• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jarmarkowe przysmaki: Bismarck i kiełbasa z jelenia

Jakub Gilewicz
12 sierpnia 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Techno-koguty na Jarmarku

Zobacz regionalne przysmaki na Jarmarku św. Dominika.



Chleb na liściu chrzanu, kiełbasa z jelenia i ser długo dojrzewający Bismarck - to tylko niektóre z kilkudziesięciu produktów regionalnych, jakie można kupić na Jarmarku św. Dominika. Na gdańskiej imprezie swoje stoiska mają producenci z różnych stron Polski, a nawet z Litwy.



Jak często jesz regionalne produkty?

- Niektórzy mówią: "śmierdzi tu". Ale wiadomo, że jeśli ser ma wyrazisty zapach, to lepiej smakuje! - wyjaśnia Karolina Rużyła, sprzedająca regionalne sery.

Na stoisku piętrzą się bochny Słupskiego Chłopczyka, Kaszubskiego Chłopa i Bismarcka. Pierwszy to ser pleśniowy, którego receptura pochodzi jeszcze z czasów przedwojennych. Drugi waży prawie osiem kilogramów, a trzeci nosi nazwisko kanclerza Rzeszy.

- Szukam sera, chyba z mleka koziego, który już tu kupowałam - kobieta po pięćdziesiątce stara się naprowadzić sprzedawczynię na trop przysmaku. W końcu udaje się. Kawałek sera zostaje zważony i zapakowany.

- Kiedy pada deszcz, ludzie chętniej zaglądają na nasze stoiska - ocenia Rużyła.

- Po prostu robią się głodni, a regionalne przysmaki świetnie zapełniają pusty żołądek - zachwala Mateusz Białobrzeski z rodziny kurpiowskich piekarzy.

Przy piekarniczym straganie panuje duży ruch. Sprzedawca pakuje ciasteczka owsiane, a chwilę później całą torbę ręcznie robionych kajzerek.

- Wczoraj kupiłam jedną na próbę i widzi pan, ile kupuję... Sześć! Szaleństwo! - śmieje się Anna, mieszkanka Gdańska.

Tuż obok emerytka i dzieci smakują kawałki piernika na mleku i miodzie. Producenci regionalnych przysmaków cieszą się, że zainteresowanie ich produktami z roku na rok jest coraz większe. Na sukces składa się nie tylko sam produkt, ale też opowieść producenta o tym, jak powstawał smakołyk.

- Te kiełbaski wędzone są dwie niedziele, te trzy niedziele, a te są suszone - wylicza Rita Valinskiene z Wilna, prezentując mięsne przysmaki robione według litewskich receptur. Jest tu kindziuk wędzony, kiełbasa z jelenia i kiełbasa dziadkowa.

Producenci żywności regionalnej, którzy mają swoje stoiska na Jarmarku, mają też zwyczaj wspominać, jaka jest przewaga ich smakołyków nad innymi standardowymi produktami.

- Mówi się, że piernik musi poleżeć, aby nabrać odpowiedniego smaku. My uważamy, że najlepsze są świeże pierniki. Soczyste, wilgotne i świetnie przyprawione. I takie robimy - wyjaśnia Mateusz Białobrzeski.

Z kolei każdemu, kto nie dowierza takim zapewnieniom, producenci regionalnej żywności proponują jedno: degustację przysmaków.

Wydarzenia

Jarmark św. Dominika (44 opinie)

(44 opinie)
rock / punk, pop, festyn, parada, pokaz

Opinie (153) 8 zablokowanych

  • byle więcej (1)

    bardzo dobrze, że pojawiły się na Jarmarku takie stoiska. Im większa różnorodność tym lepiej, szczególnie, że w sklepach przeważają masowe, sztuczne sery i wędliny. Taki targ z "prawdziwą żywnością (jak to cały czas ma miejsce we Włoszech, Holandii, Chorwacji itd.) dwa razy w tygodniu mógłby w Gdańsku zaistnieć.Dlaczego na tych forach, wszyscy się atakują?

