- 1 Rezerwiści idą na ćwiczenia. Kto najpierw? (212 opinii)
- 2 Zabójca z Jagatowa przyznał się do winy (149 opinii)
- 3 Śmierć w stoczni: zabójstwo, a nie wypadek (272 opinie)
- 4 Nabrzeże Hanzy na Wyspie Spichrzów (139 opinii)
- 5 Sondaż: Kosiorek prezydentem Gdyni (299 opinii)
- 6 Studenci z nową wizją al. Niepodległości (251 opinii)
Jarmarkowe przysmaki: Bismarck i kiełbasa z jelenia
Chleb na liściu chrzanu, kiełbasa z jelenia i ser długo dojrzewający Bismarck - to tylko niektóre z kilkudziesięciu produktów regionalnych, jakie można kupić na Jarmarku św. Dominika. Na gdańskiej imprezie swoje stoiska mają producenci z różnych stron Polski, a nawet z Litwy.
Na stoisku piętrzą się bochny Słupskiego Chłopczyka, Kaszubskiego Chłopa i Bismarcka. Pierwszy to ser pleśniowy, którego receptura pochodzi jeszcze z czasów przedwojennych. Drugi waży prawie osiem kilogramów, a trzeci nosi nazwisko kanclerza Rzeszy.
- Szukam sera, chyba z mleka koziego, który już tu kupowałam - kobieta po pięćdziesiątce stara się naprowadzić sprzedawczynię na trop przysmaku. W końcu udaje się. Kawałek sera zostaje zważony i zapakowany.
- Kiedy pada deszcz, ludzie chętniej zaglądają na nasze stoiska - ocenia Rużyła.
- Po prostu robią się głodni, a regionalne przysmaki świetnie zapełniają pusty żołądek - zachwala Mateusz Białobrzeski z rodziny kurpiowskich piekarzy.
Przy piekarniczym straganie panuje duży ruch. Sprzedawca pakuje ciasteczka owsiane, a chwilę później całą torbę ręcznie robionych kajzerek.
- Wczoraj kupiłam jedną na próbę i widzi pan, ile kupuję... Sześć! Szaleństwo! - śmieje się Anna, mieszkanka Gdańska.
Tuż obok emerytka i dzieci smakują kawałki piernika na mleku i miodzie. Producenci regionalnych przysmaków cieszą się, że zainteresowanie ich produktami z roku na rok jest coraz większe. Na sukces składa się nie tylko sam produkt, ale też opowieść producenta o tym, jak powstawał smakołyk.
- Te kiełbaski wędzone są dwie niedziele, te trzy niedziele, a te są suszone - wylicza Rita Valinskiene z Wilna, prezentując mięsne przysmaki robione według litewskich receptur. Jest tu kindziuk wędzony, kiełbasa z jelenia i kiełbasa dziadkowa.
Producenci żywności regionalnej, którzy mają swoje stoiska na Jarmarku, mają też zwyczaj wspominać, jaka jest przewaga ich smakołyków nad innymi standardowymi produktami.
- Mówi się, że piernik musi poleżeć, aby nabrać odpowiedniego smaku. My uważamy, że najlepsze są świeże pierniki. Soczyste, wilgotne i świetnie przyprawione. I takie robimy - wyjaśnia Mateusz Białobrzeski.
Z kolei każdemu, kto nie dowierza takim zapewnieniom, producenci regionalnej żywności proponują jedno: degustację przysmaków.
Wydarzenia
Opinie (153) 8 zablokowanych
-
2011-08-13 19:20
fajnie tylko kto da za kg kiełbasy 84 zł ...
- 6 0
-
2011-08-13 19:47
Gdzie świeże rybki.... (2)
Wybrałam się z mężem aby "zaliczyć" Jarmark Dominikański ale chcieliśmy przy okazji zjeść tanio- świeżą rybkę na świeżym powietrzu, gdzie się podziały punkty serwujące takie dania? Czy w tym roku ich nie było czy my ich nie widzieliśmy?
- 6 1
-
2011-08-16 19:43
(1)
Wyglada na to, ze ryby nie sa juz nasza regionalna specjalnoscia, tylko spalona kiełbasa, rozgotowana kukurydza i pieczone gnijace ziemniaki. Smacznego
- 1 0
-
2011-08-21 17:51
no i oscypek
z Wybrzeza oraz łój z chlebem
- 0 0
-
2011-08-13 19:53
byłem i nie widziałem rybek
- 7 0
-
2011-08-13 20:15
Kiełbaska gospodarska za 35/kg
Na jarmarku dzisiaj właśnie byłem i pooglądałem wyroby "swojskie" zaś rybki świeżej nie uświadczyłem. Po tej wizycie pojechałem do znajomych do Gowidlina przez Sierakowice i ...... jarmark porównywalny z rynkiem na Przymorzu a i towary jak na jarmarku a kiełbaska nie za 84 ale za 25-35 . Pachnąca naturalnie podwędzona i gwarantowana. Ale Jarmark Dominikański .... ma swoje prawa i CENY!!!!
- 6 2
-
2011-08-14 00:46
Najwiekszy wałek fiskalny w polsce. (1)
Jarmark bez paragonu zwany Dominikańskim .Do tego w sprzedaży same buble.Wstyd!
- 4 2
-
2011-08-15 15:34
A dziś (15.08), w święto maryjne, dzień wolny od handlu, to im wolno na tym jarmarku handlować? Jeśli tak, to nie tylko fiskalny to wałek...
- 0 0
-
2011-08-14 06:20
jarmark to dziadostwo straszne jest
totalne dziadostwo nie jarmark,,,tandeta straszna,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
- 3 2
-
2011-08-16 19:16
a za 2 szaszłyki z ziemniaczkami poprosili od nas 110 zł (1)
- 3 0
-
2011-08-18 10:51
A tobie w szkole ukradli elementarz i nie umiesz czytać menu oraz cennika ?????
- 0 0
-
2011-08-19 22:50
Jak dobrze,ze ta chala,wiocha i kolchoz
juz sie konczy.Bedziemy mieli przez rok spokoj
- 1 0
-
2011-11-07 14:59
sery z Kaszub
Sery Grif, Kaszeb , Bismrek można kupić w Wasz Sklep na Koszykowej 20 w Warszawie. Próbowałam isa bardzo smaczne.. Polecam:-)
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.