• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Mami Sushi karmi pierwszorzędnie

Agnieszka Haponiuk
1 października 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Mami Sushi w Garnizonie
  • Mami Sushi w Garnizonie
  • Mami Sushi w Garnizonie

To nie było moje pierwsze spotkanie z Mami Sushi, ale na pewno jedno z najbardziej udanych, bo do tej pory zamawiałam tutaj jedynie na wynos. Ciekawa jednak byłam oferty stacjonarnej, chciałam też zweryfikować opinie, jakie docierały do mnie o tej restauracji. Zapraszam zatem na kolejny tekst z cyklu "Jemy na mieście", tym razem z sushi w roli głównej.



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Mami Sushi mieści się na osiedlu Garnizon we Wrzeszczu przy ul. Hemara 3Mapka. Lokal jest niewielki, urządzony prosto i elegancko. Nie ma tu zbyt wielu elementów wystroju i dosłownie dwa drewniane stoliki, pluszowe siedzisko w musztardowym kolorze oraz długi bar z wysokimi krzesłami, a na zewnątrz równie mały ogródek. Jedna ze ścian udekorowana jest mchem islandzkim zwanym też chrobotkiem czy mchem reniferowym. Jednym słowem - japoński minimalizm.

W menu znajdziemy kilkadziesiąt rodzajów sushi, zarówno tradycyjne, jak i wersje autorskie stworzone przez sushi masterów z nietypowym doborem składników. Prócz tego, w karcie znajdziemy inne, popularne dania kuchni japońskiej.



  • Futomaki - halibut w panko
  • Futomaki - halibut w panko
  • Futomaki Mami - tatar z tuńczyka
  • Futomaki Mami - tatar z tuńczyka
  • Futomaki Mami - tatar z tuńczyka
Zamawiamy:

  • Shoyu ramen/ zupa na bulionie drobiowym z makaronem, soczystą wieprzowiną chahsu i marynowanym jajkiem - 34 zł
  • Udon z warzywami sezonowymi/ na ostro - 32 zł
  • Hosomaki łosoś/ 6 szt. - 20 zł
  • - Futomaki halibut w panko/ awokado, oshinko, mango, ogórek, sałata, mayo smakowe/ 6 szt. - 29 zł
  • Autorskie futomaki mami tatar z tuńczyka/oshinko, mango, ogórek, sałata, serek philadelphia/ 6 szt. - 33 zł
  • California (tak zwane maki odwracane) krewetka gotowana/ awokado, oshinko, ogórek, mayo, tobiko/ 4 szt. - 23 zł
  • Banan w tempurze - 17 zł


  • Ramen shoyu
  • Ramen shoyu
  • Amuse-bouche
  • Amuse-bouche
  • Ręcznik
Na początek podano nam spodeczki na sos oraz miseczkę ze sprasowanymi (skompresowanymi) ręcznikami, które po zalaniu ciepłą wodą rozwijały się w ciepły, pachnący ręcznik. Są dwie metody jedzenia maki-sushi - pałeczkami albo rękoma. Stosując drugą metodę musisz mieć możliwość wyczyszczenia/odświeżenia dłoni i do tego właśnie służą specjalne wilgotne ręczniczki.

Następnie zaserwowano amuse-bouche, czyli niewielkie danie, dosłownie na dwa kęsy, które jest preludium do kulinarnej uczty. Otrzymaliśmy opalanego halibuta o dymno-słodkim posmaku z chrupiąca skórką łososia. Przekąska rozbudziła nasze kubki smakowe.

Shoyu ramen - jego bazą jest tare, do którego użyto sosów sojowych (Shoyu znaczy sos sojowy), a w swoim składzie ma esencjonalny, klarowny bulion drobiowy z sezamową nutą, roladę z boczku chashu, czyli boczek wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego, mirinu z dodatkiem imbiru. W tym ramenie boczek jest doskonały, z zewnątrz chrupiący, w środku tak miękki, że dosłownie rozpływa się w ustach, ma lekko słodkawy posmak. Pozostałe dodatki równie smaczne - jajko z rozpływającym się żółtkiem, nori, sprężysty makaron. To bardzo przyzwoity ramen, chociaż porcja nieco mniejsza niż w innych tego typu miejscach.