    • 21 2

    • Kamikadze pyta dlaczego na formach, wszyscy się atakują.

      Pośrednio, a nawet bezpośrednio odpowiedź przynosi Stanisław Lem :„Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów”

      • 13 0

  • Ser - pyszności! (3)

    W ubiegłym roku kupiłam na Jarmarku spory kawałek dojrzewającego sera moczonego w winie (jakoś tak) i miód z drzewa truskawkowego. Miód mam do dziś - używam oszczędnie, bo jest przepyszny i szkoda mi tak na byle jakie okazje używać do mięsa. Ser z kolei leżał mi w lodówce dobre trzy miesiące, śmierdział jak diabli, ale jako dodatek do sałatki... cud! Jutro jadę po więcej :)))

    • 15 4

    • moze napisz DOKLADNIE,co za ser i jaki miod?,po calym jarmarku biegac?KOSZMAR!

      • 1 0

    • Na pudełku z miodem

      napisane jest: Honig vom Erdbeer... i dalej nie widzę, bo zdrapałam pół naklejki... 10 zł za 125 g.Ser natomiast Vorarlberg Hittisau, górski ser, dojrzewający 9 miesięcy (znalazłam zdjęcie z ubiegłego roku, bo chciałam wstawić na bloga :P) - 8,50 za 100 gNie widziałam miodu w tym roku, może dlatego, że nie trafiłam na stoisko, ale ser pewnie da się znaleźć bez problemu.

      • 3 0

    • od kiedy truskawki rosną na drzewie

      • 0 0

  • Ostrzegam przed silikonowymi zegarkami... (3)

    Modne teraz, neonowe zegarki, które na Jarmarku sprzedawane są za 35 zł, na Allegro można dostać już za 12 zł (już z kosztem przesyłki). Nie dajcie się naciągnąć...

    • 17 2

    • dokładnie!!!!były też zegarki SINOBI z cyrkoniami wokół tarcz - na allegro 54zł na jarmarku - 99!!

      • 4 0

    • Ee -- (1)

      -- dzięki za cynk, ale na tym właśnie polega wolny rynek ;) Kupuje się tanio, a sprzedaje tak drogo jak się uda.

      • 4 0

      • zawsze warto ostrzec nieświadomych :) sama chciałam go kupić, ale mnie tknęło, że sprawdzę na Allegro. I dobrze, że go nie kupiłam na Jarmarku :)

        • 4 3

  • 6 kajzerek!! Szalenstwo!!! (2)

    Tyle ja na sniadanie jem

    • 19 1

    • hahahahhaa a nie ciasteczkowy? :(

      • 4 0

    • no cóż

      jak kajzerka po 2PLN to chyba szaleństwo jednak

      • 0 0

  • OPERATOR - DEGUSTATOR

    Najlepiej hehehe :)

    • 6 2

  • jarmarkowe przewaly (2)

    ile może kosztować chleb ze smalcem ???? - o ile to jest smalec . a nie smalec + topione sadlo + olej rzepakowy

    • 11 2

    • (1)

      Ludziom to nawet nie o cenę chodzi, a jakąś tam magię jedzenia na świeżym powietrzu. Ja wieprzowiny nie jadam, zatem i smalcu, ale taka pajda świeżego chleba to pysznocha jest :)

      • 6 3

      • Gdyby jeszcze.....

        ...to powietrze było świeże, byłbym wprost szczęśliwy :) Ale jeśli o nie (świeże powietrze) chodzi, to jednak nie ma to jak weekendowe śniadanie na trawie gdzieś nad cichym jeziorem w głębi kochanych, znienawidzonych Kaszub. Pech, że przy cenach paliwa za króla Donka, dojazd tam kosztuje tyle co lot do Hiszpanii ;)

        • 9 3

  • a może tak ser Hitler? (5)

    Co za idiota wymyślił taką nazwę- Bismarck. Bismarck chciał unicestwić naród Polski. Mówił o tym jawnie i relizował swoją politykę wynarodowienia. A jakaś głupia c... sprzedaje sery pod taką nazwą.

    • 17 11

    • Pozostaje nam..... (4)

      ...się radować, że mamy tak mądrych ch.... jak ty, żeby nam o tym pisali. Unicestwić Polaków - przesada, ale Ciebie - propozycja kusząca :)

      • 4 8

      • Wszystko musisz niemerytorycznie torpedować? (2)

        Podwójny Glut był draniem. Udowodnione.

        • 5 6

        • Merytorycznie..... (1)

          ...udowodnione, dodajmy :) Przez kogo i jak? Przez prezesa i tak właśnie :) Skąd zdziwienie zoologicznym nacjonalizmem Bismarcka, skoro sam ta samą opcję, a jedynie po drugiej stronie barykady reprezentujesz?

          • 2 8

          • Podwójny Glut był szowinistą. To jest ideologia zbrodnicza.

            To odróżnia od nacjonalizmu, który nie jest zbrodniczy. Umyślnie miesza się te terminy w imię prounijnej propagandy. O!

            • 1 5

      • a kto powiedział że Polaków należy tak długo bić aż odechce się im żyć? Trochę wiedzy historycznej.

        • 3 3

  • żal Jelenia (2)

    jakoś nie przekonują mnie przysmaki z dziczyzny, wole jak biega sobie na wolności Jeleń, ciekawe kto z Nas miał możliwość zobaczenia go w naturze?? Pewnie niewielu , a to dużo ciekawsze niż zjedzenie kawałka kiełbasy takiej czy innej !Eh....

    • 15 8

    • ja miałam taką przyjemność (1)

      • 2 0

      • ja miałam taką przyjemność

        na stogach na drodze przy lesie, obok ośrodków wypoczynkowych. Szłam sobie i nagle go zobaczyłam, jakieś dwa metry odemnie, zatrzymałam się i staliśmy tak dobre 5 min patrząc sobie w oczy,młody był, ale poroże miał okazałe, gdyby poczuł się niepewnie i na mnie zaszarżował to mogłoby się to nieciekawie skończyć.Ale całe szczęście pobiegł ulicą przeskoczył przez tory tramwajowe i zniknął w lesie.

        • 2 0

  • Te kielbasy i sery sa po kilkadziesiat zl/kg !!! (3)

    Ceny ze ho-ho ! Stąd zainteresowanie nimi nikłe. Nie piszcie, ze ludzie stoja po nie w kolejce

    • 13 7

    • Należy się przyzwyczaić, że dobra, zdrowa żywność, tak jak na zachodzie, stała się już towarem luksusowym.

      • 10 3

    • wysokie ceny na kiełbasę i sery (1)

      PORZĄDNY ser z mleka MUSI KOSZTOWAĆ.Jak kogoś nie stać na PORZĄDNE jedzenie, to proszę do marketów po ser z oleju po 9 zł. za kg.To samo z kiełbasą,Albo się je KIEŁBASĘ Z MIĘSA PO DUŻEJ CENIE, albo "kiełbasę"z soi, konserwantów i krowich cycków w promocji po 9,99 za kg.WYBÓR NALEŻY DO KUPUJĄCEGO. A PYSKOWANIE NA CENY TO U SIEBIE W DOMU!!!!!!!!!!!!!!

      • 0 1

      • jaka masz gwarancje,

        ze to zdrowa zywnosc i naturalna ?????Ale jestes naiwna,RUDA

        • 0 0

  • (2)

    I to jest istota Jarmarku, żeby pokazywały się regiony, nie tylko z Polski.Pokazały co mają fajnego, jak: jadło, picie, rękodzieło, itp.A jak widać, jest tych dóbr - i to w dosłowym znaczeniu - mnóstwo!Zupka chińska itp., przed praca w trakcie, albo przed sesją, to nie wszystko :)Za Jarmarkiem, z takimi specjałami, jestem i będe ZA!

    • 12 1

    • Jo, zwłaszcza kaszubskie dziewczyny są dobre w rękodzielnictwie. (1)

      Znają się na robocie, wiem co piszę! :)

      • 5 2

      • nie ma jak błyskotliwy komentarz na wysokim poziomie.

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane