Fakty i opinie

Jedzenie na telefon: testujemy sushi

Tym razem zamówiłam do domu cztery zestawy sushi od czterech "suszarni" w Trójmieście. Na zdjęciu: set od Hashi Sushi w Gdyni.
Tym razem zamówiłam do domu cztery zestawy sushi od czterech "suszarni" w Trójmieście. Na zdjęciu: set od Hashi Sushi w Gdyni. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech lokali: MaMi Sushi, Hashi Sushi, Moshi Moshi SushiSaYana Sushi. Ocenialiśmy już pizze, burgeryobiady z dowozem do domu.



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Czy jadłe(a)ś kiedyś sushi?

tak, uwielbiam je 87%
tak, ale nie podeszło mi 7%
nie, choć mam zamiar spróbować 2%
nie, taka kuchnia w ogóle mnie nie interesuje 4%
zakończona Łącznie głosów: 1281
W ostatnich dniach odbyłam kulinarną podróż do kraju Kwitnącej Wiśni, a to znaczy, że testowałam sushi na telefon/przez aplikację. Wybrałam cztery trójmiejskie "suszarnie" - dwie z Gdyni i dwie z Gdańska (niektóre z nich mają też swoje filie w Sopocie).

Sushi to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, jednak według mnie nie można przejść obok tej potrawy obojętnie. Zanim opowiem, jak smakowały zamówione przeze mnie zestawy, przedstawię krótki przewodnik po sushi.

Ryż to podstawa



Najważniejszy jest ryż, a dokładnie sposób jego przyrządzania. Każdy sushi master pilnie strzeże swojej receptury na jego przygotowanie. Niebagatelną rolę odgrywa także rodzaj użytego ryżu i octu.

Podczas serwowania ryż nie powinien być schłodzony ani mieć temperatury pokojowej, a powinien posiadać temperaturę ciała, dlatego często gotowce z lodówek nie smakują najlepiej. Drugim najważniejszym elementem jest świeżość nie tylko ryby, ale wszystkich składników.

Podstawowe typy sushi



Hoso maki - cienko zwijane rolki z tylko jednym składnikiem (góra dwa), czyli ryż, nori (wodorosty) i warzywo czy też ryba.

Futo maki - grube, zawijane rolki zawierające dużo różnych składników -
najczęściej od czterech do pięciu.

Uramaki/California maki - nazywane także "rolką na lewą stronę", ponieważ
tutaj ryż jest na zewnątrz; najczęściej posypany sezamem, a nori są w środku.

Nigiri - plastry sashimi ułożone bezpośrednio na wałeczku ryżu.

Rolki nie powinny być za duże ani też za małe - tak na jeden kęs, by całe można było bez problemu włożyć do ust.

Każde z zamówionych przeze mnie sushi było inne, choć pozornie może się wydawać, że dość podobne. Jedne miały słodszy ryż, inne mniej, u jednych dodatki były mało wyraziste, a u innych zdominowały całość. Do każdego zestawu każdorazowo dołączone były pałeczki i sosy.

1
miejsce: Sushi
w rankingu Sushi
Pracownia Sushi
Gdynia, Harcerska 2
8.8/10
+ Oceń

MaMi Sushi



Od MaMi Sushi, które znajduje się we Wrzeszczu przy ul. Hemara 3Mapka, zamówiłam przez aplikację zestaw 12 sushi w cenie 52 zł (plus 2 zł za dowóz).

Set składał się z:

- nigiri z seriolą (2 sztuki);
- futomaki z łososiem, awokado, ogórkiem, sałatą, serkiem Philadelphia (6 sztuk);
- California z krewetką w panko, oshinko (rzodkiew japońska marynowana o wyrazistym słodkim smaku), ogórkiem, spicy mayo i ikrą ryb tobiko (4 sztuki).

Ryż był delikatny, bez wyraźnie wyczuwalnej słodkości czy kwaśności. Sushi z Mami było dość neutralne w smaku, szczególnie nigiri i futomaki. Z kolei w California maki z krewetką w panko wyczuwalny był wyrazisty słodki smak oshinko i mango, co nieco zaburzyło równowagę i przyćmiło krewetkę. Przyznaję, że lubię tę słodycz, która pięknie kontrastuje z sosem sojowym. 12 rolek na jedną osobę to wystarczająca ilość, bo rolki były wielkością idealne. Mami serwuje poprawne, smaczne sushi w przystępnej cenie.

