- 1 Ugaszono pożar na budowie osiedla (148 opinii)
- 2 Cmentarzysko traficarów w sopockim lesie (162 opinie)
- 3 Obwodnica Witomina: ogłoszono przetarg na budowę (67 opinii)
- 4 Wzięli pod lupę punktualność SKM (63 opinie)
- 5 Na lotnisku pojawił się kwiatomat (78 opinii)
- 6 Cztery opcje do wyboru w pytaniu o płeć (423 opinie)
Jemy na mieście: Muszla w Gdyni ma potencjał
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Muszla w Gdyni. Poprzednio byliśmy w sopockiej Desce, w której doceniliśmy przystępne ceny i duże porcje. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Jaffa w Gdańsku - już tam byliśmy.
Wigilie firmowe w Trójmieście
Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim 1 w Gdyni zyskała drugie oblicze. Nie tylko świeci dawnym blaskiem, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść, bowiem na tyłach odnowionego obiektu powstała restauracja Muszla. Odwiedziłam ją wraz z koleżanką w zimną grudniową niedzielę.
Restauracja zajmuje dwie kondygnacje, na dole wnętrze utrzymane jest w kolorach butelkowej zieleni z żółtymi akcentami, kolorowymi fantazyjnymi krzesłami, a całość dopełniają duże zielone rośliny i aksamitne kotary. Mnie osobiście to wnętrze przywodzi na myśl teatralne foyer. Góra jest przeszklona, utrzymana w szarościach z kolorowymi pluszowymi krzesłami i drewnianymi stołami z metalowymi obiciami. Jest w Muszli coś fajnego, zadbano o odpowiednią odległość między stołami, więc goście czują się komfortowo.
W karcie zauważalne są wpływy kuchni śródziemnomorskiej z naciskiem na hiszpańską. Znajdziemy tu duży wybór tapasów na ciepło, jak i na zimno, sporo jest dań rybnych. Nie zabrakło też pizzy, co wciąż wzbudza moje wątpliwości, ponieważ uważam, że miejscem pizzy jest pizzeria, a nie restauracja.
Po długim namyśle zamawiamy:
- tapasy na zimno - zawinięty karczoch (15 zł);
- zupę rybną a'la Muszla (24 zł);
- grillowaną w całości doradę (44 zł);
- kanapkę pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem (34 zł);
- ciasto orzechowe (19 zł).
Na pierwszy ogień idą "zawinięte karczochy". Ta przystawka absolutnie mnie uwiodła. Grillowane karczochy były owinięte w dojrzewającą szynkę, a wszystko zanurzone w fantastycznym sosie pomarańczowym z chili. To połączenie smaków jest wprost genialne. Łagodny smak karczochów podkreślono wyrazistą, słoną szynką, a całość zwieńczona została słodko-ostrym cytrusowym sosem z wyraźną nutą pomarańczy.
Zupa rybna z dorszem, sandaczem, mulami, krewetkami i korzeniowymi warzywami dość prosta, bez udziwnień, z delikatnym morskim posmakiem, ale zdecydowanie dla mnie za słona.
Dorada niestety była przypalona. Do tego stopnia, że ryba miała smak dymu z grilla i nic poza tym nie dało się wyczuć. Wielka szkoda. Mam nadzieję, że był to tylko wypadek przy pracy i na co dzień doradę podaje się upieczoną, a nie spaloną. Sposób podania również nie zachęcał do jedzenia... Na szczęście dodatki były smaczne.
Z kolei kanapka pastrami to było to! Arcydelikatne mięso - soczyste, jędrne, miękkie o wspaniałym, subtelnym smaku. Ostry i słodkawy sos rosyjski, a to wszystko ukryte między dwiema kromkami przypieczonego, chrupiącego chleba w towarzystwie przepysznych kiszonych ogórków. Bardzo sycąca i bardzo dobra kanapka.
Deser to była mocno orzechowa bomba kaloryczna. Pięknie prezentował się na talerzu. Pyszne ciastko, ale dość ciężkie.
Podsumowanie: uważam, że Muszla ma duży potencjał kulinarny. Znalazłam tu świetne połączenia różnych smaków i tekstur, ciekawe wnętrze i kilka niedociągnięć, które łatwo naprawić. Wystawiam ocenę dobrą z dużym plusem.
O autorze
Miejsca
Opinie (93) 10 zablokowanych
-
2019-12-18 09:12
Cóż, dostali szansę od p.Agnieszki. Mam nadzieje że to wykorzystają...
- 3 4
-
2019-12-18 09:18
Ciastko orzechowe... jeżyk za 50 groszy :)
- 30 1
-
2019-12-18 09:19
czy to jest recepta
na rewitalizację muszli koncertowej?
- 13 1
-
2019-12-18 09:42
Ciastko 19 zeta b.drogo
- 33 0
-
2019-12-18 09:44
Pastrami za 34 zł? (2)
34 zł za pastrami, jeszcze tak kiepskie jak na zdjęciu to gruba przesada. Uprzedzając komentarze - nie uważam, że dania w restauracji powinny być tak duże, że z talerza się wylewa i kosztować 10 zł. Ale taka cena za kanapkę to jakaś kpina...
- 49 2
-
2019-12-18 10:32
otwórz taką restaurację
sukces murowany!
- 0 15
-
2019-12-18 23:13
Toto na zdjęciu to nie jest żadne pastrami!
- 1 2
-
2019-12-18 09:57
Fajna restauracja, ale... (3)
Kolejna fajna restauracja w Gdyni, ale... 34 złote za dwie kanapki to stanowczo za drogo. Reszta ok.
- 40 3
-
2019-12-18 10:43
poprawka - za jedną kanapkę przekrojoną na pół...
- 17 0
-
2019-12-18 23:14
Fajna, taka nie za droga :O (1)
- 2 2
-
2019-12-19 10:37
skromna...
a jak ze złota...
- 2 0
-
2019-12-18 10:21
Czy w Polsce sa inne pomysly na interes niz pitcernia, zabka, lub lokal gastronoimczny? (5)
Trzeba eksportowac bo musimy sie dorobic.
- 16 3
-
2019-12-18 10:54
? (1)
pitcernia? Pomaga wypełniać PITy? Ciężko napisać nawet fonetycznie?
- 1 3
-
2019-12-18 12:26
przecież to zabieg celowy, pizzeria daje pizzę, włoską dobrą a na pitcę chodzi się do pitcerni, takiej z kiełbasą i grubym ciastem, kapiszi?
- 3 0
-
2019-12-18 11:31
Tak, Stachu Gawlowski, Nojman albo pan TikTak by mogli grube ksiazki napisac o tych "intetesach".
- 3 0
-
2019-12-18 11:33
Szukasz w dziale kulinaria informacji o produkcji łożysk? Mi się wydaje, że ty akurat nigdy się nie dorobisz.
- 2 1
-
2019-12-19 10:40
po co?
najlepiej dobabiać się na lokalnych baranach...
Same przyjdą...- 1 0
-
2019-12-18 10:25
jakby ktoś chciał podobnego razowca z ogórkiem to zrobię za 32zł taniej
zapraszam
- 36 1
-
2019-12-18 10:26
Zmarnowana szansa, brak jednoznacznej koncepcji - dlatego jest pusto
kibicowalem temu miejscu od poczatku.
niestety miejsce o duzym potencjale lecz totalnie zamrnowana szansa.
Lokal bez zadnej koncepcji i strategii.
Nie wiesz czy przychodzisz na koncert czy do restauracji, czy bardziej do pubu, moze miejsca spokojnego dla osob starszych ? czy dla mlodych? kawiarni? widac wyraznie brak jednoznacznej strategii. niestety nie da sie pogodzic tego wszystkiego. a tutaj tego probowali.- 29 0
-
2019-12-18 10:29
Żart (3)
Zarabiam sporo, ale nigdy nie wydam za...
Zupę więcej jak 10 PLN, ciasto wiecej jak 10 PLN, danie główne więcej jak 25 pln, kawę więcej jak 8 PLN. Dziękuję.- 35 10
-
2019-12-18 18:49
no jak za danie główne nie płacisz więcej niż 25 to pewnie stały klient Sphinxa król Shaormy
- 10 0
-
2019-12-18 21:53
I bardzo dobrze, popieram. Też nie lubię być robiona w bambuko. Trzeba szanować swoją pracę i zarobione w niej pieniądze. Tylko frajerzy dają się nabierać na te restauracyjne maniery.
- 4 2
-
2019-12-18 22:28
z wypowiedzi wynika że masz chyba 1800 zł netto a nie 18000 brutto bo 10 zł za zupę w restauracji czy tam bistro to już standard, ja nie chodzę do takich gdzie zupa kosztuje powyżej 20 zł a do 40 zł za główne danie nie zjesz nic porządnego
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.