• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jabłka dla zdrowia i kondycji. Warto je jeść?

Joanna Puchala
15 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Jabłka zawierają wiele witamin i minerałów. Najzdrowsze są te surowe, spożywane ze skórką. Jabłka zawierają wiele witamin i minerałów. Najzdrowsze są te surowe, spożywane ze skórką.

Jabłka są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, wspomagają w profilaktyce wielu chorób. Sezon na jabłka trwa teraz w najlepsze. Sprawdzamy, jakie fit przekąski można zrobić na bazie tych owoców.



Czy lubisz jabłka?

- Jabłko to król owoców w naszej strefie klimatycznej. Najbardziej popularny owoc. To symbol długowieczności, a nawet nieśmiertelności, płodności, zdrowia. Ma więc bogatą symbolikę - wylicza Agata Szczerkowska, dietetyk, psycholog z JemZdrowo Centrum Dietetyki i Zdrowia z Sopotu.

Jakie witaminy ma jabłko?



Oprócz bogatej symboliki jabłko ma także całe bogactwo witamin. Zawiera bowiem witaminę C, witaminy z grupy B, likopen czy retinol.

- Charakteryzuje się dużą zawartością błonnika oraz kwercytyny, która zapobiega rozwojowi zaćmy. Możemy je spożywać cały rok. Najwięcej pektyn znajduje się w skórce, które ułatwiają trawienie, dzięki temu ograniczają rozwój raka jelita grubego, redukują wchłanianie cholesterolu i korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelita - podkreśla Agata Szczerkowska.
Jakie witaminy ma jabłko? Są także źródłem potasu, przez co wspomagają gospodarkę wodną. Mają działanie moczopędne.

- Jabłka są źródłem wielu cennych związków, witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. kilkanaście rodzajów związków fenolowych, posiadających działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne, a istnieją również doniesienia, że i antynowotworowe. Zawartość cennych składników zależy od odmiany, sposobu uprawy czy przechowywania owoców, dlatego warto wybierać jabłka od rodzimych producentów, czasem niezbyt idealnie okrągłe i lśniące, ale na pewno zdrowsze - doradza Anna Szymborska, dietetyk, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Sezon na jabłka trwa. Zwłaszcza w tym czasie warto przyjrzeć się ich prozdrowotnym właściwościom. Sezon na jabłka trwa. Zwłaszcza w tym czasie warto przyjrzeć się ich prozdrowotnym właściwościom.

Jabłka - właściwości prewencyjne



Warto jednak podkreślić, że zdrowotne właściwości jabłek nie mają charakteru leczniczego, a prewencyjny.

- Wiele chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, astma, nowotwory czy choroby układu krążenia, związanych jest z powstawaniem wolnych rodników, a sposobem na nie jest spożywanie produktów bogatych w antyutleniacze. I tu mamy jabłko, którego już 100 g posiada aktywność przeciwutleniającą równą 1500 mg witaminy C. Należy pamiętać, że w skórce jabłka jest pięć razy więcej tych cennych substancji niż w miąższu, zatem obieranie jabłek pozbawia je wielu cennych substancji - mówi Anna Szymborska.
Poza profilaktyką antynowotworową, zwłaszcza raka jelita grubego, okrężnicy czy wątroby, spożywanie jabłek wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia. Najlepszym tego przykładem jest błonnik, który chroni organizm przed chorobami układu krążenia, w tym zawałem serca czy miażdżycą, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz zapobiega zaparciom.

- Według najnowszych badań spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, choroby Alzheimera, a to dzięki zwiększeniu wytwarzania acetylocholiny. Na drugim biegunie mamy kobiety w ciąży - badania donoszą, że jabłka mogą chronić nienarodzone dzieci przed astmą i oznakami alergii, a u osób po 40 roku życia zmniejszać ryzyko rozwoju tej choroby - dodaje Anna Szymborska.

Dietetycy w Trójmieście


Ile kalorii mają jabłka?



Chociaż prozdrowotne właściwości jabłek są znaczące, to nie powinniśmy jednak jeść ich zbyt dużo. W składzie tych owoców możemy znaleźć fruktozę, czyli cukier prosty. Indeks glikemiczny jabłek wynosi 38, więc z umiarem mogą być także spożywane przez osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.

- Jedno średnie jabłko dziennie o wadze około 300 g to ilość, która nie będzie powodowała tycia. Kolejne jabłko, czyli kolejne 90-150 kcal w zależności od od jego słodkości, w ciągu miesiąca spowoduje przyrost naszej wagi od 500 g do 750g. Niestety nie możemy o tym zapominać - przypomina Agata Szczerkowska.
Na bazie jabłek można przygotować wiele zdrowych przepisów. Na bazie jabłek można przygotować wiele zdrowych przepisów.