MaMi sushi - 12 sztuk.
MaMi sushi - 12 sztuk. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Hashi Sushi



Sushi od Hashi Sushi w Orłowie przy ul. Przebendowskich 38Mapka zamawiam w lokalu. Dowóz na Witomino, gdzie akurat spędzałam popołudnie, wynosił 15 zł i uważam, że to dość sporo.

Wybrałam zestaw Nara (16 sztuk) w cenie 67 zł, czyli:

- hosomaki sake z łososiem i wasabi (6 sztuk);
- California ebi ten - krewetka w tempurze, ogórek, awokado, ikra ryb tobiko, spicy mayo i wasabi (4 sztuki);
- futomaki madai panko - halibut w panko, sałata, ogórek, awokado, oshinko, por, spicy mayo i wasabi (4 sztuki).

Rolki były małe i zgrabne. Najlepiej pod względem smaku wypadły rolki z krewetką w chrupiącej tempurze, dobrze zrównoważona kompozycja smaków i tekstury. Halibut w panko równie smaczny, wyrazisty, ale mogłoby być więcej ryby, bo panko nieco ją przyćmiło. Najsłabiej wypadły niestety hosomaki z łososiem - smak był dla mnie za mało intensywny. Daję za to plus za dodatkowy sos ostro-słodkie chilli.

Hashi Sushi - set Nara (16 sztuk).
Hashi Sushi - set Nara (16 sztuk). fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Moshi Moshi Sushi



W Moshi Moshi Sushi, mieszczącym się w Gdyni przy ul. Abrahama 52Mapka, zamówienie składam przez aplikację. Dowód na Witomino kosztuje mnie 10 zł.

Zamawiam zestaw Tengu (16 sztuk) w cenie 58 zł, a w jego skład wchodzą:

- futomaki sake Philadelphia - łosoś, ogórek, serek Philadelphia, sałata i awokado (6 sztuk);
- futomaki vege - ogórek, sałata, serek Philadelphia, tykwa (inaczej Kanpyo to suszone włókno tykwy stosowane w kuchni japońskiej marynowane na słodko) i oshinko (6 sztuk);
- California sake - łosoś, serek Phipadelphia, ogórek i awokado (4 sztuki).

Otrzymałam 16 sztuk naprawdę grubych rolek z równie dużymi kawałkami ryby w środku. Dla tych, którzy lubią się porządnie najeść sushi, będzie to zestaw idealny.

Pierwsze, na co zwróciłam uwagę, to świeżość składników oraz dobrze przyprawiony ryż, którego ziarenka są ze sobą połączone, ale nie mocno sklejone. To sprawia, że sushi dosłownie rozpływa się w ustach.

Moshi Moshi idealnie trafiło w moje smaki. Otrzymałam zgrabnie dobrane składniki poszczególnych rolek i trafione połączenia słodkiego, słonego i neutralnego delikatnego mięsa z łososia. Z jednej strony bez problemu można wyczuć każdy składnik, a zarazem są one doskonale zbalansowane. Vege rolki były lekkie, wyjątkowo smaczne ze słodkawą nutą oshinko i karmelową tykwą, a ta słodycz świetnie kontrastowała z ostrym wasabi i słonym sosem.

Zestaw Tengu (16 sztuk) od Moshi Moshi Sushi.
Zestaw Tengu (16 sztuk) od Moshi Moshi Sushi. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

SaYana Sushi



Z SaYany na Zaspie, działającej przy ul. Hugo Kołłątaja 3Mapka, zamawiam przez aplikację zestaw Okitawa, składający się z 20 sztuk w cenie 62 zł (plus 10 zł za dowóz do Oliwy).

W skład zestawu weszły:

- ika futo - kalmar w tempurze, tamago (omlet jajeczny), ogórek, sałata i sos śliwkowy (6 sztuk);
- futo Ebi - krewetka w tempurze, ogórek, tykwa, sałata, sos spicy mayo (6 sztuk);
- hosomaki kappa - ogórek i sezam (8 sztuk).

Z SaYana otrzymałam trochę przekombinowane, ale w sumie ciekawe i dobre kompozycje smaków. Szczególnie przypadł mi do gustu sprężysty kalmar w tempurze w towarzystwie słodko-rybnego omleta i słodkiego sosu śliwkowego - dużo tu fajnej i nienachalnej słodyczy, co daje genialny smak po zanurzeniu w sosie sojowym. Krewetka w tempurze z kroplą ostrego sosu majonezowego równie wyśmienita. Hosomaki przyjemne w smaku dzięki sezamowi, ale nie zrobiły takiego wrażenia jak kalmar i krewetka.

Ryż był dość kleisty o neutralnym smaku, może subtelnie kwaskowy. Ale jest jeden minus - nadmiar sałaty. Jak dla mnie to niepotrzebny dodatek, sushi samo w sobie było smaczne.

Zestaw Okitawa od SaYana Sushi (20 sztuk).
Zestaw Okitawa od SaYana Sushi (20 sztuk). fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Podsumowanie: zestawy, które miałam przyjemność testować, nie były tradycyjnym sushi w stylu japońskim, ale w amerykańskim, bardzo zresztą lubianym w Polsce.

Każda z czterech "suszarni" trzyma według mnie poziom i oferuje smaczne rolki, choć moim faworytem zdecydowanie zostało Moshi Moshi - ich kompozycja najbardziej mi zasmakowała. Tych, którzy kochają sushi, przekonywać do zamówień do domu chyba nie muszę, za to tych, którzy nie mieli jeszcze okazji skosztować tego dania, gorąco do tego zachęcam. To ciekawa kulinarna podróż, którą możemy odbyć we własnym domu. Wspieramy przy okazji branżę gastronomiczną, co też jest ważne dla tych wszystkich lokali, które znalazły się ponownie w trudnej sytuacji.

Opinie (155) 9 zablokowanych

  • Czas dostawy (5)

    Może warto wspomnieć o tym parametrze w artykułach, niektóre miejsca grubo ponad 2 godziny oczekiwania

    • 70 1

    • to nie jest nic (3)

      zamówiłem niedawno o godzinie 17 (pierwotnie czas oczekiwania miał wynieść godzinę), a po chwili telefon, że dostawa będzie o 22.30 :D Tłumaczenie - tyle zamówień jeszcze w życiu nie mieli. Tak wygląda "biedne gastro" ograniczone do dowozów. Także jak widać jeśli serwuje się dobre jedzenie, to chętnych nie brakuje.

      • 42 2

      • (1)

        To samo! Ostatnio jedna z pizzeri przyszedłem zamówić i od razu odebrać. 50 minut czekania. Nie ma żadnej biedy w Gastro chyba, o ile ktoś ma koncept ze homara na wynos chce dawać

        • 26 0

        • a mój sąsiad kupił nowego mercedesa

          nie ma żadnej biedy w Polsce!

          • 10 1

      • Są takie miejsca gdzie nie przyjmują nowych zamówień bo na dziś mają już tyle że nie wyrobią więcej

        Jakość i cena mają największe znaczenie. Pazerni którzy próbują wcisnąć nieświeże ochłapy przegrywają klientów.

        • 0 0

    • Cena za opakowania, jakość..

      Ja proponuję napisać artykuł o tym jak w czasie możliwości zamawiania tylko na wynos do ceny jedzenia doliczana jest cena za opakowanie. Czasem nawet 2zl. A co do restauracji, dobre przerywają, a słabe odpadną ( bardzo dobrze, bo kupując mięso w Biedronce albo tortille z logo makro (np Texas Chicken Gdynia)) nie można oczekiwać, że przy tak dużym wyborze klient wybierze właśnie tę restaurację.

      • 2 1

  • Wśród gdyńskich knajp brakuje Fresh Sushi. (1)

    Taka mała, niepozorna knajpka w Śródmieściu przy ul. Jana Kilińskiego. Wyglądam odstrasza, ale stosunek ceny do jakości i ilości rolek ma wyjątkowo dobry.

    Co do Moshi Moshi to warto zaznaczyć, że wejście jest od ul. Władysława IV. Moim zdaniem cenowo trochę przesadzają, ale smacznie jest.

    • 11 7

    • Mi brakuje zestawu z netto albo zabki

      Polecam są naprawdę dobre, a na moje kubki smakowe wypieszczone przez zestaw spod złotego znaku są niczym perliczki przygotowane przez samego mistrza Amaro!!

