- 1 Agresywny Rosjanin zatrzymany na lotnisku (126 opinii)
- 2 Uziemił się przez skradziony miernik (51 opinii)
- 3 Działkowcy przez to będą mieli problemy? (92 opinie)
- 4 Mieszkają na stałe, ale się nie zameldują (92 opinie)
- 5 Cyberpolicjanci mają nową siedzibę (85 opinii)
- 6 Kim jest Aleksandra Kosiorek, nowa prezydent Gdyni? (742 opinie)
Jemy na mieście: Mora Bistro - burgery w gdyńskim Śródmieściu
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Mora Bistro w gdyńskim Śródmieściu. Poprzednio byliśmy w sopockim Fresh Gordon i mieliśmy tu kilka uwag. Za dwa tygodnie opiszemy gdańską restaurację Ducha 66 w Gdańsku - już tam byliśmy.
W pewną styczniową niedzielę zamarzył mi się burger, więc z Mora Bistro w Gdyni było mi po drodze. Udałam się tam wraz z moją kuzynką, jej sześcioletnim synem i naszą wspólną koleżanką.
Mora Bistro to nowa odsłona dawnego Wantburgera, mieści się przy ul. Starowiejskiej 42-48/7. Ma format miejskiego bistro z ciekawym wystrojem, w którym znajdziemy sporo elementów dawnej stoczni w postaci takich detali, jak: zawory, pokrętła, rury, blacha falista czy stare halowe lampy.
Lokal podzielony jest na dwie części. W pierwszej od wejścia znajduje się lekko złocony bar, ściany w kolorze butelkowej zieleni i jasnego różu, kamienna podłoga. Przy oknie ciągnie się drewniana lada z dostawionymi metalowymi stołkami w pastelowych kolorach. Jedna ze ścian, w której wybito przejście do kolejnej sali, sprawia wrażenie niedokończonej, niedomalowanej, z odsłoniętymi cegłami oraz tu i ówdzie odpadającym tynkiem, wygląda jakby w trakcie pracy porzuciła ją ekipa remontowa. Oczywiście jest to zamierzony efekt i pasuje do stoczniowych elementów.
W drugiej sali, niezbyt przestronnej, rozstawione są stoliki i metalowe krzesła. Także tutaj, przy oknie, znajduje się drewniana lada i metalowe stołki. Przy jednej ze ścian ustawiono kanapowe siedzisko w biało-czerwoną kratę, która kojarzy mi się z latami 80. Ta część utrzymana jest w ciemnej tonacji w odcieniach granatu i butelkowej zieleni, ale ciepłe światło czyni ją bardzo przytulną.
Karta w Mora Bistro jest ciekawa zarówno pod względem formy, jak i zawartości. Wiodącymi daniami są burgery, ale menu oferuje również tapasy, tajską zupę i makarony oraz desery.
Zamówienie burgera składa się z trzech etapów: najpierw wybieramy jego wnętrze wraz ze wszystkimi dodatkami, następnie jeden z trzech rozmiarów: sliders - miniburger (50 g), classic size (150 g), double size (300 g), a na koniec ustalamy stopień wysmażenia wołowiny. Wszystkie burgery podawane są w bułce maślanej z sezamem i każdy z podstawowymi dodatkami: sałatą, pomidorem, cebulą i piklami.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Zamawiamy:
- miniburgera (8 zł);
- fryty domowe (8 zł), do których dobieramy sos serowy (4 zł);
- tapasy - panierowane pikle (3 szt. / 9 zł);
- burger Klasyk - classic size (150 g) - sałata, pikle, pomidor, cebula, domowy majonez, ketchup naturalny (20 zł);
- burger BBQ - classic size (150 g) - cheddar, bekon, sos BBQ Jack Daniels (20 zł);
- burger Halo mi - ser halloumi, grillowane warzywa, sos słodko-pikantny (20 zł).
Prosimy o średni stopień wysmażenia w kierunku mocnego.
Jako pierwszy przychodzi miniburger, którego ze smakiem zjada sześciolatek. Marynowane pikle w panko podane z ostrym sosem majonezowym, mimo że z początku wydawały mi się dość dziwnym daniem, okazały się wielkim hitem. To genialna w swej prostocie i zaskakująca w smaku przekąska, chrupiąca i delikatna z wierzchu, słodko-kwaśna i na wpół miękka w środku, a pod koniec ostra. Domowe fryty z sosem serowym były tak dobre, że zniknęły w mgnieniu oka, więc szybko domówiłyśmy drugą porcję. Całą robotę robił pyszny sos serowy.
Dobre burgery w Trójmieście
Burger Klasyk - ultraprosty i smaczny. Bardzo dobra bułka maślana, niezbyt puszysta i nieprzesadnie nadmuchana, a lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku z odrobiną sezamu na wierzchu. Mięso idealnie wysmażone, soczyste. Świeże warzywa. Przyczepiałabym się jedynie do ilości sałaty, wolałabym, aby było jej więcej. Nie ma w tym burgerze żadnej przesady ani zbędnej filozofii, poprawny, smaczny klasyczny burger.