Przepisy z jabłkami



- Jabłka są ciekawym elementem kulinarnym, gdyż można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świetnie smakują na surowo, zapiekane w piekarniku, suszone oraz duszone. Jesienne klimaty zagościły w naszej dietetycznej kuchni, a wraz z nimi sezon na jabłka. Słodkie wypieki, aromatyczne napary i domowe spa z wykorzystaniem tych sezonowych owoców to jest coś, co może umilić dzień - przekonuje dietetyk Wiktoria KłosPoradni Sports-med.

Śniadanie z jabłkiem według dietetyk i psycholog Agaty Szczerkowskiej


Składniki:
200 g jogurtu naturalnego krowiego, belkatozowego lub sojowego
300 g jabłka
20 g płatków owsianych, żytnich, jaglanych albo gryczanych
5 g siemienia lnianego, pestek dyni, nasion słonecznika, nerkowców, migdałów, orzechów włoskich lub laskowych

Całe śniadanie będzie miało około 300 kcal.

Ryż z jabłkiem według dietetyk i psycholog Agaty Szczerkowskiej


Składniki:
50 g ryżu lub kaszy
300 g jabłka w formie upieczonej lub ugotowanej
100 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
5 g nasion lub orzechów (opcjonalnie)
erytrol lub stewia (opcjonalnie)
cynamon

Ryż z upieczonymi jabłkami ma około 300 kcal. Jeśli dodamy do tego jogurt, podniesiemy kaloryczność posiłku o 50 kcal, a jeśli zdecydujemy się na 5 g nasion lub orzechów - to kolejne 30 kcal.

Owsianka z jabłkiem według dietetyk i psycholog Agaty Szczerkowskiej


Składniki:
200 g odtłuszczonego mleka krowiego, sojowego lub migdałowego
300 g jabłka
30 g płatków owsianych

Taka owsianka na mleku ma około 300 kcal, a na wodzie 200 kcal.

Szarlotka według przepisu dietetyk Anny Szymborskiej


Składniki:
1 kg jabłek (ok. 5 sztuk)
2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
płaska łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki owsianej
2 żółtka
1 jajko
50 g masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść płatków z migdałów

Mąkę owsianą można także zrobić samemu, więc może się różnić od tej kupionej w sklepie. Konsystencja ciasta nie może być za bardzo krucha, musi być w miarę plastyczna, aby móc je wyłożyć na blaszce. Jeśli ciasto będzie za kruche, to dołożyć jeszcze jedno jajko, a w przeciwnym razie dodać mąki.

Wykonanie:
Obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy łyżkę ksylitolu i podsmażamy, pilnując, żeby się nie przypaliły. Jabłka zdejmujemy z ognia, kiedy już będą miękkie.

Do mąki dodajemy mąkę, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, łyżkę ksylitolu, jogurt i zagniatamy. Gdy już utworzy się nam w miarę plastyczna masa, to wykładamy nią tortownicę, wysmarowaną tłuszczem. Pamiętajmy, aby na obrzeżach była grubsza i wyższa. Ciasto nakłuwamy widelcem i przekładamy całą masę jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut z termoobiegiem z włączoną dolną grzałką. Po upieczeniu posypujemy płatkami z migdałów i odstawiamy do wystygnięcia.

Deser jogurtowy według przepisu dietetyk Anny Szymborskiej


Składniki:
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1 jabłko pokrojone w kostkę
Orzechy włoskie

Wykonanie:
Jogurt, jabłka i rozdrobnione orzechy układamy warstwowo w szklance lub salaterce. Możemy dodać do smaku cynamon, a w wersji słodko pikantnej do jogurtu łyżeczkę ksylitolu lub erytrytolu i szczyptę chili.

Jabłka pieczone z kozim serem według przepisu dietetyk Anny Szymborskiej


Składniki:
2 jabłka
Pół opakowania miękkiego koziego twarożku (może być też twarożek śmietankowy)
Sól, pieprz, suszony tymianek
Gałązki świeżego tymianku

Wykonanie:
Twarożek ucieramy z przyprawami na gładko, dodajemy, jeśli potrzeba, łyżeczkę jogurtu. Warto dać dużo tymianku suszonego i drobno pokrojonego świeżego.

Wydrążamy jabłka łyżeczką i nakładamy do nich twarożek. Jeśli trudno będzie wydrążyć świeże jabłko, możemy je chwilę podpiec, aż delikatnie zmięknie. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu lub w piekarniku w 180°C do miękkości.

Koktajl z jabłkiem według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos


Składniki:
1 jabłko
250 ml wody mineralnej
Sok z 1/2 cytryny
1 banan lub 2 daktyle
100 g świeżego szpinaku Baby

Wykonanie:
Szpinak i jabłko umyj. Usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Całość potraktuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Koktajl nadaje się do pracy/szkoły czy w podróż. Przed wypiciem wstrząśnij.