      • 0 2

  • Prośba do właściciela Trójmiasto.pl (6)

    Panie kochany niech Pan zakończy te tępe felietony pani Haponiuk. Niech pan o winie lepiej pisze. Proszę

    • 69 54

    • A ja lubię recenzje (bo to nie felietony) p. Haponiuk (2)

      pani Regino, po prostu proszę nie czytać :)

      • 20 10

      • (1)

        Proponuje w ramach zgody przenieść je do działu kabaret

        • 23 1

        • I, na bogow, niech ktos to wreszcie zacznie redagowac.

          • 21 0

    • Cykl zostanie zakończony jedynie wtedy, gdy kolejne artykuły nie znajdą zupełnie czytelników i komentatorów. (2)

      Niezależnie od tego jaka treść w komentarzach się znajduje. Póki co te recenzje trzymają się naprawdę znakomicie pod względem poczytności i aktywności odbiorców.

      • 4 4

      • (1)

        Cykl zostanie zakończony jak właściciele restauracji przestaną płacić za wizyty

        • 13 0

        • Czyli nigdy

          • 3 0

  • W porównaniu np do Bydgoczy ceny sushi w trójmieście są kosmiczne (5)

    • 66 2

    • w Ełku jest taniej , proszę tam pojechać

      • 12 4

    • Ale Bydgoszcz wie, ze w sushi nie ma cebuli? (1)

      • 20 5

      • Wie, tak samo jak wie że z niej jesteś ulepiony

        • 5 6

    • Różnice między Gdynią a Gdańskiem są kolosalne. W Gdyni zjesz dobre sushi w cenie 2-3 złote za kawałek, w Gdańsku 4-5

      • 3 1

    • w porównaniu do Japonii....

      ceny mamy mw x 4 ... a jakość produktów nie do porównania.... zdecydowane NIE dla sushi w Polsce...i Europie ;)

      • 4 0

  • Tylko Umiko sushi

    Jak Gdynia to Tylko Umiko sushi na Świętojańskiej 130 !

    • 1 28

  • Hashi Sushi (14)

    Jakość Hashi Sushi się mocno pogorszyła, uważam, że obecnie cena jest nieproporcjonalnie wysoka do oferowanego standardu. Zamówiliśmy z mężem sushi dla dwojga za prawie 200 złotych - ryż był za suchy a rolki się rozpadały. Szkoda, bo swego czasu mieli świetną jakość. Niestety w trójmieście ciężko o naprawdę dobre sushi - zupełnie nie rozumiem fenomenu dodawania serka philadelphia do sushi. Może to taki "cheat", żeby składniki się lepiej razem trzymały?

    • 58 6

    • ale bzdety

      zamowilem ostatnio ze 3 razy i wszystko 1 klasa.

      • 4 10

    • najgorsze sushi

      • 3 4

    • (2)

      "zupełnie nie rozumiem fenomenu dodawania serka philadelphia do sushi. Może to taki "cheat", żeby składniki się lepiej razem trzymały?"

      Wróć do jedzenia pasztetowej, do tego Twoje plebejskie podniebienie się jedynie nadaje...

      • 4 33

      • Ja też nie rozumiem

        A ty jesteś niegrzeczny i zarozumiały, żeby nie wypowiedzieć się dosłownie co myślę o takich jak ty.

        • 17 2

      • Tak

        Serek Philadelphia to składnik luksusowy.

        • 3 2

    • Potwierdzam (3)

      Hashi się popsuło zdecydowanie. Kiedyś to była najlepsza suszarnia w Gdyni, jeżeli nie w Trójmieście, niestety po dawnej świetności zostały już tylko ceny. Polecam Karola Sonnaka - moim zdaniem teraz nr.1 w Gdyni i cenowo bardzo przystępny

      • 11 1

      • Nie brałem jeszcze nic od Sonnaka (2)

        Mimo że mieszkam niedaleko. Warto ??

        • 1 2

        • (1)

          Sonnak trzyma poziom. W Gdyni oprócz tego dobry jest Jerry Ruko, fresh sushi i jeszcze jedno, które otworzyło się przy Volvo

          • 1 0

          • Koleżanka zamówiła to przy colvo i syf tlusty

            Żołądki bolały cała rodzine

            • 1 1

    • Racja

      Od wielu lat tam zamawiam i rzeczywiście ostatnio trochę zeszli z jakości - ale w sumie i tak będę zamawiał - problem ze Panowie robiąc jedzenie - ciągła konwersja między sobą a maseczki na brodzie - słabo jeść sushi z ich ślina

      • 5 2

    • Słabiej

      Co zamówienie słabiej. Ostatnio 300 w plecy a schabowego przyjemniej by się jadło. Szkoda bo wcześniej mucha nie siadała i mocno chwaliłem

      • 2 0

    • Ja od dawna zamawiam w Hashi w Sopocie, mimo że do Orłowa mi bliżej. W Orłowie nie dość, że rolki niedobre, to jeszcze obsługa nadęta. Odbieram i tak sama, więc wolę trochę nadłożyć drogi i zjeść smacznie i bez łachy.

      • 1 0

    • Gdzie jest zupa z wołowina i jajkiem?

      No ja sie pytam! Jak mozna bylo wyrzucic z menu najlepsza zupe w trojmiescie!

      • 0 0

    • Akurat ten serek Philadelphia to tylko w menu, w praktyce raczej Turek i temu podobne. Philadelphia to nie na czas kryzysu..

      • 0 0

  • (2)

    Ceny sushi w Polsce są absurdalnie wysokie.

    • 81 0

    • Jak wszystko. Dlatego jedzenie przyrządzam w domu.

      • 11 2

    • Podatek jest od tego roku wyższy na owoce morza i sushi

      Tak, że pretensje do rządu.

      • 0 0

  • Jerry Ruko Gdynia (3)

    Najlepsze sushi na dowóz -jest obłędne!!! bardzo polecam:)

    • 13 4

    • Jerry Ruko Gdynia

      również polecam. Wysoka jakość składników, a niewygórowana cena.

      • 5 0

    • Też polecam Jerry Ruko

      Zamówiliśmy ostatnio po raz pierwszy stamtąd i jesteśmy zachwyceni. Na pewno będziemy jeszcze zamawiać. Pycha. Ceny fajne, jakość ekstra.

      • 3 0

    • Jerry Ruko Wymiata....

      Każda z trójmiejskich restauracji sushi ma swoje wzloty i upadki. Uważam że Jerry jest teraz na fali trzymajcie poziom . Polecam

      • 0 0

  • Hit hit hit (10)

    Hit artykuł! Nie kierowniczko, nie ryż a ryba jest najważniejsza w sushi. Jakość surowca, bo jest surowy. Potem dopiero ryż. Ale już sobie googluje fragmenty przewodnika sushi na ctrl C ctrl v i patrzę skad delikatnie mówiąc inspiracja. Przecież Pani nie ma pojęcia co pisze. Co to są zgrabne rolki? Hahahahaha

    • 58 8

    • (7)

      Gdzie jest dobre sushi? W baninie! Bez kitu. Morze Sushi. Polecił mi kolega Japończyk. Daleko w pip ale się raz kopsnalem i wzialem. Pycha. Tak samo Nabogato

      • 12 10

      • Sushi robione w Nabogato na Morskiej jest rewelacyjne!

        • 5 2

      • W Baninie nie jadłem, ale Nabogato przy ul. Świętojańskiej jest bardzo przeciętne.

        • 6 0

      • Niestety, nie polecę sushi w Baninie. (1)

        Dużo nauki przed właścicielami

        • 5 0

        • Są dwa. To drugie cienkie

          • 2 0

      • Osaka Sushi (1)

        Najlepsze sushi w Osaka Sushi w Osowie

        • 3 2

        • Najlepsze, bo jedyne?

          • 0 1

      • Slabe na maxa.

        A wiesz dlaczego? Bo dodają majonez i dlatego byłem tam tylko raz. Miałem mega mdłości i niesmak w buzi. Stacja Shusi z Janina wypada nieco lepiej.

        • 0 0

    • ale nie każde sushi jest z rybą

      • 13 4

    • Suszarnia

      A Ty jakie masz uprawnienia do tematu sushi chociaż raz w życiu jadłeś?

      • 0 2

  • osobiście zamawiam w Nabogato Sushi. najlepszy stosunek ceny do jakości+ilości.

    • 9 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.