BBQ burger to kolejna czysta forma burgera, ale tutaj prócz soczystej wołowiny główną rolę gra wspaniały słodko-ostry sos przełamany subtelnym aromatem whisky. Pozostałe składniki są jak należy: boczek tłusty i chrupiący, cheddar aromatyczny i ciągnący.
Moim faworytem został burger wegetariański Halo mi, na który składał się słodko-słony, sprężysty grillowany ser halloumi, dobry pikantny sos i grillowana cukinia. I tutaj mam uwagę: w karcie była mowa o grillowanych warzywach, a w burgerze znalazłam tylko grillowaną cukinię, pomidor był surowy, cebula również. Nie zaszkodziłoby wzbogacić wnętrza burgera również grillowaną papryką, bakłażanem, cebulą, a nawet pomidorem. Sądzę, że wówczas burger nabierze pełniejszego smaku. Mimo tego małego niedociągnięcia uważam tę kompozycję za udaną.
Podsumowanie będzie krótkie. Podstawowymi atrybutami Mora Bistro są autentyczność, prostota i smak. Do tego plus za ciekawy wystrój i oryginalne pikle w panko. Myślę, że czwórka z plusem będzie oceną zadowalającą.
O autorze
Miejsca
-
MORA bistro Gdynia, Starowiejska 42-48/7
Opinie (86) 9 zablokowanych
-
2020-01-29 09:33
wystrój wyraża (1)
całkowity brak szacunku dla klienta
- 11 10
-
2020-01-30 11:19
wystroj wyraza calkowita zachete dla klienta...
najwidoczniej mlodszego i bardziej otwartego na to co nowe
- 0 3
-
2020-01-29 09:42
(1)
Burgery genialne w swojej prostocie,wszystko smaczne i tylko mocna czwórka?czegoś tu nie rozumiem....
- 15 2
-
2020-01-29 09:45
A czego tu nie zrozumieć. Wszystko dobrze, znaczy, że zasługuje na ocenę dobrą, czyli czwórkę. Autorka nie jest z tych, co uważają, że 95% jadłodajni powinno mieć czerwone paski.
- 3 3
-
2020-01-29 09:53
Wysmażone średnio w kierunku mocnego
To ani idealne, ani soczyste.
- 16 2
-
2020-01-29 10:05
Tak super i tylko 4????
Chyba pani autorka nie jest konsekwentna i daje punkty jak tam leci.
- 16 1
-
2020-01-29 10:07
Wystrój - czy tam wpadła jakaś bomba?
- 10 5
-
2020-01-29 10:32
może jakaś powstanie jakaś oddolna inicjatywa odbiorców mająca na celu zmianę autora? (4)
- 19 4
-
2020-01-29 10:54
(1)
zrobmy fp na Facebooku!
- 2 1
-
2020-01-29 20:27
Namawiasz do hejtu autorki? przecież nie ma przymusu czytania tych opinii !!I
- 4 2
-
2020-01-29 22:05
Lepiej nie
Przyjdzie ktoś kompetentny i nie będziemy się mieli z czego smiac
- 2 0
-
2020-01-30 17:05
Popieram
Czytać się tego nie da. Nie mówiąc o tym, że byle szajsungiem da się zrobić lepsze zdjęcie. O recenzji nie wspomnę, bo wstyd...
- 3 0
-
2020-01-29 10:59
Domowe frytki (2)
Domowe frytki z farutexu z mrozni prosze was
- 19 2
-
2020-01-30 11:17
o co prosisz?
- 0 2
-
2020-01-31 12:06
Dokładnie...
To samo miałem napisać :D
- 0 0
-
2020-01-29 11:18
20 zł za takie maleństwo?
Szaleństwo.
- 12 1
-
2020-01-29 11:19
(1)
Cały czas zastanawiam się, co autorka miała na myśli pisząc, że czwórka z plusem będzie oceną zadowalającą... dla kogo zadowalająca? Dla kogo i dlaczego? chyba trafniej napisać, że ocena taka jest sprawiedliwa czy adekwatna.
- 10 1
-
2020-02-01 02:36
Ta pani ma bardzo duże problemu z polszczyzna.
- 1 0
-
2020-01-29 11:21
4 osobowa rodzina, każdy zamówi po dwa hamburgery (4)
160zl...
- 16 5
-
2020-01-29 11:52
(1)
No i?
- 3 6
-
2020-01-29 12:32
mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało ...
- 10 1
-
2020-01-30 08:42
Chciałby aby to było 16 zł.
Do tego pomarudziłby, że mało mięsa, wolna obsługa i ogólnie foch.
- 1 3
-
2020-02-01 01:34
masz 500 plus- co za problem?
patologija...
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.