Jabłecznik według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos


Składniki:
130 g masła klarowanego
3-4 jabłka, kwaśne, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 180 g każde)
3 jajka
60 g ksylitolu
200 g mąki ryżowej
1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
1 szczypta soli

Wykonanie:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Połącz powyższe składniki za pomocą miksera, na wierzchu ułóż nacięte wzdłuż ćwiartki obranego jabłka. Piecz: 180 stopni, tryb góra-dół, termoobieg, po 30-40 min - sprawdź, wbijając wykałaczkę, czy się ciasto nie klei. Gotowe!

Zimowa herbatka z jabłkiem według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos


Składniki:
250 ml wrzątku
Szczypta liściastej herbaty
Szczypta cynamonu Cejlońskiego
2 plastry świeżego/suszonego jabłka
2 plastry świeżej pomarańczy
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Herbatę zaparzyć razem z cynamonem w filiżance. Dodać półplasterki jabłka i pomarańczy. Herbatę możesz dosłodzić np. miodem, pamiętając o tym, żeby miodu nie dodawać do wrzątku, bo straci swoje zdrowotne właściwości. Napój świetnie komponuje się z również z innymi przyprawami, takimi jak: anyż, imbir, goździk.

Naturalna maseczka z jabłka według przepisu dietetyk Wiktorii Kłos


Składniki:
1 jabłko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
jabłko zetrzyj na tarce, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wciśnij sok z cytryny. Połącz składniki łyżeczką, nałóż na twarz, szyję i dekolt. Po 20 minutach zmyj letnią wodą. Maseczka oczyszcza i delikatnie rozjaśnia cerę. Warto wykonać test na reakcję alergiczną na małym fragmencie skóry, zanim nałożysz maseczkę.

Miejsca

Opinie (46) 1 zablokowana

  • Jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, winogrona zawierają sorbitol i fruktozę.
    U osób cierpiących na zespół jelita drażliwego nawet kilka gramów sorbitolu może powodować poważne dolegliwości żołądkowe. Podobnie u osób z nietolerancją fruktozy i sorbitolu. Owoce są smaczne i zdrowe pod warunkiem ze sa z upraw ekologicznych bez opryskow chemicznych oraz dla ludzi nie zmagajacych sie z chorobami jelit i nietolerancjami pokarmowymi.

    • 7 2

  • Nie jadam jabłek bo to prowadzi do grzechu

    • 4 0

  • Warto ale nie z pomorza tylko z łódzkiego.

    W pomorskich sadach niestety nie ma witaminek.

    • 2 8

  • (1)

    Dzikich albo z własnego ogródka samemu zerwanych tylko wodą umytych każdą ilość da się wciągnąć, sklepowych/rynkowych/bio nie da się tknąć, niedobrze się robi. Ładnie na półce wyglądają od wosku.

    • 3 1

    • Jedź na Brodwino, tam masz jablonki pozostałe po ogrodnictwach.

      Trochę zdziczale, ale rodzą ładne jabłka, na pewno nie pryskane. Możesz wziąć ile chcesz, nikt ich nie zbiera. Pod blokiem nr 10 na cieszyńskiego są najbliżej.

      • 2 0

  • jem około 1 kg dziennie od 40 lat

    zero chorób, wspaniała kondycja fizyczna i psychiczna, masa ciała stabilna 95 kg przy wzroście 195 cm.

    • 7 0

  • tylko szkoda że jabłka kosztują po 6 zł za kilo, czekam na sponsora potrzebuję 2 kilo jabłek na tydzień (1)

    emeryta nie stać na taki luksus

    • 5 0

    • W Auchan w Riverze polskie jabłka luzem dziś kupilam

      Po 2,65 czy 2,7 zł za kg. Na oko 3 różne odmiany, twarde i słodkie. Obok postawili wiaderka plastikowe, żeby można lepiej pakować.

      • 1 0

  • gruszki lepsze !

    tsza bylo sie nie klocic z rosja to i by jablka brali jak kiedys a tak wciskaja na sile ! a jablka podnosza cukier we krwi !

    • 1 2

  • podpisuję się pod tym wszystkim co jest w artykule na temat zdrowotności jabłek

    pod jednym warunkiem. Że te jabłka będą nie pryskane i bez kontaktu z chemią. Te sklepowe możecie odpuścić. Jak tylko macie możliwość wybierajcie jabłka z domowych sadów

    • 3 0

  • Ja jestem jabłkożercą

    Przynajmniej 4 jabłka dziennie

    • 2 0

  • Wolę kartofle.

    W mundurkach mają dużo witamin,smażone z cebulą i ze zboczkiem są super zagrychą.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane