)
jak odbije się to na twoim zdrowiu? czy zobaczysz to teraz, czy dopiero za kilkadziesiąt lat?
- 8 3
-
2011-05-18 12:54
nie wiesz, że np. soja zawiera białko? (1)
mleko zawiera tłuszcz? itp. itd.
- 3 3
-
2011-05-18 16:47
Ale mleko zawiera tłuszcz zwierzęcy! A dobry jest taki z rybek, np. łososia.
- 0 0
-
2011-05-18 16:04
ryby
ale nie pangi
- 3 0
-
2011-05-18 12:21
Taka (2)
jest smutna prawda , pogoń za kasą , Polak nie świnia wszystko zeżre !!
- 7 0
-
2011-05-18 18:00
ale polak polakowi świnią bo ważne żeby tylko się nachapać (1)
- 4 0
-
2011-05-19 05:46
i polscy politycy pchają sie do koryta jak świnie
- 0 0
-
2011-05-18 06:13
e tam trują (13)
zawsze można kupić sobie szynkę ponoć naturalną z tym że po 95 zł/kg.
Chyba komuś z potrzeby zysku pomyliło się jedzenie ze złotem ?
Opanujcie się ludzie. Żywność to żywność a nie produkt luksusowy !!- 63 44
-
2011-05-18 07:09
nie kumasz istoty tekstu
chcę kupić wędlinę z indyka a nie mieloną świnię pod nazwą indyk, nic więcej, chodzi o świadomość a Ty zaraz o luksusie, w krakowskim kredensie też są szwindle a tłuszcza kupuje nieświadomie ładne opakowanie w ładnym sklepie - jak sobie nie złapiesz i nie upieczesz to będziesz jadł takie ścierwo a nie pożywienie
- 28 1
-
2011-05-18 07:25
chodzi o to, że coraz gorsze jedzenie jest (8)
coraz więcej E i dodatków, a ludzie to kupują bo jest bardzo tanie.
Lepsze jedzenie wcale nie musi być droższe.
Ostatni przykład: kupuję śmietanę
1. pierwsza w ładnym opakowaniu, cena 1,29zł skład: zagęstniki, skrobia, tłuszcz mleczny... itp
2. druga opakowanie raczej klasyczne, cena 1,09 skład: śmietanka, żywe kultury bakterii- 26 1
-
2011-05-18 07:25
i coraz wiecej ludzi je kupuje, bo jest tanie (4)
- 13 0
-
2011-05-18 08:57
nie nazywałbym ich ludźmi (3)
i nie chodzi o to, że sa biedni
tylko o to,
że nie posiadają mózgu.- 8 3
-
2011-05-18 13:05
(2)
jak masz 1500zl na rodzine na caly miesiac 1000 zabieraja oplaty a na zywnosc na 4 osoby masz tylko 500 to rzeczywiscie stac cie na wybrzydzanie czy chcesz kupic z czy bez E....
- 5 2
-
2011-05-18 16:06
w takiej sytuacji masz prawo do zasiłku socjalnego lub innej pomocy (1)
na zdrowe jedzenie potrzebujesz 300pln
- 2 3
-
2011-05-18 19:30
i po co minusujecie, zawsze byłem biedny i matka i babka kombinowały
podstawa to mięso od rolnika
albo kupić ćwiartkę całą u rzeźnika
i wszystko samemu robić,
owoce i warzywa z działki.
Sory ale bez tego nie wyżyjesz
jak jesteś biedny.- 2 1
-
2011-05-18 09:06
nazywajmy rzeczy po imieniu : to jest oszustwo!!
Nie chodzi o jakość i zawartość tylko o to że producenci jawnie na oszukują, zarabiając na tym niezłą kasę. W normalnym kraju jest za to niezła kara, a unas 500 zł mandatu, śmiech bo można na tym naprawdę zarobić.
Proszę zauważyć że prawie wszystkie produkty w naszym kraju mają inny skład niż deklaruje producent od piwa począwszy.- 15 0
-
2011-05-18 13:03
(1)
a mnie najbardziej śmieszy jak rodzice kupują dzieciom danonki z przekonaniem , że to samo zdrowie dla mojej pociechy , a tu niestety g*wno w ładnym papierku ,żadnych dodatkowych działań danonków nie stwierdzono bo posiadają te same kultury bakterii co inne jogurty , poza tym zagęstniki na bazie kurzej mączki, itd itp, człowiek troszkę tam popracował to doskonale wie co się wrzucało do kadzi z danonkami , GENERALNIE OPAKOWANIE TO NAJDROŻSZY ELEMENT CAŁEGO JOGURTU No ale bezmózgowi rodzice kupują oczami, a potem klopsik rośnie z przekonaniem , że gruby to zdrowy !!! hahah tak było jak ludzie okresowo pozostawali bez jedzenia , ten z dużym brzuszkiem miał większe szanse na przeżycie
- 4 1
-
2011-05-18 15:07
dokładnie tak jak piszesz
Danon to najgorszy shit jaki może być, a ile tam cukru... Alergolog mojego syna twierdzi, że trafia do niego tłum dzieci z uczuleniami po danonkach. Mają też ponoć za dużo wapnia jak na dziecięce możliwości przerobu.
- 3 0
-
2011-05-18 15:05
Moja córka jest uczulona na kurczaka
Gdybym podała jej wędlinę, gdzie zamiast indyka, czy wieprza byłby kurczak, mogłaby się nawet udusić... To powinno być karane.
- 2 0
-
2011-05-18 16:18
a alergicy?
mój syn jest uczulony na kurczaka i wieprzowinę, ale indyka jeść może. i jak niby mam dla niego robić zakupy, skoro nigdy nie wiem, co kupuję?
- 1 0
-
2011-05-18 23:23
idiota!!
moze jestes producentem cymbale...
- 1 0
-
2011-05-18 06:21
Dramat! (5)
Powinno się nakładać wyższe kary i bezwzględnie je egzekwować, a takie kombinatoryjki że zmianą nazwy surowo tępić. Skoro producenci chcą wypuszczać takie g*wna na rynek to proszę bardzo, ale niech udawana szynka nazywa się produktem szynkopodobnym, a udawany ser produktem sero podobnym.Cudne mamy czasy, gorzej niż za PRL-u, gdzie wyrób czekoladopodobny nikt nie odważyłby się nazwać czekoladą.
- 159 1
-
2011-05-18 06:47
? (3)
Dziecko, czy ty masz tyle lat, aby pamiętać mroczny czas PRL?
- 3 36
-
2011-05-18 07:16
A Ty czego się czepiasz ? myślisz że tylko takie ja Ty siusiumajtki serfują ?
- 31 0
-
2011-05-18 07:55
Gratuluję niebywałego jasnowidztwa!
Ciekawe po czym można odkryć mój młody wiek...
- 23 0
-
2011-05-18 09:00
doskonale pamiętam konserwy, pasztety i kiełbasy za PRLu, były fantastyczne i wspaniałe
w porównaniu do tego gnoju,
który dziś mamy na sklepowych półkach.
Jest tylko jedna konserwa w Polsce,
która nadaje się do jedzenia
i jako tako przypomina
stare, dobre,PRLowskie konserwy.
To sobie możecie wyobrazić czym dziś żywią się Polacy
i dlaczego sa tłuści jak świnie i umierają na raka.- 15 1
-
2011-05-18 08:43
Gdzie lista tych złodzieji?Gdzie
Tak powinno być"Ostatni raz to wyprodukowali.I Amen.
- 15 0
-
2011-05-18 06:33
Po 100 procentowych podwyżkach mieszkań trzeba zapomnieć o wędlinie i.. (6)
...wcinać tynk ze ścian!
- 69 21
-
2011-05-18 06:36
Biedaczku... (4)
Zamienimy się? Oddam swój kredyt pochłaniający jedną wypłatę co miesiąc przez kolejne 35 lat.
- 19 7
-
2011-05-18 07:01
Na twoim miejscu głęboko bym się zastanowił nad sęsem życia w tym kraju. (3)
Jedna wypłata na ratę,to jakbyś siedzieł na minie i nie wiadomo kiedy ona wypali.
No chyba że rata 2000 zł a wypłata 8000 zł.
Tylko emigracja,Niemcy potrzebują ludzi do pracy a i o mieszkanie socjalne dużo łatwiej.- 10 17
-
2011-05-18 07:27
Dokładnie, tu jak widać Nas chyba nie chcą. A rządzący takim działaniem podcinają gałąź na której siedzą.
- 7 4
-
2011-05-18 08:02
a ja się zastanawiam
NAD SENSEM twojej edukacji
- 13 4
-
2011-05-18 09:37
Chłopie, ja się cieszę jak dziecko,
że nie muszę żyć na garnuszku rodziców, lub wyjeżdżać. Mój ojciec całe życie siedzi w tym raju za Odrą. Ja nie chcę tak żyć. Pieniądze nie są w życiu najważniejsze. Wkurza mnie to wieczne biadolenie rodaków, szczególnie tych, którzy przyzwyczaili się dostawać.
- 11 5
-
2011-05-18 09:15
DLA OSZUSTÓW JEST PODWYŻKA!
a dla tych dla których są mieszkania komunalne jest nawet obniżka( znam dwie takie osoby) I TAK TRZYMAĆ!!! BRAWO NASZ BUDYŃ I LISICKI!
- 6 5
-
2011-05-18 06:34
Cały czas nas robią w konia. (2)
Chleb żytni zawierający w większości mąkę pszenną, wędliny zawierające 70% wody itd. Przeraża mnie, że czasem słyszę tekst: "Nie kupię kiełbasy, zbyt długo pracowałem w masarni"
- 114 0
-
2011-05-18 06:46
ad vocem (1)
W PRL w masarniach były takie warunki sanitarne, że teraz masz "Wersal"!
- 3 13
-
2011-05-18 09:03
nie kłam, to nie ma sensu
mówię ci to ja, Jarząbek
- 5 0
-
2011-05-18 06:36
PIWO z żółcią bydlęcą (20)
najlepszy numer to piwo bez chmielu.Co w zamian ? W zamian za chmiel otrzymujemy ŻÓŁĆ BYDLĘCĄ.Jak by ktoś pytał skąd gorycz w piwie to wiadomo z bydlęcia a nie z chmielu.Polecam sprawdzic etykietę ulubionego piwa i zobaczyć czy w składzie jest chmiel.Jesli nie ma chmielu to na pewno jest żółć bydlęca.
Nie ma to jak zimne piwko- 100 4
-
2011-05-18 07:11
ile ja już się natłumaczyłem znajomym, że to ekstrakt i piwo z niczego (12)
nareszcie zrozumienie!
- 15 0
-
2011-05-18 07:15
a jak słyszę Żywiec jest najlepszy to mnie już zgaga piecze na samą myśl... (11)
grupa, kompania, dojlidy, książęce i inne podwójnie chmielone syfy ludzie chleją na umór bo jest z reklamy! masakra ile świadomości jest w rozumkach... po prostu siła marketingu decyduje o "jakości"!
Najlepsze piwo z pomorza to Amber, z prawdziwym browarnictwem jeszcze najwięcej wspólnego ma: Naturalne, Żywe i Koźlak reszta też już z***a-na.- 21 2
-
2011-05-18 07:16
po resztę trzeba sięgnąć do delikatesów po importy regionalne
- 13 0
-
2011-05-18 07:27
ja lubię Ciechana Miodowego :) (7)
- 29 2
-
2011-05-18 07:50
popieram! (1)
- 12 1
-
2011-05-18 08:48
Ciechan rządzi! Ja klasyczny :)
- 9 1
-
2011-05-18 09:05
są lepsze, tak mniej więcej dwa razy lepsze (2)
Ciechan jest oczywiście piwem
w przeciwieństwie do tych przemysłowych scieków.
Jednak daleko mu do dobrego piwa.- 3 5
-
2011-05-18 11:26
ciekawem bo w.g rankingu forum browar.biz (1)
to piwo zostalo piwem rokiem 2010
z regionalnych- 2 1
-
2011-05-18 19:32
no dobra, z tym dwa razy przesadziłem
Ciechan dobry
- 0 0
-
2011-05-18 11:04
Ciechan Miodowy Rulez! (1)
tylko ciężko go dostać w normalnych sklepach :(
- 7 0
-
2011-05-18 11:08
Fajne jest też Trybunalskie miodowe
A cena prawie 2 razy niższa niż Ciechana :)
- 0 0
-
2011-05-18 14:32
ŻYWE, KOŹLAK, AMBER (1)
-fakt, pyszne. Jeszcze regionalnego browarku proponuję. Tyskie, zywce, lechy i specjale to dziadostwo, szkoda zdrowia.
- 3 0
-
2011-05-18 19:33
Koźlak mmm....
z czym by go tu ukąsić,
mi pod ciasto pasuje
albo pod dziczyznę- 0 0
-
2011-05-18 09:08
jak piwo to tylko z małych regionalnych browarów (1)
ostatnio piłam z browaru Lwówek-pyszota, Noteckie też pyszne, ale przenajlepsze piwo jakie kiedykolwiek piłam w życiu to Spiż z Wrocławia-browar w Rynku, rarytas.
- 9 0
-
2011-05-18 10:08
Całkowicie popieram opinię,
iż piwa Spiżowe są genialne, najlepszy polski browar restauracyjny. Co do Lwówka już mniej, mi nie podchodzi, podobnie jak wyroby Zawiercia. Ale w zasadzie większość małych browarów jest fantastyczna, czy to np. Koreb, Krajan, Ciechan czy Fortuna.
- 3 0
-
2011-05-18 09:12
a najśmieszniejsze jest to (1)
że ta zółć sprowadzją z Chin bo tańsza od chmileu. Czy wiesz co pijesz?
Kurka zggaga po piwie bolacy brzuch bo świństwa dodają.- 15 1
-
2011-05-18 17:40
Skąd Wy macie taką wiedzę? Z internetu?
Jeden napisze a reszta łyka jak delfiny. Hahaha, żółć bydlęca z Chin, no nie mogę. A zupki chińskie są z tłuszczu psa, no nie? Podaj konkrety koleś, bo tak sie składa, że pracowałem w niejednym browarze i nigdzie nikt nie stosował takiego paskudztwa.
- 0 4
-
2011-05-18 13:14
Perla tez jest dobra :P (1)
...
- 1 0
-
2011-05-18 19:33
ujdzie
- 0 0
-
2011-05-18 17:57
Twierdzowe z Raciborza
Polecam Twierdzowe z Raciborza, naprawdę chyba najlepsze piwo jakie piłem, niepasteryzowane i wytwarzane tradycyjną metodą, bogaty smak.
- 0 0
-
2011-05-18 06:41
Producenci patrzą teraz na ilość (1)
nie na jakość bo niemożliwością jest aby np. polędwica sopocka kosztowała w hipermarketach 9,99 wiadomo że produkt który sprzedają pod tą nazwą nie wiele ma wspólnego z polędwicą większość składu to chemia.
- 56 0
-
2011-05-18 07:55
Wszystkiemu winien jest konsument.
Czytałem kiedyś, że producenci mięsa, którzy nie pompowali mięsa wodą, nie ulepszali itd., nie wytrzymali konkurencji i pozamykali działalność. Ludzie kupowali tańsze i gorsze.
- 18 1
-
2011-05-18 06:44
Gdynia (2)
Pamiętam, jak przed kilkoma laty kupiłem w sklepie "szynkę wieprzową", a w składzie napisano: mięso wieprzowe i wołowe. Wydaje się, że Polacy już tacy są?
- 35 2
-
2011-05-18 07:53
że w wieprzowinie była wołowina to raczej fajnie
odwrotnie to już oszustwo:)
- 6 1
-
2011-05-18 08:47
Palacy tacy są bo to kraj katolicki i złodziej na złodzieju siedzi
To tak Mentalność.Ale wszystko gra.
- 8 2
-
2011-05-18 06:57
(13)
Bo najlepiej sobie kupić świniaka na wsi u znajomych lub rodzinki i tam wszystko porobić, uwędzić itp, wtedy wiesz co jesz ! a tak nas tylko w balona robią.
- 69 2
-
2011-05-18 07:28
(3)
Szczególnie łatwo zrobić to o czym napisałeś mieszkając w blokowisku.
- 7 8
-
2011-05-18 07:37
(2)
Dlatego czytaj ze zrozumieniem, "NA WSI" jest napisane !!!
- 8 5
-
2011-05-18 07:52
(1)
A na wsi nie masz bloków popeerelowskich?
- 5 5
-
2011-05-18 07:56
No i co z tego że są? a mało tam bambrów co mają obory, chlewy itp? szukasz dziury w całym :)
- 5 3
-
2011-05-18 07:53
z tasiemcem np:) (6)
- 4 11
-
2011-05-18 07:54
i włośnicą:) (4)
- 4 10
-
2011-05-18 07:57
i kur.. z czym jeszcze? z kiłą? z aidsem lub hivem? hahaha
- 8 2
-
2011-05-18 09:36
kupując świniaka od bambra, płacisz też za badania miesa w sanepidzie
- 4 0
-
2011-05-18 16:32
taaa z twoimi włosami łonowymi (1)
- 0 3
-
2011-05-18 17:50
chyba z twojej du.y :)
- 0 0
-
2011-05-18 08:52
na wsi też się bada mięso przed jedzeniem. Nie rób z ludzi jakiś zacofańców tylko dlatego, że nie mieszkają w ciasnym mieszkaniu na blokowisku :p
- 13 2
-
2011-05-18 15:34
połowę dobrego świniaka kupię...... (1)
z chęcią szukam takiej okazji,ale nie mam dojścia.. może ktoś coś zaproponuje,tylko niezbyt daleko od Gdańska.
- 1 1
-
2011-05-18 19:34
ja co prawda kontaktu nie mam
ale można podzwonić po małych rzeźniach
albo z jakimś sąsiadem w komitywę wejść
i całego rąbnąć- 0 1
-
2011-05-18 07:01
INNE PRZYKŁADY ? (1)
proszę:
syrop z czarnej porzeczki, skład - zagęszczony sok z aronii
syrop wiśniowy, skład - zagęszczony sok wieloowocowy- 78 0
-
2011-05-18 07:23
Z tymi syropami to jest tak jak piszesz. Trzeba czytać etykiety zamieszczane na produktach.
- 14 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.