  • Udon z warzywami
  • Hosomaki z łososiem
  • Udon z warzywami
  • Hosomaki z łososiem
  • Udon z warzywami
Makaron udon z warzywami był pokryty pysznym, aromatycznym sosem. I ten sos gra w tym daniu główne skrzypce. Jego smak nie jest tak oczywisty, na pierwszy plan wysuwa się słodycz, a zaraz za nią przyjemnie pikantna i sezamowo-orzechowa nuta. Ciekawy sos, chrupiące warzywa oraz sprężysty makaron tworzą proste a zarazem kapitalne danie.

W sushi najważniejszy jest ryż. W Mami Sushi ryż jest idealny, doskonale zbalansowane smaki słodkie, słone i kwaśne. Ziarenka ryżu są ze sobą połączone, ale nie mocno sklejone i, co najważniejsze, nie dominuje nad składnikami, dzięki czemu czuć te wszystkie smaczki. Hosomaki to po japońsku chude, cienkie i zawijane. I takie właśnie są hosomaki, małe i zgrabne, które łatwo jest chwycić pałeczkami. Minimalna ilość składników pozwala wyczuć delikatny smak świeżego łososia.

Futomaki to grube rolki z minimum czterema składnikami. Nasze futomaki z halibutem w panko składały się łącznie z sześciu składników. Świetna kompozycja smaków i wcale nie przekombinowana. Dużo wspaniałej i nienachalnej słodyczy, która pięknie kontrastuje z sosem sojowym i wasabi. Autorskie futomaki mami z tatarem z tuńczyka wyśmienite. Wyczuwalny słodki smak oshinko i mango doskonale komponował się z wyrazistą, lekko pikantną rybą.

  • California z gotowaną krewetką
  • California z gotowaną krewetką
  • California z gotowaną krewetką
  • Banan w tempurze
  • Banan w tempurze
California z gotowaną krewetką to dobrze równoważona kompozycja smaków i tekstur. Tobiko przyjemnie strzela pod zębami, a pozostałe dodatki nie zabiły delikatnego smaku krewetki. Bez problemu można tu wyczuć każdy składnik, a zarazem są one świetnie zbalansowane.

Gdzie na sushi w Trójmieście?



Desery w barach sushi najczęściej są traktowane po macoszemu, a tutaj pełne zaskoczenie - banan w tempurze jest po prostu przepyszny! Gorący, z zewnątrz chrupiący, a w środku mięciutki. Mami Sushi idealnie trafia w nasze smaki, a więc wychodzimy z restauracji usatysfakcjonowani i zachwyceni zarówno jakością, świeżością składników, serwisem i estetyką podania. A zatem nie mogę wystawić Mami Sushi oceny innej niż bardzo dobrej. Nie znalazłam ani jednej fałszywej nuty w serwowanym sushi czy daniach.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (91) ponad 10 zablokowanych

  • Wygląda super. Zrobiłem sięgłodny ;)

    • 19 11

  • Lokal z zewnątrz wyglada jak dworzec we Wrzeszczu przed remontem.

    • 42 10

  • (15)

    Wygląda dobrze ale czy mówimy na Garnizonie czy w Garnizonie?

    • 21 2

    • Korekta chyba śpi bo (2)

      "Wyczuwalny słodki smak oshinko i mango doskonale komponował się z wyrazistym, lekko pikantną rybą"
      (zakładam, że chodziło o "wyrazistą ... rybą) .
      "Chahsu" - powinno być "chashu".
      "Makaron udon z warzywami była pokryty pysznym" -> "był pokryty".
      W ogóle ten tekst jakiś taki, jakby na kolanie w pośpiechu pisany.

      • 18 5

      • Po prostu jej nie ma. Jest tylko w punkt.

        • 13 0

      • Zgadza się , dlatego nie byłam w stanie go przeczytać , zmęczył mnie. Kto pisze te teksty?

        • 2 0

    • (10)

      Na Garnizonie na Wrzeszczu. Czego nie rozumiesz?

      • 15 11

      • WE Wrzeszczu, nie na Wrzeszczu (3)

        • 6 1

        • (2)

          Naprawdę? Ale jak, że we środku?

          • 1 3

          • Przyjezdny? (1)

            • 4 1

            • Napisał Bartoszyce, a dla N rozpoczynających się: na Wrzeszczu, na Brzeźnie, na Oliwie... Zapytasz się takiego skąd jest, a on Gdańszczanin:}

              • 1 0

      • Słaby trolling :)

        • 4 0

      • (1)

        nie Bartoszyce tylko Włocławek, przyznaj się

        • 4 0

        • No dobra, CIN

          • 2 1

      • (1)

        W garnizonie jak byla to jednostka wojskowa, od kiedy jest to nazwa osiedla więc NA Garnizonie

        • 2 5

        • tak! i na brzeznie

          • 3 0

      • na oliwie

        • 5 0

    • Na

      Na garnizonie

      • 1 7

  • Szkoda, że nie umiem jeść pałeczkami (4)

    Tylko bym się ośmieszył przed tak światowym towarzystwem :(

    • 31 11

    • Nie jest tak ciężko

      po pięciu minutach nabierzesz wprawy

      • 8 5

    • Jak lubisz to co Cię obchodzi co ludzie powiedzą że nie jesz paleczkami. Może warto spróbować się nauczyć , to nie jest aż tak trudne.

      • 7 3

    • Ja też nie umiem i się nie nauczę.

      • 3 0

    • Zupki chińskie też się je pałeczkami...

      • 0 0

  • (5)

    Koszmarne miejsce. Nie mają pojęcia o sushi. Ryba maślana ze skórą. Nigiri z kawałków najgorszej jakości. Dałem im szanse 3 razy i już wystarczy. Dziw, że jeszcze istnieją.

    • 35 17

    • Właścicel (1)

      Szanowny Panie nie mamy w ofercie ryby maślanej :)

      • 14 1

      • to dziwne ja regularnie jadam u was maślaka

        • 2 0

    • Nie kłam !!! (1)

      W mami sushi nigdy nie było i nie ma ryby maślanej!
      Koleżko z konkurencji. I nie , ja nie jestem z Mami sushi tylko mieszkańcem osiedla garnizon

      • 6 3

      • Owszem była - przez pierwsze miesiące działalności.

        • 0 0

    • nori ciągnące bleh nie polecam

      • 0 0

  • muszę szybko tam coś zjeść, bo niedługo pewnie będzie tam jakaś hamburgerownia

    • 17 6

  • Dziwne że autorce wszystko smakowało (1)

    Albo autorka jest jak zwierzątko i zje wszystko, albo kilkoro moich znajomych tam zamawiało i miało pecha. Raz tam jadłem, nigdy więcej

    • 39 11

    • dokładnie okropny towar

      • 0 1

  • Sorry, ale (4)

    uczciwego nie stać na jedzenie na mieście.

    • 15 26

    • Przynajmniej możesz poczytać jak korzystaja Ci inni :-)

      • 10 0

    • ja jestem uczciwy

      i codziennie jem na mieście, bo nie chce mi się gotować

      • 7 9

    • Stać, trzeba tylko iść do baru bez nazwy na pętli tramwajowej w Oliwie. (1)

      Menu może nie najwyszukańsze: szaszłyk wieprzowy, szaszłyk drobiowy i kurczaczek pieczony z ziołami.

      • 6 1

      • I jak postawisz bro masz kumpli do końca życia;)

        • 3 0

  • troche słabo

    • 6 4

  • (1)

    Banan za 17zł? Toć to cały karton w Biedronce tyle kosztuje.

    • 34 9

    • Banan

      To idź do Biedronki, kup karton bananów i 3 l oleju (większe opakowanie tańsze) i zaproś sąsiadów na banana w tempurze.

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane